ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
За клекът в Стара планина
Иди на страница Предишна  1, 2

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
За клекът в Стара планина
Автор Съобщение
dido

Мнение Отговорете с цитат
feanor написа:
Здравей , Дидо , мисля че тази статия ще отговори на много от твоите въпроси Smile. ЕВОЛЮЦИЯ НА ЛАНДШАФТИТЕ В
ПЛАНИНАТА ВИТОША. Напиши го в гугъл и ще ти излезе линк на PDF , започва от 99 стр. Smile Иначе доста автори са работили по въпроса както ще видиш в използваната литература Smile Не вярвам стила и изказа да те затруднят , но ако имаш въпроси питай Smile

Мерси, прочетох я.
Интересно е изследването. За клека пише, но не много. Доколкото разбирам няма съвсем сигурни данни, щото го бъркат с белия бор и бялата мура.

Пет Ное 02, 2012 1:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
feanor

Местожителство: toronto

Този автор е изследвал обстойно Витоша във флористично отношение .Ако има нещо за клека някъде, тук трябва да е Smile
Ако имаш време и сили , аз лично бих се радвал да погледна нещо от него .
П.п Една приятелка от биологичния факултет ми намери една статия на този автор за Ст планина в библиотеката им (сградата до БНР), като жокер къде да търсиш евентуално Smile
Поздрави

Филипович, Л. Палинологично проучване на торфището под Резньовете на Витоша. – Горскосто-
панска наука, 3, 1981б.
Филипович, Л. Палинологично проучване на торфището над х. Кумата на Витоша. – Фитология,
21, 1982.
Филипович, Л. Палинологични проучвания на торфища по южните склонове на Витоша. – Горс-
костопанска наука, 2, 1985.
Филипович, Л. История на горската растителност по високите части на Витоша през късното след-
ледниково време. – Фитология, 34, 1988а.
Филипович, Л. Антропогенно влияние върху развитието на растителността по високите части на
Витоша през късното следледниково време – Фитология, 35, 1988б.
Филипович, Л., В. Стоянова. Палинологично проучване на торфището около изворите на Владай-
ска река. – Горскостопанска наука, 6, 1984. Smile
Пет Ное 02, 2012 4:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Местожителство: София

Снощи бях тръгнал на размотавка по залез, малко в стил Хемингуей (с пушка в едната ръка и бутилка уиски в другата) и като се върнах, ето това виждам. Дори не знам как е попаднало в кадър:

Вто Дек 25, 2012 12:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Драка

Местожителство: Казанлък/София

Може да е пречупен черен бор, особено като растат върху скала често стават такива. Но като го гледам май си е клек. Smile
Вто Дек 25, 2012 4:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mitko

Доколкото знам от мои колеги горски еколози, клекът по билото на Стара планина е бил систематично опожаряван от овчари преди освобождението с цел освобождаване на площи за летни пасища, оформяли са се съществени пожари, обхващали големи площи.. и така в продължение на векове. Нямам под ръка източниците на тази информация, но ми се струва достоверно обяснение. В Алпите поради същите причини клек почти няма - над горския пояс местните в продължение на векове систематично са го горили и секли, за да освобождават пасища за добитъка, останали са отделни находища по разни по-неурбанизирани части на планините там.
Вто Дек 25, 2012 5:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.