Автор |
Съобщение |
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
Първи сняг на Триглав! |
|
Макар че прогнозата наистина беше за валежи предната вечер,ние подходихме малко лековерно към нея-„а,то ше се стопи през деня“ и „пък колко сняг пък ше падне чак толкоз!“ и от сорта...
Пътуването беше през нощта-фронта (дето напудри и Мусала)ни пресрещна някъде при влизането в Словения-рано сутринта.Чак когато съмна обаче и лъсна голата истина-всъщност не беше гола ,а облечена в бяло!
Качването започна от Аляджев дом по Томинската пътека-вия ферати железа...чудо!Тъй като бяхме вързани качването продължи около 6 часа до Кредарица/Триглавски дом/.Цените на хижите ги има по другите теми в този форум и няма да ги коментирам(пък и да не си спомням)Снега започна от около 2000м. И всички тръгнали нагоре се връщаха-вярно-повечето не бяха подготвени за тази „екстра“
На сутринта пак всички се „ослушваха“ и не тръгваха към върха-и с право-беше заледено на места по пътеката, другаде имаше до 15см сняг...склона е северо-източен и даже имаше място, дето не го огря цял ден-май нама да се стопи вече...Иначе от юг(от Планика) народа си щъкаше твърде...
Пак вързани тръгнахме нагоре и за 2.30 часа бяхме на върха.Няма да описвам чувствата(те бяха още от предния ден...) все пак за първи път бях в Алпите,па макар и Юлийските...няма нищо общо с нашите планини-мащабите са други-огромни...кво ли е в Хималаите????дано доживея да разбера!!!
Слизането стана по-бързичко и от Кредарица (след обяд) продължихме надолу по другата пътека-„чез праг“-с по-малко виа- ферати, но не по-малко железа по скалите...
Спане на Аляджев дом и-беж към България!Пропуснахме доста неща но-нека да има и други ходенета....
снимки:
http://fena73.snimka.bg/mountain/p-rvi-snyag-na-triglav-sloveniya.703881
дано се видят снимките че ми е сефте...иначе ще помагате!
|
|
|
Пет Сеп 28, 2012 7:56 pm |
|
|
alexvan
|
|
|
Тия обръчи около кабинката горе, са отскоро - средата на август ги нямаше.
|
|
|
Пет Сеп 28, 2012 9:00 pm |
|
|
igurbev
|
|
|
Епа тръгвай кат' искаш - ей я къде е Словения.
Иначе много добро, малко психарско с този сняг, но пък виждам страшна видимост за снимки!
|
|
|
Пет Сеп 28, 2012 9:46 pm |
|
|
ferdi_mruvkata
|
|
|
|
|
|
Епа тръгвай кат' искаш - ей я къде е Словения. |
с коолото за нема и 10 дена си там
_________________ Not All Who Wander Are Lost |
|
|
Пет Сеп 28, 2012 10:14 pm |
|
|
excalibur
|
Re: Първи сняг на Триглав! |
|
|
|
дано се видят снимките че ми е сефте...иначе ще помагате! |
Добре, че си се престрашил да снимаш . Труднички за минаване изглеждат тези красиви места
|
|
|
Съб Сеп 29, 2012 11:31 am |
|
|
Plamen К
|
|
|
Браво на вас!
Конкретно за този ден май сте първите стъпили на върха, не се виждат други мераклии поне на снимките?
|
|
|
Съб Сеп 29, 2012 1:14 pm |
|
|
fena73
|
Re: Първи сняг на Триглав! |
|
|
|
|
|
дано се видят снимките че ми е сефте...иначе ще помагате! |
Добре, че си се престрашил да снимаш . Труднички за минаване изглеждат тези красиви места |
А,не съм аз-другия"братчет"снимаше..затова ме има по толкоз снимки не е за престрашаване но нямам навик(и апарат,де)
|
|
|
Съб Сеп 29, 2012 6:11 pm |
|
|
fena73
|
|
|
|
|
Браво на вас!
Конкретно за този ден май сте първите стъпили на върха, не се виждат други мераклии поне на снимките? |
Двамата,които се виждат на снимката,цитирана от градския бяха преди нас но по друг маршрут.От север наистина бяхме първите...после се разщъкаха като поомекна работата след нас тръгна някакъв чужденец-явно искаше да се залепи за групата но се отказа..не знам накъде тръгна но на връщне го срещнахме на Малък Триглав-пита ни дали е проблемно и дали да продължава...
|
|
|
Съб Сеп 29, 2012 6:15 pm |
|
|
fena73
|
|
|
|
|
Тия обръчи около кабинката горе, са отскоро - средата на август ги нямаше. |
Да-личеше си че са лъскави още...а вътре има панорамна рисунка на пеизажа и надписи-какво се вижда!Така разбрах че гледам Гросглокнер,примерно
|
|
|
Съб Сеп 29, 2012 6:20 pm |
|
|
Emil
|
|
|
Еййй браво fena73, най-после доживяхме да те видим!
По-често да вземаш други хора с теб, че да са ти оръженосци, да ти носят фотото
Всичко изглежда супер.
|
|
|
Съб Сеп 29, 2012 7:01 pm |
|
|
igurbev
|
|
|
Ха, човек, току що разгледах същите снимки в един албум на "Вертикален свят". Ух, успокоих се, че с тоя сняг доста смело ми се видя за първа изява в Алпите!
|
|
|
Нед Сеп 30, 2012 10:41 pm |
|
|
fena73
|
|
|
|
|
Ха, човек, току що разгледах същите снимки в един албум на "Вертикален свят". Ух, успокоих се, че с тоя сняг доста смело ми се видя за първа изява в Алпите! |
Да ве-с тях бяхме!Добре че беше така че иначе...не знам дали щях да рискувам..както казва често,Емо-ако не си убеден в нещо-хубаво е до теб да има човек дето знае какво прави...
Де го тоя албум да го разгледам и аз-трябва да има още снимки и видео..??
|
|
|
Пон Окт 01, 2012 8:13 am |
|
|
fena73
|
|
|
|
|
Еййй браво fena73, най-после доживяхме да те видим!
По-често да вземаш други хора с теб, че да са ти оръженосци, да ти носят фотото
Всичко изглежда супер. |
Айде сега търсим мераклии-оръженосци ааако ми носят и някои други атрибути...
|
|
|
Пон Окт 01, 2012 8:20 am |
|
|
igurbev
|
|
Пон Окт 01, 2012 8:38 am |
|
|
andimit
|
Изкачване през Септември |
|
Здравейте,
планираме изкачване на Триглав края на Август или началото на Септември.
Каква ти е препоръката за маршрути за изкачване/ слизане от Аяаджев дом дом- Кредарица.
Предпочитам по-екстремното да е на качването и по-лекото за слизане
Още задължителни ли са каската и връзването?
Предварително благодаря!
Антон
|
|
|
Съб Юли 28, 2018 9:12 am |
|
|
|