ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Двама души са загинали при атаки на мечки в Румъния
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Двама души са загинали при атаки на мечки в Румъния
Автор Съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Мнение Отговорете с цитат
МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ
СОФИЯ, Май 2008г.:
ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ ЗА КАФЯВАТА МЕЧКА В БЪЛГАРИЯ
Доста информация има за любознателните.

Чет Сеп 20, 2012 5:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

Абе тоя форум 'що не го кръстим "Мечкарски", бре?Или май-малкото, подфорум "Обща дискусия" да се допълни, и да изглежда "Обща дискусия за мечките".
Отваряш раздел "Стара планина"-мечки, отваряш "Родопи"-мечки, а от днес тези животни са и в Бургас, на Еверест и в Народното събрание Smile.
Ще помоля дамата от Бургас, да сподели колко пъти годишно излиза в планината, и тогава на базата на огрооомни математически изчисления, да видим, каква е вероятността да бъде нападната.Разбира се, че в изчисленията ще бъдат включени мненията на приятелите й, намалянето на популацията на мечките(че то мечка до мечка), Еверест и........писане на глупости по форумите. Wink
Чет Сеп 20, 2012 6:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
toni g

Местожителство: burgas

Сотиров, значи Искра Фидосова е по-близка до темата, отколкото Еверест.
Колкото до биковете, нормално е да се целят в червена или оранжева палатка. /в някакъв пътепис видях цвета й/.
Започнах да си задавам въпроса и тук ли има платени драскачи.
Определено си имам мнение за мечките и си го устоявам и имам много приятели, които споделят моето мнение, разговаряла съм и със случайни туристи .А някои от вас са като щраусите , заравят си главата в пясъка и казват няма проблем. Сигурно за инцидента в с.Кутела не сте чули, поразровете се в нета и го прочетете , има и други случаи.
Чет Сеп 20, 2012 6:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Kent

http://vbox7.com/play:6b36fce0&al=2&vid=339363

Laughing
Чет Сеп 20, 2012 6:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

Обичайна ситуация от нашите планини:

Чет Сеп 20, 2012 7:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Kent

жоре това е радко бе, една сутрин идва в палатката /те с кака си спаха под един навес/ и вика - тате гладен съм Shocked и е до котел. откъде си взел тази снимка Question
Laughing
Чет Сеп 20, 2012 7:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Местожителство: обл.Разград

ZCEZBPM написа:
...За хора които са в група и ги е страх от мечки, просто нямам думи. Не вярвам че има такива хора. Това ще да е някаква преструвка.
Няма случай група от туристи в България да е нападната и изядена от мечка.

Мисля точно като теб. Обикновенно съм сам в планината. Ако кажа, че не се страхувам, ще излъжа. Страхувам се от човека, когото ще срещна (зависи какъв е). Страхувам се малко и от мечки и кучета. Малко, защото мечките мисля, че няма да ги срещна, а с кучетата съм свикнал донякъде. През 1987 или 1988 година на пътеката Априлци - х.Тъжа бяхме около 20 туристи. Чухме стрхотни звуци. Бях убеден че са мечки, и то не една. Не се уплаших ни най-малко, ама бяхме народ. Ако бях сам, убеден съм и сега, че в гащите щеше да има с какво да обстрелвам мечките. После запитах Ицо, който поддържаше хотел ресторант Табите. Каза, че докарали от мечките на Чаушеску, по-дребни Карпатски, и тогава делели територия с нашите.

Балкана символ на цял полуостров
Чет Сеп 20, 2012 9:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
NikTod

toni g написа:
до Никтод
Господине, Вие сте от хората, които не могат да приемат различно мнение от Вашето. Има една приказка "кон с капаци"
Първо: Аз не искам изтребване на всички мечки, а някакво ограничаване. Пак ще наблегна, че друга песен ще пеете , ако сте потърпевш от инцидент.
Второ: Не знам каква екипировка трябва да имаш за да те предпази от такава среща.
Трето: Не съм "разглезена госпожа", като не ме познавате не ме обиждайте, защото и аз мога да ползвам квалификации.
Четвърто: Научете се да мислите и да уважавате чуждото мнение.
Пето; Говорила съм и с други туристи и те имат моето мнение.
шесто: разбрах за вашето мнение, останете си със здраве

Г-жо/це от здраве да се не отървате, Ви желая и аз.
Обаче, моята молба е наред с емоцията да проявите и малко разум. Ще Ви попитам едно:
Считате ли, че като изтребим част от популацията на мечките, останалите, които ще оцелеят, ще се дисциплинират и няма да Ви досаждат.
Истинския проблем не са мечките, а вашия страх от тях.
Защото след мечките ще дойдат на Вашата мушка вълците, лисиците, мишките и т.н....
Добронамерения ми съвет е ако можете се помъчете да промените себе си, не екосистемата. Тя е била такава /или поне приблизително такава/, от средния палеолит в съжителство с човека, та до ден днешен. И минавайки през вековете, въпреки наличието на мечки, човека е оцелял.

Дано само и те не мутират като Фидосова, че ще се наложи да си отричам тезата Smile
Чет Сеп 20, 2012 9:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ДИАНА

Местожителство: ПЛОВДИВ

Мнение Спомен за мечката Отговорете с цитат
Темата набра скорост далеч от румънските мечки, но не точно!

Навремето в Рила също се говореше, че са докарали от прочутите румънски мечки.
Този акт на „сватосване” тогава, имаше своя принос в заздравяване на българо-румънската Дружба!

В моето детство имаше доста „мечи” нощи.
Кошарите на овцете на АПК - Белица през лятото бяха до самото миньорско селище. В нощи, когато мечката идваше прекалено
близо, не се спеше. Лаеха кучетата и овчарите обикаляха край кошарите с запалени факли.
Удряха по тенекии от сирене и викаха с все гърло: „Мечката, мечката”…

Една сутрин следите и бяха недалеч от стълбите на столовата.
Мой братовчед понякога изливаше гипс в по-дълбоките отпечатъци от мечите стъпки.
Може и да ви е смешно, но и това минаваше за забавление.

Бяхме свикнали с това, че ТЯ е наоколо. Все пак ние се бяхме настанили да живеем в гората, а не тя в града.
Не знам защо, но като дете не изпитвах страх, от това, че ще видя мечката. Страх ме беше от змии и гръмотевици.

Нямаше интернет да обсъждаме мечките тогава, но си говорихме за тях вечер край огъня.
Ходихме много за малини по слънчеви места високо над Динков дол. Много често виждахме скоро омачкани треви
край малинаците. Умни са мечките, все на хубави места се бяха отъркаляли.

Минаха години… Темата за мечките е все така актуална.

Но, мечка в планина и до сега не съм виждала… освен в Парка-мечкарник на вече НЕтанцуващите мечки на Андрианов чарк,
край Семково. Над 6000 души годишно отиват да видят тези рилски мечки и то пожелание!

Дано само там ги срещаме!

Чет Сеп 20, 2012 11:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Местожителство: София

Мнение Документът Отговорете с цитат
Ристо, документът, който си пуснал, е много интересен и полезен за дискусията. Струва си да се прочете внимателно, но е доста подробен, та изисква време. На пръв, бегъл поглед откривам редица доводи в подкрепа на "мечкарите". Very Happy

P. S. Забелязах, че специално пише за румънските мечки - че са различни от българските, кога са били внесени у нас, къде са били разселени и прочее.

Последната промяна е направена от Сотиров на Пет Сеп 21, 2012 12:41 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Сеп 21, 2012 12:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Сотиров

Мнение Към Тони Отговорете с цитат
Тони, палатката ни съвсем не е червена, а е сребриста. Освен това е доказано, че биковете не реагират на червеното, а на движението (виж клипа). Те дори са далтонисти, по-точно дихромати! Селските бикове са особено опасни, защото се докарват пред кравите и ревниво пазят територията на стадото. Точно затова са извънредно агресивни към палатките - приемат ги за "окупанти". С престъпно нехайство овчарите ги пускат свободно по туристическите пътеки, където може да се случи голяма беля. Затова пак Ви казвам, пазете се от бикове! Мечка няма да срещнете, гарантирам Ви. С охота прехвърляте разговора в личен план и затова ще Ви кажа, че преди две години бях с шестодишния си внук в района между Перелик и Ледницата. Пътят излезе три пъти по-дълъг, отколкото очаквах и затова няколко часа се движихме в пълна тъмнина. Стигнахме хижата в полунощ. И първото нещо, което хижарят каза, беше: "Добре, че не ви срещна мечката!" Там имало мечка, без ние да знаем. Само че мечката сигурно е узнала за нас. И не ни нападна - просто нямаше защо да го прави. След месец прочетох за ужасния край на тази мечка. Горският тръгнал да я убива, ама само я ранил, а тя збягала. Той обаче я открил в бърлогата й и тя оттам вече го подгонила, та накрая успял да я застреля. Съобщението в медиите беше: "Мечка нападнала горски и той я убил." Такива дезинформации подхранват и Вашите неоснователни настроения.

Последната промяна е направена от Сотиров на Пет Сеп 21, 2012 12:29 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Сеп 21, 2012 12:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mislesht

Местожителство: Пловдив

meco puh написа:
ZCEZBPM написа:
...За хора които са в група и ги е страх от мечки, просто нямам думи. Не вярвам че има такива хора. Това ще да е някаква преструвка.
Няма случай група от туристи в България да е нападната и изядена от мечка.

Мисля точно като теб. Обикновенно съм сам в планината. Ако кажа, че не се страхувам, ще излъжа. Страхувам се от човека, когото ще срещна (зависи какъв е). Страхувам се малко и от мечки и кучета. Малко, защото мечките мисля, че няма да ги срещна, а с кучетата съм свикнал донякъде. През 1987 или 1988 година на пътеката Априлци - х.Тъжа бяхме около 20 туристи. Чухме стрхотни звуци. Бях убеден че са мечки, и то не една. Не се уплаших ни най-малко, ама бяхме народ. Ако бях сам, убеден съм и сега, че в гащите щеше да има с какво да обстрелвам мечките. После запитах Ицо, който поддържаше хотел ресторант Табите. Каза, че докарали от мечките на Чаушеску, по-дребни Карпатски, и тогава делели територия с нашите.

Точно! Присъединявам се и аз, като ходещ най-чето сам.

Сега някой може ли да обясни с какво точно са прочути румънските мечки, с какво точно са по-различни от нашите, и тяхното поколение на наша земя с какво точно е по-различно от нашите мечки?

Иначе ако хората пишат по темите за мечките, значи се интересуват от това. Какво да направим!?

Пет Сеп 21, 2012 11:08 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
NikTod

meco puh написа:
През 1987 или 1988 година на пътеката Априлци - х.Тъжа бяхме около 20 туристи. Чухме стрхотни звуци. Бях убеден че са мечки, и то не една. Не се уплаших ни най-малко, ама бяхме народ. Ако бях сам, убеден съм и сега, че в гащите щеше да има с какво да обстрелвам мечките. После запитах Ицо, който поддържаше хотел ресторант Табите. Каза, че докарали от мечките на Чаушеску, по-дребни Карпатски, и тогава делели територия с нашите.

По-голяма вероятност е да сте чули рева на елени в меден месец/ци.
През кое време на годината е случката и в коя част от денонощието сте слушали концерта.
Пет Сеп 21, 2012 11:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Местожителство: обл.Разград

NikTod написа:
meco puh написа:
През 1987 или 1988 година на пътеката Априлци - х.Тъжа бяхме около 20 туристи. Чухме стрхотни звуци. Бях убеден че са мечки, и то не една. Не се уплаших ни най-малко, ама бяхме народ. Ако бях сам, убеден съм и сега, че в гащите щеше да има с какво да обстрелвам мечките. После запитах Ицо, който поддържаше хотел ресторант Табите. Каза, че докарали от мечките на Чаушеску, по-дребни Карпатски, и тогава делели територия с нашите.

По-голяма вероятност е да сте чули рева на елени в меден месец/ци.
През кое време на годината е случката и в коя част от денонощието сте слушали концерта.

Не помня, по кое време на годината е било, но помня че беше през лятото, нямаше сняг. Трябва да е било след обяд или привечер, защото пътувахме около 200 км. и след това тръгвахме нагоре. Предадох ви и думите на Ицо от хотел-ресторант Табите. Той не може да не е знаел за мечките на Чаушеску.
Няма значение какво са били, ние ги помислихме за мечки, но никой не се уплаши, щото бяхме около20 човека.

Балкана символ на цял полуостров
Пет Сеп 21, 2012 12:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Мнение Българо-румънски връзки Отговорете с цитат
mislesht написа:
Сега някой може ли да обясни с какво точно са прочути румънските мечки, с какво точно са по-различни от нашите, и тяхното поколение на наша земя с какво точно е по-различно от нашите мечки?

Мислещ, в документа, посочен от Ристо, пише по твоя въпрос (стр. 13):
Цитат:
Развъждането й в изкуствени условия започва в Кормисош (Западни Родопи), където освен български мечки биват внасяни и карпатски мечки от Румъния. Разселване на мечки от Кормисош е проведено в Западни Родопи и Средна Стара планина. Това дава тласък в увеличаването на числеността, но същевременно води до потенциална опасност от замърсяване на популацията. Според някои изследвания мечките от Южна Европа, представляват автохтонен европейски елемент от Плейстоцена. Балканската и най-вече Българската популация съхраняват основната част от този древен, местен клон на европейската популация. От друга страна, мечките от североизточната. част на Европа (вкл. Румъния), са заселници от късна, холоценска вълна на миграция на континента от Изток (Spassov, 2003). Това обяснява твърде различна генетическа характеристика на посочените географски обособени клонове на популацията на континента (Taberlet, Bouvet, 1992;19994). Смята се, обаче, че карпатските мечки, съществували у нас твърде кратко в диво състояние, на практика не са могли да засегнат генофонда на местната мечка.

Много научно е описано всичко, но пък сигурно е точно.
Пет Сеп 21, 2012 12:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 3 от 5

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.