БРАВО! БРАВО!БРАВО!
Намям какво повече да кажа!надявам се още догодина да мога да се насладя(най после) на прминаването на този участък подсвирквайки си а не псувайки...
На планината(а и на нас) и трябват хора като вас!!!Да сте живи издрави!!!
... Източна Стара планина, която се смята за безинтересна, а тя вече е най-интересната част на похода. Половината туристи я заобикалят или се возят там, а има толкова много емоции по Източна Стара планина, поради факта, че няма пътища и пътеки, както в Западна. Тя все още е дива. Ама нали това търсим.
Планината е дива и желана, докато всички започнат да преминават през нея.
А сега по същноста на темата. Ние маркираме пътеки, те ветровете събарят дърветата, и то точно на нашата пътека. В една друга тема приказвахме за разчистване на пътеката.
mikesli написа:
meco puh написа:
А за да стане що-годе пътека, трябват 3-4 работяги, които да се трудят най-малко 5 дни. Аз съм съгласен за три дни, за останалите 14-15 се търсят доброволци. Всеки който казва, че може да стане пътека да заповяда. Чакам.
През това време обещавам да помогна на маратонците, да минат по отсечката, колкото може по-изкъсо.
Мечо, щом си решил явно ще го направиш. Искам поне да чуеш следното:
1. Нападалите дървета са предимно в ниските участъци.
2. Недей да пишеш каква сеч ще е преди да си минал за да видиш състоянието. Почти съм сигурен, че трасето, което си набелязал е много по-трудно проходимо.
3. Моля те, ако имаш възможност отиди и огледай първо - после напиши тук и да събираме групата. /аз мога след 10 септември.../
Намерих доброволец от Варна, с когото ще минем да видим тая билна пътека, за която писа mikesli. Решихме, това да стане на 6 и 7 Септември. Ако има и други "мерклии" моля да заповядат на 5 Септември вечерта на хижа Върбишки проход, с поне една малка брадвичка. Ще се опитаме да минем по билото, няма да разчистваме. Това ще е понататък, ако установим, че е възможно.
meco puh написа:
meco puh написа:
... Източна Стара планина, която се смята за безинтересна, а тя вече е най-интересната част на похода. Половината туристи я заобикалят или се возят там, а има толкова много емоции по Източна Стара планина, поради факта, че няма пътища и пътеки, както в Западна. Тя все още е дива. Ама нали това търсим.
Планината е дива и желана, докато всички започнат да преминават през нея.
А сега по същноста на темата. Ние маркираме пътеки, те ветровете събарят дърветата, и то точно на нашата пътека. В една друга тема приказвахме за разчистване на пътеката.
mikesli написа:
meco puh написа:
А за да стане що-годе пътека, трябват 3-4 работяги, които да се трудят най-малко 5 дни. Аз съм съгласен за три дни, за останалите 14-15 се търсят доброволци. Всеки който казва, че може да стане пътека да заповяда. Чакам.
През това време обещавам да помогна на маратонците, да минат по отсечката, колкото може по-изкъсо.
Мечо, щом си решил явно ще го направиш. Искам поне да чуеш следното:
1. Нападалите дървета са предимно в ниските участъци.
2. Недей да пишеш каква сеч ще е преди да си минал за да видиш състоянието. Почти съм сигурен, че трасето, което си набелязал е много по-трудно проходимо.
3. Моля те, ако имаш възможност отиди и огледай първо - после напиши тук и да събираме групата. /аз мога след 10 септември.../
Намерих доброволец от Варна, с когото ще минем да видим тая билна пътека, за която писа mikesli. Решихме, това да стане на 6 и 7 Септември. Ако има и други "мерклии" моля да заповядат на 5 Септември вечерта на хижа Върбишки проход, с поне една малка брадвичка. Ще се опитаме да минем по билото, няма да разчистваме. Това ще е понататък, ако установим, че е възможно.
...- трака с червено е сега маркираната пътека, сухото дере е между Х-4 и Х-3 (Х-3 съвпада с Х76 от горната карта).
С прекъсната оранжева линия съм нарисувал предложението на Мечо.
Аз смятам, че трябва да се открие и премаркира пътеката по билото - нарисувал съм я с червен пунктир. Тя може би се отклонява от сегашното трасе доста по на запад, може да върви малко в север или по самото било ?? Трябват хора за да открият старите марки !!!!
...
Пътеката от ГС Елешница до сухото дере трябва да се почисти. Пешеходци и сега могат да минават, но за велосипедисти много е трудно. Ние бяхме с младо момче от Варна, преминахме нормално. До дерето закъснението ни беше около 15 минути, без да сме бързали. Ето каква е пътеката.:
http://media.snimka.bg/s1/1080/028403814.jpg?r=0 http://media.snimka.bg/s1/1080/028403822.jpg?r=0
След Голямата нива вървяхме (отчитам по фотоапарата), 45 минути по пътя към дерето. Излязохме на почистен път.
http://media.snimka.bg/s1/1080/028403846.jpg?r=0 http://media.snimka.bg/s1/1080/028403867.jpg?r=0
Предполагам, че са почистили от ГС Садово, защото материала возят към обръщалото. Не вярвам да продължат към Голямата нива, тъй катотам вече е района на ГС Върбица. Вървяхме още12 минути по почистено и стигнахме долния (южния) край на Сухото дере.
http://media.snimka.bg/s1/1080/028403899.jpg?r=0
Не продължихме на север по дерето, а вървяхме по пътя още около 50 метра. Там има рекичка. По десния (южния ) склон на реката тръгнахме почти по оранжевия пунктир. Пресякохме зеления трак, който идва от Беседката с чешмичка и излиза на горния край на сухото дере, точка X3. След малко отклонение излязохме точно на завоя под т.X2.
http://media.snimka.bg/s1/1080/028403905.jpg?r=0
От долния край на сухото дере до завоя сме вървели 40 минути с отклонението. Надолу вървяхме точно по склона на рекичката, без отклонение и слязохме за 25 минути. Всеки може да прецени, колко е дължината на оранжевата отсечка, като се има в предвид, че не сме бързали, за да видим добре пътеката и сме снимали. Отново минахме през зеления трак. От там до долния край на сухото дере е 8 минути. Това означава, че велосипедиста ако не иска да мине до големия завой, може да излезе за10 минути до зеления трак, да продължи нагоре до X3 и да излезе на големия завой.
На отиване и връщане се оглеждах да видя отклонение към билото, но никъде не открих. Навсякъде дива гора. Тъй като оранжевата отсечка скъсява много разстоянието и елиминира сухото дере, се отказах да се катеря на билото, за да търся пътеката отпреди 20-25 години. Какво трябва да се направи:
1) Да семаркира оранжевата отсечка, която по моите сметки е максимум 2 км. По компетентните могат да го изчислят. С още един човек ще го маркирам за един ден, заедно с пристигането на място. В къщи ще приготвя ламаринки 10/10, боядисани с червена и бяла боя и там само ще ги ударим с по един пирон. Понататък, който откъдето иска да си минава: през сухото дере или през оранжевия пунктир.
2) Да се почисти пътя малко преди и малко след Голямата нива, ако искаме от там да могат да минават и велосипедистите. А затова трябва по-голяма организация. Разрешение от ГС, повечко хора(поне 5-6 човека), моторна резачка. .
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Страница 10 от 10
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети