Привет на всички ,нов съм във форума а и като цяло начинаещ в планинарството. Наскоро посетихме с приятели язовир Белмекен , и понеже сме запалени по колоезденето решихме че би ни допаднало да изкачим връх Мусала с колелата като за отправна точка ни послужи язовир Белмекен. Идеята ми е на 17,09,12г да достигнем с кола до яз.Белмекен да нощуваме на палатка на язовира, на 18,09 рано сутринта да тръгнем с колелата към Мусала. Но тъй като не познаваме добре района бих желал по опитните планинари да препоръчат подходящ маршрут. Имам две идеи ,едната е да отидем с колелата до хижа Заврачица или х. Марица(където е по подходящо),да ги оставим там,пеша до Мусала,спускаме обратно до Заврачица и нощуване там, на 19,09,12 завръщане до Белмекен. Другото което ми се върти е от яз.Белмекен с колелата до х. Грънчар и от там изкачване на Мусала. Как ви се струва това и дали мога да се впиша във времето което съм предвидил,дали е възможно за един ден изкачването на Мусала от яз. Белмекен смесено с колела и пеша и въобще подходящи ли са тези маршрути за колела.И другото за което искам да попитам е дали е необходимо да си резервираме нощувки в хижите?
Благодаря.
Вто Авг 07, 2012 11:09 pm
Todor
Има път до Грънчар, който върви основно по водохващането на н.в. 1900м. От Грънчар до Мусала е много яко - към 4-5 часа и не много по-малко на връщане. Това е за бързаци де - на нас ни излиза и повече с почивките.
От Заврачица е по-близо. Ще трябва обаче да тикате велосипедите от спортното градче докато излезете на билото под Каменити, и после пак на 1-2 места но вече по-кратко.
Не съм специалист по велосипедите, но предполагам, че билото е доста равно и подходящо.
През средата на септември вече няма нужда да се резервират хижи.
Съб Авг 11, 2012 11:30 am
Ivan40_
Благодаря ти. Объркал съм датите,става въпрос за август.Тази жеяер ще обсъждаме точния маршрут. Мисля да е през заврачица. А през грънчар по стръмно ли е?
Пон Авг 13, 2012 7:20 pm
Ivan40_
резултата
Ето и равносметката-първи опит за изкачване на в. Мусала -неуспешен. Решихме да го направим по следния маршрут: яз. Белмекен -х. Грънчар по пътя върху канала, и същия ден да качим мусала. Мислех че този път ще ни отнеме 2 часа, но се оказа че всичките 38 км са каменист път който е много неприятен за колоездене и ни отне 7 часа, пристигнахме късно в х. Грънчар и за това не тръгнахме към Мусала. На следващия ден трябваше да се прибираме и решихме да пробваме маршрута от х. грънчар към х. заврачица отклонението към х.белмекен и отклонението към спортна база белмекен 28 км много беше красиво,само да не бяхме с колелата,маршрута въобще не е подходящ за колела,може би само феновете на downhill биха му се зарадвали - отне ни 7 часа като 15%карахме колелата, останалите 85% бутахме.
Замисли ли сме следващата година да покорим мусала но този път без колела
Пон Авг 20, 2012 6:12 pm
Todor
Нищо де - ще успеете! С колелетата е трудно вероятно. Защо държите да тръгнете от Белмекен? Ако ползвате теснолинейката до Якоруда, от там до Тръщеник са 15 км. асфалт, от там до Нехтеница още 3-4 км. асфалт. После до Грънчар са 5-6 км. макадам, по който карат всякакви коли. От там имате идеална стартова позиция за Мусала.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети