И после военните виновни ,че имат работно време и нямат гориво за хеликоптера(ите).
_________________ to be continued...
Вто Окт 02, 2012 10:40 am
Travis
vladofff написа:
Освен ако не си правиш майтап, под винкел при катеренето се разбира друго, и няма нищо общо с пернишката представа за метално изделие.
NikTod, прав си за окончанието, но така става, когато не го говориш руския известно време, бързо се забравя.
Разбирам забит клин с халка от който можеш да пуснеш рапел или през който да прокараш въже по което да се катериш с джумал/асцендър
Вто Окт 02, 2012 5:02 pm
NikTod
Travis написа:
Разбирам забит клин с халка от който можеш да пуснеш рапел или през който да прокараш въже по което да се катериш с джумал/асцендър
Приятелю, не влизай във филми, "винкел" като катерачески термин или в алпинизма се нарича скална форма с вътрешен ъгъл.
А в бита и строителството накой я наричат и "Пернишка сурвакница".
А колкото до достъпа до в. Злия Зъб, както я подкарахме, може и хаспел да си решим да ни монтират. Ами колко му е..... По винкела... по винкела.....
Вто Окт 02, 2012 6:29 pm
vladofff
много яка математическа формула, винкел по винкел = хаспел.
Сря Окт 03, 2012 1:41 pm
tzezko
Re: В детайли: как точно се качихме на Злия зъб без осигуров
Прост човек е този, който нарича олигофрен изпадналия в беда. Та нали сте били на милиметри от това и вие, "величковци" такива.
Сря Окт 03, 2012 2:08 pm
vladofff
И продължавам да си стоя зад думите за олигофрена...В Грузия и до днес се разказва една такава история за един дето се качил на една скала и не можел да слезе, и периодически надавал вой, "Люди добрые, помогите!", и хората от Тифлис хвърляли кой храна, кой вода... А за простотията си прав, доста такива съм извършил и за това сега съм инвалид с едната ръка, все пак още съм жив, макар, че едни доктори ме отписаха. Инак не ме засягаш особено, знам си го отдавна, но рискуваш да се възгордея, че получавам и от теб признание за това ценно качество.
Сря Окт 03, 2012 5:01 pm
tzezko
vladofff написа:
И продължавам да си стоя зад думите за олигофрена...
Човек, сори за случилото се с тебе, независимо от какво е предизвикано, но в предишния си пост визирах mateev с екзалтирания му, полуидиотски коментар на случващото се в клипчето. Беглите ми впечатления от тебе са определено положителни и намирам в изказванията ти трезва преценка.
Аз пък не мисля,че Матеев е казал или извършил нещо кой знае колко лошо.
Почти всеки в началото е вършил подобни,че и къде по-големи глупости,но младежкото дръзновение и незнание извиняват всичко.
Всъщност единствената му грешка е,че на слизане е разкатервал с гръб към скалата,доколкото разбирам от снимките.
Някой просто трябваше спокойно и кротко да му обясни,че и нагоре и надолу се катери с лице към скалата,като тялото се държи максимално далече от нея.
Сря Окт 10, 2012 11:49 am
vladofff
tzezko написа:
vladofff написа:
И продължавам да си стоя зад думите за олигофрена...
Човек, сори за случилото се с тебе, независимо от какво е предизвикано, но в предишния си пост визирах mateev с екзалтирания му, полуидиотски коментар на случващото се в клипчето. Беглите ми впечатления от тебе са определено положителни и намирам в изказванията ти трезва преценка.
да де, ама оня в клипчето именно мен цитираше, защото някъде бях писал, че веднъж на излизане от стената намерихме един олигофрен да чака на халката - качил се , ама не помислил, че ще се наложи и да слиза и кибичеше там, да чака помощ. Та това поведение окачествих като олигофренско...
Чет Окт 11, 2012 11:41 am
dimboan
За Злият зъб попитах Чавдар (стопанина на чайната наЧерни връх,сигурно един от най- добрите планинари-алпинисти в BG),дали мога да го кача без осигоровка.Обясни ми че друг толкова труден и опасен връх за обикновеният любител планинар в BG няма.Замисли се за момент за Стражите в Пирин но го отхвърли.След като ме огледа ми обясни как мога да го кача от южната страна,и не би трябвало да имам проблеми.(Аз съм на 47 г.,186/94,от лифта на Драгалевци до върха го вземам за 150-160 мин.).Но след като гледах филмчето няколко пъти,вече съм сигурен че може би ще имам проблеми.Та догодина ще отида няколко пъти до Мальовица и ако имам късмет там под върха да има някой с въже ще го кача ако липък не ще се кача на някои от съседните.
Нед Окт 28, 2012 10:35 am
Emil
dimboan, ако ти е много мерак, просто си плати да те качат, има такива услуги вече, но няма да правя реклама сега.
Вероятноста да засечеш точно там хора "с въже", както казваш е малка, а още по-малко вероятно е ако са професиоанлисти да се занимават с непознат.
Това си е отговорност. Въпреки осигуровката пак можеш да си счупиш нещо, например ще си без каска (просто като приемр го давам), може всичко да стане и знаеш ли кой ще обере парсата после?
Този който те е осигурил.
Той и да е с въже, не се знае дали разбира нещо. Трябва инвертар и седалка.
Може и с разни възли, както казва vladoff, но това трябва да знаеш какво правиш.
А ако е някой разбиращ, няма да се занимае с тебе, почти на 100% съм убеден.
Наеми си професиоаналист, включи се в такава група, за да ти е мирна главата.
Тук въобще не става въпрос дали можеш или не можеш.
Всеки здрав човек, който не го е много страх, може да се качи и слезе.
По-добре виж как се прави професионално, сигурен съм, че ще те накефи.
Нед Окт 28, 2012 4:52 pm
dimboan
Благодаря за съветите ти Emil,ако успея да отделя необходимите средства може би това е варианта.
Пон Окт 29, 2012 8:40 am
vladofff
dimboan написа:
....друг толкова труден и опасен връх за обикновеният любител планинар в BG няма...
никога не съм страдал от претенции за професионал, винаги съм се определял като любител, и от тази си гледна точка считам, че има, и то много, ама са завряни по кучи задници обекти - на първо четене се сещам за Иглата/между Двуглав и синия улей/, Иглата на монаха, Петлите и те не са стока, редица други игли из Злите потоци, жандармите по северния гребен на Жълтец, Купата под Млечния чал, Котешкия чал в определени моменти също е изключително сериозно нещо, имо още много други такива шибании - скални кули из карстовите райони .... дали ще ги определиш като върхове или като помощни формирования е въпрос на критерии за класификация, но по класификатор достигане до връхна кота са доста по-сериозни от Злия зъб.
"Проблемът е по-скоро психологически отколкото физически." според мен не е това обяснението. Идиотизмът по принцип се върти около преценката "какво ще ми коства да го направя/физическо или психическо усилие/", здравия разум се върти около "какво би ми се случило, ако се оплескат нещата докато го правя и как да го предотвратя". По принцип, инвентарът в алпинизма не трябва да се ползва, ако при преодоляването на един тур не се е налагало да го ползваш, значи всичко е било перфектно, за да се стигне обаче до неговите "услуги" означава, че нещо си объркал конците, инвентарът е нещо като застраховка "злополука" без включен смъртен елемент.... Затова, говоря по принцип, не в частност за Зъба, защото темата считам се изтърка, житейската философия на оцеляването общо взето се върти около въпроса не "защо го правя", а "защо няма да го направя". За мен достигането на много такива връхчета наистина никога не е представлявало проблем, щом съм се качвал на тях без да падам, но с инвентар, се предполага, че съм можел да ги кача и без инвентар, "при тренирана психика". След като изпратиш обаче неколцина другари по пътя им към отвъдното, вземаш, че ставаш страшен страхливец, започват навсякъде да ти се привиждат подхлъзвания, каменопади, счупвания на хватки, вадене на клинове и прочие ужаси. Натрупаните преживявания от този списък те карат да не го правиш, въпреки че можеш и знаеш, че ако ти се наложи някога в екстрена ситуация, определено по-скоро ще можеш да го направиш. Единствения недостатък при натрупването на познание в това отношение, е че докато ти се формира такова мислене, играеш на руска рулетка със себе си.
p.s.Ще ме извините за това, че само тук пиша, но Зъба за мен лично имаше в миналото едво ли не сакрално значение, за да премина през таваните на Веждите започнах да се занимавам с алпинизъм и след като ги преминах, бях обещал да се откажа, но в този промеждутък толкова неща ми са стовариха на главата, че ако някой се интересува, мога да му опиша и цяла статия с многобройни случки на тема "как точно щях да се затрия на Злия зъб, въпреки наличието на всякаква осигуровка"
Пон Окт 29, 2012 2:37 pm
Stefak
Моето скромно мнение гласи- форума доста губи от това,че си "траеш" удостоявайки с внимание само темата за Злия зъб и не се включваш в други теми,къде със съвети,къде с пиперливи/заслужени/ забележки.Ти самия си изпадал в доста интересни ситуации.Именно измъквайки се и помагайки на други ти си ценен източник на информация за това кога и как ако нещо подобно се случи или по скоро ако може да се предотврати как да се действа.
Пон Окт 29, 2012 3:30 pm
Todor
От всичко прочетено до тук ми хрумна една мисъл - що не вземем да направим другото лято една форумна сбирка в подножието на Зъба. Там, който може и има инвентар ще постави един парапет и всички желаещи със свои седалки и каски, с парче прусяк да се качат нагоре и надолу
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети