х.Сандански-Тевното и обратно
Здравейте!
Използвах последните хубави летни дни в Пирин, а именно 11 и 12.09 за разходка, а и след връщане от чужбина ми дойде като балсам))
Оставих колата малко над х. Сандански, после х. Беговица/или Каменица-така и не разбрах, кое име е по-правилно/ и през Кози превал стигнах на Тевно езеро, където и спах в палатка!/ споко-нямаше нито проблеми , нито дълго коментираните побоища!!!/
На другият ден през Мозговишка и Винарска порта/там завих на ляво/ се спуснах до колата.
Беше чудесно както винаги на Пирин!
И накрая малко снимки, разбира се
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=285388
ЧАО!
Хубаво време си нацелил, браво! И снимките са хубавки.
Сега за имената:
х. "Беговица" (не Каменица). Името бе върнато преди 3-4 години. Тази само че се сетиха да подменят табелата на хижата.
Беговишки превал (не Кози). Същото като горния обект.
Превала (не Винарска порта). Винарска е друго име на Мозговишката порта, ама тук нещата са по-сложни за обяснение. Иначе картинката е подобна като горните 2 обекта.
Интересно, как не сме се засекли! Миналата седмица бяхме с жена ми на почивка на "Туричка черква" и точно на 11.09 се качихме до Тевното езеро. Там бяхме около 15:20, хапнахме супичка, пийнах биричка, поснимахме околността и около 16:00 тръгнахме обратно към Беговица и Туричка. Мислехме да минем по маршрута през Мозговишка порта, но едно по-възрастно семейство, пристигнало преди нас, ни отказа с аргумента, че можем да загубим пътеката през високия клек.
Интересно ми е от къде си слязал - наляво покрай Беговица или направо по "душевадника" към Попина лъка.
Пон Сеп 15, 2008 12:05 pm
andimit
Здравейте!
Kачих се доста късно на Тевното- по залез/към 15ч. тръгнах от х.Сандански/ и за това не сме се засекли.
Всъщност срещнах въпросното семейство малко над х.Беговица със същото обяснение за клека
Колкото до слизането на следващият ден-първоначално тръгнах към Беговица/ след кръстопътя за Спано поле,тръгнах на ляво, пресякох реката, спуснах малка стръмнина и надясно намерих горски път, и по него по билото слязох точно на колата, която беше до моста и разклона над х.Сандански!
Поздрави!
Сря Сеп 17, 2008 7:38 pm
lubitel
Здравейте!
Значи, все пак сме се срещнали, защото цитираното от мен семейство остана да спи на Тевното. Ти сподели, че си бил до Мелник и в 15 ч. си тръгнал към Беговица, а се срещнахме около 17 ч. и мислеше до 19 ч. да стигнеш заслона. Интересуваше се има ли много хора и ти казахме за групата, слизаща от в. Кралев двор и жената и детето с кучетата.
Междудругото възхитих се на темпото ти - с тази крачка сигурно си стигнал заслона по-рано от предвиденото.
Сря Сеп 17, 2008 10:33 pm
andimit
Благодаря за комплимента
Все пак можеше да се върнете по другия маршрут/ който аз използвах на другия ден/- клека не беше толкова страшен, въпроса е да се следи пътеката !
ЧАО!
Съб Сеп 20, 2008 9:24 am
lubitel
Много ми се искаше да минем по описания от теб маршрут и да се отклоним по пътеката за Беговица / както си направил / и вероятно при някое от следващите ни ходения ще го реализираме. В тази връзка ще помоля за малко инфо - за колко време стигна от Тевното до кръстопътя за Беговица и от там до Попина лъка; как е обозначена пътеката, със цветова маркировка и пирамидки от камъни или има и зимна маркировка / от Тевното ми се стори, че тръгва зимна.../? Благодаря!
Съб Сеп 20, 2008 3:21 pm
andimit
Здравейте отново!
Та за маршрута:
- от Тевното до Винарска порта/втора по ред по този маршрут, след Мозговишката/ има отлична маркировка и зимна/ със стълбове/, и летна/червена/, като се стига за около час/със снимките/
- след това правиш ляв завой надолу, като хващаш зелената маркировка за Беговица
- в ниското след езерата тази пътека се събира с тази от Главнишка порта/ от х.Вихрен/и малко по- късно се стига до кръстопът/ за Спано поле и х.Синаница/ и тук за мен се оказа проблем- исках направо да слезна до х. Сандански, но не намерих пътеката и затова поех на ляво за х. Беговица/ с отлична червена маркировка/. Малко по- късно след стръмно слизане и като пресякох потока, поех на дясно и на долу по горски път/ едва си личи/ и за късмет ме одведе точно до колата/ на моста 1км. над х. Сандански/ . Ходенето беше около два часа. Иначе пътеката за Беговица е почти хоризонтална.
Та това е
Дано съм бил полезен!
Поздрави!
Пон Сеп 22, 2008 12:56 pm
dido
Здрасти andimit, ще допълня твоето инфо, надявам се да съм полезен и на lubitel.
- от Мозговишката порта се движиш по червената билна маркировка и в района на Превала (или както го наричаш Винарска порта) се отклоняваш наляво по зелената маркировка. Движиш се покрай Чаирските езера и стигаш до река Башлийца. Там зелената маркировка свършва. На това място действително има неясна пътека, която иде откъм горните части на Башлийски циркус, но съвсем не иде откъм Башлийската (Главнишка) порта - да не се заблуди някой и да тръгне към портата Пътечката се ползва от овчарите, дето гледат добитъци горе около езерата.
- след като напуснеш зелената пътечка, тръгваш надолу покрай реката, следвайки течението. Там ще срещнеш кафявата маркировка Малко Спано поле - Беговица. Ако тръгнеш наляво, andimit e описал къде се стига. Ако обаче поемеш надясно - посока заслон Малко Спано поле - ще стигнеш последователно до хвойната заравненост и дерето на река с мостче (Атмегданската река). След реката има кратко изкачване на гористото ребро, което иде от връх Башлийски чукар. Преминаваш едно-две песъкливи дерета и стигаш до табелите на парка - тия с описание на върховете, при камионния път. Отклонението за Попина лъка тръгва наляво и надолу, 100 метра преди табелите. Ако намериш началото на пътеката, оттам нататък е много лесно да я следваш. По пътеката има синя маркировка, неофициална доколкото знам. В края и излизаш точно на бетонните преливници до слива на реките Башлийца и Мозговица, малко над Попина лъка.
Поздрави.
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Сеп 22, 2008 2:07 pm
lubitel
Благодаря и на двама ви!
Изяснихте ми точно тази част от пътя, която ми беше неясна. Пътеката от Беговица до заслон "Спано поле" ми е позната; миналата година, подведени от табела, че от Беговица до заслона се стига за 2 ч. тръгнахме натам и за около 3.5 ч. стигнахме. След това по широкия път
слязохме до Попина лъка и от там се върнахме на Туричка черква / тези 2.5 или 3 км. нагоре ми се сториха безкрайни /.
Сега, гледайки картата и четейки вашите описания добих точна представа за пътя. Още веднаж благодаря!
Ще се опитам в началото на октомври, ако времето позволи, да направя този преход!
Пон Сеп 22, 2008 4:45 pm
andimit
Радвам се , че ти бях малко полезен!
Ако имаш желание може заедно да отидем по този маршрут- все пак Пирин си е номер едно- дано само има хубаво време и възможност
ЧАО!
Пон Сеп 22, 2008 7:20 pm
lubitel
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети