питане Беласица вр.Тумба
Здравейте, другата седмица ще ходя към Беласица за няколко дни и искам да се кача с жената и детето до вр.Тумба от с.Скрът и искам да питам някои неща.
1. Какво е разстоянието като километри и време от Скрът до вр.Тумба и обратно и възможно ли е за един ден да се качи човек и да се върне обратно. Дъщерята е 11годишна.
2. Може ли от Скрът да се тръгне по пътя до някъде с кола, за да се скъси разстоянието или трябва джип.
3. Има ли достатъчно добра маркировка или трябва да разчитам само на картата и GPS.
4. Вярно ли е, че около Тумба имало неразминирани участъци в македонско и гръцко и трябвало много да се внимава особено в последния участък.
Ще съм ви много благодарен ако ми дадете информация, за да мога да оползотворя изцяло времето, което ще съм в Беласица.
Вто Авг 14, 2012 7:15 pm
Тодор
Какво е разстоянието в километри от Скрът до Тумба не знам, но като ходене е 4-5 часа и денивелация над 1000 метра. Иначе за един ден прехода може да стане, но трябва да тръгнете рано, т.е. да спите в Петрич или някое от Подгорските села. За детето, ако не е тренирано ще бъде трудно. До местността Щаба, която е в горната граница на гората води черен път, който в последните години не се поддържа. Още в началото беше прекъснат от свлачище и не знам дали е оправен. Иначе до свлачището може да се отиде с високопроходима кола. Маркировката започва от центъра на селото и е жълта, ако не бъркам, но на места се губи. Общо взето пътеката следва трасето на пътя, като съкращава заобиколните участъци. Минните полета в Беласица от гръцка страна бяха разминирани преди десетина години по съвместна гръцко-българска спогодба. За македонско нямам информация, но не съм чувал за инциденти. Трябва обаче да се внимава все пак. Между другото тази събота и неделя 18 и 19 август е международната планинарска проява "Балкани без граници", която се организира от български и македонски туристи на връх Тумба за 12-ти пореден път.
Вто Авг 14, 2012 11:36 pm
dido
Здрасти,
В допълнение на информацията от Тодор, по т. 1 - дистанцията е около 13 км, качването е около 1330 м смятано от горния край на селото.
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Авг 14, 2012 11:50 pm
ilievvli
Благодаря и на двамата.
Ще спя най-вероятно на хижа Беласица. За 18 и 19.08 ако знаех от по-рано сигурно щях да си преправя програмата, но тогава ще сме по Осогово. Казаха ми, че от Габрене пътеката била с около 1 час по-къса от тази от Скрът. Има ли такова нещо, защото нито в бгмаунтийн, нито в офроуд картата я има тази пътека. На един трак видях само отметка "разклон Габрене", но без пътека.
Да питам трябва ли да се притеснявам за срещи с диви животни или пък най-вече недобронамерени хора, докато се движа през гората сам с детето? Дъщерята съм я качвал на Мусала за един ден от лифта до горе и обратно, но мисля че най дългия й преход беше тази пролет из Кървав Камък и Царичка планина - от с.Шипковица-вр.Било-вр.Острика-с.Шипковица - 21км и се справи. Вярно, че после беше доста уморена, но се справи.
Последен въпрос: кой подход да избера до Габрене и Скрът - през Струмешница, Самуиловата крепост и преди ГКПП-то надолу към Габрене и Скрът или през Самуилово, Ключ, Скрът и Габрене. Питам защото някъде прочетох че през тези села пътя бил макадам, а не асфалт.
Благодаря Ви предварително.
Сря Авг 15, 2012 1:11 pm
DHG
Ходи до Скрът, може да намериш от билката.
Сря Авг 15, 2012 5:35 pm
ilievvli
DHG написа:
Винаги когато някой пита за сериозни неща все ще се намери някой да се...
Сря Авг 15, 2012 11:07 pm
dido
В BGMountains съм дал разклона за Габрене (2 са всъщност, не помня кой от двата беше, но имам добър спомен за табелка към селото).
