ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Кампания "Да обезопасим планините"
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Кампания "Да обезопасим планините"
Автор Съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Кампания "Да обезопасим планините" Отговорете с цитат
Майката на трагично загиналия 29-годишен мъж в Пирин на Кончето /на 27.06.2012г./ подема кампания "Да обезопасим планините"
БТВ, 23.09.2012г.

Вто Сеп 25, 2012 11:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Не знам какъв смисъл влага тя, но заглавието е тъпо, да не кажа по-силна дума.

Вто Сеп 25, 2012 11:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Gamina

mislesht написа:
Не знам какъв смисъл влага тя, но заглавието е тъпо, да не кажа по-силна дума.

Съгласна съм с теб, от една страна я разбирам жената, все пак синът й загина. От друга "да обезопасим планините" е... меко казано тъпо.

Гледах вчера интервюто, жената апелира главно за хеликоптер, който да е на разположение на ПСС 24/7 (от което наистина има нужда), но заедно с това има и разни обвинения... а в крайна сметка никой друг не може да бъде виновен за инцидент в планината, никой... най-малко пък е пътеката или липсващото въже, сами са решили да минат по лятната пътека след като са видели, че по нея има сняг.

Това е планина, да му се не види, като се качваш горе никой не е длъжен да те пази, да те обезопасява и да се грижи за теб. Поемаш си сам отговорността и това е, като се стараеш все пак да не създаваш работа на спасителите.
Вто Сеп 25, 2012 11:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Ристо Туристо

Има ли значение какво е заглавието ?!?! Важна е целта.
Ако правителството реши да закупи един специализиран вертолет, с който може да се зависва, мисля че кампанията ще си е изпълнила целта. Най-малкото.

Вто Сеп 25, 2012 11:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

За хеликоптера няма две мнения, мисля... Rolling Eyes
Търсенето на виновен ми идва в повече.
Вто Сеп 25, 2012 11:37 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
zahri-emin

Местожителство: Смолян

Случката е много неприятна и нелепа за мен. Не случайно тази пътека е една от най-трудните в България.
Според мен инцидент може да стане на всякъде и по- всяко време. Но инцидент на това място е инцидент който самото място го подтиква то да стане. Секунда не внимание, минути на мъгла, на дъжд- след който камъните стават толкова хлъзгави, че действително не виждам кой разумен би продължил? Са все неща с който човешкия живот е подценен. А и предвид това, че всеки знае в каква държава живеем - не би разчитал на подкрепа от нея. "Човек отива в болница и заради това,че няма ЗО , всякаква медицинска помощ се отказва до момента на тяхното изплащане."
Дано никой да не преживява такова нещо, защото психическата травма остава за винаги!!!
Вто Сеп 25, 2012 12:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Подкрепете инициативата и в клюкарника.

Вто Сеп 25, 2012 8:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mikesli

Местожителство: Сливен

Gamina написа:

......., но заедно с това има и разни обвинения... а в крайна сметка никой друг не може да бъде виновен за инцидент в планината, никой... най-малко пък е пътеката или липсващото въже, сами са решили да минат по лятната пътека след като са видели, че по нея има сняг.

Това е планина, да му се не види, като се качваш горе никой не е длъжен да те пази, да те обезопасява и да се грижи за теб. Поемаш си сам отговорността и това е, като се стараеш все пак да не създаваш работа на спасителите.

Действително, много нелепо си отиде това момче. Но напълно съм съгласен за нелепите обвинения и за отговорностите на всеки излязал в планината!!! На няколко пъти в интервюто се намекна, че "Е4" е международен маршрут а в тази си част .... Колкото и грозно да звучи след случая -- мнението ми е, че в този участък единствената забележка е липсата на предупреждаващи табели. че е много опасно преминаването по лятното трасе, ако има сняг. За сравнение ето част от "Е4" на гръцка територия, където е по-стръмно и хлъзгаво от склона на Кутело и няма никъде осигуритолни въжета. Наложи се да пуснем едно заради една девойка, която плачеше горе и отказваше да слезе ...

Вто Сеп 25, 2012 10:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
NikTod

Виновни и да има, най-лошото се е случило. Заглавието на темата и според мен е нелепо и не изразява точно целта. От друга страна каузата е добра и си заслужава да се подкрепи.

По същество:
"ПСС не е на бюджетна издръжка, а се подпомага доколкото е възможно от държавата чрез БЧК, поради което средствата са крайно ограничени и недостатъчни.
Планинските спасители дават безвъзмездно своя труд при спасителните акции в планината."
Какво следва:
Моето мнение ще изразя съвсем лаконично:
1. Нуждата от хеликоптери е неотложна
2. Нуждата от бюджет е също неотложна
Може и да съм пропуснал нещо

Laughing Обезопасяването на планината е в права пропорция с обезопасяването на туристите.
Вто Сеп 25, 2012 10:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

mikesli написа:
Gamina написа:

......., но заедно с това има и разни обвинения... а в крайна сметка никой друг не може да бъде виновен за инцидент в планината, никой... най-малко пък е пътеката или липсващото въже, сами са решили да минат по лятната пътека след като са видели, че по нея има сняг.

.... Колкото и грозно да звучи след случая -- мнението ми е, че в този участък единствената забележка е липсата на предупреждаващи табели. че е много опасно преминаването по лятното трасе, ако има сняг.

Преминаването отгоре по зимното трасе ако има сняг е значително по-опасно - ако опасномера го настроим да мери бройката на утрепаните хора по тези ръбове през зимата.

Табели разбира се няма смисъл да се слагат - понеже разбирания за опасно има поне колкото е бройката на хората, ходещи в планината.
Да се предоставят хеликоптери за нуждите на ПСС е крайно време. Най-малкото хеликоптерите да спасяват човешки животи е по-добре, отколкото да ги ползват за строеж на лифтове.

Вто Сеп 25, 2012 11:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Emil

Местожителство: Sofia

Бойко може да вози футболистите с правителствения самолет а не може да разпореди един хеликоптер да излети. Кой знае кой го е ползвал в този момент......... я за лов я за други лични цели.
Интересно защо военните са откзали също?

А относно обезопасяването, освен да сложат лента за предвижване ... Всеки си носи отговорността.
Сря Сеп 26, 2012 12:20 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Gamina

Ама то табели "Опасен участък" има там... Rolling Eyes
Дидо, когато се случи това, пътеката горе беше чиста. При сняг горе по ръба въобще не коментираме.

тая е под Бански суходол, имаше и някъде от другата страна, не помня точно къде:

Сря Сеп 26, 2012 11:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
xxxxx13

Местожителство: Плевен

Военните са отказали поради следните причини : 1 - Извън работно време е , следователно трябва да се завъртят 50 телефона докато се получи разрешение. 2 - Поне 1 час е нужен на тоя хеликоптер да литне ,обслужване,разрешения,летателен план ,маршрути ,не е толкова лесно все пак в въздуха няма табели особенно ако са по млади летци на смяна. 3 - Поради липса на горива и пари в МО всичко е сведено до минимум (пример: на пожарните автомобили им е забранено да излизат на пожари извън районите на поделенията поради липса на гориво) 4 - Няма нормативни документи които да указват какво да се прави в такива случай когато планинските спасители искат помощ
Абсолютно задължително това трябва да се направи за да могат да помагат военните) . 5 - Няма подготвени летци за такива операции (поради липса на гориво и пари) не е лесно на такива височини да се пилотира хеликоптер ,въздуха е разреден и трябват специално обучени пилоти за това. И освен генерала в Крумово може би има още 3-4 само които са подготвени за това. И така още доста нещя могат да се изредят,поне работа в тази сфера и съм запознат малко .

А за това,че липсват част от обезопасителните важета там просто нямам думи. Не по малко виновни са тези които отговарят за тези важета. Пълна безотговорност .Ако трябва да им съберем пари да се обезопаси там както трябва,че догодина ще обикалям този район и не ми се ще да пишат и за мене Smile
Пет Сеп 28, 2012 11:37 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Продължение по темата отново по БТВ, този път с доц. Олег Чолаков:
"Умирай трудно"

От 17-та минута има интервю и със Спас Малинов

БТВ, 30.09.2012г.

Пон Окт 01, 2012 10:01 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Снимка от мястото с осигурителни въжета, 1980г.:

Авторски права:
Борислав Стоименов

Вто Окт 02, 2012 12:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.