Интересно четиво. Аз досега много не съм мислил, какво тярбва да направя ако срещна мечка и четивото определено ми беше полезно.
Сря Авг 29, 2012 6:44 pm
joropc
Баси глупостите!
Защо господинът е искал да остане в анонимност?Вероятно го е дострашало, че после мечката ще го открие по адресна регистрация и ще има вендета, защото той е излъгал, че бил умрял...
Такива писания по нашите вестници, определено много ме развеселяват.В края на статитията е пълната истина.Сега 'сичките ловни "дружинки" ще се урнат да изтрепват всички мечки в района, което е и целта...вероятно.Може да е видял мечката, ама пък да се прави на умрял....ха-ха-ха.Пак ме напуши смях. .
Аз лично мечка съм виждал четири пъти по нашите планини(в частност троянския балкан), и всичките пъти баба Меца все бягаше.Явно изглеждам страшно, нищо че първите два пъти когато съм виждал такова животно съм бил съответно на 5 и на 7 години, демек преди тридесет и няколко лета.
Мечката напада САМО ако проявиш агресивност към нея, иначе бяга и въобще няма да им мине през акъла да дойде да те обръща.Имаше случай преди 30 години в Априлци, където местен бракониер ранил мечка, а тя се върнала и просто му плеснала една плесница, като съответно това довело до това, че той останал без скалп.Това май е и единственият случай, в който мечка е нападнала човек.Иначе да, мечките са нахални животни, още повече ако са гладни и може да се случи да изкарат акълът на някой човек по родопските села(а и не само), след като е влязла в двора, овощната му градина или рови в гюма пред къщата.Ама това е-борба за живот.Те и циганите ни влизат в къщите и градините и ни нападат, ама си траем, нали.Шведите също имат проблем с лосовете, ама не са тръгнали да ги избиват, нали
Чудя се как тоя господин не се е сетил да каже в редакцията на вестника, че освен се е правил на умрял, се е и намазал с л...а, както сочи народното поверие.Чудя се защо по всички планинарски форуми се обръща такова внимание на мечките, които се плашат от хората и бягат, а никой не говори за най-опасното животно по нашите ширини, от което на всеки 5 години има поне по един смъртен случай.
Става въпрос за дивото прасе.Там нещата вече стоят изключително сериозно, и всеки, който има среща с глиган, трябва да има едно на ум!
Уточнявам, че това е мое мнение и не ангажирам никой с него, така че не е нужно да ме убеждавате колко е страшна българската мечка.Аз за мен съм си убеден.Т'ва да не е гризли, бре?!
Е, понеже след три часа ми предстои полет, а мразя да летя, си оправих настроението и няма да го усетя полетът.
За глиганите и аз знам, че са гадове. Ако ти вдигне мерника, дори и на дърво да се качиш, ще стои долу и ще рови. Така са ми казвали ловджии, доколкото може да им се вярвя.
Срещал съм само веднъж майка глиганка с безброй малки глиганчета. Тогва се качвахме с две Тамагочета (така казвам на малките бусчета Деу Дамас) по един черен път над входа на поделението на Паниците, за да пускаме кайтове на една поляна.
Те избягаха бързо естествено, все пак моторите ревяха, а иначе минаха на два метра пред буса.
Естествено ние спряхме да ги изчакаме, докато се проточи въволицата от глиганчета.
Оказа се, че едно е изостанало и един от групата реши, че ще го хване. Голям ентусияст. Яко съм се смял. Стана луд, то онова е като НУРС (неуправляем Ракетен Снаряд) Направо изчезна и дим да го няма. Добре че майката не се върна, че беше колкото половината бусче.
...В края на статитията е пълната истина.Сега 'сичките ловни "дружинки" ще се урнат да изтрепват всички мечки в района, което е и целта...вероятно.Може да е видял мечката, ама пък да се прави на умрял....ха-ха-ха.Пак ме напуши смях. ...
Мисля, че си прав в разсъжденията си.
joropc написа:
...Аз лично мечка съм виждал четири пъти по нашите планини(в частност троянския балкан), и всичките пъти баба Меца все бягаше.Явно изглеждам страшно...
Един единствен случай, ама предполагам, че и ние сме били много страшни, защото мечката мина на 40-50 метра от нас, обаче от страх не ни погледна... . Ние, 20тина човека не се уплашихме , само загубихме "и ума и дума".След като страшилището замина, един пророни: Сега напред или се връщаме.
Не съм искал да плаша никого. Попаднах на статията и ми се стори интересна. В коментарите под нея има един пост с много задълбочени съвети. Доколкото схванах от братушките.
п.п. Най-много проблеми в планината съм имал с кучета и.....хора.
Сря Авг 29, 2012 10:57 pm
IvayloG
Emil написа:
За глиганите и аз знам, че са гадове. Ако ти вдигне мерника, дори и на дърво да се качиш, ще стои долу и ще рови. Така са ми казвали ловджии, доколкото може да им се вярвя.
Срещал съм само веднъж майка глиганка с безброй малки глиганчета. Тогва се качвахме с две Тамагочета (така казвам на малките бусчета Деу Дамас) по един черен път над входа на поделението на Паниците, за да пускаме кайтове на една поляна.
Те избягаха бързо естествено, все пак моторите ревяха, а иначе минаха на два метра пред буса.
Естествено ние спряхме да ги изчакаме, докато се проточи въволицата от глиганчета.
Оказа се, че едно е изостанало и един от групата реши, че ще го хване. Голям ентусияст. Яко съм се смял. Стана луд, то онова е като НУРС (неуправляем Ракетен Снаряд) Направо изчезна и дим да го няма. Добре че майката не се върна, че беше колкото половината бусче.
Сря Авг 29, 2012 11:06 pm
IvayloG
За глиганите е вярно това. Един познат е стоял 2 часа на полето отгоре на поливна установка ,защото майката не си тръгва и го чака да слезе. Понякога и ловците казват истината. А аз съм ги срещал веднъж и ми е достатъчно вече,добре че си вдигах шум тогава.
п.п. Най-много проблеми в планината съм имал с кучета и.....хора.
И аз така.
Смъртните случаи с глигани не са ли свързани повече с ловци, а не с преминаващи наблизо?
Ще цитирам едно от мненията от линка, статия как да се предпазим от мечки:
КАФЯВАТА МЕЧКА И ЧОВЕКА: КАК ДА ОЦЕЛЕЕМ ЗАЕДНО
Кафявата мечка е едър хищник, необикновено силен и, несъмнено, опасен за човека. Има голяма вероятност от възникване на конфликтни ситуации при среща на човек с мечка. Трябва винаги да помните, че в Камчатска област, Корякия, Магаданска област, в южната част на Чукотски АО това може да се случи по всяко време на всяко място, поради което трябва да сте морално подготвени за това. Тази брошура цели да помогне да бъдат избегнати такива
ситуации, а в случай, че те възникнат, да се сведат до минимум негативните последствия. Разбира се, не е възможно да се предвиди всеки конкретен случай, който обикновено е предизвикан от сложно стечение на независими обстоятелства, както не може да бъде дадена една рецепта или списък рецепти по този въпрос. Нашите препоръки не бива да се разглеждат като някаква панацея, абсолютна гаранция срещу нещастни случаи при нападение на хищника. Но със сигурност ще помогнат да бъде намалена до минимум вероятността от конфликтна ситуация.
ЗАПОМНЕТЕ: най-добрият начин да бъде предотвратен конфликтът при среща с мечка е тази среща да бъде избегната!
Неслучайно дори в инструкциите за оцеляване в екстремални условия, които се използват при подготовката на диверсионни групи, състоящи се от главорези
и командоси, винаги особено се подчертава:
ВИНАГИ СЕ ПАЗЕТЕ ОТ МЕЧКИ!
АКО СЕ НАМИРАТЕ В МЕСТНОСТ, КЪДЕТО ОБИТАВАТ МЕЧКИ
Общи препоръки
При движение се придържайте предимно към открити места и редки гори, където приближаването на хищника може да бъде забелязано своевременно и да бъдат предприети необходимите мерки за сплашване или по друг начин да се обезопасите срещу евентуално нападение. Избягвайте продължително движения през гъсти гори от сибирски кедър, елша и върба в местата, където е възможно да обитават мечки.
При движение в тайгата и тундрата е желателно да не използвате мечи пътеки. Също така трябва да се избягва движение по бреговете на реките, в които има сьомга, и покрай местата, където рибата хвърля хайвера си привечер и рано сутрин, а също така и през нощта. Запомнете: нощта е времето на мечката!
Ако през пролетта, когато все още има сняг, срещнете следи на кафява мечка, тръгнете обратно, или се опитайте да заобиколите мястото, където се предполага, че се намира хищникът, през открити места. Мечката не правят
дълги преходи по дълбок сняг, поради което срещнатите следи, дори ако са стари, са добър индикатор за присъствието й в близките околности.
За да намалите вероятността от нападение, не навлизайте сами в места, където обитават мечки. Вероятността за агресия на хищника спрямо група
хора е много по-малка.
При среща с кафява мечка се постарайте да не изпадате в паника и незабелязано да се отдалечите. В никакъв случай не тичайте! Помнете, че мечките имат изключително остро обоняние, затова при отстъпването трябва да се вземе предвид посоката на вятъра. Ако хищникът ви е забелязал и не е избягал, а напротив, проявява любопитство, трябва да се опитате да го изгоните с вик, ракета, изстрел във въздуха.
При близка среща с мечка не я гледайте в очите и втренчено. За всяко диво
животно втренченият поглед е признак за предстояща атака. Той може да ви нападне, тъй като смята, че по този начин предотвратява нападение от ваша страна.
АКО СТЕ ВИДЕЛИ МЕЧКА ПРЕЗ ПРОЗОРЕЦА НА КОЛАТА
Наслаждавайте се на гледката! Направете няколко снимки за спомен, но в никакъв случай не излизайте от колата. Не се опитвайте да храните мечката.
Запомнете: ако научите мечката да проси храна, вие подписвате смъртната й присъда!
Не се задържайте дълго, продължете нататък.
КАКВО ДА ПРАВИМ С БОКЛУЦИТЕ И ОТПАДЪЦИТЕ
Кафявите мечки са изключително лакоми. За безопасното съжителство на мечките и хората трябва у хищниците да не възникват асоциации между възможността вкусно да похапнат и човешката миризма. Мечка, която е свикнала да яде остатъци от човешка храна, практически не може да бъде отучена от това. Обикновено такава мечка става безстрашен мародер и убиец.
За да бъдат избегнати трагичните последствия от промяната на хранителното поведение на мечките, трябва винаги да се спазва принципът:
за мечките – гората и горската храна, за човека – неговото жилище и неговата трапеза.
Не създавайте край населените места, местата за риболов, базите и лагерите, отрядите, туристическите групи, на местата за почивка и маршрутите бунища, складове с хранителни отпадъци, които водят до повишаване концентрацията на хищниците. Мечките имат добре развито обоняние и лесно откриват и разкопават дори закопани на значителна дълбочина органични отпадъци. Препоръчва се хранителните отпадъци да се извозват (ако е невъзможно те да бъдат утилизирани) на значително разстояние от жилището. Мястото на бунището трябва да бъде ясно обозначено със знаци, и за него трябва да бъдат предупредени местните жители. Ако извозването на боклука е
невъзможно, хранителните отпадъци трябва да се унищожат – да се изгорят или да бъдат потопени.
Не съхранявайте продоволствие и хранителни припаси в места, които са лесно достъпни за разграбване: в неохранявани платнени палатки, чували и кашони под открито небе. Опаковката трябва да изключва лесен достъп до съдържанието: най-подходящи са железни варели от гориво с изрязани дъна,
които след това се увиват с тел, а също така сандъци от здрави дъски, окантовани с желязна лента. При това варелите и сандъците по възможност трябва да бъдат качени на специално построени конструкции (скелета) или на клоните на дърветата и закрепени там. Препоръчва се подпорите на скелето или ствола на дървото да се почистят от клони до височина 4 м и по възможност да се омотаят с бодлива тел.
Не оставяйте около своето жилище или лагер достъпни за дивите животни хранителни продукти и хранителни отпадъци. Това е опасно за живота. Чистотата и липсата на бунища ще ви предпази от нежелани посетители!
АКО НЕОЧАКВАНО СРЕЩНЕТЕ МЕЧКА
Внимание! Ако кафява мечка прояви интерес към вас, трябва да сте готови да за евентуално нападение.
Въпреки разпространеното мнение, мечка, която стои на задните си лапи, не е настроена агресивно. Тя просто се изправя, за да разгледа добре околността и да се убеди с очите си в това, за което вече е разбрала с доброто си обоняние и остър слух.
Мечките се срещат най-често на места, където те, подобно на хората, търсят храна – риболов, лов и събиране на горски плодове. На местата, където събират горски плодове, мечките обикновено са по-спокойни и не защитават територията, особено ако плодовете са много. В повечето случаи дори няма да усетите присъствието им, тъй като обонянието и слухът ще предупредят мечката за вашето приближаване и тя ще напусне мястото.
Много по-неохотно мечките напускат местата, удобни за риболов, особено ако вече са хванали риба. За съжаление, улисан в ловенето на риба или поради шума на водата, хищникът може да не забележи вашето приближаване. Затова, за да избегнете нежелани срещи, се постарайте вашето придвижване да е по-шумно – говорете високо, свирукайте любимата си мелодия, почуквайте с пръчка по храстите и дърветата. Но ако все пак видите мечка, се опитайте незабелязано да се отдалечите. А ако тя ви забележи, спокойно отстъпете.
Запомнете, че неочаквана и близка (по-малко от 5-7 м) среща с мечка често провокира хищника към нападение. Поради това е най-добре такива срещи да се избягват чрез умишлено предупреждаване на мечката за вашето приближаване.
Ролята на кучетата при среща с мечки е нееднозначна. От една страна, необучено куче, което е открило женска мечка с мечета, може от страх да се хвърли към вас, търсейки защита, като по този начин провокира мечката към нападение срещу вас. От друга страна, куче, което върви с вас, винаги ще ви предупреди за наличието на хищник наоколо, а при необходимост с лай и хапане ще поеме агресията на мечката върху себе си и ще ви даде възможност да се отдалечите.
АКО ВИДИТЕ МЕЧКА, КОЯТО СПИ ИЛИ ЯДЕ ПЛЯЧКАТА СИ
Неслучайно казват – не буди звяра! Не се опитвайте да събудите хищника – оставете го да спи. Не е желателно да се бавите, за да го наблюдавате и снимате, колкото и комично да изглежда спящата мечка. Тихо напуснете мястото.
Ако неочаквано срещнете мечка до плячката й, преди всичко запазете спокойствие! Покажете на мечката, че не сте дошли, за да откраднете храната й. Изправете се в цял ръст и покажете, че сте там, като говорите високо.
Тръгнете си бавно и внимателно по същия път, по който сте дошли. При това най-добре не се обръщайте с гръб към хищника. Не го изпускайте от очи и бъдете готови, че във всеки един момент той може да стане агресивен. Но в никакъв случай не бягайте, докато сте в полезрението на животното! В такива случаи развитието на ситуацията зависи в голяма степен от разстоянието. Ако дистанцията е малка, мечката, която стои до плячката си, в повечето случаи преминава към нападение!
АКО СРЕЩНЕТЕ ГРУПА МЕЧКИ
Колкото и да е неприятна за вас срещата с една мечка на пътя, още по-неприятна е срещата с група мечки. Мечките обикновено се събират в групи
в три случая:
- по време на размножителния период;
- в периода, когато женската е със своите малки;
- когато младите хищници, изгонени от женската за самостоятелен живот, известно време продължават да вървят заедно.
За разлика от повечето едри животни, размножителният период на мечките е през пролетта – практически след излизането от бърлогата и до началото на юли. В този период мечките са зли, раздразнителни и са способни да извършат агресивни действия без да бъдат провокирани по никакъв начин. Това се отнася за хищниците от двата пола. Но едрите мъжки мечки през този период понякога се държат много агресивно. Те са готови да атакуват всеки голям движещ се обект, и често не се ограничават само с демонстрации. Но мъжкарят преди всичко реагира на поведението на женската, и ако тя отстъпи, той също отстъпва след нея.
Най-малко опасни са срещите с млади неопитни хищници. Това обаче не означава, че те със сигурност няма да ви нападнат, ако се окажат достатъчно близо. Дори понякога точно тези млади и неопитни хищници, които не са се научили да се страхуват от човека, нападат лагерите му. Това е предизвикано от усещането, че не са сами – действията на една мечка могат да провокират друга – като банда малолетни хулигани.
АКО НАМЕРИТЕ ЛЮБОПИТНО МЕЧЕ
Най-доброто, което можете да направите, е максимално бързо да се оттеглите. Недейте да го снимате и в никакъв случай не се опитвайте да го пипнете. Това е диво животно, а не плюшена играчка! Не забравяйте, че майката най-вероятно е наблизо и не желае шеги с нейното дете. Защитавайки мечето, женската мечка няма да ви плаши – тя ще се опита да ви убие.
АКО СРЕЩНЕТЕ МЕЧКА НА ЛОВ
Ловец, който тихо се придвижва в гората, е сериозно застрашен от неочаквана среща с мечка. Ако тя не ви забележи, е най-добре също така тихо да се отдалечите. Ако по някаква причина това не е възможно, плеснете с ръце или по някакъв начин шумете. В такава ситуация е полезен изстрел във въздуха. Но именно във въздуха – това, че носите оръжие, не означава, че може и е необходимо да стреляте по мечката. Стрелбата по животното в такава ситуация е най-глупавото нещо, което може да се направи. Почти всички нещастни случаи стават, когато животното е ранено.
АКО МЕЧКАТА СЕ ПРИБЛИЖАВА КЪМ ВАС
Ако мечката започне да се приближава към вас, това все още не означава агресия от нейна страна. Мечките не виждат добре и често животното се приближава просто за да разгледа непонятен силует. Понякога търсят посоката на вятъра, чрез която искат да усетят вашата миризма. Обикновено в такива случаи мечката бързо се оттегля, щом разбере, че пред нея стои човек.
Мечка, която се приближава към вас или упорито ви следва, може да бъде прогонена със силни и резки звуци – например, удари с канче по тенджера или метална чиния. Сигналните ракети са доста добро средство за прогонване на мечки. Можете да стреляте във въздуха. Добро средство също така са лютивите аерозоли с пипер. За съжаление, те са ефективни на много малко разстояние и ако няма силен вятър.
Внимание! Срещу мечки са ефективни само специални концентрирани аерозоли с пипер. Всякакви други състави (CS, CN и т.н.), а също така състави с малка концентрация на пипер, които са предвидени за защита срещу хора, не оказват на едрите хищници почти никакво въздействие.
Трябва да знаете, че обикновено мечката не е убедена, че трябва да ви нападне – тя се страхува от вас. Дори ако се хвърля към вас, това най-често е имитация на нападение, което цели да ви накара да се оттеглите. Не демонстрирайте агресия към мечката, не хвърляйте камъни или пръчки по нея. Бавно напуснете мястото и никога не тичайте.
Запомнете: ранената мечка е изключително опасна. До последно избягвайте стрелбата по мечката!
АКО ТОВА НЕ ПОМАГА И МЕЧКАТА НАПАДА
Ако не сте въоръжени или оръжието ви не е достатъчно мощно, най-добре опитайте да отвлечете вниманието на мечката. Сложете нещо пред вас – кошница с плодове, раница, риболовни такъми.
Ако имате спрей с пипер, пръснете с него пред муцуната на животното, насочвайки струята към очите и устата му. Ако не можете да отвлечете вниманието на мечката и нямате спрей, легнете на земята в поза на ембрион или по корем. Сложете ръцете си на врата и пазете главата си. Правете се на умрял. Има много случаи, когато атакуващи мечки са губели всякакъв интерес към неподвижно лежащ човек. Не се движете, дори ако ви се струва, че мечката не ви гледа или се оттегля. Тя продължава да ви следи напрегнато. Най-добре изчакайте мечката действително да се оттегли. Колкото по-неподвижно лежите, толкова по-бързо ще си тръгне мечката. В този вид вие й се струвате по-малко опасен, и по този начин в по-малка степен предизвиквате ответна реакция.
Ако въпреки всички тези мерки мечката ви напада и започва да ви хапе, трябва да се борите. Не се страхувайте от болката – в такъв момент няма да я чувствате. Най-важното е да се спасите, затова трябва да отблъснете атаката на мечката. Опитайте се да й нанесете максимално болезнени удари. Не се опитвайте да нанесете смъртоносен удар – целете се в очите. Ако имате нож – използвайте го, опитайте се да уцелите окото на животното. Най-важното е, че във всяка ситуация, която изглежда отчайваща, имате шанс, макар и малък, и от начина, по който се възползвате от него, зависи живота ви.
Ако имате огнестрелно оръжие, не бързайте да го използвате. Трябва да знаете, че срещу мечки може да се използва само оръжие,което е способно да спре нападащото животно. За тази цел то трябва да е достатъчно мощно.
Минимално допустими за тази цел от разпространените в Русия се смята карабини калибър 7,62Х51 (.308Win.), 7,62Х54R, 7,62X63 (30_06 Sprng), 8X57. Всяка карабина калибър 9 мм и повече е за предпочитане в такава ситуация. Желателно е патроните да са с тежки експанзивни куршуми. Много добри за такива случаи са гладкостволни пушки калибър не по-малък от 16-и и 12-и, заредени с тежки калибрени куршуми. Не вярвайте на приказките, че мечка може да бъде убита с „флоберка”. Използването на неподходящо оръжия може само да влоши конфликтната ситуация, а не да ви спаси.
Запомнете: изстрелът е най-крайната мярка при среща с кафява мечка. При това може да използвате само оръжие с подходяща мощ.
По нападаща мечка е най-добре да стреляте от максимално близко разстояние – не повече от пет метра, когато шансът да не улучите е минимален. Никога не стреляйте по главата на нападащото животно. Старайте се да запазите хладнокръвие.
Запомнете: хладнокръвието ще спаси живота ви!
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Чет Авг 30, 2012 11:13 am
Plamen К
И българите и руснаците общо взето препоръчват едни и същи действия при среща с мечка, но дават взаимноизключващи се съвети, относно това да се гледа ли мечката в очите или не /не знам това дали е чак толкова важно и дали въобще ще имам смелостта да гледам звяра в очите/:
руснаците: "При близка среща с мечка не я гледайте в очите и втренчено. За всяко диво
животно втренченият поглед е признак за предстояща атака."
българите: "4. При среща с мечка я следим с поглед – гледаме я в очите. Изчакваме, докато животното се оттегли, или много бавно се измъкваме назад, като не изпускаме поглед от нея и внимаваме да не се спънем, защото падането на земята най-вероятно ще провокира атака."
Май истината е да я следим с поглед, но да нея гледаме в очите. Ама добре де, нали мечките са късогледи, как ще фиксират, че ги гледаме в очите. То и аз съм късоглед... сиреч неагресивен....
А също така руснаците допускат изстрел във въздуха за сплашване, ако мечката не е съвсем близо, нашите го отричат.
Преди година качвахме Равнец откъм Калоферския манастир. В гората чухме шум и като се загледахме - стадо диви прасета.. ама много ей... Сигурно бяха към 50 бр, и въобще ни ги е страх от нас. Там е парк, няма ловци, бракониерите явно не ловуват над манастира. Вдигнаха зурли, мляскането спря и се загледаха тъпо в нашата посока. Имаше 4-5 много едри, направо 200 литрови бъчви за вино, с хубави големи глиги. Викам си, сега ако някой от тях е водача и изгрухти "Напред на нож" /Напред на глиги/, направо сме дали фира. Поизплаших се и казвам на човека с мен "Хайде полека да ходим назад". Обаче той обича средства от рода на пиратки, писалки и прочее и вика "Чакай да им гръмна един гръм от писалката". Коментирахме вече писалките тука из форума. И гръмна и те се разбягаха от нас. Никой не тръгна срещу нас. В случая имаше ефект гърмежа.
Чет Авг 30, 2012 1:54 pm
Emil
То като чета инфото от Мислещ май най-добре да си ходим въоръжени с нещо по-сериозно.
Само където в раницата освен пистолет няма как да носиш друго. Интересно дали пистолет може да я спре?
Пет Авг 31, 2012 12:28 am
ПАВЕЛ
Хора, дайте да не се вкарваме в някакви филми - излишно е ! Повечко шум когато се придвижваме срещу вятъра или по течението на някаква река и това е.....Ако ли пък уцелим шестица от тотото - май повечко самообладание ще ни трябва, за да не превключим на задна предавка, че тогава следва катастрофа според думите "специалистите" .
Тази тема става все по интерсна.
Особено с доста противоречивите мнения.
Дано никога не влизаме във филм, но със сигурност е по да сме чули всякакви мнения и решения, за да може ако се случи да имаме избор на действия.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8Следваща
Страница 1 от 8
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети