Малката всъщност не е ли водонапорна кула? Бях чувал, че предавателите се охлаждали с вода и то в солидни количества.
Представям си каква стихия е било... Природата отново ни напомня, че на Ботев сме само гости. Понякога абсолютно нежелани...
PS. Вече се появяват и разни съобщения из информационните агнеции - http://www.focus-news.net/?id=n1729139 Поне според това никой не се е трогнал от случката.
Ами не знам точно за какво е проектирана тази кула навремето, но съвсем скоро(преди месец два), специализиран екип я напълни със супер електроника свързана с цифровото излъчване не телевизиите.Сега всичката тази апаратура е заминала.Въпросните антени са слагани от вътрешната страна на цилиндъра, т.е. не са увеличили площта на кулата и вероятно не са пряко свързани с падането й.Въпреки това, понеже познавам момчетата, които монтираха новите неща, ми казаха, че умрели от страх по време на монтажа, който продължи около седмица.Дори и при не много силен вятър, кулата се отклонявала в горната си част с по метър-метър и половина, което май е нормално.При положение обаче, че винкеловата основа се е "сплула", е ясно защо се е случило всичко-просто му е дошло времето, пък и не е поддържано.
Иначе да, вероятно цялата територия в момента е осеяна с отломките и сигурно никой не си прави труда да ги изчисти.Дано не е така де!Тези дни ще се провери.
Вятърът в нея вечер е бил толкова силен, че е потрошил дървените капаци на ПСС базата, която е до хижа Плевен, а те са били затворени.Представете си за какво иде реч.
А кулата е паднала на 7-ми или 8-ми, не както е казано в линка, че е станало вчера.
Пак казвам, че не е паднала толкова заради силен вятър от колкото заради това, че не ги поддържат.
Все пак не е било за сефте онази вечер да има вятър на Ботев.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Нед Дек 16, 2012 3:52 pm
milenski
Металът старее, хората също. В тази вечер- седми срещу осми, в 23"10ч., тримата дето бяхме тръгнали за заслона по кабела, на 50м. под лятната пътека си казахме,"ебаси вятъра" и в 12"00 влязохме в хижа Плевен. Е те тогава ще да е било. После по сайтовете пишеше 130км., но толкова мисля, ни върна в ниското. Голям вятър беше.
Сега разбрах що не можахме да стигнем Кадемлията...вятъра беше...абе-сещате се-щом кули са падали...може и там да са понападали тенекетата на голямата сграда...
Пон Дек 17, 2012 9:32 am
Gamina
milenski написа:
Металът старее, хората също. В тази вечер- седми срещу осми, в 23"10ч., тримата дето бяхме тръгнали за заслона по кабела, на 50м. под лятната пътека си казахме,"ебаси вятъра" и в 12"00 влязохме в хижа Плевен. Е те тогава ще да е било. После по сайтовете пишеше 130км., но толкова мисля, ни върна в ниското. Голям вятър беше.
Някъде там беше максималната скорост (дали не беше 140), която могат да измерят на Ботев, така че нищо чудно да е било доста повече.
Предполагам, че е 144 км/ч, което точно съответства на 40 м/с. Никога не съм чувал по-голяма скорост, а само "над 144 км/час". Затова предполагам, че уредът им е до 40 м/с, а после го итерпретират
Пон Дек 17, 2012 12:09 pm
Gamina
144 да е, казах че не помня добре
Пон Дек 17, 2012 1:19 pm
milenski
Наистина мерят до 144км. Това отгоре е на око. Там доста пъти ме е размятвал повече от 200км., и със сигурност онази нощ си беше по-силен от 144. Веднъж влизам в един американски сайт, пиша Ботев и за предния ден ми даде 330км. в час. Е де викам си- бях там, не може да е бил толкова. Оказа се, че на Антарктида също имало връх Ботев... 2006-та едни сериозни украински алпинисти идваха да катерят Джендема и за три дни с подвити опашки казаха, че времето тук е точно като на 7000м., само дето има въздух.
Пон Дек 17, 2012 3:30 pm
Hobo
joropc написа:
Искам да предупредя всички, които ще ходя следващите дни към Ботев.Ходенето там е невъзможно без котки в момента.Желателно е и наличието на пикел.Сутринта е валял сняг, примесен със суграшица и се образувала дебела ледена кора.Това е доста голям проблем, защото, когато над тази кора завали сняг, той няма за какво да се захване и ще почне едно отцепване на снежни дъски...не ми се мисли.Така че, който не е оборудван с екипировка и знания за зимната планина, определено няма място там през следващите дни.Дано приемате това сериозно!
Така де, с кубинки не става.
Ценя мнението ти и съм благодарен за информацията, но би ли уточнил. Невъзможно е без котки или с кубинки не става? Щото като е до котки какво ти пречат кубинките? Вярно, не всички котки стават за кубинки, но не е като да няма котки и за тях. Иначе за знанията за зимната планина напълно те подкрепям и приемам предупреждението ти съвсем сериозно.
Искам да предупредя всички, които ще ходя следващите дни към Ботев.Ходенето там е невъзможно без котки в момента.Желателно е и наличието на пикел.Сутринта е валял сняг, примесен със суграшица и се образувала дебела ледена кора.Това е доста голям проблем, защото, когато над тази кора завали сняг, той няма за какво да се захване и ще почне едно отцепване на снежни дъски...не ми се мисли.Така че, който не е оборудван с екипировка и знания за зимната планина, определено няма място там през следващите дни.Дано приемате това сериозно!
Така де, с кубинки не става.
Ценя мнението ти и съм благодарен за информацията, но би ли уточнил. Невъзможно е без котки или с кубинки не става? Щото като е до котки какво ти пречат кубинките? Вярно, не всички котки стават за кубинки, но не е като да няма котки и за тях. Иначе за знанията за зимната планина напълно те подкрепям и приемам предупреждението ти съвсем сериозно.
Hobo, знаеш колко сме спорили и не искам да отново да захващаме старата тема.Да, има котки, които ще станат на кубинките, но твърдостта на подметката на специализираната туристическа обувка е съвсем различна от тази на кубинката.Тук ще има голям дискомфорт, да не кажа, че е и рисково при подсичане на опасни участъци, когато не може да "ритнеш" както тръбва.Това имах предвид.Както и това, колко ще държи въпросната кубинка на -10-15 градуса, независимо какво си обул отдолу.
Пак казвам, не искам отново да подхващаме споровете, защото само разваляме хубавия форум.
Весели празници!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... , 12, 13, 14Следваща
Страница 13 от 14
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети