Хижа Лескова
Всъщност заглавието не е подходящо, защото такава хижа няма, т.е. има, но официално вече не е хижа
В събота минахме оттам и човекът, който я стопанисва каза, че сега е частна собственост и не е хижа. Събират се там през ловния сезон и евентуално ако има по-голяма група се качва да я отвори, за 3-4 човека нямало смисъл. Каза обаче, че не връща хора, ако искат да преспят. Даже искаше да ни покаже стаите, но те си приготвяха маси и храна и ми стана неудобно да се пречкаме и отказах, още повече че нямахме и без това намерение да нощуваме там. Помислих да поискам телефон, но не го направих, макар че трябваше, все пак е полезна информация.
Спомена нещо и за махане на табелката, но аз не го приех насериозно, но ето какво видяхме в неделя вечерта, когато на връщане се отбихме да си налеем вода:
Не знам какъв и е статуса сега на бившата хижа Лескова, но честно казано много ми стана мъчно като видях празното място, където е била табелката с името. Може би защото имам навика да се снимам до табелките на хижите и имам сантименти към тях
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Последната промяна е направена от Mariana1000 на Пон Авг 12, 2013 12:59 am; мнението е било променяно общо 2 пъти
Ами "Бог да я прости" х.Лескова!!!Както е тръгнало в района вече-само с палатки или чували-и х.Мургаш няма скоро да стане хижа,макар че с малко късмет нощувахме там миналата година по Ком-Емине(да е жив и здрав Леонардо Михайлов от София,без чието спомоществователство нямаше да стане!)
Та мисълта ми е, че при минаване в района двете най-близки(билни) хижи станаха Тръстеная(ако не е заета от работниците в малинажа през сезона) и Чавдар(която даже не е съвсем билна)!!!Спалнята на Витиня-и тя е с уговорки и каднърми..."А сега деца кажете-де ше спи момчето???" Аако не иска да мъкне палатки,имам предвид...
Вто Ное 06, 2012 9:16 pm
Mariana1000
Може би и ние туристите малко сме виновни, че няма работещи хижи в Западна Стара планина, защото я пренебрегваме за сметка на Пирин и Рила. Поразглезени сме живеещите в София с толкова много планини наблизо. А като ходят малко хора ясно е, че и хижите няма да работят като такива.
По принцип съм на мнение, че е по-добре хижата да е така, отколкото да се руши като х. Мургаш, сега поне някой се грижи за нея. Но пък от друга страна ми направиха много неприятно впечатление простреляните табелки до хижата. На кого пречат? Ами първо изнеси горе табелки, сложи ги, потруди се, пък тогава стреляй на воля, а така грозно излиза - някой някога се мъчил, а ти стреляш по труда му. Тях не ги и снимах, че много грозна гледка са. А пък много пъти точно някоя табелка ни е спасявала от грешния път. Та така е - по принцип съм на едно мнение, но човек не живее с принципи, а с подробности като надупчените табелки И затова дори след любезното отношение към нас от хората там, пак си тръгнах с едно малко неприятно чувство.
А иначе района на Мургаш е прекрасен, имам си вече оттам едно любимо място, което прави най-любимите ми места в България вече четири
Сря Ное 07, 2012 12:12 am
Emil
Сега като си започнала да разказваш за любимите места, сподели малко повече и на нас.
Сря Ное 07, 2012 12:25 am
Trekker
Re: Хижа Лескова
Мдаааммм.....
На практика нещата изглеждат така:
1. х. Тръстеная - х. Лескова - 6 - 8 ч
2. х. Лескова - х. Мургаш - 7 - 8 ч
3. х. Мургаш - Витиня - 8 ч
4. Витиня - х. Чавдар - 6 - 7 ч
Иначе казано, около 30 (!) часа е ходенето в източна посока от х. Тръстеная до първата работеща хижа след нея - х. Чавдар....
Сря Ное 07, 2012 10:15 am
Tito
Тази година на Ком-Емине след Тръстеная следващата ми спирка беше говедарника на Зла поляна. Хората ме посрещнаха, напоиха и нагостиха като сво. На вид клошарската им колиба всъщност е уютен заслон с измазана стая с 4 легла и печка и полузакрита мансарда. Те са там винаги по двама, така че за един-двама души няма да е проблем да преспят там. На мен преходът от Тръстеная до Зла поляна ми отне към 13 часа, т.е. оптимална отсечка като за цял ден, защото до Витиня са още 3.5-4 часа, а и в "спалнята" там нощувката си е екстремно преживяване. Изобщо ако говорим за преход от Тръстеная до Витиня не виждам смисъл да се катери до х.Мургаш и после през самия връх. Нощувка на говедарника е идеален вариант, но това при условие, че не сте група.
А иначе не мисля, че реално това е някаква промяна в статута на х.Лескова. Още миналото лято като спряхме там мокри до кости на неуспешния ми опит за К-Е усетихме, че не сме добре дошли там. Беше неделя предиобяд и "хижарите" тъкмо си тръгваха като директно ни посочиха навеса и да не си и помисляме за топлите стаи. Още тогава я изключих като вариант за нощувка, както и за източник на вода, защото не си струва да се губят повече от 100м височина при положение, че на няма и половин час преди нея, малко след горски дом Чукава има вода до сами пътя.
Сря Ное 07, 2012 10:36 am
boris_borisov
Айде де, не е толкова страшно, че Лескова не приема винаги и всеки, барбекюто отпред е толкова хубаво (пък и вода има), че само да имаш спален чувал и си 6 Ако ти е студено, има дърва, има и камина; какво повече му трябва на човек?
На мен при тазгодишното Ком-Емине нощувката под навеса на Лескова ми беше най-хубавата за целия преход
Сря Ное 07, 2012 10:43 am
Gamina
Mariana1000 написа:
Може би и ние туристите малко сме виновни, че няма работещи хижи в Западна Стара планина, защото я пренебрегваме за сметка на Пирин и Рила.
Може би и ние туристите малко сме виновни, че няма работещи хижи в Западна Стара планина, защото я пренебрегваме за сметка на Пирин и Рила.
Ми не е расла
Расла-нерасла...пренебрегват я софиянци!Я се дръпни от Шумен на еднодневка около Кабул....
Ние си ходим постоянно но към частта,дето ни е най-близо-Шипченска Стара Планина
Чет Ное 08, 2012 9:29 am
Mariana1000
Emil написа:
Сега като си започнала да разказваш за любимите места, сподели малко повече и на нас.
Ами аз още се боря за званието планинар, не съм ходила на много места все още, та затова и повече чета, отколкото аз да пиша нещо. Пък и любимите ми места са много известни, всеки е ходил на тях и ги познава.
Най-любимия ми връх е Ланина могила, после следва Мальовица, трето любимо място ми е Мадара и сега добавям и Белия камък под Мургаш
Плюс едно специално място извън класацията за хижа Тъжа
Не знам по какъв критерии съм ги определила, но не е по красота, просто знам че са специални и това е
boris_borisov написа:
Айде де, не е толкова страшно, че Лескова не приема винаги и всеки, барбекюто отпред е толкова хубаво (пък и вода има), че само да имаш спален чувал и си 6 Ако ти е студено, има дърва, има и камина; какво повече му трябва на човек?
На мен при тазгодишното Ком-Емине нощувката под навеса на Лескова ми беше най-хубавата за целия преход
А, не е страшно, ние също това лято спахме под навеса, а тази събота на поляната с чакалото след връх Бигла. Беше супер- и огън, и цър-пър, гледка към Мургашът, после към светлините на Ботевград, и звезди, и луна... и старопланински вятър Просто и аз не знам защо толкова ми стана криво като видях свалената табелка, и без това предпочитаме палатки или чувалуване.
fena73 написа:
Gamina написа:
Ми не е расла
Расла-нерасла...пренебрегват я софиянци!Я се дръпни от Шумен на еднодневка около Кабул....
Ние си ходим постоянно но към частта,дето ни е най-близо-Шипченска Стара Планина
Аааа, расла е тя, расла, ама като мен напоследък - на ширина
Fena73, и аз такива изводи съм си направила, че вие имате по-малко възможности откъм планини, а ние в София имаме на разположение Стара планина, Рила, Пирин, Витоша, за Люлин, Плана и Лозенска няма и да споменавам. А вярно Западна Стара планина няма обзорността и езерата на Рила и Пирин, та затова туристите се насочват към тях.
Но както се казва - планини има много, но Балканът е един
Понякога магарето е по-ценно от коня - можеш да се качиш и без чужда помощ, за разлика от коня - все някой трябва да ти помага, освен ако вече си станал почти жокей.
Но Западна Стара Планина - факт, е пренебрегвана за сметка на Централна... ето, аз съм от Враца, но в западния край не съм ходила никога. Дори на Ком не съм била все още... Докато из Рила и Пирин натрупах доста по-сериозен стаж.
Чет Ное 08, 2012 3:20 pm
ferdi_mruvkata
Gamina написа:
А, това беше шега.. аз си го обичам Балкана
аз съм от Враца, но в западния край не съм ходила никога. из Рила и Пирин натрупах доста по-сериозен стаж.
има някаква тенденция, която аз не разбирам, да се ходи само по Пирин основно и от време на време по Рила... Някой да обясни
...има някаква тенденция, която аз не разбирам, да се ходи само по Пирин основно и от време на време по Рила... Някой да обясни
Да, и аз се питам от дълго време...Голяма е планината, която се изкачва с мъки, трудно достъпна е ...
Тогава, малка ли е Западна Стара Планина? Малка ли е Източна Стара Планина? Защо повечето Ком Еминци си губят пътеките именно там, а не от х.Добрила до х.Узана?
Мисля, че всичко се дължи на това, че всички трудности в Рила и Пирин са познати до болка, а Балкана си крие потайностите.
Не ми се сърдете и не ме осъждайте, това е само моето мнение.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3Следваща
Страница 1 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети