Бих искал да ходя от Боровец до Мусала до Рибните Езера до Рилския Манастир тази седмица. Въпросите са ми:
– Как се стига от Самоков до Боровец?
– Колко часа за да стигна от хижа Мусала до върха и след това до хижа Рибните Езера? Ние сме горе долу опитни и бързи ...
– Може ли да се стигне от Рибните не до Рилския Манастир а до Мальовица или до Иван Вазов вместо това, и колко повече време трябва?
– Продава ли се храна на тези хижи?
Много мерси предварително и моля извинете моят лош Български ...
Вто Окт 23, 2012 12:30 pm
Emil
Хубав и амбициозен маршрут си набелязъл.
От Самоков до Боровец не знам как се стига, т.к. аз ходя с кола обикновенно или ме остават и после ме вземат.
От х.Мусала до върха са 1-1,5 ч стегнато ходене ако се мотате може и 3 часа
От х.Мусала до х.Рибни езера денят ще ви стигне ако вървите наистина бързо и тръгнете по изгрев.
От хРибни езера можете да отидете до х.Мальовица като от Кобилино Бранище хванете пътеката към Поповокапски езера, през з.Страшното езеро. Денят ще ви стигне.
Ходенето от хРибни езера до Рилски Манастир не е много по-малко от това до х.Мальовица. Да не говорим че преди манастира има няколко километра асфалт, което е доста неприятно.
Нарочно не давам времена, че това е много-много относително понятие, особенно като става въпрос за по-дълги преходи като тези.
Аз като цяло вървя добре, но имам един в групата където върви 2 пъти по-бързо от мен, така, че денят ще ви стигне и за двата преход ако тръгнете по изгрев и вървите бързо.
Успех
Вто Окт 23, 2012 2:21 pm
Life Hacker
Много ви Благодаря. Може би тогава е по добре да се спре на х. Гранчар за една нощ? Никога не съм ходил по тези места, и даже и ако съм по запознат, все пак планината трябва да се уважава
Вто Окт 23, 2012 2:36 pm
Yassen
Привет!
Купете си карта!
1. С маршрутки от автогара Самоков. Такива има често.
2. Това го забравете е моят съвет. Предвид че не познавате изобщо Рила, както се вижда, подобен преход изглежда съвсем извън възможностите ви. Според мен разумно време за това ходене в хубаво време е 12 часа. Ще имате проблем с водата. Задължително налейте на заслона под Мусала. Може да се наложи да слезете (излишно) до х. Грънчар за вода. Съветвам да се направи за два дни, първо от х. Мусала до Грънчар и втория ден до Рибни. Много е красиво в района и ще има гледки, които инак от бързане и тичане няма да видите.
3. Може до М-ца. От Рибни през Водни връх, Кобилино бранище и оттам според настроените през Страшното или Йончево езеро (карта!). Сериозен преход, но се прави.
До х. Вазов е безумие. Трябва да слезете до Рилския манастир и оттам да се качите нагоре (пак има два варианта). Възможно е, но е глупаво и скучно.
4. Ако работят, да. Мусала ще работи, Рибни и Грънчар са под въпрос по това време на годината, Вазов/М-ца също ще работят.
Преходът, така замислен е за повече от 3 дни. Трябва да си носите храна, защото ще горите много, а бензиностанциите (хижите) са далеч една от друга и не е сигурно дали ще работят
Ако в крайна сметка изберете този вариант, ще се счупите от ходене (вкл. по тъмно) и няма да успеете да се накефите както трябва. Умората ще ви лиши от удоволствието на есенната планина.
Поздрави и успех!
Вто Окт 23, 2012 2:39 pm
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
И на мен ми се струва че този преход е прекалено амбициозен. Ако е лято и маршрута е разучен подробно и е ходено на някои от местата може да се направи, но ходенето пак може да е в повече, както написа Yassen. По конкретно от Рибни до Мальовица през Кобилино е дълъг преход с преодоляване на значителна денивилация. Знам че някои от съфорумците са големи бързоходци, но пък и те не биха питали за толкова познат маршрут.
Не искам да ви засегна, не ме разбирайте грешно, но си преценете силите и продължителността на деня.
и този преход според мен е много хубав :
х. Мусала - х. Грънчар - 6 / 7 часа
х. Грънчар - х. Рибни езера 6 / 7 часа - тук не съм много сигурен
х. Рибни езера - х. Мальовица или директно към ЦПШ през Йончево езеро - този преход е по - дълъг, но в тази посока вероятно ще е по лесно - 7 / 8 часа
Много ви благодаря. Знаете ли дали Хижа Робните Езера е отворена? Не мога да се свържа с тях. Грънчар е Окей.
Вто Окт 23, 2012 4:25 pm
Life Hacker
E това е върхът! Много ви благодаря за идеите и информацията, утре тръгваме и ще поздравя РИЛА за вас!
Вто Окт 23, 2012 9:51 pm
Travis
Йосарян написа:
И на мен ми се струва че този преход е прекалено амбициозен. Ако е лято и маршрута е разучен подробно и е ходено на някои от местата може да се направи, но ходенето пак може да е в повече, както написа Yassen. По конкретно от Рибни до Мальовица през Кобилино е дълъг преход с преодоляване на значителна денивилация. Знам че някои от съфорумците са големи бързоходци, но пък и те не биха питали за толкова познат маршрут.
Не искам да ви засегна, не ме разбирайте грешно, но си преценете силите и продължителността на деня.
и този преход според мен е много хубав :
х. Мусала - х. Грънчар - 6 / 7 часа
х. Грънчар - х. Рибни езера 6 / 7 часа - тук не съм много сигурен
х. Рибни езера - х. Мальовица или директно към ЦПШ през Йончево езеро - този преход е по - дълъг, но в тази посока вероятно ще е по лесно - 7 / 8 часа
Ходих подобен маршрут преди 2 месеца, с тежка раница. Грънчар - Рибните за 7 часа - ако не спираш да почиваш; цял летен ден най-добре, един от най-красивите преходи според мен в Рила. Рибните Мальовица 7-8 часа може но пак - ако не спираш и не се разсейваш (което около Страшното или на Су Чал примерно е невъзможно Неприятното и на двата прехода е че свъшват с резки (гадни) каменисти спускания които не бих искал да минавам на челник (уморен и т.н.)
Чет Окт 25, 2012 9:48 pm
Pagane
к
Life Hacker написа:
E това е върхът! Много ви благодаря за идеите и информацията, утре тръгваме и ще поздравя РИЛА за вас!
аз ходя много бавно ,разглеждам и снимам , от Царска Бистрица по птеката до хижа Мусала стигнах за 4 4аса
Чет Окт 25, 2012 9:56 pm
Life Hacker
Мерси за всичката информация – беше прекрасно. Ето как го минахме със тежки раници и спирки за хапване и снимки:
– Боровец до х. Мусала, 3.5 часа
– х. Мусала до х. Грънчар, 6 часа
– х. Грънчар до х. Рибните, 6 часа
– х. Рибните до Рилският Манастир през дъжда, 4 часа
PS: Travis, къде в Портланд се намираш?
Нед Окт 28, 2012 1:28 pm
Pagane
hubawо сте си походили )) ,на където и да се тръгне е прекрасно
Нед Окт 28, 2012 4:03 pm
bina
ps: Emil, моите уважения към твоя колосален опит в планината, но да препоръчаш в края на октомври преход х. мусала - х. рибни езера в рамките на един ден на човек, който не познава планината, не е ли малко пресилено ?!
Пон Окт 29, 2012 11:13 pm
Emil
Иво мерси, че си ми казал думите докато аз си поспивам.
Днес не ми се ставаше нещо.
Колежке Bina, какво те притеснява в цялата работа?
Сигурно знаеш от нашата обща приятелка, че щом съм го написал значи може, ако са опитни и бързи, както те са написали.
Даже не съ им писал да си вземат осветление за 12 часа, защото са написали, че са опитни.
Мерси за уважителните класификации за опита ми, но чак такъв не е.
Ивайло е писал колко годнинки трябва да си ходил редовно, а за колосален май трябват няколко пъти по толкова.
Хайде лек ден на всички
Вто Окт 30, 2012 8:44 am
Travis
Life Hacker написа:
Мерси за всичката информация – беше прекрасно. Ето как го минахме със тежки раници и спирки за хапване и снимки:
– Боровец до х. Мусала, 3.5 часа
– х. Мусала до х. Грънчар, 6 часа
– х. Грънчар до х. Рибните, 6 часа
– х. Рибните до Рилският Манастир през дъжда, 4 часа
PS: Travis, къде в Портланд се намираш?
Грънчар до Рибните за 6 часа (брей), Рибните до Манастира 4ч - още по-брей и то с тежки раници. Кажете си поне обувките че мен от такова тичане пришки ми излизат.
В Хилсбъро/Оренко съм - кажи ако се познаваме, Жоро се казам
Сря Окт 31, 2012 5:43 am
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Life Hacker написа:
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети