Из ТРИГЛАВ - Покрай Курудере.
В столовата на хижа Тъжа има една интересна схема на масив Триглав, доколкото разбрах изготвена е по схеми на Чорчопов от стария планинар Христо Ангелов от Казанлък.
Използвахме схемата, заедно с други карти на района за да обходим склоновете на Курудере. Получи се приятен еднодневен преход. Тръгнахме от барата над село Габарево, където оставихме колата. Малко след това пресякоме Курудере и тръгнахме нагоре по западното ребро по забележима пътека. След като излязохме над горския пояс видяхме вляво от нас развалини и още по-нагоре още една разрушена постройка. Зад нея върхът белееше - това беше местността "Белите камъни". Малко след това пътеката подсича от запад безименно връхче с височина 1686м и започва да следва хоризонталата на около 1700м, пресичайки поредица от дерета. Пътеката е немаркирана, но добре видима. Тя излиза под Атанас тепе и също го подсича, но ние изпълзяхме на премката "Киминчето" и после на Атанас тепе, заради гледките. След това се върнахме по източния скат на Курудере по маркираната пътека към хижа Соколна.
След като внимателно разгледах схемата ми направи впечатление, че Чорчопов нарича връх Сахранка едно връхче с специфични и красиви скали по южния му склон. То се намира на юг от Атанасов връх /Атанас тепе/. На изток от него е връх Погледец /някъде съм го срещал и като Равнец - 1707м/. А в някои карти вр. Погледец даже е именуван, като вр. Сахранка, явно погрешно. Аз досега също съм смятал, че Погледец и Сахранка са един и същ връх. В описанието под снимките се съобразявам с схемата на Чорчопов и Сахранка и Погледец са два различни върха.
Браво-хубава разходка!Ние сме го правили обратно-от Соколна покрай Тънас тепе само че се движихме само отгоре-под Киминчето(по старо му означава гъдулка-както пише Чорчопа-лека му пръст!)и после подсичайки Ливадката хванахме пътеката за с.Тъжа...трябва някой ден да се наврем и в дерето-явно си заслужава!
Между другото,Пламене,ако се интересуваш от схемата-имам я същата каквато е на х.Тъжа( и на Соколна имаше такава преди-не знам стои и още) във формат А3 м1:50000 на Хр.Ангелов по схеми на Г.Чорчопов-почната 27.01.2000г.-завършена 13.01.2001г.-може да я копираме и да ти я пратя или да се видим във вила Бреза(примерно ) и да ти я предам сред почести и фоерверки
Съб Ное 17, 2012 9:28 pm
feanor
Прекрасни снимки ! Адмирации към автора между другото, скалните корнизи под вр Сахранка се наричат "Килимите"
Сря Ное 21, 2012 5:22 am
Plamen К
fena73 написа:
Браво-хубава разходка!Ние сме го правили обратно-от Соколна покрай Тънас тепе само че се движихме само отгоре-под Киминчето(по старо му означава гъдулка-както пише Чорчопа-лека му пръст!)и после подсичайки Ливадката хванахме пътеката за с.Тъжа...трябва някой ден да се наврем и в дерето-явно си заслужава!
Между другото,Пламене,ако се интересуваш от схемата-имам я същата каквато е на х.Тъжа( и на Соколна имаше такава преди-не знам стои и още) във формат А3 м1:50000 на Хр.Ангелов по схеми на Г.Чорчопов-почната 27.01.2000г.-завършена 13.01.2001г.-може да я копираме и да ти я пратя или да се видим във вила Бреза(примерно ) и да ти я предам сред почести и фоерверки
Щом ще е с почести и фойерверки може. Почвам да си четкам фрака и да издирвам папионката.
Сря Ное 21, 2012 10:05 am
Plamen К
feanor написа:
Прекрасни снимки ! Адмирации към автора между другото, скалните корнизи под вр Сахранка се наричат "Килимите"
Да, така е, благодаря за уточнението. "Килимите" са обозначени на схемата на Чорчопов с номер 28 и аз не бях сигурен, че става въпрос за всички скали. Там до тях има още номер 13 - "Пощата", номер 26 - "Христова кошара" и др. Не можах да разгадая визуално нещо, което да ми прилича на поща или кошара, но скалите са си красиви. С течение на времето местните пастири са започнали да наричат тези скали "Чергата" /"Чергите"/, което е същото по смисъл, като "Килимите".
Да, така е, благодаря за уточнението. "Килимите" са обозначени на схемата на Чорчопов с номер 28 и аз не бях сигурен, че става въпрос за всички скали. Там до тях има още номер 13 - "Пощата", номер 26 - "Христова кошара" и др. Не можах да разгадая визуално нещо, което да ми прилича на поща или кошара, но скалите са си красиви. С течение на времето местните пастири са започнали да наричат тези скали "Чергата" /"Чергите"/, което е същото по смисъл, като "Килимите".
Богато въображение се изисква за наименоването на горепосочените: килимчета, пощи, кошари
Иначе ми се ще да го пообходя и този район, има липси за запълване!
Богато въображение се изисква за наименоването на горепосочените: килимчета, пощи, кошари
Иначе ми се ще да го пообходя и този район, има липси за запълване!
Според мен ги е именувал народа, не ги е мислил Чорчопов. Имам схемата. За Пощата най-много съм се чудил, никаква логика не намирам. Хубаво е обаче да се ползват, щом са исторически утвърдени. Ти нали си вече в Карлово, няма да ти избягат.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети