Регистриран на: 07 Юни 2012 Мнения: 300 Местожителство: Стара Загора
Ама нали темата е за НЕмаркираните пътеки бе,хора!Искам аз да ида по Друшлявица или на Джангал-къде аджеба,да я търся тази информация!В сайтовете,дето Иван предлага няма такава!И ся ко праймАми почвам да питам този и онзи-дай маршрут,ще ходя еди къде си!Човекът ако е на линия-добре-почва да рови от своя страна за да ми даде инфо,ако го няма-чакам,питам друг,трети времето върви,а аз съм на точка нула!А така-пиша във форума,излиза ми темата и аз взимам каквото ми трябва!А,бе,той Иво правилно каза,че ще се изпокарате!!!Недоумявам защо!Какво лошо има да има такава систематизирана информация!Нали затова е форума-да дава инфо!Айде,лек ден!Отивам на манифестация-днес е празника на града!
Има 2 тези.
Мисля, че админа е редно да вземе решение. Все пак идеята и усилията за създаване и развиване на форума са негови /или поне е изразител на притежателите/. По този начин, без излишни думи ще се даде отговор на: "Форумът не е подходящ холдър за подобна информация."на igurbev
Макар, че в момета форума е притежател на информацията, само че не е подредена
Аз си подържам предложението, да се започне систематизирано и последователно планина след планина / не едновременно /, събирането на инфо за по-нетрадиционните м-ти.
Ще дам само един аргумент: Планинар решил да направи нетрадиционен маршрут, с инфо. и без инфо. ще го направи. По добре е да получи обработена информация, от повече източници, минала ситото на повече хора, отколкото да разчита на 1 или ... мнения.
п.п. Самото писане на съвети не е нарушение на правилниците, нито подбудителство или организиране. Нарушение е самото деяние /в смисъл ако те хванат на пътеката/
Пет Окт 05, 2012 10:17 am
dido
Аз споделям вижданията ти по темата.
Тук също доколкото разбирам идеята на колегата "Зе" - не иде реч за тежки описания, ГПС-тракове и прочее, а по-скоро за сбито инфо. Само да вметна - ако някой реши да описва по-цветно някой маршрут - има го уикито, което е идеално за целта
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Окт 05, 2012 10:43 am
igurbev
NikTod написа:
... без излишни думи ще се даде отговор на: "Форумът не е подходящ холдър за подобна информация."на igurbev
Става дума не за това дали форума може да съдържа информация, а това, че формата му не е пригодна за поднасяне й по начин, който предполага лесно търсене и представяне в синтезиран вид. Просто погледнето линка към Wikiloc, който съм пуснал по-нагоре, за да разберете нагледно за какво иде реч - браузваш си картата, намираш си мястото, което те интересува, зумваш и всичко, което съществува по темата лъсва нагледно.
Колкото до поднасянето на сбито инфо за немаркирани пътеки без прилагане на ГПС тракове, аз си го представям горе долу така:
Раздел: Стара планина
Маршрут: Тетевен - Петрахиля
Продължителност: 3 часа
Пътека: немаркирана
Терен: пресечен
Опасност от загубване: голяма
Пет Окт 05, 2012 12:04 pm
NikTod
igurbev написа:
С лека редакция:
Маршрут: Тетевен - Петрахиля /линк към карта на трека Bgmauntаins, wikiloc и др./
Продължителност: 3 часа /лятно/
Терен:трева, гора, трудност: лесен 2 /от скала: 1 до 10/
Опасност от загубване: голяма - кратко обяснение защо и къде
Опасни участъци: няма /кратко описание ако има, или линк към такова/
Вода /питейна по трека, или в близост/: има /описание къде е/
Покритие на ГСМ: Да, не, оператор
Теми по трека: линкове по темата
Иначе, за останалото имаш право. Формата на представяне на инф. във форума не е пригодна за представяне на систематизирана такава. Но това съвсем не означава, че тя не може да се събере и да се ползва добре от форумците, въпреки не чак дотам издържаната форма.
Сайтовите които посочваш, са добри, но непълни Защо да не се попълни някоя и друга празнина. Много от хората които участват в в форума по мое виждане са отлични планинари с огромен опит, притежаващи необходимата мъдрост, за да дават неоценими съвети към тези които по-отскоро отиват в планината или не се посещавали някоя местност. Няма как една неодушевена снимка, карта, сателит и т.н. да ти разкрие всичко.
Пет Окт 05, 2012 1:23 pm
Гунди
Регистриран на: 07 Юни 2012 Мнения: 300 Местожителство: Стара Загора
NikTod написа:
igurbev написа:
С лека редакция:
Маршрут: Тетевен - Петрахиля /линк към карта на трека Bgmauntаins, wikiloc и др./
Продължителност: 3 часа /лятно/
Терен:трева, гора, трудност: лесен 2 /от скала: 1 до 10/
Опасност от загубване: голяма - кратко обяснение защо и къде
Опасни участъци: няма /кратко описание ако има, или линк към такова/
Вода /питейна по трека, или в близост/: има /описание къде е/
Покритие на ГСМ: Да, не, оператор
Теми по трека: линкове по темата
Иначе, за останалото имаш право. Формата на представяне на инф. във форума не е пригодна за представяне на систематизирана такава. Но това съвсем не означава, че тя не може да се събере и да се ползва добре от форумците, въпреки не чак дотам издържаната форма.
Сайтовите които посочваш, са добри, но непълни Защо да не се попълни някоя и друга празнина. Много от хората които участват в в форума по мое виждане са отлични планинари с огромен опит, притежаващи необходимата мъдрост, за да дават неоценими съвети към тези които по-отскоро отиват в планината или не се посещавали някоя местност. Няма как една неодушевена снимка, карта, сателит и т.н. да ти разкрие всичко.
това горното не е утопия , а реалност в красив резерват
В моите очи едно място не се променя с тава, че е резерват или не, така че не разбирам аргумента ти за резерватите. За останалото освен да повторя вече казаното - хората, които са тръгнали, за да ходят - не цапат, а точно те ще са, които биха се заинтересували от тук написаното.
Грешка, голяма грешка ! Много хора ще са "благодарни" , може да сте сигурни в това! Например аз поради спецификата на работата ми имам чудесен поглед за значението на информацията в риболова, и конкретно в този случай бракониерския риболов на пъстърва !Повярвайте ми, само две - три снимки на потенциално атрактивни места, съпроводени с подробно описание на времена, опасности по маршрута , GPS-трак и т.н , могат да доведат до катастрофа в дадена планинска река ! В днешно време за две добри риби се ходи съвсем спокойно до Гърция например ....Позаинтересувайте се какъв е ефекта върху гръцките реки след като комшиите от север масово налазиха бреговете им !
И в крайна сметка нали резерватите са създадени с цел да се съхрани дадена екосистема максимално незасегната от човешко въздействие ? Тогава защо точно ние трябва да действаме в противоположна на това посока ? И какъв е проблемът, ако в подобна тема се изключат точно тези маршрути ?Има много немаркирани пътеки , които не преминават през защитени територии с подобен статут !?
Примерно - ловно-рибарската дружинка на едно село от източните поли на Пирин, която лови по 40-50 маломерни пъстърви на Ретиже, с хлорна вар във водата, или пукат с настървение диви прасета и кози в парка ...
Те пътеките ги знаят да ти кажа, идеално - от малки обикалят в землището си
Пет Окт 05, 2012 7:54 pm
ПАВЕЛ
dido написа:
Катастрофата е другаде ПАВЕЛе, както ти казах.
Примерно - ловно-рибарската дружинка на едно село от източните поли на Пирин, която лови по 40-50 маломерни пъстърви на Ретиже, с хлорна вар във водата, или пукат с настървение диви прасета и кози в парка ...
Те пътеките ги знаят да ти кажа, идеално - от малки обикалят в землището си
То това е ясно - аз също мога да дам примери колкото си щеш. Ставал съм свидетел на пукотевица в "Стара река" като артилерийска подготовка, Или пък съм слушал разкази как едни хора си правят тайници за огнестрелно оръжие горе в района на Стенето, за да си улеснят животеца . Между другото има едно нещо, което е "по-добро" от хлорната вар и работи с акумулаторни батерии - след него иде катастрофата ! Но не се сещам защо трябва допълнително да помагаме с информация на подобни гадове , които примерно не са в час с терена като местните ? Какво печелим от това ? Спестяваме на някой два часа ровене по форумите, че му е много ценно времето А какво губим ?..............
Бракониери на 2000+ метра, водени от нашето инфо - не вярвам.
Сдушават се с местните бракониери и шетат на такива места, дето на нас няма да ни мине наум да стъпим.
Още повече - мисля, че ако туристи тръгнат по тези пътеки, ще има обратен, положителен ефект. Първо бракониерите няма да пукат толкова смело и второ - туристите имат навик да обират дребни боклуци дето виждат из планината. Т.е. - ще имат почистващ ефект след бракониерите
Сещам се на прима виста точно за центъра на самия резерват - местността Юлен. Това понастоящем е свърталище на ловци, гъбари, боровинкаджии и огняри. Има там няколко лагер-катуна, всичко е заринато с боклук - обелки от храна, торби, найлони, скъсани ботуши и какво ли не.
Представи си да почнат редовно да се мяркат туристи там. Дали ще намалее боклука и човешката намеса, или ще се увеличи според тебе
Пет Окт 05, 2012 8:23 pm
NikTod
Дидо е абсолютно прав ПАВЕЛ. Разбери, че в резервата бракониерите имат идеалните условия за безнаказан лов и риболов. Няма човешко присъствие, респективно няма свидетели, няма сигнали от очевидци, няма досадно пречкане на пусийте, потоците и т.н. А вероятно при по-вип хайки или риболов, след съответната "такса" си имат и охрана от парка.
Да те попитам, ти ако засечеш някъде из парка такъв мародер, какво би направил?
Няма да чакам за отговора ти, защото съм сигурен в него.
А какво би станало ако теб те няма там?
На последния въпрос ще отговоря аз вместо теб: НИЩО Нищо няма да стане, най много да хапнеш улова на бракониера в някоя механа.
А и последно. Дори и да стане чудото и хванат бракониера. Знаеш ли как ще го хванат? Ще го хванат кога транжира мръката или там каквото е. Да ама тя необратимата щета е нанесена. Какво правим тогава- Правим ПРЕВЕНЦИЯ НА РИСКА като им вземем територията. ХАУ
Пет Окт 05, 2012 8:27 pm
ПАВЕЛ
Проблемът е , че няма как да разграничим добрите от лошите намерения, добрите от лошите туристи и т.н. Едно е сигурно - по-голямо човешко присъствие = по- голямо човешко въздействие върху екосистемата в резервата Незнам какво е решението на проблема(всъщност знам , но не в тая държава ), но определено качването на систематизирана подробна информация в нета не е стъпка в правилната посока. Ако вашата теза е правилната, тогава какъв е смисъла от защитената природна местност, наречена "Резерват"?
Ако вашата теза е правилната, тогава какъв е смисъла от защитената природна местност, наречена "Резерват"?
Смисълът е защитена и ОХРАНЯЕМА територия. На практика без охрана в последните 20 години (поне).
Няма ли охрана, защитата отива на кино както каза колегата NikTod. Защитата действа в полза на бракониерите. Ако ли пък няма и свидетели - правят каквото си искат.
Още една случка. Качваме се на Алиботуш и на 2 км преди Ливадето ни подминават 3-4 джипки с кучкарници отзад. Здрасти здрасти - ще ловят прасета. Хората с пушките залягат на реброто над заслончето, стрелят надолу по глиганите. Гончиите вдигат прасетата нагоре ПРЕЗ една от често ползваните преки пътечки, ония с пушките разстрелват отгоре - къде прасета, къде пешеходци.
Хората се похвалиха - един от техните бил с КАЛАШНИКов даже Казвам им през зъби - абе това май е резерват бе хора - Аааа споко, ние имаме разрешително
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4Следваща
Страница 3 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети