Аз да кажа ДА! Имаш ли физическата подготовка, желанието и следиш ли си химичния баланс! Последното е най-важно! Има ли желание, има и начин!
Чет Дек 06, 2012 2:04 am
Emil
Малко е относително. Според мен може, но лятото и при положение, че не се губи и не се движи, като охлюв.
От Паниците до Рай са около 3-3,5 часа и още 2-2,5 до Ботев по тарзанова пътека. Щом ще ходите до Пръскалото ще се замотате още час, час и половина с някой чай в хижата. Станаха 6-7 ч. Остава обаче въпроса къде ще спите, като имате два варианта. Най-лесният на заслон Ботев, на 30-на мин от въха или обратно в Рай.
Да не се изсилите сега да ходите.
Чет Дек 06, 2012 2:14 am
sergey_v
didogen написа:
Аз да кажа ДА! Имаш ли физическата подготовка, желанието и следиш ли си химичния баланс! Последното е най-важно! Има ли желание, има и начин!
Поясни моля за химичния баланс.
Чет Дек 06, 2012 2:35 am
Mariana1000
Iv40 написа:
Кажете според вас възможно ли е човек, с минимален опит в планината да изкачи Ботев, от Паниците за 1 ден? Говорим за отиване и връщане. Включваме и Райското пръскало в сметките, че да е по-интересно.
А какво означава минимален опит?
Аз съм с малък опит в планината и за мен не е възможно.
По-важното е дали сте издръжливи, там пътеката е добра и няма да се загубите. Виждам, че в профила ти пише София, така че лесно можеш да провериш - качваш се до Черни връх, слизаш, умножаваш го по две и сам ще си отговориш на въпроса
Аз пък друго бих те попитала - защо ти е да правиш 14-15 часов преход (Емил ти е сметнал, че само в едната посока ще е 7 часа, а искате и Райското пръскало, да не говорим, че на върха отива не по-малко от половин час за чай и снимки)? Там поне има две възможности за спане в хижа, ако не искате да носите палатки.
Отделете си два дни и няма да съжалявате.
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Чет Дек 06, 2012 1:59 pm
НИКОЛАЙ Т.
Тъй като съм обикалял доста в Стара планина ще кажа следното.Възможно е лятото да се направи за един ден,но не си струва.Така целия преход ще премине в бързане и надпревара с времето и няма да имате възможност да се огледате и да се насладите на красотите на планината.Затова според мен еднодневните преходи са оправдани само ако живееш съвсем на близо и правиш преходи до 10-12 ч.Всичко друго си е едно безмислено тичане по пътеките/освен ако не гониш някакво постижение/.
[quote="НИКОЛАЙ Т."Затова според мен еднодневните преходи са оправдани само ако живееш съвсем на близо и правиш преходи до 10-12 ч.
Тук си обсолютно прав.Човек трябва да се разтовари, а не да се на товари така че да не помисли друг пьт за Планина .
Чет Дек 06, 2012 3:15 pm
Gamina
Къде ти е трябвал GPS?
То си е бетер магистрала там, че даже и посред нощ сме го качвали Паниците - Рай без никакви колебания за пътя (след като с колата загубихме първо Паниците, но това не се брои)
Чет Дек 06, 2012 4:53 pm
НИКОЛАЙ Т.
Gamina така е ако го качваш от Паниците,от бивак Бяла река не е точно така и особено на връщане.Един път така се бях разсеял,че не можах да намеря от къде се влиза в гората и се наложи да цепя направо надолу докато пресека някъде пътеката.От Бяла река до съединяването с пътеката от Паниците маркировката не е добра и трябва да се внимава.
Чет Дек 06, 2012 5:04 pm
Gamina
НИКОЛАЙ Т. написа:
Gamina така е ако го качваш от Паниците,от бивак Бяла река не е точно така и особено на връщане.Един път така се бях разсеял,че не можах да намеря от къде се влиза в гората и се наложи да цепя направо надолу докато пресека някъде пътеката.От Бяла река до съединяването с пътеката от Паниците маркировката не е добра и трябва да се внимава.
Да де, нали за Паниците идеше реч?
Иво, другия път тръгни от долу нагоре, няма да ти трябва GPS-a
Иначе да, може.. но кому е нужно
И вярно, да не тръгнете сега към Ботев по Тарзановата. Не че не може, може, ама трябват котки, пикел и почти пълна липса на инстинкт за самосъхранение...
Знаете ли за какво една двойка мьж и жена не правят секс на обществено място? Затова че всички минавщи им дават акьл как да го направят най-добре .
С една дума колега :
Ако си трьгнал да правиш мазохистичен преход, да става за един ден.Но е пребивалка за всеки дрьзнал да го направи.
Ако нямаш основателна причина ,не го прави!Това е моя сьвет.Сега ще наскачат от това мое мнение много хора но това е моят сьвет.Ти сам си направи изводи за се беси от всички мнения до момента!
Чет Дек 06, 2012 10:38 pm
tzezko
Iv40 написа:
Здравейте, сродни по душа хора
Кажете според вас възможно ли е човек, с минимален опит в планината да изкачи Ботев, от Паниците за 1 ден? Говорим за отиване и връщане. Включваме и Райското пръскало в сметките, че да е по-интересно.
По-здрави
Като фен на еднодневните мазохизми бих ти препоръчал да поизмъчиш някое превозно средство от Паниците до там, където пътят се превръща в пътека и влиза в буковата гора, и от там газ през "Рай", Пръскалото, Ботев и обратно. Спестяваш 5-7 часа неатрактивно трамбоване.
Пет Дек 07, 2012 12:19 pm
НИКОЛАЙ Т.
tzezko не мога да се съглася с теб.Ако се направи това което казваш може да се спестят най-много 4ч/в двете посоки общо/.То ако така се ходи по-добре качвай един мотор и по пътя до Ботев стигаш за нула време.За мен обаче това не е туризъм.Според мен въпроса не е в това да стигнеш максимално бързо от точка А до точка Б а какво ще видиш,какво ще почувстваш и изпиташ от този преход.Поне според мен е така.Aз не харесвам еднодневните преходи за щото така се губи много от чара на туризма.Друго си е след дълъг преход да стигнеш до топла хижичка,да седнеш да починеш с топъл чай в ръка,след това да седнеш на маса с приятели,да се чукнете с върла ракийка ,да я притикате със салатка и мезе,да слушате как пукат дървата в камината.Всичко това прави ходенето в планината някак си по пълноценно и завършено.Ха наздраве,че се поувлякох.
tzezko не мога да се съглася с теб.Ако се направи това което казваш може да се спестят най-много 4ч/в двете посоки общо/.То ако така се ходи по-добре качвай един мотор и по пътя до Ботев стигаш за нула време.За мен обаче това не е туризъм.Според мен въпроса не е в това да стигнеш максимално бързо от точка А до точка Б а какво ще видиш,какво ще почувстваш и изпиташ от този преход.Поне според мен е така.Aз не харесвам еднодневните преходи за щото така се губи много от чара на туризма.Друго си е след дълъг преход да стигнеш до топла хижичка,да седнеш да починеш с топъл чай в ръка,след това да седнеш на маса с приятели,да се чукнете с върла ракийка ,да я притикате със салатка и мезе,да слушате как пукат дървата в камината.Всичко това прави ходенето в планината някак си по пълноценно и завършено.Ха наздраве,че се поувлякох.
I
И аз съм на воето мнение. Друго си е да изкараш една вечер горе.
Наздраве!!!
Пак съветвате човека без да го познавате! Дали Кенениса Бекеле ще се кефи на 5 км. за 25 мин?
А за мене вече е много добре!
Това лято пред мен трима младежи го направиха под 11 часа като на отиване минаха през Маринка.
Това е истината
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети