Така реших да си изкарам в една студена ноемврийска нощ. С компанията на звездите, кристално ясното време и тъмните сенки на алпийското било. Ходене 26 км, денивелация по 1600 метра (нагоре и надолу).
Особено тази със заслона е много яка
С новия чувал ли беше и как се представи?
БТВ - май името на върха е Кочмара
И аз така го знам с 'а', даже го коригирах, имам навика така да си ги доукрасявам (или ще изям някоя буква, или ще добавя)
Чувала не е прехвален, направо си заврях, тънка подробност е че бях с якето, но аз не съм критерий, мен винаги ми е студено, помня че с бившата 'lafuma patroul' +6;-2;-11, която почина след тежко падане от 'Кончето' , съм спал на плажа в Каварна това лято 3 дни и ми беше добре. Иначе в заслона си подухваше, вратата е паянтова, но важно е че я има все пак.
п.с. Заслона е доста занемарен, макар и подреден, става за принудителен бивак при критични условия на билото.
...п.с. Заслона е доста занемарен, макар и подреден, става за принудителен бивак при критични условия на билото.
Идеални снимки, прекрасни гледки. Равнеца и вр.Кочмара, като че ли са създадени вишки за наблюдение на алпийското било на Балкана.
А този заслон туристически ли е? Три пъти минах покрай него, не посмях да се отбия. Все имаше добитък и пастири при заслона.
"Брането на студ" си е заслужавало, снимките са чудесни. Усещам сега как ще хукнеш към Голям Кадемлия, щом се оправи глезена ти. Аз ще взема да дойда с тебе, ако е през седмицата.
На тази пастирска колиба ли казват "Бункера"? И ако е така - защо? Защото не мога да схвана какво общо има колибата с бункер. Казвам колиба, защото ми се стори, че е строена от пастири, а не от туристи за заслон. Има един бивш заслон под Параджика, пак му казват "Бункера", сега го ползват от Централен Балкан за техни си цели и е заключен. Може би "бункер" е нарицателна дума за подобни постройки в планината, както съм чувал за "кантоните" из Рила?
Наистина заслон или пастирска колиба е това? Дали е пастирска колиба през зимата няма значение, пастирите ги няма, но ако туристи решат че ще нощуват там по друго време на годината, тя ще е заета и вероятно пастирите няма да ги допуснат, освен при много лошо време.
В колибата има печка, но няма дърва.
...п.с. Заслона е доста занемарен, макар и подреден, става за принудителен бивак при критични условия на билото.
Идеални снимки, прекрасни гледки. Равнеца и вр.Кочмара, като че ли са създадени вишки за наблюдение на алпийското било на Балкана.
А този заслон туристически ли е? Три пъти минах покрай него, не посмях да се отбия. Все имаше добитък и пастири при заслона.
Не точно туристически, по скоро си го стопанисват пастири, поддържат го, нощуват там лятото. Вътре има нещо като нар, става за преспиване, има си масичка, печка, която като идея добре, но дефицитът на дърва в района не спомага за използването и. Идеята да преспя там се породи именно от това, че няма да има никой, все пак температурите са ниски вече по високото и да снимам нощта. Както споменах, става за принудителен бивак при внезапно сбозяване на времето, а както всички знаят, района си е такъв, всичко се случва.
"Брането на студ" си е заслужавало, снимките са чудесни. Усещам сега как ще хукнеш към Голям Кадемлия, щом се оправи глезена ти. Аз ще взема да дойда с тебе, ако е през седмицата.
.
Да хукваме тогава към понеделник, ще се получи интересно, заслона със звездното небе!
martin555 написа:
meco puh написа:
martin555 написа:
Не точно туристически, по скоро си го стопанисват пастири, поддържат го, нощуват там лятото. Вътре има нещо като нар, става за преспиване, има си масичка, печка, която като идея добре, но дефицитът на дърва в района не спомага за използването и. Идеята да преспя там се породи именно от това, че няма да има никой, все пак температурите са ниски вече по високото и да снимам нощта. Както споменах, става за принудителен бивак при внезапно сбозяване на времето, а както всички знаят, района си е такъв, всичко се случва.
Мисля, че ТихомирТоманов ще успее да ни каже повече за "бункера" /колибата, заслона/? Ако имаш информация Тихомире, моля да я споделиш?
Чет Ное 29, 2012 3:32 pm
Plamen К
martin555 написа:
Plamen К написа:
.
Да хукваме тогава към понеделник, ще се получи интересно, заслона със звездното небе!
Ако има звездно небе. Нека видим краткосрочната прогноза за времето.
И аз незнам защо му викат така но от фашиско иде името му.Ще разпитам стари Карловци и ще споделя.
Чет Ное 29, 2012 10:14 pm
Живота
Re: Звездна нощ под алпийското било
martin555 написа:
Така реших да си изкарам в една студена ноемврийска нощ. С компанията на звездите, кристално ясното време и тъмните сенки на алпийското било. Ходене 26 км, денивелация по 1600 метра (нагоре и надолу).
Браво,изживял си нещо незабравимо.
Пет Ное 30, 2012 6:28 pm
IvayloG
Поздравления за снимките и изживяването. Адреналина си струва
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети