ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Пожар в Централен Балкан
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Пожар в Централен Балкан
Автор Съобщение
тихомир томанов

Местожителство: карлово

Мнение Отговорете с цитат
Причините за пожара са мьлнйи.Това ми каза моят човек.Найстина в сряда около 11ч.в горната част на града валя кратко временен дьж придрожен с грьмотевици.
Пет Авг 24, 2012 12:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Живота

тихомир томанов написа:
Причините за пожара са мьлнйи.Това ми каза моят човек.Найстина в сряда около 11ч.в горната част на града валя кратко временен дьж придрожен с грьмотевици.

Причината за пожара са циганите много добре го знаеш,засичал съм ги много пъти на хижа Добрила,да не говоря пък колко пъти съм им намирал лагерите,пълна трагедия с две думи.
Съб Авг 25, 2012 1:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lemonade joe

Ромеите не са виновни, че събират боровинки. Реално те си се трудят честно за хляба в случая, а виновни са тези които допускат въпросните прекупвачи. Сигурно може да се организира по начин, при който хем природата да не се унищожава, хем ромеите да си се трудят. Защото в случая те се трудят, а не убиват старци за пенсията, както се случва с по-неработливите им събратя. За конюшнята на Планински извори кой е виновен? Едва ли са конярите, а и конете не са. Сигурно са собствениците на хижата и собствениците на конете. Но те горе не ходят.
Съб Авг 25, 2012 9:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Местожителство: София

Мнение Айде, стига глупости! Отговорете с цитат
Животе, и какво, като си ги засичал на хижа "Добрила"? Видял си ги как палят гората ли? Все пък съобразявай се с тия, дето четат тука!
Съб Авг 25, 2012 9:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Emil

Местожителство: Sofia

Винаги са виновни две страни.

Едната страна, че е направила нещо.
А другата страна, че не е направила нещо.

Това че има изкупвачи не означава, че ги оправдава да нарушават закона.
Все едно да кажеш, че са виновни производителите на оръжие а тези, които го използват не са виновни.
Егати логиката.

Това че са цигани не ги оправдава в евентуалното непознаване на закона.
Съб Авг 25, 2012 10:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
lemonade joe

Ок Емиле. Разкарваме ги от боровинките. Лесна работа. Малко повече жандармерия и боровинките са спасени. За да избие проблема на друго място за сметка на боровинките. Пак ли жандармерия ще пращаме? Няма ли да ни излезе прекалено скъпо да поддържаме огромни полицейски сили и да построим още куп затвори? Струва ми се, че има и по-рационални варианти. Тази година може да се бере на определени места, догодина на други. Хората си запазват прехраната, а природата се възстановява. Примерно решение.
Съб Авг 25, 2012 10:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Мнение За какви две страни товорим? Отговорете с цитат
Живота написа:
Причината за пожара са циганите много добре го знаеш...

За какво философстваме, Емиле? Какви две страни? Какъв закон нарушават берачите на боровинки? И защо непременно те палят горите? Хайде дайте малко повече логика!
Съб Авг 25, 2012 10:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Emil

Местожителство: Sofia

Не знам дали те палят пожарите, не мога да ги обвинявам ей така.

Въпросът е че те по принцип каквото и да берат, виждал съм ги за всякакви акции от жълт кантарион, през манатарки та до боровинки. Като цяло нарушават всякакви писани и неписани правила и закони. Например билките се скубят с корените и т.н. След тях е като погром.
Лошото е че го правят и на територията на националните и природни паркове и точно тях имах предвид в предния си пост, съжалявам, че пропуснах да го уточня още там.

Естествено че могат да си берат боровинки, само че да е извън парковете. Нали уж трябва да се ограничава човешката намеса в тези региони!?! И уж се мъчим да опазим природата девствена, поне доколкото може.
Съб Авг 25, 2012 10:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Сотиров

Мнение А гъбите? Отговорете с цитат
Някак си тая верига "боровинки - цигани - пожари" ми изглежда преднамерена и затова крайно непродуктивна. Днес на автобусната спирка един снажен българин, а съвсем не циганин, си хвърли неугасената цигара в треволяка и се качи в автобуса. Сигурен съм, че той така прави и извън града - фаса, хайде от прозореца на колата! Какви цигани, какви боровинки, какви пет лева?! Мен щяха да ме пребият едни дебеловрати гъбари с джипове край Тешел. Джиповете - догоре пълни с набрани манатарки. Не набрани, ами направо изскубнати с мицела! Опитах се да им обясня, че нали и догодина ще искат да има реколта. Добри момчета излязоха, не ме пребиха... Цигани, казваш? Закони, казваш? Хайде да търсим ключа там, където сме го загубили, а не под лампата, че било по-светло!
Съб Авг 25, 2012 11:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Живота

Мнение Re: Айде, стига глупости! Отговорете с цитат
Сотиров написа:
Животе, и какво, като си ги засичал на хижа "Добрила"? Видял си ги как палят гората ли? Все пък съобразявай се с тия, дето четат тука!

Те не палят пожара умишлено,просто като пушат не се съобразяват да си загасят цигарата,а съм виждал какво представлява техен лагер след приключване на беритбата,изсечени дървета с които са си палили огън и то във резерват Стара река,картинката на лагера беше все едно си на сметище,разхвърляни парцали найлони и разни други отпадъци плюс едни скъсани джапанки.
Съб Авг 25, 2012 11:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Мнение И аз имам материал! Отговорете с цитат
А аз що снимки на свинщини имам! Само от Бъндеришките езера сума материал събрахме - в буквалния смисъл на думата. Свалихме го до хижата. Цигани не видяхме - саде бледолики братя бяха. И цигари неугасени настъпвахме по пътеките - то си личи, когато тютюнът е догорял сам. А за тоалетните кърпички да не говоря! Цигани с мокри салфетки?! Затова ти казвам, Животе, дай да не замахваме в грешна посока, щото отново ще ни халосат по носа. Има простаци, които рушат природата, има и паркова управа, която нехае. А че първите били цигани, а вторите - българи, нещо успокоява ли те?
Нед Авг 26, 2012 12:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
meco puh

Местожителство: обл.Разград

Мнение Re: И аз имам материал! Отговорете с цитат
Сотиров написа:
А аз що снимки на свинщини имам! Само от Бъндеришките езера сума материал събрахме - в буквалния смисъл на думата. Свалихме го до хижата. Цигани не видяхме - саде бледолики братя бяха. И цигари неугасени настъпвахме по пътеките - то си личи, когато тютюнът е догорял сам. А за тоалетните кърпички да не говоря! Цигани с мокри салфетки?! Затова ти казвам, Животе, дай да не замахваме в грешна посока, щото отново ще ни халосат по носа. Има простаци, които рушат природата, има и паркова управа, която нехае. А че първите били цигани, а вторите - българи, нещо успокоява ли те?

Да, всеки е невинен, до доказване на вината. В никакъв случай не ги оневинявам берачите. Но, как да кажем, че няма други нарушители? Нима няма пожари, преди узрряването на боровинките? Все сме от един дол дренки, но поне умеем да изплуваме над водата.

Балкана символ на цял полуостров
Нед Авг 26, 2012 8:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Живота

Мнение Re: И аз имам материал! Отговорете с цитат
Сотиров написа:
А за тоалетните кърпички да не говоря!

Тъкмо се сетих,да ти разправям за кърпичките и салфетките,аз също все псувах когато ги виждах разпилени по пътеката,това до преди един разговор със женска компания,та те ми казаха на мъжете ви е лесно,изтръсквате си го и нямате проблеми,ами ние как да си го изтръскаме,та като се замислих ми стана ясно и вече не се дразня,даже като видя че има ги подритна настрани да не са точно на пътеката,могат поне да ги хвърлят настрани или да ходят по нужда извън пътеката но има и друг проблем че там ги е страх от змии.
Нед Авг 26, 2012 10:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Мнение Салфетки всякакви Отговорете с цитат
Животе, жените имат и други особености, но само простачките си ги хвърлят на показ. Е, те за тях точно ми беше думата! Минаваме с децата и ритаме салфетките под първия камък. Ако няма камък - "Я, Антоне, донеси един!". Има простащина от незнание и невъзпитание. В случая обаче простащината е агресивна и съвсем осъзната. Тя всячески иска да докаже, че територията е на простака, а не на някой друг. Затова салфетките се хвърлят на най-видните места, а не на един метър в смриката. Като уличните псета - да не би да им се пикае до всяко дърво? Не! Маркират си територията. Ето с тази съзнателна простащина не мога да се примиря!
Нед Авг 26, 2012 11:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mislesht

Местожителство: Пловдив

Laughing Сега се сетих за онова наблюдение - защо л*****а са обикновено на пътеката, ами защото там е най-удобно. Да не е луд да си вре задника в шубрака.

Пон Авг 27, 2012 10:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.