Тези дни съм доста зает, но най-късно уйкенда ще пробвам да сваля трака. Просто не съм го правил досега, че тази година за първи път включих машинката, която отлежаваше в едно чекмедже 4-5 години.
Вто Ное 06, 2012 12:58 pm
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
fireman75 написа:
зелени преслап е седловина,незнам за машинки и разни други но име на връх с това име днес чух за първи път.явно скоро трябва да е измислено.доколкото съм запознат по рида Бор върховета са Черната скала и Ташмандра.поне така местните казват
Според мен Емил говори за връх Зелени преслап между Ташмандра и Кабул, леко на изток от седловина Ташмандра, а не на север от в. Ташмандра по рида Бор.
Седловина Зелени преслап да не би да е седловината между Ташмандра и Кабул, защото аз я знам като седловина Ташмандра. Това всичкото го пише в пътеводителя на Р. Грънчаров "Върховете на Рила", но там нищо не пише за връх или седловина Зелени преслап.
Вто Ное 06, 2012 7:03 pm
Emil
Този връх и аз не го знаех, докато машинката не ме светна по въпроса.
На карта май не съм го виждал. Да малко е на изток от колците. Даже от снимкта си личи къде ако човек е запознат с терена там.
Не знам кой и кога го е кръстил, трябва да питам създателите на картата в машинката.
Единият често пише тук, даже най-много от всичките а другия скоро се включи в дискусията с Винарския превал в Пирин.
Да кажат те източника кой е, че в тази нашата страна не е като да нямаме по 3-4 имена за всичко в планините.
Аз лично не виждам проблем, защо да няма и такъв връх. Щом си няма друго име и е до едноименната местност.
Вто Ное 06, 2012 7:11 pm
fireman75
разбира се че няма проблем,стана ми интересно това име.седловина зелени преслап е мястото с хижата и бунгалата.израснал съм по тия места и не го бях чувал за подобен връх
Вто Ное 06, 2012 7:40 pm
fireman75
и думата "преслап" означава седло,седловина
Вто Ное 06, 2012 7:46 pm
dido
fireman75 написа:
разбира се че няма проблем,стана ми интересно това име.седловина зелени преслап е мястото с хижата и бунгалата.израснал съм по тия места и не го бях чувал за подобен връх
В BGMountains ползваме хартиените карти като базов източник на географски топоними, оттам името на в. Зелени преслап е влязло в картата.
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Ное 06, 2012 9:54 pm
Йосарян
Аха, значи върха е близо до постройките, в гористият пояс? ~ 1650
А аз останах с впечатление че в. Зелени преслап е кота 2149
Вто Ное 06, 2012 10:23 pm
Emil
Хм, и аз си мислех, че е кота 2149, и така го видях на машинката.
Но като се има предвид, че я гледам предимно за да разбера доколко отговаря на това, което виждам, може и аз да съм се объркал.
Освен като съм се движил на юг покрай края на зеления пояс и достатъчно на изток от пътеката за Кабул, надписа който се изписва върху пътеката "Зелени Преслап-Кабул", в един момент да е бил перпендикулярно оринтиран на пътеката(която е севр-юг) и аз да съм видял само "Зелени Преслап -..." на екрана в момента в който съм погледнал.
В този момент кота 2149 и била на югозапад от мен а пътеката за Кабул е още на запд. Ако са се наредили на екрана Котата и после "Зелени Преслап - ........" нищо чудно и така да е станало.
И каквко сега, само разбуних дискусията, но поне го изяснихме как трябва.
А тази кота си няма име, защо да не я кръстим някак тогава?
Сега ще поправя в писанията си, че току виж някой се изгубил от тази неточност.
В материала на Николай Даутов, който Ивайло е линкнал, се казва че преслапите "...представляват широки, слабо изразени понижения по билата и ридовете на планината, удобни места за тяхното пресичане."
Абстрахирам се от самото селище с бунгала и др, там където е то не е никакъв преслап а е по-скоро подхода към Преспапа. Но горе на билото където излиза пътеката за Кабул, местността отговаря добре на определението. И точно това е според мен Зелени Преслап, между Кабул и Ташмандра и можеби е Зелен, защото до почти 2000 метра е хубава зелена гора. В днешно време Зелени Преслап е просто име на една поляна с няколко хижи и бунгала, която е подходяща за паркинг, понеже е асфалт до там. Някога някой според мен е решил да кръсти това място така, понеже е изходна точка за Зелени Преслап.
Абе объркаха народа с тези комунистически карти и още неможем да си нагласим иманата и т.н. Няма да е зле да питам разни приятели от Дупница, какво знаят по въпроса, в смисъл местните стари хора, какво знаят.
Сря Ное 07, 2012 12:13 am
fireman75
на върха са бунгалата на Хидрострой според картата,наистина има някъкво изкачване от към поляната. г-н Адаш можеш и мен да питаш,аз съм от Дупница.и тази седловина се намира точно там не е нужно да я местиш нагоре надолу
Сря Ное 07, 2012 12:48 am
Emil
fireman75, щом си от Дупница се съгласявам с теб.
Местните знаят най-добре кое как се казва.
Бая нещо изписахме за този преслап, гледам и за един пирински се пише. Въобще има нещо около тях.
Че както и да е, заключенията са следните:
1. в.Зелени Преслап е до летовището а не горе на билото
2. Самия Преслап също е долу до летовището.
От цялата работа поне си припомних определението за Преслап, което Николай Даутов едал в статията:
"Те не са типични седловини, каквито обикновено си представяме. Те представляват широки, слабо изразени понижения по билата и ридовете на планината, удобни места за тяхното пресичане. Типични такива в Пирин са Солунски преслап, Кабата и Солището."
Няма да е зле да набележим и типичните за Рила
Сря Ное 07, 2012 1:53 am
Йосарян
А какво ще кажете името на кота 2149 да бъде връх Буридан от книгата на Христофоров - "Трима с магаре в Рила"
Според мен има аналогия..
Много Хубави снимки.
Езерцето, за което казваш е по-скоро временен гьол от топенето на преспите, който там почти не се стопяват напълно.
Това с царевицата го бях чувал, но не бях виждал снимка. Летните месеци не ходя там, че голяма тълпа....
А гарвана е много як, доста голям ми изглежда на снимката.
Пет Ное 16, 2012 10:07 am
Antoon
трака
Емо, така и не пусна трака...
Пет Ное 16, 2012 2:42 pm
Emil
ОБЕЩАВАМ да пробвам да го извадя в събота вечерта.
Моите извинения, но бях много зает последните две седмици.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети