ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Фото разказ от красивата Стара Планина.
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Фото разказ от красивата Стара Планина.
Автор Съобщение
Живота

Мнение Фото разказ от красивата Стара Планина. Отговорете с цитат
Здравейте планинари,накратко ще ви представя как протече неделният ден в планината,защото само там е спасението от жегата,скалъпих набързо маршрут,а той трябваше да включва колкото се може повече ходене на сянка,и какво по удобно място за разходка освен района на Карловските хижи.Час на тръгване 8.00ч,на раз два и се озовах до Стара река,каква приятна хладина се носеше от реката,само човек да се оптегне на някое скатано местенце и цял ден лежане и къпане във водата.

Страхотни скали за любителите на алпинизма.

В 9ч и 40м се подготвих да хапна любимата ми агнешка супа на х.Хубавец и след това газ към х.Балкански рози,разбрах че е имало хижари но за много кратко,първоначално замисъла ми беше да се паркирам на нея и да не мърдам от реката но беше много рано и си викам такъв прекрасен ден и да взема да го проспя,абе не си е работа така.

С един бърз поглед и веднага се ориентирах към посоката,а тя е точно поляните които се виждат в далечината.

Тръгнах на север по една изоставена пътека,единствената маркировка са надписите от туристите по дърветата,67,69,70 та година,е имаше и тук там по нови от 90-те години на миналия век,и пак добре че бяха тези надписи иначе още щях да се лутам в джунглата,викам си е тука ако не срещна мечка просто другаде няма къде,да бе да ама срещнах само един уплашен сръндак.

Поглед на юг,гората е много красива.

Това представлява пътеката на горе.

А това е надолу,не е трудна просто трябва да се внимава да не се обърка.

Гората наближаваше да свършва и започнаха да се откриват невероятните гледки.

Доста трябваше да съм нависоко,изглед на юг,в далечината би трябвало да е Големия Башит.

В ниското се белее ламаринения покрив на новата постройка на Балкански рози.

Връх Купена 2169м над морето.

Трябваше само да изкача и това връхче и повече за деня изкачване нямаше,въпреки че го даваха 40 градуса при мен беше екстра,подухваше много приятен среден вятър.

Хванах пътеката Ком-Емине и се запътих на изток към хижа Левски.

Купена сниман от юг.

Ето и Костенурката.

Още малко имах движение на слънце и отново се скривах в гората,тук вятъра изчезна и си напичаше сериозно.

Ето я моята цел,белее се точно по средата на снимката,х.Васил Левски.

Още веднъж Купена,от това място го нямах в колекцията ми от снимки.

Погледнах си часовника,показваше 14и15ч,май доста трябва да съм се мотал,че нещо започна да ми прегладнява.

В 15ч благополучно пристигнах на хижата,първата ми работа беше да се залепя за чешмата,направих едно хубаво разхлаждане и изпих 1л вода от веднъж която бях изгубил във формата на изпарения,след това посетих лавката и си купих две вафли да се засладя,казах две нали,една за единият крак и една за другият.

Мислех че на хижата ще е хладно но не беше така,и взех решение да отседна на розите та във 15и45 се заех да подготвям скарата,настаних и бирата на
удобно място в реката и оставаше само да се чака всичко да си дойде на мястото,след това хапнах пийнах и се отдадох на заслужена почивка чак до 18и30 когато предприех прибиране към Карлово,и във 21 когато по ниското вече се дишаше се прибрах.Това е от мен надявам се да ви хареса моят фото разказ.И за финал ще ви пусна една моя любима песен в изпълнение на хор Планинарска песен,приятно слушане и до нови срещи.
http://youtu.be/lb5jtSESSpI
Сря Юли 18, 2012 1:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Нети Дим

Мнение Отговорете с цитат
Приятна разходка! Хубаво е, както си седя на работа поне за малко да съм на планината, която обичам!
Чет Юли 19, 2012 3:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Живота

Най накрая му дойде времето да видя отблизо Сопотските Купени,засега пускам само тази снимка но когато възстановя сили ще има още,стана си един чудесен преход изпълнен с много премеждия.

Съб Сеп 22, 2012 10:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
metro

Местожителство: с.Куртово

Браво страхотни снимки !!!И страхотно ходене!!! Благородно ти завиждам.

Нед Сеп 23, 2012 8:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Живота

metro написа:
Браво страхотни снимки !!!И страхотно ходене!!! Благородно ти завиждам.

Стояне,ти мислиш че аз не ти завиждам а,колко съм се пенил до като съм ти гледал албумите.
Нед Сеп 23, 2012 8:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Живота

Така така,ще пробвам да спретна един фото разказ пък ще видим до къде ще я докарам Wink.Всичко започна преди една година,пътеката минава през Острото Бърдо или по точно както се знае през Сопотските Купени,тогава не знаех нищо за нея,е не точно нищо,знаех къде излиза и от къде тръгва,но всичко друго все неизвестни,малко по малко започнах да събирам информация за нея и все не оставаше време да я натисна Coolно събота,дата22септември деня на независимостта на България беше успешно премината.Очертаваше се да тръгна сам но минах през едно приятелско семейство и за мой късмет пожелаха заедно да споделим този върховен момент,тръгнахме 9и30 от Сопот от ресторант Къщата,пътеката започва от боровата гора през местността Чернаева череша.
Боровата гора е премината и от тук започва изкачването на балкана,моят приятел Жоро.

Ето ме и мен.

Изглед към Средна гора.

На манастирска поляна се провеждаше мото събор,моторите се чуваха чак горе.

И една снимка да се добие ориентир от къде минава пътеката,точно по хребета между река Леевица и река Манастирска.

Скалите бяха преминати и влезнахме в смесена широколистна гора,пътеката стана толкова равна,да но само за малко и след това започна изкачване към един от трите Купена,първият най малкия.

Ето го и него.

А ето какви гледки се откриха.

Пътя към хижа Добрила,през лифта.

На изток внушителната Сакарица.

Следваше изкачване на средния Купен,колкото по нависоко се качвахме пътеката ставаше по трудна.

Преди този връх има овчарска колиба,това е и единствения заслон в този район,но изворче не видях,а би трябвало след като има колиба да има и вода иначе си губи смисъла,от долу до горе вода няма никъде.

Изглед от Средния Купен.

В далечината хижа Добрила.

Коритото на река Леевица.

За сега това е от мен,продължението е със още по уникални гледки ама ще изчакате малко за да ви е по интересно,а ще видя и да взема снимките от по качествения фотоапарат.
Пон Сеп 24, 2012 10:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Преди няколко години горе брах много шипки, сега имаше ли?
Спомням си, че на връщане от горе видях долу над Сопот в иглолистната гора някаква вила с басейн. Никога не съм подозирал, че има такава там.

Вто Сеп 25, 2012 11:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Живота

mislesht написа:
Преди няколко години горе брах много шипки, сега имаше ли?
Спомням си, че на връщане от горе видях долу над Сопот в иглолистната гора някаква вила с басейн. Никога не съм подозирал, че има такава там.

Където си ги брал освен шипки друго няма,едри и хубави,така си стоят няма кой да ги обере,а връщането го направихме през Залъмово кладенче и Сакарица,стана уникален маршрут,та там гледките по ме радват отколкото вили с басейни,не се впечатлявам защото със сигурност са построени по втория начин.
Вто Сеп 25, 2012 6:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Местожителство: обл.Разград

Живота написа:
...та там гледките по ме радват отколкото вили с басейни,не се впечатлявам защото със сигурност са построени по втория начин.

Това мое мнение може да се прехвърли в някоя друга тема, дори да се изтрие няма да се сърдя.

"Втория начин"ми напомня една случка. През 1985 година минавахме през Шипково за х. Васильов. А там лигите ни течаха, гледайки хубавите вили. Пред една висока хубава вила учителя-историк Василев каза:
-Те таа вила не ще да е строена от собствен джоб.
От балкона на вилата се обади един дебеловрат:
-А от чий джоб бе говедо?
Замълча Василев, замълчахме всички...Минахме 100тина метра без да си приказваме, а после доста си посмяхме. Само Василев мълчеше.

Живота, продължавай да ни радваш с твоите походи. Продължавай да ни показваш красотите на нашия красив Балкан. Аз съм ти благодарен.

Балкана символ на цял полуостров
Вто Сеп 25, 2012 8:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Живота

meco puh написа:
Живота написа:
...та там гледките по ме радват отколкото вили с басейни,не се впечатлявам защото със сигурност са построени по втория начин.

Това мое мнение може да се прехвърли в някоя друга тема, дори да се изтрие няма да се сърдя.

"Втория начин"ми напомня една случка. През 1985 година минавахме през Шипково за х. Васильов. А там лигите ни течаха, гледайки хубавите вили. Пред една висока хубава вила учителя-историк Василев каза:
-Те таа вила не ще да е строена от собствен джоб.
От балкона на вилата се обади един дебеловрат:
-А от чий джоб бе говедо?
Замълча Василев, замълчахме всички...Минахме 100тина метра без да си приказваме, а после доста си посмяхме. Само Василев мълчеше.

Аз съм обикновен човек и ме радват обикновените неща,единствено държа да бъда с приятна компания,та дори и в колиба спомените остават за цял живот,затова и предпочитам хижите които все още не са превърнати в хотели.
Сря Сеп 26, 2012 12:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Живота написа:

Аз съм обикновен човек и ме радват обикновените неща,единствено държа да бъда с приятна компания,та дори и в колиба спомените остават за цял живот,затова и предпочитам хижите които все още не са превърнати в хотели.

Две мнения няма! Wink

Нека падат слани горе, ако се измъкна някой ден, ще ходя за шипки.

Сря Сеп 26, 2012 10:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Живота

Да си продължа разказа,това остана най сериозното изкачване за деня,връх Голям Купен 1658м.

Това е подножието,има оформени пътеки за нагоре,по преки и стръмни и по заобикалящи които не натоварват много,ама общо взето си е стръмно.

Средният Купен и той не е за подценяване.

Хайде Жоро не изоставай от групата Wink,като изкачим върхът ще има награда,глътка сливова ракия Wink

Остават 100м и сме горе.

Това се вижда от върхът,уникална панорама,връх Ирелтията на изток.

На север,връх Залъмица,където се намира и прочутото Залъмово кладенче.

Величествения връх Амбарица.

Коритото на река Манастирска.

Това е краят на пътеката,предстои само едно леко изкачване и излиза на равна поляна наречена Конярското,по нея минава и пътеката Добрила-Левски

Нашата цел беше да търсим още една пътека,по река Леевица,и започнахме спускане по западния бряг на реката.

Да ама не,тук пътека надолу няма,пробвахме да изкачим тези скали но се отказахме,иначе има подход по който може да се изкачат но не биваше да се поемат излишни рискове.

Това е и самата река Леевица,снимах я от южната страна на скалите,по карта дават че има пътека и би трябвало да е на това място,но това ще остане да се проучи някой друг път.

Върнахме се обратно по реката и хванахме посока,север-изток към Залъмово кладенче.
Последната ми снимка и карта памет сигнализира че няма повече място.

От кладенчето хванахме през връх Ирелтията,Сакарица,Говедарната и слезнахме на параклиса Света Троица намиращ се във вилната зона на Сопот.
Това е от мен,дано съм ви пресъздал поне малка част от това невероятно приключение Wink.
http://www.vbox7.com/play:9ac5327b0c
Сря Сеп 26, 2012 11:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mlqko s oriz

Използвам направената тема да споделя моят фото разказ -по маршрута Беклемето-х. Дерменка-х.Добрила-връх Ботев-х. Рай-х. Васил Левски-х. Балкански рози-х. Хубавец-Карлово
Преди4-5 дена за първи път минах тези красоти-ето ги и снимките https://picasaweb.google.com/116532733805331931420/gBEynB?authuser=0&feat=directlink BG
Вто Окт 23, 2012 2:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Stefak

Местожителство: Видин

Е Васко,здравей с теб се засякохме на Купена и вървяхме до Кръстците един след друг.Кажи сега две добри думи за нас,че ни изкараха егати и пияниците Very Happy Very Happy Very Happy.Нали щеше да оставаш на заслона пък си се запътил към Рай.
Вто Окт 23, 2012 7:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

Stefak написа:
Кажи сега две добри думи за нас,че ни изкараха егати и пияниците Very Happy Very Happy Very Happy..

Very Happy Very Happy Като попитам баба и аз мога да кажа...
Croc
Вто Окт 23, 2012 8:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.