Поставения кръст не е просто поредната констукция от метал указваща пътя на туриста, а символ на тази история, целящ да ни подсеща кои сме били и кои трябва да бъдем. Дано ме разберете.
Не изтърпях и ще се включа още веднъж.
NikTod, хората тук, които пишат против кръста, не са безродници. Всички сме съвсем наясно със значението на нашата история. Никой не е против нейното увековечаване. Никой не протестира против това, че е издигнат паметник в прослава на свободата. Приписваш ни неща, които не мислим.
Това, което мислим, е че на този паметник НЕ МУ Е ТАМ МЯСТОТО. Моля те, прочети това пак и се опитай да го разбереш.
Не излизай с такива фанатични тези като "няма НИЩО по-важно от патриотизма". Важните неща са много и градацията им често е много относителна. В случая не се и налага да се прави такава. За кой дявол този паметник е трябвало да се слага именно в планината? За да го видят повече хора? Очевидно не. За да е прославата по-голяма? Надали. Опитай се да си отговориш сам на този въпрос. Та ако оставиш настрани суперпатриотизма, който оправдава ВСИЧКО, може бе ще разбереш нашата позиция.
Планините са единственото място, все още сравнително чисто от човешко присъствие - почти без строежи, пътища, къщи, политически партии, молове, реклами, тълпи, ПАМЕТНИЦИ... и на нас си ни харесва именно така, защото тази чистота е уникална и поради това е ценна и с всяка изминала година ще става все по-ценна. Тук е мястото да се разтоварим от гореизброените атрибути на ежедневието. Няма къде другаде. А някакви хора от криворазбран патриотизъм искат да ни ограбят тази възможност. Ами не сме съгласни и няма да бъдем! Има си места за градене на паметници, има си и места за почивка от тях.
Природата е много по-голяма от всички нас. Никак не и пука за дребните ни съдби, раждане, смърт, поробвания, освобождения и тъй нататък, защото Тя е над всичко това. Нека го помним и имаме малко повече смирение и чувство за истинското ни място в света.
Колкото до дирекцията на парка - тя не се трогна от разораването на половината планина над Банско, та нима ще се трогне от един нищо и никакъв кръст? Смехория.
[quote="ognedishasht"]Явно нашето време е свидетел на възраждането на агресивната религиозност.
Откачени мюсюлмани крещят "аллах акбар" в Пазарджик... не по-малко "благочестиви" от тях християни пък бучкат кръстове по върховете на планината, сякаш са бащиният им заден двор...
Нямам думи.[/quote]
Не искам никакви кръстове, никакви полумесеци по върховете! Имам чувството, че някой търси опрощение за греховете си като прави това
Да не забавяме и това тенекиено-цикламено съоръжение:
Което ми подсказва - ще ги махате ли скоро, да не грозят девствената планина?
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Ное 14, 2012 12:15 am
NikTod
dido написа:
Speedy написа:
...
[img]...........[/img]
Tези артефакти, явно се вписват като културен феномен и не са за премахване.
Те са жизнено необходими за задоволяване физиологичните и недотам физиологичните нужди на тОриста Да не говорим, че при тях липсва и послание ..................... Определено не са за премахване
И въпреки всичко "Да живее международното положение"
Сря Ное 14, 2012 12:34 am
spi
NikTod написа:
dido написа:
Speedy написа:
...
[img]...........[/img]
Tези артефакти, явно се вписват като културен феномен и не са за премахване.
Те са жизнено необходими за задоволяване физиологичните и недотам физиологичните нужди на тОриста Да не говорим, че при тях липсва и послание ..................... Определено не са за премахване
И въпреки всичко "Да живее международното положение"
Говорим за новопоявили се ... Всичките примери са даденост.
Сря Ное 14, 2012 1:18 am
dido
spi написа:
...
Е то става двоен аршин - борим се за девствена планина, но - толерираме стария железен боклук горе, без да пускаме нов.
Струва ми се - като е гарга, да е рошава - всичко дето не му е горе мястото - да се маха. Не е ли това правилната позиция?
Сря Ное 14, 2012 1:28 am
Malama
E, те нещата са си различни по идея. Заслончето реално спасява човешки живот в дадена ситуация, а другото - не.
Сря Ное 14, 2012 1:34 am
dido
Malama написа:
E, те нещата са си различни по идея. Заслончето реално спасява човешки живот в дадена ситуация, а другото - не.
По тази логика - според историците кръста(христянството) е спасил народността ни от османска асимилация. Там ли му е тогава мястото или не?
И въобще - ние за човешки животи ли мислим, или за нещо по-голямо - природата, планината ???
Сря Ное 14, 2012 1:38 am
NikTod
spi написа:
Толкова те са даденост, колкото и цирея в човешката плът.
Но пък може да има и феномени, кои знае
Пък и като си ги харесвате такива каквито са в момента........... В краина сметка всеки самостоятелно мислещ индивид има право на собствена ценностна система. Това, че тези гротески Ви се вписват по-добре на пейзажа от поставения християнски символ от двете туристически дружества по повод 100-годишнината от освобождението на Разложкия край от турско робство е въпрос на лично светоусещане и изградени критерий.
Да кажем, че с този пост отговарям и на коментара на ognedishasht.
В добавка към него ми се иска само да отбележа, че не е необходимо да квалифицира изразения от мен патриотизъм, като фанатизъм. Най-лесното от моя страна в случая е да характеризирам изразеното от него мнение като - лумпенизирано и изразяващо нихилизъм /Нихилизмът е вярата, според която всички стойности са безоснователни/ и с това чертата разделяща добрия тон да я затъпчем. Мисля, че този форум не изпитва необходимост от това.
...
Е то става двоен аршин - борим се за девствена планина, но - толерираме стария железен боклук горе, без да пускаме нов.
Струва ми се - като е гарга, да е рошава - всичко дето не му е горе мястото - да се маха. Не е ли това правилната позиция?
Няма двоен аршин. Спасила е тогава, а сега какво спасява кръста горе? Нали виждаш какъв Биг Брадър заформиха църковните водачи?
С риск да подразня още хора, ще кажа, че църквата е параван, както ясно се видя напоследък.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Сря Ное 14, 2012 11:19 am
NikTod
mislesht написа:
Няма двоен аршин. Спасила е тогава, а сега какво спасява кръста горе? Нали виждаш какъв Биг Брадър заформиха църковните водачи?
С риск да подразня още хора, ще кажа, че църквата е параван, както ясно се видя напоследък.
За настоящите църковни водачи и прикритите им зад религията, алчни и тщеславни душици, мненията ни съвпадат.
Относно намеците, за това, че с поставянето на кръста от страна на тур. д-ва има някакъв скрит подтик, и че постъпката им служи за параван на нещо. Бих помолил хората които знаят и твърдят това, да кажат в прав текст тези скрити мотиви.Такива намеци в темата, се изразиха не само от mislesht.
Защото е некоректно, да се отправят неаргументирани обвинения, които от своя страна да служат за оправдание по отношение т.н. двоен аршин.
Не ми се иска да влизаме в полемика какво спасява в наши дни кръста, всеки сам това може да си го прецени. За да не се повтарям, в по-предните постове, аз съм изразил ясно, какво според мен тои спасява.
Брей, голям спор се заформи с този кръст. Пуснах темата, само за информация между другото. Ако знаех, че така ще стане нямаше да го правя.
Но, разни хора, разни идеали! Понеже ми стана интересно кой как разсъждава, а не с цел да вземам страна и да опонирам на нещо или на някой, добавих и тези метални неща:
и
Щеше ми се и за тях да прочета мненията ви, но явно те не са толкова интересни и атрактивни за нашего брата планинар, колкото кръста. Може би защото не се казва защо и с каква цел са поставени, знам ли!?
Аз ще почна със заварЕните винкели, в последствие занесени и монтирани на Вихрен. Пък после може и за тези на другия връх да кажа.
Поводът за монтажа на вихренския метал не знам. Всеки път като се качвам на върха го оглеждам и ми правят впечатление, заформилите се тенденции, като отношение към него, от страна на туристите:
1. Никой не казва, поне аз не съм чул, че това е нещо лошо, не му е мястото там и не си изкарва яда върху него;
2. Постепенно хората го залюбиха и масово се снимат за спомен с него, като все повече пренебрегват бетонния триангулачен знак в близост като място за снимане;
3. Нещото се превърна в поредното място (поредния връх) върху който се трупат камъни. Към 1997 г. то (металното нещо) беше празно, но от следващата 1998 г. започна неговото пълнене;
4. Нещо повече! Тук се заформя цяло изкуство. Сухата зидария, камъните, се правят и подреждат така, че да се уплътняват максимално добре ъглите на винкелите, за да не паднат. Явно се вярва или суевярва, че ако падне ще вземе сакатлък да стане;
5. Монтира се табелка (метална), която указва, че това е в. Вихрен и се дава информация за височината му;
6. Периодически се подменя знамето, което се появи по едно време.
Някой ако знае защо това нещо се побучи там и е забелязал друг, различни от споменатите от мен тенденции, моля да сподели.
Speedy написа:
Брей, голям спор се заформи с този кръст. ...
Аха ..... и самия факт, че се заформи, най - много говори, че на "символа" не му е мястото там. На такива места хората трябва да се държат за ръка (образно казано). В този смисъл, като се мисли да се слага нещо някъде, май няма да е зле предварително да се сондират мнения как то би било възприето. И ако вземе някой да се съобрази с тези мнения, без да напъва само да си навие на масрафа- е те тогава ще вземем да се превърнем и в общество, а не само да си бъдем масовка в клубове по интереси.
А ако се налага на някой нещо да се припомня, то ако е в центъра на града повечко хора ще го видят и повечко ще си припомнят ... Дано освен спомена за миналото и като някакъв пример за подръжание да им остане в главата нещо (в последното много се съмнявам).
dido написа:
Speedy написа:
...
Като ме забръска някоя буря много ще му се зарадвам на заслона, нищо че е грозничък. Като си покрия главата вътре, може и свещичка да запаля на дедо Господ, може и на Аллаха да се кланям или пък кой каквото там си знае .... да благодари че му се е оттървала кожата
За другите жезарии кво да се каже ... каквото е навсякъде такова и там
...
Сря Ное 14, 2012 4:37 pm
Lorg
Е сега да похваля нашето дружество, че си направи заслон за чудо и приказ .... да си почиват хората спокойни и да не си тормозят главиците с естетически дилеми... http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=2098
...
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5, 6Следваща
Страница 4 от 6
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети