Автор |
Съобщение |
bugcho
|
|
Хижа Пионерска |
|
Здравейте, каня се да ходя на Рилски езера другата седмица, но разбрах че лифта няма да работи.
Не е кой знае какъв проблем това. Интересува ме има ли къде да си оставя колата до хижа Пионерска и за колко време се взима пеш до Хижа Рилски езера?
|
|
|
Пет Окт 12, 2012 3:16 pm |
|
|
DHG
Регистриран на: 23 Юли 2012 Мнения: 452 Местожителство: Кюстендил |
|
|
|
3 часа ако се влачиш по корем.
|
|
|
Пет Окт 12, 2012 3:45 pm |
|
|
bugcho
|
|
|
|
Мерси, а какво мислите като гледам дават го времето да е ок. Знам, че е божа работа ... но средата на октомври дали е много подходяща за там?
|
|
|
Пет Окт 12, 2012 4:28 pm |
|
|
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград |
|
|
|
Най - вероятно ще вали, а може и гръмотевици да има и мъгла
Разгледай някой сайт за прогноза на времето. Тук във форума има тема за това.
|
|
|
Пет Окт 12, 2012 4:39 pm |
|
|
bugcho
|
|
|
|
Препръскването не е проблем стига да не вали като изведро и да няма мъгли
а иначе верно е малко късничко но някой хора не можеха да ползват отпуск по-рано.... Кофтито е че ще пътуваме чак от Варна... и ще е гадно да се сбози времето на 2-рия ден. Плануваме да сме там 5 дни....
Има ли проблеми с пътната настилка до хижа Пионерска от кдъе е най-добре да се мине. Питам понеже вече един път така си потроших колата докато отивах на планина....
|
|
|
Пет Окт 12, 2012 4:52 pm |
|
|
Emil
|
|
|
Почти сигурно ще привалява освен ако не го издуха.
Ще сравним после как е било времето по езерата и по Скакавците.
|
|
|
Пет Окт 12, 2012 6:11 pm |
|
|
ДИАНА
|
|
|
Долу пред хижа „Пионерска” има огромен паркинг.
Доста преди лифта и хижата на пътя има бариера, на която се плаща 5 лева за паркиране на ден, независимо дали ще оставите колата от двете страни на пътя, или на хижата. Може да платите само за първия ден, а за останалите - като се върнете.
Но щом няма да работи лифта, сигурно ще е без охрана и такса и тогава ще е по-добре да я оставите пред хижата, че има хора.
Пътят за Паничище още след Сапарева баня е тесен и с голяма денивелация.
В началото направо е лош и все още не е ремонтиран. На места асфалта е много „изяден”.
След този неголям участък, пътят изведнъж става хубав и така е до „Пионерска”.
За циганското лято си знаете - Денят вече е къс, бързо става тъмно и през нощта много студено.
На сутринта може да има скреж и лед. Дано случите с времето!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг. |
|
|
Пет Окт 12, 2012 9:58 pm |
|
|
radi
|
|
|
Преди години избягвахме спирането чак при Пионерска заради некрасивия път оттам до Езерата. Вървенето от Зелени преслап е несравнимо по-приятно.
|
|
|
Пет Окт 12, 2012 11:11 pm |
|
|
ДИАНА
|
Зелени преслап |
|
Да, и това е хубав вариант, даже по-хубав според мен, но въпросът беше все пак за „Пионерска”.
На Зелени преслап пред „Горната земя” също има много място за паркиране.
Удобно е колата да остане няколко дни и оттам нагоре към хижа „Скакавица” и Езерата. Любима ми е тази гора.
Отбивката за Зелени преслап е от главния път в дясно – нагоре, 2 - 3 км. преди „Пионерска” и лифта.
|
|
Съб Окт 13, 2012 12:18 am |
|
|
bugcho
|
|
|
|
Това не е лоша идея.... значи там има къде да оставя колата? Има хора или?
И за колко време се отива до х. Рилски езера от там?
|
|
|
Съб Окт 13, 2012 2:58 pm |
|
|
radi
|
|
|
Вървенето е повече, но докато на едното място газиш разровен пейзаж, на другото береш шипки, пиеш вода от вадите наоколо и си почиваш. Също не е просто стръмно нагоре като над Пионерска, а има и равно даже. Някой с прясна информация да каже техническите подробности за паркиране, ориентири и време за преход.
|
|
|
Съб Окт 13, 2012 3:06 pm |
|
|
bugcho
|
|
|
|
Да от Пионерска има към 600 метра нивелация... По принцип се надявах да ползваме лифта но.... още по добре ще повървим
|
|
|
Съб Окт 13, 2012 3:50 pm |
|
|
radi
|
|
|
За да не стане объркване - не е задължително да минете през хижа Скакавица. От Зелени преслап се излиза над Пионерска. Има лесно видими табели и маркировка.
А Скакавица всъщност е едно много добро място. Не съм ходил отдавна. Имало е добри и лоши моменти. Сега трябва да е "добър" период.
|
|
|
Съб Окт 13, 2012 7:59 pm |
|
|
ДИАНА
|
хижа "Скакавица" |
|
Пред „Горната земя” на Зелени преслап има широко място, на което сме оставяли няколко пъти колата и никога не е имало проблем, нито някой е искал пари. Все е било в летните месеци, когато има хора и други коли. И този август беше така, а за сега не мога да кажа.
Това лято не спахме на „Скакавица”, само обядвахме. Сменили са дограмата и видях, че нощувката е 10 лв. + 2 лв., ако ползваш баня. Бяха празнували 90 години от основаването на хижата - „Скакавица” е най-старата планинска хижа в БГ. По стените има наредени интересни ретро снимки на първата хижа, на туристи и скиори с впечатляваща екипировка.
Събираха дарения за продължаване на ремонта, в касичка направена като къща. Подариха ми календар, на който са тези телефони, ако ви потрябват:
Хижа "Скакавица": 0878 706 531 и 0882 966 396, ТД "Рилски езера" - Дупница: 0882 966 396, тел. 0701 5 05 13
Тогава разбрах, че нямало ток на хижата, но дали е бил временно проблема, или има друга сериозна причина, може да питате.
Ако ще минавате оттам, хубаво е и до водопада да се разходите. Тази скоклива река си заслужава името и има много красиви водоскоци още в гората преди хижата.
Минавала съм от „Скакавица” по пътеката до „Рилски езера”, но не помня за колко беше. Не ми се видя дълго. Приятно и леко е за ходене. За никъде не бързахме, защото имахме нощувка на новата хижа.
|
|
Съб Окт 13, 2012 11:41 pm |
|
|
bugcho
|
|
|
|
да, но ме притеснява, че ще тръгнем от Варна и ще паркираме колата към 15 часа до някоя от хижите и от там трябва да се придвижим пеш.... и не искам да се наложи да ходим по тъмно....
|
|
|
Нед Окт 14, 2012 8:09 am |
|
|
|