Кутело и Баюви дупки
Тръгнахме не много рано следобед от под Бъндерица по посока х. Академика.
Търсихме вода, мотахме се, малини имаше как да се не мота човек
До хижата/хотела намерихме един човек дето ни напъти нагоре към лифта на Църна могила. Обясни ни като се качим на билото да сечем леко отляво (то се и оказа че от дясно и да искаш няма как).
После можело да се излезе и на Кутело и на Бански Суходол. Това за Бански суходол малко опашато излезна; може да се качи на втората му кота обаче (от където се отклонява Котешкия рид).
Първата му кота (на края на Кончето) си е доволно непристъпна откъм циркуса.
Странен тоя лифт, не работи от бая години вече, и писти покрай него не се виждат, юленска му работа. Бараката на горната станция не е в лошо състояние но прозорците за съжаление са избушени. Иначе от вътре изглежда сравнително приветливо; там опънахме базовия лагер.
Сутринта задрапахме към Кутело, който изглежда доста добре и от тая си страна:
Качването не беше голям проблем, особено ако не проявявах таланта си избирам най-гадните места:
Поглед назад към билото:
Вихрен:
Началото на Котешки рид от Кончето:
В Бански суходол се виждаше някакво голямо палатище опънато, имало пещернящка експедиция се оказа. Младежа дето после ни докара към София (да е жив и здрав) също пещерняк обясни че в съседните циркуси били по-перспективни дупките, в Баюви дупки не били много убави. Какво да се прави ...
Чудесния връх с грозноватото име и циркуса:
Началото на Котешки рид:
И малко по-натам:
Двете коти на Кутело и Бански суходол:
Дясното разклонение на рида:
И лявото:
Обратно към карстовото било:
И края му заедно с Бутин отляво, Пирин, Плешки и Даутов от дясно:
На запад:
От заслон Кончето се свлякохме надолу през дупките:
Пътека имаше но на места разбира се се губеше, имаше клекинг но съвсем малко.
Доста е див циркуса; за разлика май от съседните. Може да е благодарение на ниската перспективност на пропастите от спелеологична гледна точка
За сметка на това се смазахме от ходене надолу, нещо ми беше сериозно накривяло че почнах и да мрънкам, не ми се беше случвало скоро, добре че бат Свилен е търпелив та ме изтрая някак си. Използвам случая за публично извинение
Оттам надолу покрай голф комплекса, строящите се хотели и другите китни „забележителности” та до китната ни столица.
Интересно е това ходене, дето сте го спретнали. Някакви снежници под Кутело има ли? Че съм чувала разни неща за снеговете там..
Чет Сеп 11, 2008 2:48 pm
amorpheus
За Академика не знам как е моментното състояние, изглежда леко занемарена отвън (дограмата предимно).
За преспите в Кутело по-скоро нямаше, макар че е възможно и снега да е бил толкова мръсен че да не се различава на фона на белите скали.
Иначе в Бански Суходол и Баюви дупки имаше тук таме останали преспи.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети