|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Kat
|
|
|
|
бе и от Муратов връх се виждат доста езера, предполагам, че не е като от Момини двори, но все пак.. може той да е преди Джано 
|
|
|
Сря Авг 27, 2008 9:33 am |
 |
 |
nacho
|
|
|
|
Ехеее! Ти ме разстреля! Направо ме ентусиазира да се кача на тоя връх. Я, дай снимков материал и ние да се порадваме! 14 в Белемето На картата ги броя 9
Инче това ровнатото го бях срещнал в (мисля) твои описания и е необяснимо за нас и единственото което предположихме е, като теб, метеорит. Ако някой познава хора запознати с геология (или каквото там обяснява този "феномен") моля да попита!
|
|
|
Сря Авг 27, 2008 9:44 am |
|
 |
bialk
|
|
|
|
Благодаря, Начо! Преди ходех много, но вече не си давам толкова зор. Ето, можеш да прегледаш тези преходи, и да ги сравниш с последния от Вихрен-Синаница:
http://web.hit.bg/pirin2006
http://web.hit.bg/pirin2007
Във вашия случай не става дума за това, че не можете да ходите, а за сгрешен план по начало. Например защо ви е това 3 часово ходене от х.Гоце Делчев до х.Безбог като за целта можете да ползвате лифта? Все едно да си оставя колата в гр.Банско и да драпам пеша до х.Вихрен
Не съм професионалист планинар, но планината си има своите неписани правила - първо, при преход за старт използвай най-високата точка, до която можеш да стигнеш с транспорт. И второ - старай се да не губиш излишна надморска височина при плануване на маршрута.
От Средното Брезнишко има пътека, която води до Каменишките езера. Ето тук на картата съм се опитал да я начертая - http://web.hit.bg/pirin2008/map1.jpg
При спускане от езерото след като стигнете до местността Ливадата , се насочвате към горния й северен край в посока х.Гоце Делчев. За ориентир се използва изсъхналата мура :
Пътеката е зад двете мури на първата снимка. След това излизате в един малък циркус, източно от Кадиев рид. Там пътеката се разклонява вдясно, но за по сигурно продължавате нагоре като използвате за ориентир тумбата от рида Хлопки :
От най-долното Каменишко пътеката продължава по река Каменишка, след което свива на ляво като подсича Полежан /Баш Мандра/,излиза под Човеко, Изворите и продължава до десния бряг на река Ретиже. От там вече е лесно.
Долното Каменишко. Пътеката е по течението на реката.

|
|
|
Сря Авг 27, 2008 9:55 am |
|
 |
dido
|
|
|
|
 |
 |
Ехеее! Ти ме разстреля! Направо ме ентусиазира да се кача на тоя връх. Я, дай снимков материал и ние да се порадваме! 14 в Белемето На картата ги броя 9
Инче това ровнатото го бях срещнал в (мисля) твои описания и е необяснимо за нас и единственото което предположихме е, като теб, метеорит. Ако някой познава хора запознати с геология (или каквото там обяснява този "феномен") моля да попита! |
В Белемето има около 30 езера, половината или повече са временни (пресъхват през лятото при суша). Снимката, която съм ползвал, е от 15 юни 2007 - снегът е почти стопен, езерцата са пълни. Ще пусна снимката, но трябва да я пообработя малко, че ще дойде много голяма (някаква мозайка да сглобя, от сорта ... ) В картите няма да ги намериш всичките езера, не съм виждал досега такава карта
Май наистина бях писал за ровината под Ченгелчал. Някак си обаче не съм я снимал нито веднъж като хората, а твоя кадър беше много добър. Затова коментирам ...
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Сря Авг 27, 2008 10:43 am |
 |
 |
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
|
Дидо, от седловината между Момини двори и Кралев двор се виждат поне 5 от езерата в Кралевдворския циркус. Нямам фотка от Момини двори дали се виждат толкоз, но е логично. Да не забравяме, че гьоловете носят името именно на този връх - Момини. 
_________________ Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител |
|
|
Сря Авг 27, 2008 11:42 am |
 |
 |
nacho
|
|
|
|
bialk, асолютно си прав за принципните ни грешки! Първата (да тругнем от Мочарата) беше подтикната от сантиментална стойност, но ще я корегираме за в бъдеще, а втората (да слезем толкова ниско) не беше предвидена. Планът беше да спим на Горното Брезнишко и оттам да продължим по билото през Демирчал и да се спуснем от Корнишкия превал до пътеката за х. Пирин. Но конете на Горното Брезнишко и времето на следващия ден ни промениха плановете, а непознаването на региона между Брезнишкия и Каменишкия циркус ни накара да слезем толкова ниско. Много благодаря за подробното описание на пътя от Средното Брезнишко до Ретиже, и макар да не смятам да ходя скоро в този регион смятам, че информацията е полезна за всички от форума.
|
|
|
Сря Авг 27, 2008 11:53 am |
|
 |
dido
|
|
|
|
Speedy, така си е. Въпроса беше като за видимост от върха. От моите снимки се вижда само едно езерце, най-горното, в камъните дето е. В посока трите големи езера Момини двори пуска нещо като гърбица, която ги крие. Аз обаче съм снимал мързеливата - едва ли не само от връхната пирамида. Ако се слезе 20-на метра по склона, може да се открият и останалите езера. Затова пиша едно или повече, но като минимум - 25.
|
|
Сря Авг 27, 2008 1:31 pm |
 |
 |
bialk
|
|
|
|
Един глас от мен за вр.Джано. Общата площ на видимите от този връх езера е внушителна :
Попово езеро 123.6 дка
Долно Кременско езеро 98 дка
Средно Кременско 66.1 дка
Горно Кременско 10 дка
Аргирово езеро 6.9 дка
Митрово езеро 35 дка
Голямо Каменишко езеро 24.4 дка
Долно Полежанско езеро 12 дка
Общо: 376 дка
|
|
|
Сря Авг 27, 2008 3:40 pm |
|
 |
bialk
|
|
|
|
 |
 |
Инче това ровнатото го бях срещнал в (мисля) твои описания и е необяснимо за нас и единственото което предположихме е, като теб, метеорит. Ако някой познава хора запознати с геология (или каквото там обяснява този "феномен") моля да попита! |
Кви феномени бе, хора! Що се бъркате в иманярските работи 
|
|
|
Сря Авг 27, 2008 3:50 pm |
|
 |
dido
|
|
|
|
Бройката разследваме, за площта си прав
Раздуй малко за тия иманярски работи Чувал си нещо по въпроса или предполгаш? Тия бая изтрещяли трябва да са - много скала е обърната в тая ровина ...
|
|
Сря Авг 27, 2008 3:57 pm |
 |
 |
Kat
|
|
|
|
Мустафа, кажи нещо за тия иманярски работи, че ние повече от година се чудим ли чудим, пък то какво ще излезе 
|
|
|
Сря Авг 27, 2008 4:43 pm |
 |
 |
koce
|
|
|
|
 |
 |
Бройката разследваме, за площта си прав
Раздуй малко за тия иманярски работи Чувал си нещо по въпроса или предполгаш? Тия бая изтрещяли трябва да са - много скала е обърната в тая ровина ... |
Иманярите(мулетата) нямат акъл,затова не трябва да ви очудва нищо в което са замесени.
_________________ Мила Родино,
ти си земен рай,
твойта хубост,
твойта прелест,
ах, те имат край. |
|
|
Сря Авг 27, 2008 9:28 pm |
|
 |
nacho
|
|
|
|
bialk, кефиш! Не бях се сетил за площа! Може да ги мерим и по красотата, ама там много субективно ще дойде За сега, това което съм видял с очите си и моят глас е за Джано.
А за иманяри съм чувал за Стара Планина, че има доста откачени, но не предполагах, че някой "луд" ще се качи на 2600 м. и ще изкопае такъв ров! Инче на любопитните не им казвай легендите, че догодина току-виж на раниците с по една лопата тръгнали! 
|
|
|
Чет Авг 28, 2008 9:45 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|