Автор |
Съобщение |
kiriaka
|
|
Помощ за маршрут? |
|
Здравейте момчета. Решили сме с един приятел да катерим Ботев другата/по-другата седмица. Четох доста маршрути, но всички са доста дълги от към време, а деня вече е къс, не ми се върви по тъмно в никакъв случай, при положение, че изобщо не познаваме района. Та искам да питам за най-близката хижа до вр.Ботев, на която бихме могли да преспим след, надявам се, успешното изкачване на Ботев. Варианта който бях измислил е: Паниците-х.Рай-вр.Ботев-х.Плевен(спане)- другия ден волна програма и прибиране. Но дори и тази според примерни времена е около 13 часа, без почивките... Все пак искам и да поразгледам, не да тичаме по непознатото. Някой би ли хвърлил малко светлина? Благодаря предварително!
|
|
|
Вто Окт 16, 2012 12:43 am |
|
|
NikTod
|
|
|
|
Заслон Ботев ще ви свърши работа.
Това е телефона на хижарката Таня 0878307517
|
|
|
Вто Окт 16, 2012 12:49 am |
|
|
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
Съгласен съм за засл.Ботев!Ама телефона на Вальо ще ви свърши по-добра работа-единственивя дето има обхват там-през интернет,ако Вальо го няма-телефона си стои горе при Ицо(хижаря)02/4912321,
Има и скайп-но не го знам как беше точно...
|
|
|
Вто Окт 16, 2012 8:45 am |
|
|
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
Всичко зависи от това от къде ще подходите и дали сте с кола или друг транспорт.По принцип най-бързото изкачване на в.Ботев става от Априлци (паркинга на х.Плевен)по пътеката наречена "кабела".Някой го качват за 3ч. но за повечето хора е между 4 и 5ч.От там за още 2ч. сте на х.Рай.Дори и в този къс ден би трябвало по светло да стигнете до хижата.Всички други варианти са по-дълги.Ако идвате от Паниците са около 4ч. до х.Рай 1ч. почивка 2.5-3ч.до Ботев по Тарзановата пътека и сте на върха.Щом не познавате района за вас е важно да стигнете по светло до в.Ботев после е лесно за половин час слизане по коловете сте на заслон Ботев.За всеки случай ще спомена че ранното тръгване е задължително за наврвменното стигане в този къс ден.Желая ви успешно и безпроблемно изкачване и пишете как е преминало.
|
|
|
Вто Окт 16, 2012 9:21 am |
|
|
kiriaka
|
|
|
|
Много ви благодаря! Варианта със заслона най-много ми хареса, не знаех за съществуването му Значи вече имам маршрут. Щом го минем ще пишем резултата. Всъщност ако има желаещи може и да се присъединят. Става въпрос или за другата, или за по-другата седмица. Благодаря отново!
|
|
|
Вто Окт 16, 2012 10:20 am |
|
|
meco puh
Регистриран на: 18 Яну 2011 Мнения: 1865 Местожителство: обл.Разград |
|
|
|
|
|
Много ви благодаря! Варианта със заслона най-много ми хареса, не знаех за съществуването му Значи вече имам маршрут. Щом го минем ще пишем резултата. Всъщност ако има желаещи може и да се присъединят. Става въпрос или за другата, или за по-другата седмица. Благодаря отново! |
Не ви знам датата, но ние сме 5 човека, тръгваме на 19 октомври, петък рано сутринта от Априлци за върха. Ще минем през х. Плевен, ще спим на заслона при Вальо. Имам уговорка с него за 6 човека, а ние сме 5. Убеден съм, че един или двама няма да ги остави навън или да ги отпрати. Познавам го. Познавам идеално района на Ботев. Ако ви е изгодно на 19 X, заповядайте с нас. Няма да ви нося на гръб, но ще ви заведа по пътеката до Ботев. Приятно изкачване на най-красивия(според мен) връх.
_________________ Kom Emine 1987
Kom Emine 2011
Ком Емине 2013 на седем десет без седем
Балкана символ на цял полуостров
Последната промяна е направена от meco puh на Вто Окт 16, 2012 5:41 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Вто Окт 16, 2012 2:41 pm |
|
|
mikesli
|
|
|
|
|
Много ви благодаря! Варианта със заслона най-много ми хареса, не знаех за съществуването му Значи вече имам маршрут. Щом го минем ще пишем резултата. Всъщност ако има желаещи може и да се присъединят. Става въпрос или за другата, или за по-другата седмица. Благодаря отново! |
Вр. Ботев може да се изкачи от много места........ Ето ви едно предложение от мен, преди 1 седмица го направихме с децата.
Карлово-х.Хубавец- по пътеката за х.Амбарица до билото и от там Купена-Кръстците и з.Ботев
Малко по-дълго е, но повярвайте заслужава си! Минава се през най-атрактивната част на Балкана!!!
Преминава се за 6-12 часа / лятно. Ние тръгнахме късно - след 10 часа и замръкнахме на Дюзчал.
На другият ден за час ще качите вр. Ботев и после може наобратно и да слезете през х.Плевен или х.Левски, а може и по другата атракция "Тарзанова пътека" х.Рай-Калофер, или през х.Тъжа към Априлци.
Разбира се може и на обратно, това зависи от транспорта и логистиката и най-вече от времето /в метео смисъл октомври е...
приятно ходене!
|
|
|
Вто Окт 16, 2012 3:53 pm |
|
|
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
Ех mikesli ти къде ги хвърли хората в дълбокото,наистина маршрута който им предлагаш е много хубав, но най-вероятно ще им отнеме повече от времето за което го правиш ти.Щом не са се качвали на Ботев най-вероятно не познават Стара планина, ще вземе да ги хване някоя мъгла или силен северен вятър, а недай си боже и двете заедно и ще берат доста страх и ядове.По-добре е първо да направят сравнително по-лесни маршрути и едва тогава траверса.Миналата година октомври след първия сняг се качвах на Купена по южния склон,нямаше и полъх дори,когато излязох горе северняка беше толкова силен,че едвам стоях прав.В такива условия не е добре да си там ако не си понатрупал малко опит.
|
|
|
Вто Окт 16, 2012 5:42 pm |
|
|
kiriaka
|
|
|
|
Да, определено предпочитам да натрупам малко опит преди да правя по-сериозни маршрути. Meco Puh благодаря за предложението, но съм почивка само събота-неделя, а и не съм оздравял още след тежък грип, датите ще бъдат или 27-28.10, или 3-4.11.
|
|
|
Вто Окт 16, 2012 7:55 pm |
|
|
fena73
|
|
|
|
|
Заслон Ботев ще ви свърши работа.
Това е телефона на хижарката Таня 0878307517 |
А Таня вече е на "Балкански рози"....инфото е от лятото-от Вальо
|
|
|
Вто Окт 16, 2012 8:57 pm |
|
|
fena73
|
|
|
|
|
|
|
Вр. Ботев може да се изкачи от много места........ Ето ви едно предложение от мен, преди 1 седмица го направихме с децата.
Карлово-х.Хубавец- по пътеката за х.Амбарица до билото и от там Купена-Кръстците и з.Ботев
Малко по-дълго е, но повярвайте заслужава си! Минава се през най-атрактивната част на Балкана!!!
Преминава се за 6-12 часа / лятно. Ние тръгнахме късно - след 10 часа и замръкнахме на Дюзчал.
На другият ден за час ще качите вр. Ботев и после може наобратно и да слезете през х.Плевен или х.Левски, а може и по другата атракция "Тарзанова пътека" х.Рай-Калофер, или през х.Тъжа към Априлци.
Разбира се може и на обратно, това зависи от транспорта и логистиката и най-вече от времето /в метео смисъл октомври е...
приятно ходене! |
Недей бърка човека за часовете-това нещо се минава за 6ч.ако ходиш по баирите ор 10год. минимум,в раничката ти има само вода и сандвич и времето е слънчево, 18градуса с лек полъх на вятъра...
|
|
|
Вто Окт 16, 2012 9:07 pm |
|
|
mikesli
|
|
|
|
|
Недей бърка човека за часовете-това нещо се минава за 6ч.ако ходиш по баирите ор 10год. минимум,в раничката ти има само вода и сандвич и времето е слънчево, 18градуса с лек полъх на вятъра... |
Смятам, че коректно написах от 6 до 12 часа лятно доста широки граници са. Естествено може по-бързо или по-бавно но ще е изключение GPS-a показа 22-23 км. от гарата до заслона, ама нали се сещате че това е ортопроекция, без да брои денивелацията а тя е сериозна
Всъщност мнението ми е, че всяко излизане на билото от сега до Гергьов ден е рисково и небива да се предприема от хора без опит в планината моля сериозно помислете преди да тръгнете през ноенври към вр.Ботев!
|
|
|
Вто Окт 16, 2012 10:27 pm |
|
|
meco puh
Регистриран на: 18 Яну 2011 Мнения: 1865 Местожителство: обл.Разград |
|
|
|
|
|
...Всъщност мнението ми е, че всяко излизане на билото от сега до Гергьов ден е рисково и небива да се предприема от хора без опит в планината моля сериозно помислете преди да тръгнете през ноенври към вр.Ботев! |
Да, това вече е мъжка (туристическа) приказка. Иначе, срещу Ботьов, не се лъжете, има много паметни плочи. Да не ви подлъгва нито слънчевото време, нито близостта на кулите....Измамни са.
_________________ Kom Emine 1987
Kom Emine 2011
Ком Емине 2013 на седем десет без седем
Балкана символ на цял полуостров |
|
|
Сря Окт 17, 2012 12:49 am |
|
|
kibik
|
|
|
|
|
|
Познавам идеално района на Ботев. |
силно изказване ...
|
|
|
Сря Окт 17, 2012 11:14 am |
|
|
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
kibik ще отговоря вместо meco puh, не е силно изказване за човек които е изкачвал Ботев над 40 пъти,за човек които е направил сам на 69 години Ком Емине за 21дни,изобщо не е силно изказване, това е гласът на опита придобит с години обикаляне по нашите планини.Повечето от нас могат само да мечтаят за такива резултати.Затова не е хубаво човек да се изказва неподготвен.
|
|
|
Сря Окт 17, 2012 11:50 am |
|
|
|