Автор |
Съобщение |
Green 65
Регистриран на: 10 Окт 2010 Мнения: 89 Местожителство: Стара Загора |
|
Какво е състоянието на заслон "Караиваново хорище" |
|
Някой скоро минавал ли е оттам и знае ли какво е останало от заслона. Преди 10 тина година имаше лятно време там дори човек, който стопанисваше заслончето, имаше нарчета вътре за спане, макар и да бе мръсно. Май доста малко и рядко минават вече туристи от Елено-Твърдишкия проход към Хаинбоаза...все пак ще е интересно някой скоро ако е бил там...няма и 2,30 часа от "Буковец" на запад...ако не греша.
|
|
|
Сря Дек 12, 2012 10:02 pm |
|
|
Tito
|
|
|
|
Минах покрай него през август на Ком-Емине, но се съм се спирал. Изглеждаше обрасло и запустяло, но поне имаше покрив, врата и прозорци.
_________________ От Ком до Емине 2012
Ком-Емине GPS трак |
|
|
Сря Дек 12, 2012 10:03 pm |
|
|
Green 65
|
|
|
То е така от доста години, но преди се стопанисваше лятото. Там районът лятно време се пълно с роми-гъбари и всякакви дървари и не зная дали ще оцелее заслонът, а е на важно място. А си е красиво и доста диво , не така цивилизовано място...като цяло.
|
|
|
Сря Дек 12, 2012 10:06 pm |
|
|
Green 65
|
|
|
Лошото е , че навярно минаха поне 15-16 години как буторясаха хижа "Бутора", май навремето е било пионерски лагер там..сега само руини и останки от сграда, жалко изобщо този район бавно нещата отиват към историята. Преходът инак Хаинбоаз-"Буковец" си е приятен към 8-9 часа май бе някъде.
|
|
|
Сря Дек 12, 2012 10:09 pm |
|
|
Tito
|
|
|
|
Честно да си кажа, за мен Хаинбоаз-Чумерна беше може би най-лекият и приятен преход от К-Е. Така и го кръстих този ден от пътеписа си. Отне ни точно 10 часа. Хубаво би било, ако се поддържа заслона Караиваново хорище, но на този етап може и да сме доволни ако поне не го разрушат.
_________________ От Ком до Емине 2012
Ком-Емине GPS трак |
|
|
Сря Дек 12, 2012 11:15 pm |
|
|
meco puh
Регистриран на: 18 Яну 2011 Мнения: 1865 Местожителство: обл.Разград |
|
Re: Какво е състоянието на заслон "Караиваново хорище&a |
|
|
|
Някой скоро минавал ли е оттам и знае ли какво е останало от заслона. Преди 10 тина година имаше лятно време там дори човек, който стопанисваше заслончето, имаше нарчета вътре за спане, ... |
Зная какво представляваше заслона преди 1990 година. Там съм спал без хижар. Имаше всичко вътре. Сол, кибрит, даже кафе и захар. Един от моите беше "свил" кибрита. Върнах го от доста дълго разстояние, да го остави за бедстващи туристи. Минах и сега, 2 пъти. през 2011 година - през Април и през Август. Вижте какво съм писал при първото ми минаване, през Април 2011 г.:
"...И така до заслон Кара Иваново хорище.Влязох в
заслона,затворих вратата. Запалих камината,опънах сините сезали,прострях дрехите,но най-вече обувките.Часа показваше 16,45.При тоя сняг,мокри обувки и без вода не можех да тръгвам за
хижа Буковец.Не бях обядвал.Нямах челник,а само едно джобно фенерче(с резервна батерия)
Събрах половин кубик дърва,но те свършиха в 24 часа.До 1,00 часа имах нощен труд, събрах
още 0,5 кубика дърва.Ама пък всичко изсъхна. До 5,00 часа дежурих на вратата,като държах
5 минути отворена,10 мин.затворена.Иначе имаше опасност да умра от студ или задушаване..."
Камината така и не пожела да гори нормално. Пушилека не тръгваше към комина, а нвътре към стаята. Наровете, почти изпочупени, Вратата не се затваряше докрай, прозорците - останали само черчеветата. От рисуваните красиви стени бяха останали отделни цветни частици. Стана ми много тъжно, за някогашния хубав заслон.
Четири месеца по-късно, на похода ми Ком Емине, положението бе същото, само че беше при хубаво време. Само погледнах, не влязох вътре.
_________________ Kom Emine 1987
Kom Emine 2011
Ком Емине 2013 на седем десет без седем
Балкана символ на цял полуостров |
|
|
Сря Дек 12, 2012 11:36 pm |
|
|
mikesli
|
|
|
Има развитие в заслона. През 2011 година видях 2 прилепа там, а тази година цели 6 !!!
Явно не ходят много хора там и животинките се размножават. Но като оставим настрана "нездравия" хумор заслона е в завидно добро състояние спотед това как се поддържа. Може да се пренощвува там, има нар и камина. Затваря се. Вода няма на чечмата. Водохващането, което е на 200-300 метра на изток също е сухо.
|
|
|
Чет Дек 13, 2012 1:04 pm |
|
|
Mariana1000
|
|
|
Така изглеждаше заслона отвън като минахме ние това лято:
Аз не го снимах отвътре, но ето това е снимка на Сашо:
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!... |
|
|
Чет Дек 13, 2012 1:44 pm |
|
|
Green 65
|
|
|
Като гледам общо взето поне като подслон ако не е зима навън става-мръсно и чорлаво разтурено, ама поне има покрив, инак не е много работата да се поизчисти и стане нещо по-приятно за отмора и ако се наложи нощувка. Тъпо....но явно това са реалностите.
|
|
|
Чет Дек 13, 2012 2:10 pm |
|
|
f(x)dx
|
|
|
|
|
|
инак не е много работата да се поизчисти и стане нещо по-приятно за отмора и ако се наложи нощувка. Тъпо....но явно това са реалностите. |
извинете за тъпия въпрос, но кой се грижи за подслона? Чия отговорност е да е чисто, подредено, в изправност?
|
|
|
Чет Дек 13, 2012 6:49 pm |
|
|
Green 65
|
|
|
На туристите естествено, но при положение, че там няма човек, тогава контролът е невъзможен да се осъществи и остава само да се разчита на възпитанието и културата на преминаващите планинари!
|
|
|
Чет Дек 13, 2012 7:16 pm |
|
|
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
Заслона е на великотърновци-според табелата отпреде
|
|
|
Чет Дек 13, 2012 10:22 pm |
|
|
meco puh
|
|
Чет Дек 13, 2012 10:42 pm |
|
|
f(x)dx
|
|
|
|
|
|
Значи, ако великотърновци трябва да организират нещо. В такъв случай, защо да не участвуват и други туристи. Например двудневн поход, със подобряване на заслона и спане там. Може да се опита и докарване на водата и премахване на бурените около заслона. Това може да стане напролет.
Ако го направят, записан съм. |
ето това е приказка. Да си пишем по форумите - файда йок.
Или трябва да се пише на "великотърновци", или направо да се прави някаква организация.
Записах си го в списъка със задачи, напролет ще повдигна темата
|
|
|
Пет Дек 14, 2012 9:47 am |
|
|
meco puh
|
|
|
|
|
...ето това е приказка. Да си пишем по форумите - файда йок.
|
Разбира се че има "файда". Ако Green 65 не беше питал, не беше се провел този разговор, накрая ако не беше този форум и ти нямаше да си запишеш задачата.
Остава, напролет 15 - 20 дни преди тръгването се обади пак във форума, за да се съберем поне 5 -6 човека. Защото ако се каним да търсим и докараме водата до чешмичката, може да се наложи и да покопаем.
Успех напролет!
_________________ Kom Emine 1987
Kom Emine 2011
Ком Емине 2013 на седем десет без седем
Балкана символ на цял полуостров |
|
|
Пет Дек 14, 2012 10:36 am |
|
|
|