|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Dido_
|
|
|
|
Аз попаднах на готини работни обувки ниски за пролетта и лятото на 34лв много се замислям дали не са по добри от безсмислено надутите маркови обувки
_________________ Много са пътищата който водят към Бог един от тях е през планината но го знаят само тези който завинаги остават там |
|
|
Чет Яну 03, 2013 8:47 pm |
|
 |
boris_borisov
|
|
|
|
Хм, преди 3 години, когато търсих да си купя такива обувки, имаше поне 2 склада в София, и в Пловдив имаше... Накрая си ги купих от магазин за работно облекло във Враца Тия са се разрастнали доста, както изглежда... Все пак има достатъчно фирми в България, които ги внасят. Мислех, че Araukan-a вече не го продават, ама не, има си го: http://www.artra.sk/bg/artra-obubki/artra-obuv-work-safety , ARAUKAN 030940 6060 S3, бяха 35 лв тогава. Пак казвам, вече 3-та зима не мърдат, газил съм в какви ли не киши, локви, кал и сняг. Ако снегът не влезе отгоре, няма шанс да се намокри човек. Може би през шевовете би проникнала вода, ама съм ги мазал с гъша мас, с парафин и т.н. и не пропуска оттам.
|
|
|
Чет Яну 03, 2013 8:49 pm |
|
 |
itilien
|
|
|
Преди малко ходих в бриколажа, имат само един вид работни обувки - ниски.
Борисе, тоя араукан как е като удобност? Пробвал ли си да вървиш петнайсетина километра с него? И имат ли някаква подплата?
|
|
|
Чет Яну 03, 2013 9:14 pm |
 |
 |
itilien
|
|
|
Dido_ - четох по ловджийските форуми за прохънтър, няма нито един, който да е доволен от тия обувки. Повечето казват, че още на първите ходения им се къса халка за връзките, не държат на никаква влага, съдират се за отрицателно време...
|
|
|
Чет Яну 03, 2013 9:30 pm |
 |
 |
boris_borisov
|
|
|
|
За удобство - удобни са ми. Не са ми точно по крака, а малко по-широки и дълги, и това ги прави, как да кажа... нямам проблем да стоя дълго време с тях. Имат някаква подплата, от изкуствена материя. Избягвам да ги обувам 2 пъти с едни същи чорапи и не миришат, дори след 3 години. Прал съм ги 2 или 3 пъти досега, без никакви последствия за обувките. Ежедневието ми не изисква да ходя дълго време зимата, но миналата година веднъж се прибрах пеша от Враца до Челопек (около 12 км) в една снежна виелица и не помня да съм имал проблеми с краката или обувките... Другата седмица ще ги ползвам да се кача от Враца до водопада Скакля, казаха ми, че ще е около 4 часа отиване и връщане, и ще бъда с тях. Не че имам и избор де, просто нямам други обувки
Все си мисля, че за тая цена си заслужават. По-голям номер, 2 чифта шошони и малко разгазване - може и да свършат работа.
|
|
|
Чет Яну 03, 2013 9:37 pm |
|
 |
itilien
|
|
|
стига да се намери от къде да се купят в София, че намирам само някаква пловдивска фирма, която е представител на тая марка. Много ли са твърди в началото?
|
|
|
Чет Яну 03, 2013 9:42 pm |
 |
 |
ПАВЕЛ
|
|
Re: Някакви евтини обувки за зимни условия? |
|
 |
 |
Здравейте. Трябват ми някакви евтини обувки (в рамките на стотина лева примерно), които трябва да отговарят на следните условия:
Да са възможно по-топли (ще стоя с тях на едно място дълго време в студ)
Да са по възможност с дебела подметка с дълбок грайфер - ще се ходи по сняг
Да са колкото може по-кожени, за да мога да ги импрегнирам - може от време на време да се налага да газя в сняг.
Много е важно, да мога да ги премеря, защото трябва да ги пробвам с много дебели чорапи, даже с два чифта чорапи.
Няма да ходя по баира с тях, така че твърдостта на подметката не е важна. Не е важно и да са здрави - трябва да изкарат 2 седмици.
. |
Защо не погледнеш продуктите на полската фирма LEMIGO ? Според мен отговарят на 100 % на твоите изисквания . Изработени са от специална пяна( цяла отливка) и със сваляща се подплата тип "чорап", като за някои модели се продават и резервни подплати. Чифт ботуши тежи по-малко от 1 килограм . Имам модела Arctic Termo(подходящи до -50градуса) - едва ли може да се измисли по-топла обувка. Перфектни за газене на сняг, стоене върху лед, газене в река през зимата......Използвам ги за риболовните си излети. Ако си от София със сигурност можеш да ги премериш в магазините "Риболовен свят" - жк.Красно село, бул. Гоце Делчев № 43, бл. 78 тел. 958 24 09, или Младост 1А, бл. 553 (зад Billa, срещу Ruvex) тел. 875 51 86
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=KDPW_g2AhAU
Последната промяна е направена от ПАВЕЛ на Чет Яну 03, 2013 9:57 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Чет Яну 03, 2013 9:56 pm |
|
 |
boris_borisov
|
|
|
|
Честно казано, нямам спомен дали са ми били твърди в началото Те не са твърди по принцип, нямат метални вложки, а горната им част е много приятно мека. Под "разгазване" имах предвид, че след като ще се ползват за такава отговорна работа и ще се разчита на тях, просто трябва да се походи, да се види как ти понасят... Аз моите в началото си ги купих, за да карам колелото през зимата с тях. После ми станаха ежедневни обувки 
|
|
|
Чет Яну 03, 2013 9:56 pm |
|
 |
itilien
|
|
|
Да поясня точно за какво ми трябват - през февруари отивам за 2 седмици да снимам по островите Лофотен в северните части на Норвегия. Температурите варират между -10 и +8, като средната за февруари миналата година е била около -1. С голямата раница ще разчитам на автостопа, но след като си установя палатката някъде ще ходя доста пеш в търсене на места за снимане. Вървенето ще е основно по шосетата в рамките на около 15 км дневно, обаче сто процента ще се отклонявам настрани да снимам - къде по бреговете, къде по разни поляни. Сняг не е ясно колко точно ще има, но обикновено не се задържа дебела снежна покривка. Понякога вали дъжд, понякога сняг, зависи от температурите. Ще се налага и да вися дълго време да чакам светлина, сияния и т.н.
Тия ботуши изглеждат добре за стоене и риболов, но за 15 км ходене няма ли да ми скапят краката? Аз си ги представям като гумени ботуши, които където се прегъват убиват. Сигурно и запарват при по-топло време.
|
|
|
Чет Яну 03, 2013 10:22 pm |
 |
 |
boris_borisov
|
|
|
|
Сега погледнах и тия, "полицейските", на Artra - също ми изглеждат подходящи за целта: http://www.artra.sk/bg/artra-obubki/artra-obuv-police Ама за цената нямам идея.
Друго, за което се сещам, са магазините за дрехи втора ръка. Там нерядко продават и обувки. Мъжките обикновено са огромни номера Често са кожени, здрави. Аз лично нямам скрупули да си купя обувки от такъв магазин и съм го правил неведнъж. Досега не съм хванал гъбички или някоя друга инфекция 
|
|
|
Чет Яну 03, 2013 10:34 pm |
|
 |
ПАВЕЛ
|
|
|
|
 |
 |
Тия ботуши изглеждат добре за стоене и риболов, но за 15 км ходене няма ли да ми скапят краката? Аз си ги представям като гумени ботуши, които където се прегъват убиват. Сигурно и запарват при по-топло време. |
За убиване и дума не може да става - пяната е много по-мека от гумата, а подплатата е дебела и напрактика не усещаш борда на ботушите. Вървял съм максимум 6 км с тях и то върху 30см сняг .Заради теглото си създават впечатление , че вървиш по чорапи. Върху асфалт нямам наблюдения как се държат. При топло време и преход 15 км краката ти ще заврят със сигурност- прекалено топли са.Затова се предлагат и резервни подплати . Но при кибичене на едно място дори и при минус 30 градуса краката ти ще са най- топлото място по теб .Определено не са подходящи за каменист терен - силата им е върху сняг и лед, и не много висока физическа активност . Най-добре иди в магазина и пробвай......Но за цена в рамките на 50-100лева няма как да намериш перфектното решение за зимна Норвегия 
Последната промяна е направена от ПАВЕЛ на Чет Яну 03, 2013 10:53 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Чет Яну 03, 2013 10:47 pm |
|
 |
itilien
|
|
|
Ще ида още утре в младосткия магазин, че ми е отръки. Ти в големия студ с какви и колко чорапи ги носиш? Струва ли си да се обуват с два чифта чорапи, едните вълнени бабешки, или не? И тая материя вътрешната като се навлажни от изпотяване продължава ли да топли?
Tramp EVA 909 как ти се виждат?
|
|
|
Чет Яну 03, 2013 10:53 pm |
 |
 |
ПАВЕЛ
|
|
|
|
Подплатата на трампа е от същата материя като на моите ботуши, но не се предлага резервна за тях. Нося ги с бабешки вълнени - уплътняват перфектно обема на подплатата( тип "овча кожа") и става "печка" . Абе погледни, премери, и сам ще се увериш стават или не за твоите цели.......Със сигурност дори влажен крака остава топъл поне до - 15 градуса - до толкова съм попадал в такава ситуация(въпросното 6 км вървене)
Последната промяна е направена от ПАВЕЛ на Чет Яну 03, 2013 11:01 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Чет Яну 03, 2013 10:58 pm |
|
 |
itilien
|
|
|
A всъщност какви са им цените, на сайта няма
|
|
|
Чет Яну 03, 2013 10:58 pm |
 |
 |
Dido_
|
|
|
|
 |
 |
Dido_ - четох по ловджийските форуми за прохънтър, няма нито един, който да е доволен от тия обувки. Повечето казват, че още на първите ходения им се къса халка за връзките, не държат на никаква влага, съдират се за отрицателно време... |
Ами не знам моето впечатление е хубаво аз не ги ползвам за лов а за ходене из планините и съм доволен ходил съм къде ли не с тях в заледен сняг съм ритал за да си правя стъпала
_________________ Много са пътищата който водят към Бог един от тях е през планината но го знаят само тези който завинаги остават там |
|
|
Чет Яну 03, 2013 11:00 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|