От разклона до Габрене гледам са 700-800 метра дистанция, до Скрът идат 1400 метра, но пък Скрът е по-високо. Т.е. малко спестяваш.
От диви животни не се плаши.
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Авг 15, 2012 11:36 pm
Тодор
По пряк е пътят през Подгорските села, който си е съвсем нормален "български" асфалт и се отделя малко преди село Първомай на ляво (на горе). Другият път през Самуилова крепост и ГКПП Златарево е по-добър, но е с няколко километра по-дълъг. Не рискувай през Гарене, да не се забиеш в Македонско, а карай по класическата пътека през Скрът. Иначе мисля, че Габренската пътека е маркирана преди няколко години, но не съм минавал по нея.
Чет Авг 16, 2012 10:10 am
DHG
ilievvli написа:
DHG написа:
Винаги когато някой пита за сериозни неща все ще се намери някой да се...
Малко майтап бе, кво толкова? Ше си умрете така сериозни и после цял живот ше ви е яд
Чет Авг 16, 2012 12:29 pm
ilievvli
Да дам малко инфо за пътя до вр.Тумба.
Миналата седмица покорихме вр.Тумба като с колата (пасат В3 комби) се качихме на около 2,5км от центъра на с.Скрът (от началото на маркировката за вр.Тумба). От мястото където си оставих колата нагоре по пътя е 16км до вр.Тумба и изминахме разстоянието за около 5 часа. На слизане от вр.Тумба минахме по преките пътеки и разстоянието е около 13км до колата и слязохме за около 3,5часа.
С високопроходима кола (джип) може да се стигне на около 1,5-2км под местността Щаба, където има свлачище. Там може да се премине само пеша или с велосипед/мотор.
Самото изкачване на върха (от пирамида 4 до пирамида 1) осъществихме изцяло по маркировката т.е. по браздата, но последните 300-400м са изключително неприятни - стръмно нагоре по браздата и като екстра има участък с камъни за преодоляване. Много по-лесно е ако се цепи леееееееко през гръцко по едно много приятно ребро и тогава качването ще е значително по-приятно.
Най-вероятно всичко по билото е разминирано, защото видяхме един македонски кравар с около 30-40 крави по билото, а иначе цялото било беше осеяно с кравешки л...а.
Вода по пътя имаше в достатъчни количества. Няколко поточета с чиста вода се пресичат по пътя. Има и няколко водопада. Последната вода е на чешмата в местността Щаба. Оттам нагоре до върха вода не видях никъде. До излизането на билото се върви през гора и жегата не се усеща много.
Тия дни ще кача трак в bgmountains.org.
Поздрави на всички и благодаря още веднъж на всички за помощта.
Чет Авг 30, 2012 2:42 pm
Green 65
Регистриран на: 10 Окт 2010 Мнения: 89 Местожителство: Стара Загора
Преди месец бях на Радомир, оттам до Тубма е около 8 часа някъде близо...а от хижа "Конгур" е някъде около 11-12 часа според мен по билото, логично е да спи на палатка на билото....сетне слизане към село Скрът.
Съб Окт 27, 2012 2:58 pm
Тодор
Международен туристически поход до връх Тумба
Тази година международната планинарска проява "Балкани без граници", която се организира от български и македонски туристи на връх Тумба от 2001 година без прекъсване ще се проведе на 24 и 25 август (събота и неделя). Ето ви и пълната програмата на колегите от Планинарско дружество "Ентусиаст", град Струмица:
P O K A N A
Planinarsko Alpinisti~kiot Orientacionen Klub ,,ENTUZIJAST,,Strumica }e ja organizira po trinaeseti pat Me|unarodnata tradicionalna planinarska sredba BALKAN BEZ GRANICI na planinata Belasica vrvot ,,TUMBA,,1881 m.n.v.
Sredbata }e bide na den 25.08.2013g.(Nedela)trome|ieto na planinata Belasica vrvot Tumba,}e bidat prisutni planinari-qubiteli na prirodata od Makedonija,Bugarija i Grcija,Ve pokanuvame na prisustvo.
PROGRAMA:
SABOTA 24.08.2013 god.
1. Trgnuvawe od selo Smolare 10 ~asot kon planinarski dom [. ^e{ma 1300 m.n.v.
2. Poseta na Smolarskiot vodopad najgolem vo Makedonija.
3.Pristignuvawe na [.^e{ma 13-14 ~asot.
4.Ru~ek od 14 do 15 ~asot obezbeden od organizatorot.
5.Pro{etka od 16 ~asot do 20 ~asot iska~uvawe do vrvot Semir Kajas 1877 m.n.v. i mestoto \avolski most.
6.Spiewe vo {atori,sekoj da si ponese.
NEDELA 25.08.2013 god.
1.Trgnuvawe od planinarski dom [.^e{ma 06 ~asot,pristignuvawe na vrvot Tumba 09 ~asot
2.Sredbata BALKAN BEZ GRANICI od 09 ~asot do 12 ~asot.
3. Trgnuvawe od Tumba 12 ~asot kon p.d.[.^e{ma.
4.Ru~ek od 15 ~asot do 16 ~asot obezbeden od organizatorot.
5. Trgnuvawe od [.^e{ma 16 ~asot pristugnuvawe 18 ~asot vo Smolari.
Sekoj u~esnik doa|a na sopstvena odgovornost i li~no odgovara za sopstvenata psiho-fizi~ka kondicija.
Organizatorot obezbeduva: ru~ek vo Sabota i Nedela;poseta na Smolarskiot vodopad.Sekoj u~esnik zadol`itelno da si ponese {ator za spiewe i pribor za jadewe.
Prijavuvawe so ime prezime,mati~en broj,vodi~ na grupa najkasno do 22.08.2013 god.
Prevoz na {atori i ranci od s.Smolari do planinarski dom [.^e{ma ima obezbedeno.
Prijavite da bidat isprateni na adresa:PAOK,,ENTUZIJAST,, Strumica p.fah 76
Site drugi informacii mo`ete da gi dobiete na telefonite:
070-535-688 Vasko;070-200-848 Kole;075 792-729 Du{ko;075 626 008 Dano.
Bidete pozdraveni,
PAOK,,ENTUZIJAST,,
Strumica
Ще има организиран и втори лъч от българска страна от град Петрич. Ако разбера подробности ще ги публикувам тук. Иначе организаторите от Струмица са много гостоприемни и добронамерени към всички гости. Имайте предвид, че часовете в поканата са по македонско време, т.е. 1 час преди нас. Иначе в похода участват много планинари от България, Република Македония, Сърбия, Турция и други.
Заповядайте!
Уверете се,че преди да отидете до върха Тумба,няма да имате броблеми с българската гранична милиция,посъветвайте се с тях.
Ние бяха върнати на 15.юни 2013.год.,от върха Руй,където е трябвало да се срещнем с сръбските планинари.
Последната промяна е направена от Росен Русев на Сря Апр 02, 2014 4:02 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Авг 02, 2013 3:28 pm
Тодор
Цитат:
Уверете се,че преди да отидете до върха Тумба,няма да имате броблеми с българската гранична милиция,посъветвайте се с тях.
Ние бяха върнати на 15.юни 2013.год.,от върха Руй,където е трябвало да се срещнем с сръбските планинари.
Участвал съм в проявата на връх Тумба "Балкани без граници", която се организира вече 13-ти път. До сега не знам и не съм чувал да е имало проблеми с българската или с македонската гранична полиция. Разбира се всеки участник трябва да носи личната си карта и да уведоми организаторите за присъствието си. Който е решил да заповяда без да се притеснява. По избор може да се включите в един от двата лъча към върха, които тръгват от македонска и българска страна.
Съб Авг 03, 2013 4:08 pm
Momcho
с. Скрът- Тумба - бивак на билото
Здравейте,
Видях и свалих траковете на маршрута и са супер, много благодарности Като се тръгне от вр. Тумба към вр. Радомир кое според вас е най-подходящото място за палатки, на което да има вода?
Видях, че първото изворче по пътя е със статут "пресъхва". Някой дали е ходил наскоро и да знае дали тече?
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети