Давайте съвети, че остават 6 дни още
Здравейте,
темата е съвет не за маршрут а съвет по- маршрут. Обмисляме с двама познати да на минем към Пирин тази неделя.
Имаме предвидени две нощувки. И двете ще са на палатка, без значение, че било забранено. Хижи и заслони не искам. Не ми трябва да слушам пиянски изцепки а искам на 100% ДА се насладя на дивата природа в Пирин.
Маршрута който съм се спрял е от х.Вихрен, Бъндеришка порта,през Бъндеришки чукар,Голям Типиц, Превалски чукар,Самодивски връх и към Полежан. Искаме да тръгнем към 8:00 от х.Вихрен и до вечерта да стигнем в. Полежан и съответно да нощуваме там. След изгрева на другия ден в посока: КЪм хижа Дамяница-през къде да минем?От хижата към Бъндеришки езера и втора нощувка там или на на друго езеро-от къде да минем ?
Този маршрут го гледах от една карта в нета. Не съм запознат с района и ще се радвам ако споделите как е маршрута като трудност, като километри, имали питейна вода(чешми) , приемам съвети и предложения за по- добър маршрут. Но искам да обиколим повече места за тези 2-3 дни. На в.Вихрен съм бил и на Кончето и през казаните съм минавал та може да го изключите като предложение Надявам се ,че ще се отзовете креативно. Бъдете живи и здрави!!!
Маршрута за 1-я ден се нуждае от сериозна корекция според мен-това дето го мислите е (почти)невъзможно за 1 ден с тежки раници и бивачна екипировка...пътеките не са маркирани(освен с пирамидки)денивелацията е сериозна а терена-яко пресечен!Не разбрах след всички тегели дето ше правите до Превалски чукар как мислите да стигнете до Джангал(самодивски връх)-само да не е през Каменица, примерно...
Чешма в Пирин съм виждал само по хижите другаде-водата от отоците на езерата...
Пон Сеп 24, 2012 12:20 pm
Gamina
Що не направите така:
тръгвате от Вихрен, минавате си по царския път през Типиците до Превалските езера и спите там, доста бъхтене ще дойде до Полежан...
На следващия ден може да минете през Валявишкия чукар, Момин двор, Джангала, Малък Полежан, Полежан и да спите на върха или на Горно Газейско (от Полежан през Голямата Ушица и по ръба - слизате точно в подножието на Газей, а може и от премката между Полежан и малкия му брат да се слезе до езерото).
От там слизането към Демяница е стръмно и ясно - от Горно Газейско се пускате надолу и все надолу...
Пон Сеп 24, 2012 2:17 pm
NikTod
Желания от Вас маршрут първия ден с тежки раници и със старт чак от 8ч. сутринта е утопичен.
Преминаването през Дончовите караули и в.Бъндеришки чукар до Башлийска порта ще Ви изяде времето и силите. Варианта на Gamina е хубав.
Модификация на маршрута и от мен е:
1 ден: х. Вихрен - Башлийска порта /там оставяте раниците и качвате в. Бъндеришки чукар/ - връщате се обратно до раниците и крачите до здрач или до когато си искате. Разпъвате бивака на точка Х. по главното пиринско било.
2 ден: т. Х - Мозговишка порта - в-те Валявишки чукар, Момин Двор, Джангал - нощувка на Валявишки езера
3 ден: Валявишки езера - в. Малък Полежан - от тук предлагам 2 подварианта:
- варианта на Gamina през Горно Газейско ез. /тук може да оставите раниците на езерото и да прибягате до едноименния връх/ и надолу през Газейския циркус към х. Демяница
- през в. Полежан - в. Безбог - х. Безбог - лифт - х. Гоце Делчев
Пон Сеп 24, 2012 6:10 pm
zahri-emin
Именно от това имах нужда, да се изкажат хора с опит и знания. Благодаря на всички и на истина на карта е едно а на практика друго.
Миналата година бяхме за два дни в Рила . Тръгнахме в 6:00 сутринта от Кирова поляна, дет оставихме и колата,и тръгнахме в посока към Страшното езеро. До тогава не бяхме стъпвали из този район. С много ходене и почивки стигнахме до заслона. Но това не беше всичко!От там към 15:00 мисля, че беше потеглихме в посока х. Мальовица. Мъката продължи още когато объркахме и пътеката след хижжата. Вместо към Мальовица отидохме на заслона БАК. аз минах оставих раницата минах и каманаците и преспата която си стоеше още и стигнах до улея под Злия зъб. Хвах на ляво, качих се до върха и чак тогава ми проблесна, че нещо не е наред
Та така прекарахме 12 часа в ходене нагоре , надолу и пака и отново докато не се проснахме като пребити на заслона. Но не зависимо от всичко си беше супер яко. Прекрасни гледки и малко адреналин. Абе както казвате си взехме дозата на макс.
Извинявам се,че се впуснах в спомени, но вече разбирате защо сега се обръщам към вас преди да тръгна.
Благодаря на всички, бяхте наистина креативни и любезни, като обяснихте със спокоен тон на един начинаещ и непознат. Бъдете здрави и дано винаги да ви радва хубаво време когато сте из планините!!!
А от х. Дамяница може ли да се стигне пак до х.Вихрен и колко часа е?
В допълнение на NikTod, след Типиците и връх Голямата Страна следва Чаирска (Винарска) порта и от двете и страни има езера. Там някъде можете да направите бивак. После на другия ден от там до Тевно езеро е някъде около час. Можете да оставите раниците на заслона и с по-леки раници да се развъртите до Голямата Каменица и да се върнете на заслона. Можете да си дигнете палатка или да спите на заслона, според атмосферните условия. Ако хижарите са там, можете да си поръчате сутринта за закуска да ви донесат мекици до палатките. На следващия ден Момин двор, Дженгал, през Дженгалска порта към Малък, Голям Полежан, после Стражите, до Каймакчал и от него надолу шус до Демяница 1км денивелация. Имайте предвид, че денят вече е по-къс от нощта.
_________________ Щастие за всички даром и никой да не бъде пренебрегнат!
Редрик Шухарт
http://www.redmine.org
Пон Сеп 24, 2012 9:22 pm
Gamina
zahri-emin написа:
А от х. Дамяница може ли да се стигне пак до х.Вихрен и колко часа е?
Най-бързото за което се сещам е - слизате на шосето за Банско и стопирате нагоре.
Вто Сеп 25, 2012 11:12 am
zahri-emin
Не знам какво друго да кажа освен едно ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ!!!
Ако всичко е наред и времето не се развали в неделя сутринта в 3:00 часа тръгваме от Смолянско, и някаде до към 8:00 мисля, че ще може да потеглим по- пътеката.
А и още нещо плаща ли се паркинг на хижата(преди 2 години не съм плащал) и дали е спокойно от към кражби и щуротии по автомобилите,защото все пак ще стои 3 дни там. Или най- добре да дам някой лев да я наглеждат ??
Айде следваща седмица да гледаме и моите снимки
Вто Сеп 25, 2012 7:42 pm
Гунди
Регистриран на: 07 Юни 2012 Мнения: 300 Местожителство: Стара Загора
не се плаща за паркинг!Аз моята я оставих на пътя и тръгнах за върха.Паркирайте по-близо до х.Вихрен или малко по-надолу при х. Бъндерица.На пътя до х. Вихрен имаше коли,оставени от 2 дена-нямаше проблеми.Емо ми е казвал,че са оставяли тяхната кола на пътя до хижата и са бродили 7 дена из Пирин.Но ако сте на х. Вихрен към 8ч.-няма да можете да паркирате на паркинга-той е много малък.Ще я оставите на пътя-по-близо до хижата.Желая ви приятно изкарване на Пирин-има много красоти,които трябва да се видят!
Става дума за оня участък заключен между хижите Безбог, Демяница и Тевно езеро.
около 3 часа
_________________ Щастие за всички даром и никой да не бъде пренебрегнат!
Редрик Шухарт
http://www.redmine.org
Сря Окт 03, 2012 9:40 pm
ПАВЕЛ
ZCEZBPM написа:
Мисли тези дни за всички планини поотделно да пусна по една тема за ориентировъчните времена по немаркираните маршрути и за по-важните особености и опасните места по тях.
Така човек по-лесно ще си прави маршрута и ще знае какво го очаква и най-важното ще намира много по-бързо инфо за дивите места за които се интересува без да рови дълги часове и няма за едно и също нещо всяка седмица да се пита едно и също от различни хора .
Разбира се подобна тема трябва да се развие и допълва редовно , но с времето и това ще стане.
Незнам дали само аз мисля така в този форум, но според мен това въобще не е добра идея ! Казвал съм си мнението и преди, ще го кажа и сега - публикуването на подробна информация за маршрути по все още диви и неоакани места в нашите планини(още повече в систематизиран вид) води след себе много повече негативи ! Не искам да звуча като егоист - днес сме тук, утре ни няма, а Балкана, Рила, Пирин ще са си винаги все там ! Проблемът е , че с много бързи темпове ние хората променяме облика им .........
п.с. Който търси ,намира ! С малко повече любознателност ,четене , питане стават нещата - поне за тези, които истински обичат планината !
Става дума за оня участък заключен между хижите Безбог, Демяница и Тевно езеро.
около 3 часа
Шегуваш се!
Три часа е с хеликоптер.
Имах предвид всички върховете които са заключени в този триъгълник или по-скоро четириъгълник ако сложим връх Десилица като четвърта точка, а трите хижа са първите три точки и като ги свържем с една черта и всичко дето е вътре.
Може и не всичко, ама мисля че за 4 дена ще успея.
Малко не става ясно, какво точно искаш да направиш. Т.е ще спиш последователно на посочените хижи като преминаваш през попътните върхове или искаш да направиш следното :
х. Демяница - Каймакчал - Дисилица - Безбог- Полежан- Малък Полежан- Джангал- Момин Двор-Валявишки чукар/1-ва б.кота/ - з. Тевно ез. - Валявишки чукар/2-ра б.кота/- х.Демяница - у вас
Сря Окт 03, 2012 10:30 pm
NikTod
ZCEZBPM написа:
Предполагам 4 дена ще стигнат. Много мразя да правя маршрути без някакви времена.
4 дена би следвало и да ти хартишат.
1-ви ден: х. Безбог - Полежан /на разклонението на хребета към Стражите оставяш раницата и атакуваш Газей - връщаш се за раницата и по Стражите - към Каймакчал - Дисилица - бивак на Дисилишко езеро. Би следвало да го минеш за около 9ч. там минаването по Стражите е относително да се прецени за колко ще го вземеш, за всеки е различно
2-ри ден: Безбог - Полежан - Малък Полежан - Джангал /от северо-запад /- слез на някое от горните Валявишки езера за бивак или ако имаш сили качи Момин Двор и слез на Тевно. 5-7ч.
3-ти ден: 2-те коти на Валявишки чукар - Мозговишки рид - бивак на някое Чаирско или Превалско езеро 5-6ч.
4-ти ден: Към х. Демяница - можеш да се отбиеш до Валявишки дупки /ако имаш ГПС или си ходил преди това/
Сря Окт 03, 2012 11:14 pm
NikTod
п.п. За 1-я ден, бивака може да е на Горното Газейско езеро, като : х. Безбог - в. Безбог - от там слизаш на Дисилишко ез. - Дисилица - Каймакчал - Стражи - Г. Газейско ез.
Не ти го писах варианта, защото най-трудната част от прехода ти остава във възходяща градация за края, което разбира се крие и своите рискове.
Сря Окт 03, 2012 11:30 pm
igurbev
Така както си чешете езиците, ми се прииска и на мен да вметна, че това слизане(или съответно качване) непосредствено край Голямата Стража в посока Каймакчал не е безобидно, особено за човек с тежка раница. Имай си едно на ум.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4Следваща
Страница 1 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети