ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
4-метров кръст се извиси над Разложки Суходол
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
4-метров кръст се извиси над Разложки Суходол
Автор Съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Кольо, металните неща също са в кюпа на доволно непотребните, просто темата беша за кръста.

Сря Ное 14, 2012 5:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Да де, ама по-горе зарад кръста падна едно дъвчене на патриотизма, синода, кой е атеист, кой не - дълги и сложни аргументи и обяснения. Докато за другите метали... е, и то желязо, ама...

Сря Ное 14, 2012 6:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
ПАВЕЛ

Speedy написа:
Да де, ама по-горе зарад кръста падна едно дъвчене на патриотизма, синода, кой е атеист, кой не - дълги и сложни аргументи и обяснения. Докато за другите метали... е, и то желязо, ама...

Ами на всякакви такива "самоинициативи" не им е мястото там Confused ! В първият си пост по темата споменах за напълно идиотското решение да се монтира кол на Купена ! Да мъкнеш ти метални тръби и цимент нагоре по въжето за да направиш нещо напълно безсмислено Confused - или се отчита дейност за пари, или тежка диагноза е причината .........

ognedishasht написа:

Планините са единственото място, все още сравнително чисто от човешко присъствие - почти без строежи, пътища, къщи, политически партии, молове, реклами, тълпи, ПАМЕТНИЦИ... и на нас си ни харесва именно така, защото тази чистота е уникална и поради това е ценна и с всяка изминала година ще става все по-ценна.

Това е и моето верую !

Сря Ное 14, 2012 8:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ognedishasht

Местожителство: Мордор

@ Speedy и dido

Страшна логика вадите. Да я караме на прецеденти значи?
Щом някой някога е построил нещо грозно в планината, това значи дава "разрешение" и "оправдание" на всеки следващ да го прави на воля? Докато Пирин заприлича на софийския квартал Лозенец?
И да сме абсолютни максималисти - или съвсем девствена планина, или 1000% осрана? Никакви междинни решения?
Не вярвам самите вие да го мислите сериозно. Що го пишете тогава, а?
Чет Ное 15, 2012 11:42 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido

ognedishasht написа:
@ Speedy и dido

Щом някой някога е построил нещо грозно в планината, това значи дава "разрешение" и "оправдание" на всеки следващ да го прави на воля? Докато Пирин заприлича на софийския квартал Лозенец?
И да сме абсолютни максималисти - или съвсем девствена планина, или 1000% осрана? Никакви междинни решения?
Не вярвам самите вие да го мислите сериозно. Що го пишете тогава, а?

Абсолютно сериозно го мисля.
ognedishasht - ако си краен в мнението си за чуждите артефакти в планината (и от време на време сваляш по някой и друг артефакт в ниското), би трябвало да нямаш избирателна пропускливост. Ти демонстрираш точно такава: На думи и убеждение - кръстоносен поход срещу всичко изработено от човека, което според тебе няма място в планината. На дела - толерираш определени неща - примерно желязната пирамида на Вихрен, железните колци по билото, тенекиения заслон в нищото, въжето на Кончето, изоставения лифт на Църномогилския чал... Все грозни артефакти, които определно нямат място горе. И не е като да не можеш да ги свалиш ... Cool

Чет Ное 15, 2012 12:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
ognedishasht

Ама аз вече наистина взех да се притеснявам, че сериозно го мислиш Very Happy
Което си е доста страшно, защото точно това е пътят за унищожение на дивата природа Sad Днес заслон, утре кръст, вдругиден лифт - и накрая нещо като нищо.

Никой не пледира за "кръстоносни походи". Повече от чудесно ще е, ако може просто да не увеличаваме съществуващата вече свинщина. Би било просто прекрасно. Идеята на защитените територии (включително Национален парк Пирин, който, поне на хартия, също е една такава територия - или някой го е забравил?) е тъкмо такава - каквото било, било, но дотук - СТОП; да пазим, каквото още може да се опази! Наистина недоумявам, че съм седнал да обяснявам на човек като теб подобни баналности.

А дори и да се стигне да такива "походи" (което естествено няма да стане), пак не си съвсем прав за "избирателността".

За железните колци по билото - не всички се раждат готови, научени, мега-ултра-хипер-планинари. Повечето се раждаме обикновени хора и при първите ни срещи в планината маркировката е необходимост, много често тя е важна и за безопасността, както вече неведнъж споменаха колегите в тази тема. На мен, както и на теб, маркировка не ми трябва. Това обаче не значи, че призовавам да се махне. (Щото на МЕН не ми трябва.) Просто се надявам, че един ден на това ще му дойде времето, но този ден не е днес.
За тенекиения заслон в нищото и въжето на Кончето важи същото.
За желязната пирамида на Вихрен - не знам, кой ти е казал, че я толерирам, но ми се вижда премного тежка за моя гръб.
В още по-голяма степен това се отнася за изоставения лифт на Църномогилския чал. Не знам, как изобщо бих могъл "да го сваля" оттам. Не съм мислил по въпроса Surprised

С удоволствие съм свалил някои артефакти и не виждам нищо лошо в това, че не съм го направил в комплект с всички лифтове и стълбове от маркировката. Откъде накъде пък? Ако всеки прави, каквото може, вместо само да си чеше клавиатурата, бихме живяли в по-приятна среда (и не става дума само за планините). Тъй че призовавам колегите-планинари - чистете планините, от каквото можете! Това е все пак по-добре от нищо.
Чет Ное 15, 2012 1:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Speedy

ognedishasht написа:
@ Speedy и...

Както казах по-горе:

Speedy написа:
...Пуснах темата, само за информация между другото. Ако знаех, че така ще стане нямаше да го правя.

Но, разни хора, разни идеали! Понеже ми стана интересно кой как разсъждава, а не с цел да вземам страна и да опонирам на нещо или на някой, добавих и тези метални неща:

Мисля е най-добре повече да не пускам теми, които да дават информация къде какво се появило из Пирин. Спирам да пиша и в настоящата, че накрая ще излезе, че аз съм сложил пореспоменатите неща, както е тръгнало.

Ще си пускам теми със снимки от ходенията си, пък голяма работа, че не не им се отделя същото внимание като на тази за железарията.
Поздрави.

Чет Ное 15, 2012 4:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
ognedishasht

Е, хайде, не се сърди сега!
Нали форумите са за това - да си поприказваме, поспорим, подърлим Laughing Няма нищо лошо.
В спора се ражда истината, нъл тъй казваха.
Чет Ное 15, 2012 5:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
NikTod

Спирам коментара и аз. Темата ни противопостави в два лагера, като засегна 10–на проблема извън нея. Дано все пак, всеки които е разглеждал постовете да е извлякъл полезното от тях.
Добри зимни преходи Ви желая колеги.
Чет Ное 15, 2012 5:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

А, ти пък! Не се сърдя бе Лъчо. Прав си, форума е да си бъбрим, ама знаеш някой път докъде стигат тия спорове. Хората лесно се палят, и... Та затова писах, че предпочитам за други неща, по-хубави да си се "дърлим" Laughing
Поздрав.

Чет Ное 15, 2012 5:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Emil

Местожителство: Sofia

Аз поради тези причини реших да спра да пиша по темата, че знаех до къде ще стигнем. Very Happy
Но завършека ми харесва, мъдро се приключи спора, всеки даде крачка назад и си даде сметка, че няма смисъл от противопоставяне помежду ни, защото по-важното е да сме единни и толерантни помежду си.
Има и други проблеми за решаване, като например че е Петък вече а още не съм решил, къде точно из Рила ще ходя този уйкенд. Very Happy Very Happy
Хайде приятен планински уйкенд на всички Very Happy
Пет Ное 16, 2012 10:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Ами айде да разширим темата-ако ще махаме всички железни"боклуци"-тогава-вадете всички клинове по Мальовица, Двуглав и къде ли не барабар с халките и другите тенекета и оставяйте катерачите да се оправят сами с Девствената планина!Важи също и за Виа-фератите!
Вто Ное 20, 2012 9:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Speedy написа:
Брей, голям спор се заформи с този кръст. Пуснах темата, само за информация между другото. Ако знаех, че така ще стане нямаше да го правя.

Но, разни хора, разни идеали! Понеже ми стана интересно кой как разсъждава, а не с цел да вземам страна и да опонирам на нещо или на някой, добавих и тези метални неща:

и

Щеше ми се и за тях да прочета мненията ви, но явно те не са толкова интересни и атрактивни за нашего брата планинар, колкото кръста. Може би защото не се казва защо и с каква цел са поставени, знам ли!?

Аз ще почна със заварЕните винкели, в последствие занесени и монтирани на Вихрен. Пък после може и за тези на другия връх да кажа.

Поводът за монтажа на вихренския метал не знам. Всеки път като се качвам на върха го оглеждам и ми правят впечатление, заформилите се тенденции, като отношение към него, от страна на туристите:
1. Никой не казва, поне аз не съм чул, че това е нещо лошо, не му е мястото там и не си изкарва яда върху него;
2. Постепенно хората го залюбиха и масово се снимат за спомен с него, като все повече пренебрегват бетонния триангулачен знак в близост като място за снимане;
3. Нещото се превърна в поредното място (поредния връх) върху който се трупат камъни. Към 1997 г. то (металното нещо) беше празно, но от следващата 1998 г. започна неговото пълнене;
4. Нещо повече! Тук се заформя цяло изкуство. Сухата зидария, камъните, се правят и подреждат така, че да се уплътняват максимално добре ъглите на винкелите, за да не паднат. Явно се вярва или суевярва, че ако падне ще вземе сакатлък да стане;
5. Монтира се табелка (метална), която указва, че това е в. Вихрен и се дава информация за височината му;
6. Периодически се подменя знамето, което се появи по едно време.

Някой ако знае защо това нещо се побучи там и е забелязал друг, различни от споменатите от мен тенденции, моля да сподели.

Поздрави.

Чел съм, че металната конструкция на връх Вихрен е монтирана, за да се изпълни с камъни и да се изравни височината на връх Вихрен с височината на връх Мусала - разликата е около 11 метра. Друга причина би могла да бъде надминаване височината на връх Митикас в планината Олимп в Гърция - 2917-2918 метра, който сега е втори по височина на Балканския полуостров. Доколко това е вярно - не знам. Лично аз при първите си изкачвания на Вихрен съм вземал камъче от подножието на върха и съм го качвал върху конструкцията. Отдавна не съм го правил обаче. Идеята да се повиши изкуствено височината на върха вече не ми допада особено. Но ако ще се прави, да бъде по правилата - без железа и електрожен, а само дърво, пръст и камък.

При изкачване на върха лично аз се снимам задължително с конструкцията, тъй като веднага става ясно къде е правена снимката. А и гледката на Кутело и Кончето на заден план е забележителна. Но също така съм се снимал и с каменната пирамида, макар и по-рядко.

Не съм бил на върха от втората снимка. Ще бъда много признателен, ако се даде информация за него, за която благодаря предварително.

По темата за издигнатия Кръст в планината - в това време на безверие, в което живеем, лично моето мнение е, че не е лошо нещо да поставиш такъв знак на такова място, пък било то и като ориентир за туристите. Който е вярващ - нека да вярва - в Бог, а не в някакви символи, железа и остарели правила. Не виждам лошо там да се издигне и Полумесец. Нито пък Звезда. Лично мое мнение, разбира се.

Приятна и ползотворна седмица и почивни дни!
Вто Ное 20, 2012 3:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
peak15

Ха сега да вземем да наслагаме за ориентири на всеки връх по целият Пирин!Предлагам да има последователност!Всяка религия със свой символ!От връх Пирин та до Ореляк и т.н.за коментираният символ:
има съответни места и за него и за останалите!Който иска да се кланя,кръсти или каквото е-има къде да го прави!Аз искам да ходя в планината такава каквато е от природата!
Вто Ное 20, 2012 4:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Точно така - има съответните места за тези символи и за молитви - да не забравяме откъде идва името Мусала според една от теориите за произхода му: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%83%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0
Вто Ное 20, 2012 7:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 5 от 6

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.