Хехееее
Аз все си мисля, че Дидо се гъбарка с нас и скоро ще извади джокера.
Излезе една идея да ходим форумно на Злия Зъб, а защо не и да замерим езерата около Газей?
От сега съм сигурен, че голямо мерене ще падне ако отидем хахаха
Вто Окт 30, 2012 9:41 pm
dido
Да, тук е интересен детайла с височините на езерните валове.
Валът на Леденото езеро е на 2713 м, докато този на Горно Полежанско е на 2710.
Т.е. - дори да приемем, че езерата се пълнят до валовете, на последното пак не му стигат 3 метра.
Все пак - аз не вярвам, че езерата могат да се напълнят до валовете. И двете езера се водят безотточни, т.е. водата от тях се оттича подземно. Вероятно попива и отива надолу нейде в каменистата периферия на езерото, ако вътре започне да се акумулира твърде много вода (от топене, дъжд и т.н.).
Както споменах по-горе, естествения водосбор на езерата е малък. На Горно Полежанско е около 74 дка, на Леденето е около 243 дка.
А, Горното Газейско е на 2649 м н.в.
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Окт 30, 2012 10:06 pm
NikTod
dido написа:
Да, тук е интересен детайла с височините на езерните валове.
Валът на Леденото езеро е на 2713 м, докато този на Горно Полежанско е на 2710.
Т.е. - дори да приемем, че езерата се пълнят до валовете, на последното пак не му стигат 3 метра.
Все пак - аз не вярвам, че езерата могат да се напълнят до валовете. И двете езера се водят безотточни, т.е. водата от тях се оттича подземно. Вероятно попива и отива надолу нейде в каменистата периферия на езерото, ако вътре започне да се акумулира твърде много вода (от топене, дъжд и т.н.).
Както споменах по-горе, естествения водосбор на езерата е малък. На Горно Полежанско е около 74 дка, на Леденето е около 243 дка.
А, Горното Газейско е на 2649 м н.в.
Мисля, че от значение за нивата на водите в езерата са езерните чаши, които са от плътна гранитна скала. Над тях и по периферията са каменните блокажи, морени и т.н. В случая Горното Полежанско езеро е пресъхнало във видимата си повърхносна част не само защото му е малък водосбора а и поради затлачване от свличащия се камънак. Като прибавим и това че с времето става все по-плитко, което от своя страна поражда условия за още по-интензивно изпаряване. Все още съм убеден, че в него има вода само, че е под камънака.
Сря Окт 31, 2012 12:14 am
Emil
Ники може и да е прав.
Така се случва всеки август със сухото езеро в Рила, това над Кирилова Поляна и под Малка Попова Капа.
Изчезва, въпреки че в него продължават да се вливат потоци, и след това се появява отново.
Специфичното обаче за него е, че е едва на 1928м и е безотточно.
Оказва се че водата се връща с рибата, което означава, че има система пещери отдолу.
В дискутирания казус може обаче да се окаже, че водата просмуква надолу през пукнатини и ниши.
Той върха отдолу може целия да е като швейцарско сирене.
Например дупката, която е под Бански Суходол минава точно под Кончето и всяка година от тавана падат огромни парчета камъни.
Тук върха може да е по същия начин, и да му е дошло времето.
Ключов момент според мен в цялата история е дали това се е е случвало и друг път?
Сря Окт 31, 2012 1:51 am
NikTod
ZCEZBPM написа:
NikTod написа:
ZCEZBPM написа:
Колко е всъщност дълбочината да кажем късна пролет, когато е пълноводно, че тоя Гугъл не казва нищо по въпроса???
Казва чичко Гугъл казва : 2709м.
Дълбочината търсех когато се стопят снеговете, а не надморската височина, ама след няколко страници в търсачката се отказах. Не влязох в чашата , но отгоре от Полежан като го гледах сигурно е около 1.50м.
Иначе казано, има ли значение в една чаша колко над нейния обем течност вливаш. Няма. Излишъка прелива, не стои с качул в чашата. Нали така Така и с нивото на езерото. Колкото и снегове да се топят, то те ще се поемат от константния за езерото обем и излишното просто ще прелее и ще се изгуби другаде. Затова ти написах официалното ниво на езерото. Т.е. това е образно казано ръба на езерната чаша. А вариацийте на повърхносното ниво на водата в езерото, го коментирах в по-горния пост.
Сря Окт 31, 2012 8:32 am
Green 65
Регистриран на: 10 Окт 2010 Мнения: 89 Местожителство: Стара Загора
Интересна тема, за няколко дни маса мнения..сега се сетих нещо и да ви попитам..според вас освен в Рила и Пирин, където има ледникови езера на друго място в страната има или няма такива? Става дума за късен плейстоцен...четвъртичното заледяване по нашите земи и дали някъде другаде има оформени езера....с ледников произход? Как мислите? Имам щото догадки и искам да поговорим по въпроса....дано не се счита това за отклонение от темата, ама касае ледникови форми все пак.
Сря Окт 31, 2012 12:13 pm
Gamina
Локвата под Купена ли имаш предвид? Тя наистина отстрани има циркусен вид
Сря Окт 31, 2012 12:51 pm
Green 65
И него да речем, но и примерно т.н. Сухо езеро под Шабран и Гоцев връх на около 2100м в Славянка ми е странно какво е...а повърхностна вода там няма...отдолу е карст. Според местни хора и сведения от 104 години там вода не се е задържала и не е имало реално езеро...а винаги формата и растителноста говорят за това, че вероятно това си е чисто езеро...но явно има каверни в дълбочина и водата прониква в тях след снеготопенето или дъждовете и мнозина говорят, че изворът от карстовия такъв при село Петрово е от подземни галерии оттичащи се именно от Сухото езеро...в Славянка планина. Логиката след като са издигнати по едно и също време с Пирин...сходен скален състав и други форми, там също да е било засегнато от ледникови процеси...
Явно е повърхностна карстова форма, дали е валог не съм се замислял. Ще говоря с познати от този край за повече информация, щото си мисля, че под една или друга форма Славянка е възможно да е била засегната от ледникова дейност....
Сря Окт 31, 2012 1:25 pm
dido
Валог е дупката между Шабран и Гоцев връх.
Въобще в Алиботуш не би трябвало да има ледникови форми. Планината мисля е около и под едновремешната снежна линия. Освен това морфологията, типична за ледниковата дейност там липсва - циркуси, морени, мутонирани скали, коритообразни долини и т.н.
Сря Окт 31, 2012 5:36 pm
Green 65
Купенското в Стара планина е тектонско...също тектонско е и Скаленското в Стидовска планина/Източна Стара планина/. Така, че явно положението си остава само в Рила и Пирин с ледникови...тия в Родопите-Смолянските и Чаирските са свачищни. Горе Видинско това Рабишкото също е тектонско..останалите са ясни-крайречни или крайморски.
Сря Окт 31, 2012 5:52 pm
feanor
Ледникови форми има не само в Рила и Пирин, просто геоморфолозите в началото на века са "чертали" макрорамката на релефа на Балканите и планини като Славянка, Осогово, Стара планина след определяне на снежната линия 2100 - 2200 за Балканите са останали извън обсега на глациоложките изследвания.Известно изключение прави Витоша , която е била неколкократно "заледявана" от някои изследователи и обект на сериозни дискусии в началото и средата на миналия век.Лично за мен следи от ледникова дейност има в Средна Стара планина, Осогово .Не съм бил за съжаление на Беласица и Славянка, поне не и в алпийската част, но карстовата морфоскулптъра не изключва ледникова такава и съвсем не е задължително да се класифицират ледниците само от алпийски тип
И така, докоснати от заледяването са масивите на Ботев (източните склонове на върха), вечната пряспа е типичен "ембрионален циркус", изворната област на Василковица месн Купата,. В Масива Триглав е спорен въпросът, там по -скоро са се задържали големи снежници които не са могли да излъчат език а са преудълбавали негативните форми на релефа- визирам дол на Елидере, месн Лабодалъка. В Си част на вр М Кадемлия има типичен ембрионален циркус подобен на вечната пряспа.
В Осогово сев подножие на вр Руен изворната област на р Бистрица се заема от 2 креслообразни ледникови форми Трябва веднага да подчертая , че в тези планини периглациалните процеси са били силно доминантни и премоделирали релефа многократно след това.С други думи е по - трудно раличимо наличието на глациалната морфоскулптура, което не изключва съществуването и [/url]
Чет Ное 01, 2012 5:03 pm
dido
Здасти, интересна информация даваш за следи от ледникова дейност в България. Това твои наблюдения ли са, или са от нечии изследвания по темата (заглавие на статия или труд) ?
П.П. питах те още нещо в темата за клеците отпреди няколко месеца- иззпуснал съм я ...
Чет Ное 01, 2012 5:38 pm
feanor
dido написа:
Здасти, интересна информация даваш за следи от ледникова дейност в България. Това твои наблюдения ли са, или са от нечии изследвания по темата (заглавие на статия или труд) ?
П.П. питах те още нещо в темата за клеците отпреди няколко месеца- иззпуснал съм я ...
Ами и 2 те Ледниковите форми на изт. склон на Ботев са картирани цялостно 1962 ако се не лъжа ,Мартин Гловня се казва геоморфологът, Георги Чорчопов го води . Статията се казваше нещо от рода Глациална и периглациална Морфоскулптура в района на вр Ботев , Чорчопов ми е показвал негови скици за евентуално заледяване в района на масива Триглав, аз лично в дипломната си работа Ландшафтна диференциация в масива Триглав приемам гореспоменатите долини като туркистански тип заледяване, Ангел Велчев и Вл Попов изследват дол на р Бистрица в Осогово.... . Тази година с група приятели направихме Узана - Плевен , Ботев х Плевен през лятната пътека и" Купата" се оказа един типичен циркус с моренен материал, щриховки по гранита и ясна странична морена
За съжаление доста съм се "отдалечил " и в прекия и преносен смисъл вече, цитирам по спомени, повечето трудове бяха само на хартиен носител преди 10 на години, не вярвам някой да е седнал да сканира или аз поне не знам
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5Следваща
Страница 4 от 5
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети