Здравейте!Иска ми се да направим малко по-различен и разнообразем поход до Белмекен,та искам съвет-гледам на картите(гпс-ките ) че има път от х.Гургулица до з.Помочена поляна а на картата на Домино има и жълта марка към върха...идеята е да се мине през споменатия заслон през вр.Белмекен и да слезем до хижата.На другия ден през змийската пътека дето тръгва от Дългото торище и з.Крайна да се върнем на х.Гургулица където ще е колата.Споделете ако някой е минавал-колко е времето(най-вече за първия ден),какво е състоянието на пътеките има ли вероятност от объркване при лошо време а ако някой има и трак-ше изкара 1-2 бири като се срещнем по чукарите някога...
Вто Дек 04, 2012 9:26 am
igurbev
Правихме го, специано за първия ден (Гурголица - вр.Белмекен -х.Белмекен), но преди 3 години. Не мога да намеря трака, явно съм го затрил. Спомням си следното обаче:
От х.Гургулица до Помочена поляна няма проблем - има го и на ГПС-а. След това пътеката продължава за вр.Белмекен, но специално там, покрай връх Плевнята ние я загубихме и в резултат бедствахме здраво в клека 4 часа. Както после се разбра, пътеката подсича Плевнята от запад и ви съветвам много да внимавата и ако трябва да се връщате, за да я търсите, че си е расов клек. След това по склоновете на Белмекен е открито и няма проблем. Но това беше както казах преди 3 години, нещата може да са се променили оттогава.
На връщане слязохме по стандартната пътека към Костенец и шофьорите ходиха на стоп до Гургулица за колите. Идеята поначало беше друга, но на х.Белмекен ни предупредиха, че пътеките са обрасли, ние пък се бяхме опарили предния ден и в крайна сметка решихме да не рискуваме.
Регистриран на: 10 Окт 2010 Мнения: 89 Местожителство: Стара Загора
Това съм го правил доста отдавна някъде 1999 година, наистина на въпросната Помочена поляна бе мъгливо и доста се лутахме, имам спомени за нещо като заслонче-тип чобанска колиба и край него в дясно избихме по някаква пътека и избегнахме клека...сетне оттам вече излязохме към връх Белмекен. После слязохме на югозапад към хижа "Смирненски" или както бе известна повече "Куртово", ако нещо не греша. Но на тази поляна се лутахме поне 1 час....доста време имаше останки от маркировка някаква....но бе отдавна, сега не зная как е не съм минавал много години оттам....
Ами и да са се променили нещата-ще е към отрицателно...като се сетя каква беше пътеката от Крайна за Гургулица...почти я няма а в един момент и ние като вас я изтървахме и по реката се изсипахме на зелената марка долу.Няма да те питам и за часове,че в клековия пояс всичко е много относително...
Вто Дек 04, 2012 5:30 pm
Mariana1000
Преди няколко години се качвахме оттам, жълтата маркировка от картата на Домино беше добра, не сме я губили никъде, освен на едно място след Плевнята.
Заслон Помочена поляна представляваше стабилна постройка с две стаи, едната само с нарове, другата с два нара, маса, голяма камина, даже и съдове, беше чисто и подредено, отстрани течеше чешма, прекрасно място за нощувка.
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Вто Дек 04, 2012 5:54 pm
igurbev
При сняг е доста по-тегава работата, особено ако е навяло между клека, а самата маркировка е долу по камъните и не личи. Особено ако понатрупа още тези дни начинанието ще стане рисково. Шанс е по-скоро да са я прочиствали в близко време и да се опитате да търсите следите от рязания клек. Абе трак най-би свършил работа, но лошото е, че моя дори и да успея да го намеря, няма да е много полезен.
Май сме изтървали момента...цяла седмица прогнозите са за сняг,а в неделя-по-по-най!А пътя към Гургулица как е-ако вали дали ще е проходим с нормална лека кола??
Вто Дек 04, 2012 8:45 pm
irina
Пътя до Гургулица...зависи дали ще го чистят, иначе не би трябвало да има проблем. През таз Гургулица си е доста заобикаляне. Както казва igubev маркировката е по камъните и при навалял пресен сняг, ако има и мъглица ще стане тегаво.
Вто Дек 04, 2012 9:26 pm
cho
к.к.Костенец-Гургулица-Помочена поляна
От курорта ,при снежна покривка,към Гургулица е добре да се придвижвате с вериги...
Трябва да се следи внимателно маркировката преди последното изкачване към заслона.
В гората има нови сечища,пътища и засегнати дървета с маркировка....
От заслона нагоре трябва да се търси "входа" на пътеката .
Маркировката е оскъдна,пък и снега "помага".
За вр.Плевнята Иван е точен.
На мене клека ми "отмъкна" шапка и риза.
През лятото НЕ БЕШЕ чистен.
Като се излезе на голото е по-лесно.
Дълъг маршрут е и при повече сняг трябва резерв от време за да се стигне х.Белмекен.
Преминаването през връх Белмекен, ако е ветровито ще е изпитание. Особено сега с навлизането на зимата. Преди години имаше смъртен случай от изтощение и преохлаждане в една група, мисля че от Кремиковци.
_________________ Щастие за всички даром и никой да не бъде пренебрегнат!
Редрик Шухарт
http://www.redmine.org
Съб Дек 08, 2012 3:37 pm
Todor
Аз лично не съм минавал по този път, но познавам 2 човека, които зимата са тръгвали от заслона и за цял ден са минавали около 300-400 метра през клека и са се прибирали пак в заслона без сили.
Готов съм да се откажа от някой маршрути, но доброволно не бих се набутал в клек
Съб Дек 08, 2012 9:35 pm
vladofff
Todor написа:
Аз лично не съм минавал по този път, но познавам 2 човека, които зимата са тръгвали от заслона и за цял ден са минавали около 300-400 метра през клека и са се прибирали пак в заслона без сили.
Готов съм да се откажа от някой маршрути, но доброволно не бих се набутал в клек
И аз съм от категорията на набуталите се там. Макар да имам претенции да познавам отлично пътеката, не бих пробвал пак, когато при първоначален сняг, дори и 30-40 см клекът пада, защото е висок и вече няма разлика между пътека и безпътека. Най-добре е през март, когато клекът е покрит с дебел слой сняг, в повечето случаи добре фирнован, тогава се минава отгоре, право през Плевнята, защото инак е лавиноопасно. Тогава преходът там е истинска красота и си струва.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети