ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Пожари в Рила, сега гори и Бели Бор до Рилски Манстир
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Пожари в Рила, сега гори и Бели Бор до Рилски Манстир
Автор Съобщение
Emil

Местожителство: Sofia

Мнение Отговорете с цитат
Цифрите които са посочени ми се виждат доста раздути. $40 милиона са много.
Иначе марката BOMBARDIER е доста добра, но има и други.
Подобни самолети, също със специално оборудване се ползват и за Weather Modification, в частност за борба с градушките в USA и по Еропа и цената им далеч не е таква. Не вярвам само заради това, че е пригоден за гребане на вода да струва толкова много.
Друга е темата ако от обществената поръчка излязат такива цени.Very Happy

Такъв самолет може да се оборудва допълнително с видеокамери и да се прави Ортофотозаснемането на територията на страната, което се прави от МЗХ на всеки 2-3 години. Последния конкурс спечели фирма с цена 9 000 000 лв и го възложи на гръцка фирма или им нае самолетите за поне една трета от цената.

За жалост на никой не му се мисли в перспектива и да вземе да обобщи всички нужди на държавата от такива услуги и тогава да се купят машини. И понеже на никой не му се занимава, данъкоплатците ще плащаме скъпи услуги на външни фирми.
Сря Авг 29, 2012 9:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
NikTod

Sineva написа:
Мнение на Красимир Грозев

Изглежда логично и практично, обаче:

40 мил.$ са си 40 мил.$ Daz Как да стане да се пропуснат да се усвоят толкова пари. Да не стъпя в планината ако не купят поне 2-е парчета при още по-изгодни условия 2-те за примерно 100 мил.$ Защото българската лакомия с същата като на стрептококите

Последната промяна е направена от NikTod на Сря Авг 29, 2012 11:59 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Авг 29, 2012 9:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sineva

Emil написа:
Цифрите които са посочени ми се виждат доста раздути. $40 милиона са много.
Иначе марката BOMBARDIER е доста добра, но има и други.
Подобни самолети, също със специално оборудване се ползват и за Weather Modification, в частност за борба с градушките в USA и по Еропа и цената им далеч не е таква. Не вярвам само заради това, че е пригоден за гребане на вода да струва толкова много.
Друга е темата ако от обществената поръчка излязат такива цени.Very Happy

Такъв самолет може да се оборудва допълнително с видеокамери и да се прави Ортофотозаснемането на територията на страната, което се прави от МЗХ на всеки 2-3 години. Последния конкурс спечели фирма с цена 9 000 000 лв и го възложи на гръцка фирма или им нае самолетите за поне една трета от цената.

За жалост на никой не му се мисли в перспектива и да вземе да обобщи всички нужди на държавата от такива услуги и тогава да се купят машини. И понеже на никой не му се занимава, данъкоплатците ще плащаме скъпи услуги на външни фирми.

Според официалния сайт www.bombardier.com през март 2011 г. цената на 4 самолета, включваща обучение и първоначално необходими резервни части, е била 162 милиона щатски долара или около 40 милиона на машина. Вероятно до 80% от стойността ще се плати с европейски средства. Приложението е определено от производителя и несъобразени с него доработки едва ли ще има. В случая позицията на Красимир Грозев е интересна не толкова заради цената и данните за конкретния модел, а защото описва практическите ограничения при използването на противопожарни самолети и предимствата на противопожарните хеликоптери.
Сря Авг 29, 2012 10:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

Не съм сигурен, кое е по-ефективно от двете. И двете имат предимства и недостатъци. Но да не задълбаваме чак толкова. Very Happy
Сря Авг 29, 2012 11:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
NikTod

Sineva ако средствата са осигурени от евро фондовете избора на техника няма да от Америка, респективно разбирай че Вombardier отпада.
Остава да се бръкнем от бюджета за да изберем точно тази ф-ма. За да не слагам пак клатушката с дяволчето, но избора ще любопитен.

Все пак аз смятам, че превенцията в борбата с пожарите е основополагаща и най-важна. От там изграждане на добре организирана и ефективна пожаро известяваща система в най-рисковете зони. И трето вече идва техниката по гасенето.

Последната промяна е направена от NikTod на Чет Авг 30, 2012 12:00 am; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Авг 29, 2012 11:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

Аз доколкото съм запознат никоя държавна институция или дружество не усвоява директно за себе си евро средства.
Те само разпределят, управляват и контролират тези средства. Дори държавата винаги има самоучастие по всеки един стълб и програма.
Така че ще бъдат купени с нашите пари. Very Happy
Сря Авг 29, 2012 11:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Sineva

NikTod написа:
Sineva ако средствата са осигурени от евро фондовете избора на техника няма да от Америка, респективно разбирай че Вombardier отпада.
Остава да се бръкнем от бюджета за да изберем точно тази ф-ма. За да не слагам пак клатушката с дяволчето, но избора ще любопитен.

Все пак аз смятам, че превенцията в борбата с пожарите е основополагаща и най-важна. От там изграждане на добре организирана и ефективна пожаро известяваща система в най-рисковете зони. И трето вече идва техниката по гасенето.

Bombardier 415 и неговият предшественик Canadair CL-215 от дълги години се използват в много европейски държави, Франция, Испания, Италия, Гърция, Португалия, Хърватия, Турция, тоест в почти всички южни държави, в които горските пожари са постоянна заплаха. Машината има добро реноме и почти няма конкуренция на пазара в своя клас. Това, че производителят е канадски едва ли ще бъде пречка за европейските институции. Преди няколко години френски и испански самолети гасиха и у нас.
Чет Авг 30, 2012 11:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
NikTod

Sineva написа:

Bombardier 415 и неговият предшественик Canadair CL-215 от дълги години се използват в много европейски държави, Франция, Испания, Италия, Гърция, Португалия, Хърватия, Турция, тоест в почти всички южни държави, в които горските пожари са постоянна заплаха. Машината има добро реноме и почти няма конкуренция на пазара в своя клас. Това, че производителят е канадски едва ли ще бъде пречка за европейските институции. Преди няколко години френски и испански самолети гасиха и у нас.

Аз не оспорвам техническите качества на машината и репутацията на фирмата. Още повече, че не съм технически компетентен за това. Изказвам становище, че Европа финансира проекти, които включват доставка на машини и техника произведени от собствената и индустрия. А ресурса за това финансиране най-общо изразено се осигурява от вноските, които прави всяка една държава членка на този съюз.
Което е нормално и следва нормалната икономическа логика.
Горенаписаното по никакъв начин не ограничава която и да е държава да доставя техника от държави нечленки на ЕС, само че не може да се осигори финансиране по линия на ЕФ. Просто държавата си плаща всичко от собствения си бюджет. Това е Wink
Чет Авг 30, 2012 2:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ludmil

http://offnews.offroad-bulgaria.com/index.php/96942/pozhar-gori-do-batuliya-rila-plamna-nanovo

Без значение самолет или хеликоптер ще се купи, трябва да стане скоро...
Ако някой е ходил днес, моля да пише как е реално там.
Мерси
Чет Авг 30, 2012 4:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Malama

Местожителство: София

"С пожара в местността "Бели Бор" в Рила планина продължават да се борят над 85 души. Гасенето става на ръка, тъй като теренът е труднодостъпен, съобщиха от областната полиция, предаде "Фокус".
Засега пожарникарите успяват да овладеят стихията и не е допуснато пламъците да се разраснат.
"Бели бор" и местността "Празна торба" горят вече 13-ти ден, но за днес не се предвижда в погасяването на огнищата да се включат хеликоптери.
Моментната оценка на щетите възлиза на около 1500 декара изпепелена растителност в "Бели бор" и близо 300 в "Празна торба". Органите успокояват, че Рилският манастир и околните населени места са в безопасност."

Горят вече 13-ти ден. Дали пък не ни имат за малоумни. 13-ти ден, но не щем доброволци, щото можем сами. Дали пък доброволците са нежелани, за да не видят нещо, което не е за "чужди очи". Не че питам... обаче някак си ми е обидно да ме имат за храст. :evil
Нед Сеп 02, 2012 10:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
fireman75

пожара е потушен.не мисля че някой ви има за малоумни,нито че има нещо което не е за чужди очи.преди 12 лета на Елешница се гаси 47 дни и имаше доброволци
Пон Сеп 03, 2012 9:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Malama

Местожителство: София

fireman75, не го приемай лично, ако си свързан с противопожарната безопасност. На сайта на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" няма съобщение, че този горски пожар е потушен. Значи още е активен, както гласи и соъбщението в печата. А иначе заигравката с горските пожари се знае отдавна и не е измислена в България. В периода когато беше забранен износа на дървен материал за Гърция, странно как, горските пожари бяха много малко. А сега цената на дървесината доста се вдигна, трябва да се пълни хазната (главно партийната), избори идат, а нищо не е без пари. Idea
Пон Сеп 03, 2012 12:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гунди

Местожителство: Стара Загора

мамка,му,така е!Всичко е за пари!Окепазиха хубавите ни планини за пари!Тука-пожар,там-ще строят писта,другаде-купуват на безценица връх(Минджур).То няма да остане девствено кътче,където да идем,бе! Shocked

Пон Сеп 03, 2012 12:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fireman75

Malama,бях известно време там и знам че е загасен,сега може би се охранява още.останалото е така,горе се говори че игумена на манастира потривал доволно ръце,това са земи на манастира и се очаква голяма сеч на изгоряло и не засегнато.жалко на вековните дървета огъня не оказва никъква вреда
Пон Сеп 03, 2012 8:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
NikTod

Може би голяма част от вас няма да одобрят това което ще напиша, но моето мнение за 90% от така наречените божи люде които аз познавам е, че те са фарисей, измекяри и лицемери. Слагачи, готови за 1.5 гроша да те продадат за да намажат по-дебело филията с мас. Ако трябва да съм конкретен познавам 1 божи служител за които мога да кажа, че е одухотворена личност.
В Рилски манастир наред с преклонение пред автентично запазените исторически реливи, така на обратния полюс, поставям нескопосано изрисувани имитаций на арки и др. п. художествени творения, както и безочливия търговския подход на т.н. духовенство в манастира.
Църквата е собственик на големи площи от горски масиви и това което аз знам, е че тя ги експлоатира почти навсякъде безогледно.
Пон Сеп 03, 2012 9:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.