Да попитам някой ,които го е минавал зимата,може ли да ми каже нещо по-особено за маршрута?Лятото е ясно,но ме интересува опасните места само около Купена ли са(парапетите и преодоляването му?Нужно ли е въже,осигуровки,рапели..?Има ли начин с котки и пикел само да се мине?Благодаря предварително за всякаква информация
Чет Дек 27, 2012 5:16 pm
igurbev
Не е толкова труден траверса,това разбира се зависи от човека,подготовката му и екипировката.Ако си средно подготвен и екипиран най-важния фактор е времето.Траверса не трябва да се прави при лошо време и най-вече при силен вятър.Пикел и котки са задължителни,а въже/за по-голяма сигурност на някои места/е препоръчително.Най-трудните и технични места са след Купена до Кръсците и малко след тях.Правихме го преди две седмици,някои снимки можеш да видиш в темата ми.
Чет Дек 27, 2012 5:42 pm
Gamina
И изчакай месец-два, сега денят е къс, а снегът, колкото го има - отвратителен.
С хубав сняг може и без въже. Най-инфарктното място е един улей в източния край на Кръстците. Подсичането от север на Купена към въжето също е леко шашкащо, но се минава.
ето и моят принос към начинанието /в темата има за 2 мои ходения, през една година/ . Първият път е като наръчник "какво НЕ трябва да правим"
Че, какво му е на снега сега?Значи,като цяло може и без въже ,ясно.А снегоходки ще следя снега и времето.И без това рядко ги ползвам
Чет Дек 27, 2012 7:07 pm
igurbev
Re: добрила-ботев(траверса)
adrenalin написа:
Че, какво му е на снега сега?Значи,като цяло може и без въже ,ясно.А снегоходки ще следя снега и времето.И без това рядко ги ползвам
Голям залък лапни, голяма дума не казвай! Спокойно можеш да се пречукаш там, имай си го предвид.
Чет Дек 27, 2012 7:10 pm
adrenalin
добрила-ботев(траверса)
Естествено,че няма да тръгна на пазар.Просто така казвам.
Чет Дек 27, 2012 7:37 pm
Gamina
adrenalin написа:
То може.. миналата зима засякохме на Купена един човек без котки, който също го мина /разделихме се край Костенурката, той хвана за Левски/, ма т'ва не значи, да тръгваш без котки, нали
Както каза Гърбев, там шанса да се пречукаш си е съвсем реален.
Чет Дек 27, 2012 10:48 pm
adrenalin
добрила-ботев(траверса)
средна продължителност(от х.Добрила до Ботев(върха)?
средна продължителност(от х.Добрила до Ботев(върха)?
Нормално 10-12 часа, но зависи от много неща.
Сря Яну 02, 2013 10:48 pm
joropc
Въпреки, че някои хора минават този траверс сами, това НЕ Е ходене за сам човек в това време на годината.Вчера между Костенурката и Кръстците срещнахме един ентусиаст от Варна, който си беше екипиран и с котки и спикел, но доста некомфотно щеше да му е минаването без нас, в един сложен участък, в който пускахме парапет около 30 метра.Не че нямаше да мине момчето, но такъв вид "смелост" просто не е нужна.Там "изтървеш" ли се...това е.Снимки по-късно.
Относно снегоходките-няма аболютно никакъв смисъл от носене на такива по траверса.Относно времето-ние го взехме от з.Ботев, през хижа Амбарица, до х.Яворова Лъка(което е доста повече отколкото до Добрила) за около 9.5-10 часа, но по стечение на обстоятелствата се оказахме малко по-голяма група отколкото планувахме, защото на заслона към нас се присъединиха още хора, а при големи групи предвижването става малко по-бавно.
Хора, не ходете в зимната планина сами!
Чет Яну 03, 2013 2:02 pm
adrenalin
добрила-ботев(траверса)
Благодаря,аз все пак не бих тръгнал сам.Събирам инфо за времето,тъй като не съм го минавал зимата.Иначе има ли сняг по самото било,до заслона,към Ботев?Благодаря
Чет Яну 03, 2013 3:00 pm
adrenalin
добрила-ботев(траверса)
Забравих-тоя парапет къде сте го пускали-от Купена на слизане към Кръстците ли?Другаде използвахте ли въже?
Чет Яну 03, 2013 3:03 pm
joropc
adrenalin написа:
Забравих-тоя парапет къде сте го пускали-от Купена на слизане към Кръстците ли?Другаде използвахте ли въже?
Не, ние минавахме наобратно-от з.Ботев към Добрила/Амбарица.Парапетът го пускахме между Костенурката и Кръстците.Пак казвам, може и без парапети и въжета.Ние ги пуснахме, защото в групата имаше хора, които не познавахме, и не знаехме кой как ще мине, но котките и пикел са задължителни за всички.Снегът е малко, а на места липсва(щом подсякохме Костенурката от север).По-късно ще видиш на снимките.
Относно снегоходките-няма аболютно никакъв смисъл от носене на такива по траверса.
Няма смисъл сега, но при други условия снегът от х. "Добрила" до Малък Купен и после от Жълтец до Ботев може като нищо да ти разкаже играта (на мен ми я е разказвал ). Тогава може да се окаже, че си струва носенето. В интерес на истината, поради ветровитото място там рядко трупа дълбок мек сняг, но понякога се случва.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети