какво още да видим около Мальовица
Плануваме след няколко дни да бъдем рано в Говедарци- към осем. Целта е Мальовица. Кажете какво друго можем да видим наоколо- в рамките на деня, така че вечерта да слезем пак откъм Говедарци.
_________________ Хубавите неща ме научиха да обичам живота. Лошите- как да го живея.
Сря Авг 29, 2012 12:24 am
lz1fw
Re: какво още да видим около Мальовица
bobitata написа:
Плануваме след няколко дни да бъдем рано в Говедарци- към осем. Целта е Мальовица. Кажете какво друго можем да видим наоколо- в рамките на деня, така че вечерта да слезем пак откъм Говедарци.
От село Говедарци през Овнарско и ЦПШ до връх Мальовица са поне шест часа според мен. С връщането - 12 часа. Ако тръгнете в осем часа от селото ще се върнете към залез слънце. Няма да остане много време за гледане "наоколо"...
Сря Авг 29, 2012 8:39 pm
ДИАНА
Като се качите на връх Мальовица, най-лесно е да отскочите и до Елени връх.
Пътечката се отбива в ляво от главната пътека на самото било и от там се откриват гледки към Рилския манастир, долината на
Рилска река, отсреща Бричебор, към върховете на Средна Рила и навсякъде до където има видимост...
Много бързо се стига до Елени, без никакво изкачване. Иска внимание на место, където пътечката преди върха става доста тясна, с отвесен терен под нея в ляво!
Щом ще се връщате обратно, за друго трудно ще ви остане време.
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Сря Авг 29, 2012 9:57 pm
excalibur
ДИАНА написа:
Като се качите на връх Мальовица, най-лесно е да отскочите и до Елени връх.
И Голям Мраморец е много близо и безпроблемно. Но да си тръгнат по царския от ЦПШ Първо да си качат Мальовица, а на връщане другите два. На Мальовица има достатъчно хора да им ги покажат, но може и да се наложи сами да си ги намерят по билото
Сря Авг 29, 2012 10:26 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3375 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Качване на Елени връх е чудесна идея, на мен никога не ми остана време за това, а си заслужава.
Мальовица може да се качи откъм Елениното езеро, а да се слезе покрай Орлето, през Мальовишки превал и покрай Мальовишките езера по Заешката пътека да се върнете до хижа "Мальовица". Това ако обаче обичате движението по камъни и стръмнини, защото маршрутът е малко екстремен. Ако ходите бързо и стегнато, може да пробвате на връщане от Втора тераса да идете по маркираната пътека за заслон "Орловец" и Страшното езеро, оттам да слезете до Йончевото езеро и по една от Преките реки да излезете на пътеката от ЦПШ "Мальовица" за Говедарци. Така бихте избегнали повторното изминаване на голяма част от пътя. Този вариант обаче е доста дълъг и изморителен, ако на слизане сте добри, може да се пробвате, но и замръкването е доста вероятно.
Ако можете, стигнете сутринта с превоз вместо само до Говедарци, направо до ЦПШ "Мальовица", така ще имате достатъчно време за горепосоченото. На мен лично по ми харесва обратния вариант - качване през Йончевото и Страшното езеро до върха, а след това лесно слизане до хижата и център "Мальовица", откъдето да се вземе транспорт до Говедарци (голяма е вероятността някой да ви вземе на стоп). А най-добре е, ако имате на разположение два дни.
Успех!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети