ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Из върховете на Рила 09-10 юни 2007 г.

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Из върховете на Рила 09-10 юни 2007 г.
Автор Съобщение
goro_levskara

Местожителство: София

Мнение Из върховете на Рила 09-10 юни 2007 г. Отговорете с цитат
Преди повече от година, когато си купих книгата на Румен Грънчаров "Върховете на Рила" разбрах за това, че и в Рила има съименник на Витошкия първенец Черни Връх. Въпрос на време вече беше да се опитам да отида до него. След като разбрах, че събота и неделя ще са ми свободни си запланувах дълго чаканата разходка. В събота рано сутринта от Овча купел тръгнахме заедно с Жоро(moj), Катето и Мая в посока дупнишкия квартал Бистрица. Предварително бях проучвал маршрута до Черни връх от най-различни източници и си мислех, че ще мине без изгубване. В Бистрица се засякохме с хижаря Венци, който ни каза откъде трябва да минем. Това съвпадаше с това, което бях прочел и запомнил и без колебание потеглихме нагоре. Изкачването е трудно, като на места наклона си беше доста голям...

Според хижаря трабваше да стигнем до останките от хижа Комсомолез и оттам да цепим нагоре. Обаче незнам защо до такава хижа не стигнахме, а отидохме на една поляна в гората, където има разрушена барака, където мъж и жена ни казаха, да цепим директно нагоре през гората за да стигнем до местност Бял кладенец. Така попаднахме на една стръмна пътека, която ни отведе до друга поляна, на която открихме червената маркировка. Според единия източник, който бях чел това не трябваше да се случи, но въпреки това продължихме по марката. До местност Бял кладенец незнам дали сме стигнали, но спряхме за почивка в една долина точно под Черни Връх. След бързо хапване продължихме по маркираната пътека и така излезнахме на постройка от тухли, където си личеше, че често има хора. Тя беше югоизточно от Черни връх....

Веднага започнахме да го катерим като до най-високата му част се стига с катерене по скали. От къщичката до върха го взехме за 40 минути, но останахме горе да се наслаждаваме на гледките поне още толкова. Западно от нас е Птичи връх, който също искахме да качим....

Времето обаче не беше добро и малко преди върха започна да ни вали суграшица, която за радост спря след пет минути. Успяхме да качим и този връх, като се откриха страхотни гледки към Поличите и Калините...

Беше си доста хладно, затова и бързо тръгнахме в посока вр.Скалица....

Бяхме на половината разстояние, когато реших да видя колко е часът. Да, ама не телефона ми беше паднал някъде. Спомних си, че на Птичи връх го гледах, затова и тръгнах обратно за натам, докато другите се катереха към Скалица. Естествено не намерих апарата, но здраве да е....
Изкачих се и аз на вр.Скалица, след което поехме към седловината между него и вр.Отовица, откъдето направихме стръмно спускане към хижа Иван Вазов.
Следващия ден започна със стръмно изкачване на вр.Отовица...

....където се откриха страхотни гледки към Мальовица и Купените...

Поседяхме малко горе и започнахме стръмно слизане към езерото Бъбрека. Там се разделихме, като аз и Катето тръгнахме към вр.Харамията...

От горския дом дотам стигнахме за около 45 минути, и започнахме да се наслаждаваме на красивите гледки....

След 15 минути горе бързо слезнахме до старата хижа, където ни чакаха другите. Хапнахме скромно и тръгнахме в посока Вада като скоро след това вече бяхме в маршрутката за Самоков.;
Това е от мен засега.
Бъдете здрави!!!
Жоро
Пон Юни 11, 2007 9:42 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
Много добър преход Жорка! Супер! Като гледам снимките направо ми се чини едно слънчево и приятно време, а то суграшици викаш.

Язък за загубения телефункен! Confused Белким не е някоя техническа изгъзица. Ти хубаво си се връщал, но така телефон не се търси. Вземаш друг телефон и вървиш назад с прозвъняване да чуеш откъде ще се обади.

Аз така съм търсил телефон паднал от Кончето. На един приятел техническата изгъцица чисто нова за 700 лв се юрна по Странето надолу и благодарение на прозвъняването го намерихме Laughing Ремонта му беше после 100 лв. Surprised Като се сетя, че моя телефон струва 35 кинта... Wink
Пон Юни 11, 2007 10:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
dido

Хаха Speedy яко това с телефона - гонене на кученце му викам аз :lol. Жив късмет за техническата изгъзица, не им понася ич камънака Laughing

Аз за малко да тръгна с тебе Жоро, ама нещо го заподозрях това време та ... отидох с една друга група по Комско, ще напиша малко за това по-късно.

Добро ходене сте походили, снимките са много информативни - чудих се какво е дереджето със снега там горе и като гледам май става за нормално ходене вече. А, от Отовица към езерата през Окото ли слязохте? Как е там пътеката над езерото точно?
Пон Юни 11, 2007 1:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Speedy

Наистина снимките са доста информативни. Аз също мисля идващата неделя да се кача нависоко малко, та за тази снимкова информация само благодарско на Жорката. Mr. Green
Пон Юни 11, 2007 2:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
dido

Абе и на мене май ми дойде времето за Пиринско тоя месец, ако си намислил ходене там, да говорим ?
Пон Юни 11, 2007 3:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
mislesht

Местожителство: Пловдив

Виждам че Жоро пак доста е походил.
Дидо, очертава се да съм в отпуск към края на юли, може да хванем Speedy да ни поразходи тогава. из Пирин. Wink
Пон Юни 11, 2007 5:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Speedy

На 1-ви юли съм на сватба, така че умувайте уикенд преди това за ходене из Пирин. Тази неделя може би ще правя еднодневно ходене, понеже съботата ми е заета.
Пон Юни 11, 2007 6:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
dido

Еми забърсвам лещите на секундата и потеглям аз като стане дума за Пирин Smile То като е така работата остава 23-24 юни само, тъкмо време. Преди това - на 16-17 също съм свободен, на 29, 30 и 1 мисля да се размажа малко на Мотърхед и Мановарите в Каварна. Тъй че - може да го заплюем това 23-24 като гледам, дано и времето дойде подходящо ...
Пон Юни 11, 2007 6:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
goro_levskara

Местожителство: София

Здравейте, радвам се, че снимките ви харесват, затова и ще ви дам линк към всичките от тази разходка:
http://picasaweb.google.com/joro.levskara/0910062007
А иначе Ники, горе няма и капка обхват и беше невъзможно да се открие апарата, но както и споменах здраве да е.....
Дидо, от Отовица хванахме първоначално синя маркировка, която в снега изгубихме. Окото така и не видяхме, тъй като слезнахме директно на Бъбрека.
Бъдете Здрави!!!
Жоро
Пон Юни 11, 2007 11:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dido

Мерси за снимките Жоро. Последните две мислих, че са правени от ръба над Окото, а вие явно сте ги снимали от Харамията. Аз преди 2 седмици бих път нагоре специално да снимам Трилистника, ама нямаше условия за съжаление. Ти очевидно си намерил и правилното място, и доброто време, доколкото виждам Alcohol При следващото ходене ако даде колегата-планинар отгоре ще го имам предвид Very Happy

За слизане от Отовица към Бъбрека, не знаех, че може - струва ми се стръмен западния му склон. Знам за пътека до северния бряг на Окото, ето тука се вижда добре, далечния склон вдясно, не съм я ходил. А, и не знаех, че има маркировка за тая пътека, т.е. - прилича ми на бърза стръмна подсечка спрямо традиционния маршрут Вазов-езерата през Раздела.
Пон Юни 11, 2007 11:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
mislesht

Местожителство: Пловдив

mislesht написа:
Дидо, очертава се да съм в отпуск към края на юли, може да хванем Speedy да ни поразходи тогава. из Пирин. Wink

Аз съм писал към края на юли, но вие пак си ходете юни, лошо няма! Wink
Иначе както знаете, плановете се правят предварително за да има време после да се объркат! Cool
Вто Юни 12, 2007 9:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Speedy

mislesht написа:
mislesht написа:

Аз съм писал към края на юли, но вие пак си ходете юни, лошо няма! Wink
Иначе както знаете, плановете се правят предварително за да има време после да се объркат! Cool

Oops Baby Oops
Вто Юни 12, 2007 9:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.