Наблюдение на Метеоритни Потоци
Мислех по-така да я подхана тази тема , но нямам време напоследък и затова просто пускам това инфо, за тези които се интересуват, че то вече е факт и тече.
Ето и текста на статията ако не ви се линква:
"100 падащи звезди на час – това е най-силният и най-красив звезден дъжд през годината. Виновникът е метеорният поток Персеиди – и те вече са тук. Пикът обаче е в неделя вечер.
Както всяка година, Пресеидите са на небосклона от около 15 юли до 25 август. Астрономите твърдят, че падащите звезди се виждат най-добре между полунощ и изгрева на Слънцето.
Най-силната активност през 2012 година ще е в неделя – 12 август, от 10,00 до 22,30 ч българско време. Това значи, че от територията на България ще можем да наблюдаваме само финала й. В нощите на 11 срещу 12 и 12 срещу 13 август ще се виждат пак много добре, насладете им се тогава, съветва астрономът Никола Каравасилев.
На небето изглежда, че метеорите идват откъм съзвездието Персей, затова и така са наречени. Всъщност Земята, обикаляйки Слънцето, минава през опашката на кометата Суифт-Тътъл и нейните частички влизат в атмосферата и изгарят, оставяйки светла диря. Това са падащите звезди. Скоростта им е 60 км в секунда.
И не забравяйте да си пожелаете нещо, когато видите падаща звезда!"
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Една година направихме Даменица -Синаница за 16 часа, не питайте откъде точно сме минавали, но към 12.00ч бяхме някъде по билото към Синанишка порта (дано не обърках наименованието, че още наизостявам точната терминология, която speedy спусна ) и спряхме, загасихме челниците и легнахме по гръб да броиме метеоритите. Такава красота трудно се описва. А колко малък ставаш изведнъж .....
Ако някой пусне някоя снимка и инструкции как се снимат такива неща ще е супер.
Пет Авг 10, 2012 8:05 pm
amdimitrov
Ще наблюдавате ли? Дайте някаква идея за място за гледане около София (до 70-80км) .
Нощна София е прекалено ярка и североизточното небе е осветено...та предполагам Витоша не е вариант.
Радианта на потока е на около 15 градуса над североизточния хоризонт...т.е. ще ни трябва нисък хоризонт...
Аз си мислех нещо за Траянови Врата...хем да видя и крепостта. Но не съм ходил там и нямам идея дали има нисък хоризонт някъде...от снимките на крепостта виждам - висок хълм точно на североизток...
Съб Авг 11, 2012 12:15 pm
Emil
Наблюдавахме метеоритите почти всяка вечер межди 12 и 18-ти тази седмица, само където ни заболяха вратовете
Аз лично изтървах да видя най-якия, който по думите на член от групата ни е прекосил почти цялото видимо небе. Това беше на 12-ти от Вихрен към 22-23 часа.
Съб Авг 18, 2012 11:57 pm
Todor
На 13/14.08 около 2ч. бях в района на вр.Ибър за кратко видях 2 меторита, единият особено ярък. Не гледах дълго, че беше доста студено. Този големият мина почти през цялото небе по линията на млечния път.
Нед Авг 19, 2012 7:39 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3367 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Здравейте, за съжаление този месец закъснях с ДДС-то, така че до 14-то число бях зает и късно виждам тази тема. Следващия път си намерете свободен любител-астроном, той ще ви обясни подробно как се наблюдават и заснемат метеори. В началото е трудно, но след малко практика се постигат задоволителни резултати. Може да се свържете и с Астрономическата асоциация в София, те също ще ви дадат техни подробни статии по темата. Не на последно място може да се потърси информация в сайта на Международната метеорна организация, но е на английски. На 21 октомври (неделя) е максимумът на метеорния поток Ориониди (свързан с Халеевата комета), Луната е малко преди първа четвърт и няма да пречи много, така че ако някой иска, може да организираме нещо по-сериозно, а защо не и фотографиране на метеори. Но тези наблюдения при мен винаги будят асоциации със студ, мръзнене и болки във врата, така че може да го съчетаем и с наблюдение на други небесни обекти, за да не останем разочаровани. Приятна и ползотворна седмица.
Съб Авг 25, 2012 11:39 pm
Emil
Интересно наистина. Благодаря ти за съветите.
Аз лично на дали имам техниката необходима за заснема на такива снимки, но с удоволствие бих се включил в едно такова начинание а някой, който има техниката и разбира. Аз ще съм оръженосец само.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети