До сега само веднъж съм бил в Рила и съм решил тази година да прекараме 6 дена там. Не е като да не прочетох 10-те страници с теми, но така и не успях да начертая маршрут. Идеята е да се правят преходи с цел да обходим по-голям брой рилски пътеки. Нямам набелязани места през които задължително искам да мина, така че всякакви предложения са добре дошли. Доста ще ми помогнете ако подскажете как е по-добре да пътувам - с кола или влак. От Варна сме, трима на брой, все още неориентирани, но пък с надежда след седмица да се лутаме по пътеките.
Нед Авг 05, 2012 9:44 am
Emil
Ето няколко варианта ще си прецениш сам
Не разбрах дали искате да спите по хижи или ще сте с палатки, затова ви пиша хижи:
Вариант I:
1. х. Скакавица
2. х. Иван Вазов
3. х.Мальовица
4. х. Рибни езера
5. х. Грънчар
6. х. Мусала
Вариант II:
1. х.Мечит
2. х.Рибни езера
3. х. Грънчар
4. х Заврачица /х.Марица
5. х. Белмекен
Вариант III:
1. х. Мусала
2. х. Грънчар
3. х. Рибни езера
4. х. Македония
5. някъде по Предела или Рилски манастир
Нед Авг 05, 2012 6:40 pm
Гунди
Регистриран на: 07 Юни 2012 Мнения: 300 Местожителство: Стара Загора
мен най-ми харесва първия вариант-от Скакавица-водопада,изкачвате горе(което аз за мое съжаление не успях)-Бъбрека-горе до Сълзата(виждате панорамно езерата)-Иван Вазов и така нататък...А вие си решавате!Приятно изкарване!
Вариант I:
1. х. Скакавица
2. х. Иван Вазов
3. х.Мальовица
4. х. Рибни езера
5. х. Грънчар
6. х. Мусала
Този вариант ми се струва перфектен.
Ако трябва да го обърна в маршрут по дни - така ли би изглеждал:
1-ви ден: х. Скакавица - Седемте рилски езера - Раздела - х. Иван Вазов
2-ри ден: х. Иван Вазов - връх Мальовица - хижа Мальовица
3-ти ден: х. Мальовица - х. Рибни езера
4-ти ден: х. Рибни езера - х. Грънчар
5-ти ден: х. Грънчар - х. Мусала
Може ли да помогнеш с малко повече междинни точки и малко насоки относно намирането на правилните пътеки.
Тръгването ми е от Варна. Как е по-удачно да пътувам с влак, автобус или автомобил?
Сря Авг 08, 2012 7:13 am
Emil
Не знам с какво е по-удачно да пътуваш, понеже аз все с кола ходя.
Предполагам комбиниран транспорт. Има теми за трансппорта във форума с разписания до различни точки.
Щом ще спите на Скакавица можете да вървите от Сапарева Баня, до 14,00 ч има смисъл да тръгнете пеш от там ако ли не вижте някой да ви качи до Зелени Преслап над Паничище или поне до Паничище.
От Скаквица до Вазов минете през Скакавишки циркус, вътре има една маркирана пътека с пирамидки, веднага покрай гората в дясно, като влезете в циркуса. В един момент пътеката завива наляво по една тераса на около 150 м височина. Достатъчно широко е и вътри по циркуса, като излиза на водопада отговоре. Така ще видите водопада и отдолу и отгоре.
От там по картата ще се оправите, трябва да тръгнете лъм Бъбрека, пътека няма, но няма как да се изгубите, защото вдясно е река, не трябва да преминавате реката отдясно, срещу течението а да държите 30-на градуса в ляво. Така ще излезете на Бъбрека, като просто по някое време ще се включите в пътеката от новата хижа към Бъбрека. Ако хваните много наляво пак ще излезете на тази пътека.
Около Бъбрека можете да хвърлите раниците и някой мързелив да ги наглежда а вие да се поразходите чак до 7-то езеро към Старат хижа. Лошото е, че ще е тъпкано с хора по това време.
После хващате пътеката от Бъбрека нагоре към Окото. Отдясно на Окото минава пътека към Вазов (това е вариант 1) и минава през Отовишки връх, който си струва да качите в хубаво време. От върха се слиза почти директно на Вазов с пряка видимост по желоните.
От Окото можете да продължите към Сълзата и от там на Раздела, като от там е 30-40 минути плавно слизане към Вазов по желони. (2-ри вариант). Третият вариант е малко преди Раздела да хванете вдясно по билото към Отовишки връх и по някое време там се включва пътеката от вариант 1.
От Вазов към Мальовица няма нещо кой знае колко особено. След 30-на минути от Вазов към Раздела се отделят две маркировки надясно, хващате тях. След още 10-15 мин се разделят и хващате наляво (нагоре), че иначе ще слезете по Друшлявица към Рилки Манастир и ще стане интересно
Така излизате на венеца на Урдин циркус, долу се виждат Урдини езера. Хващате надясно по билото през Додов връх и още няколко връхчета и стигате зад вр.Мальовица. Хвърляте раниците и за 10-на минути сте на върха да гледате. После си продължавате по пътеката към х.Мальовица. Неприятно слизане по пътека със свободно разхвърляни камъни.
От х. Мальовица към х.Рибни езера прехода е дълъг. Може да е от 7 до 11 ч. Тръгва се към Страшното езеро, минава се през Поповокапски езера, Кобилино Бранище, после пътеката качва едно било и след това пак слиза и минава през терасите към Рибни. Носете си достатъчно вода, че в 2/3 от маршрута май нямаше много вода. На Кобилино е кръстопът, но идвайки от Поповокапски езера продължавате, на така да се каже направо, че вляво е към х.Мечит а надясно към Сухото езеро и Рилски Манстир.
От Рибни към Грънчар, няма нищо притеснително, има само едно разклонение към х.Македония и едно към Семково. По-голямата част се върви по желоните, има хубави гледки накъде ли не.
От Грънчар към Мусала е хубав преход през много хубави върхове и още по-яки гледки. Не се сещам за нещо супер особенно, просто следвате маркировките. Нагоре, надолу, нагоре, надолу .... и сте на Мусала.
Като изключим около Скакавица, все сте по маркирани магистрали. Затова така лаишки съм нахвърлял маршрута. Цветове на маркировки не помня, ще си ги видиш на място. Ако четете добре карти и питате по пътя и преди да тръгнете, каквото не ви е ясно, няма как да се объркате.
Времена също не обичам много да давам, понеже колкото по-дълго е разстоянието, толкова по-голяма е разликата за всеки. А и зависи дали ще спортуваш или ще се шматкаш и ще използваш цялата светла част на деня за сайтсиинг.
Успех
Сря Авг 08, 2012 9:18 am
perikordi
Благодаря ти много! По-подробно от това здраве му кажи.
Не смятам да спим на Скакавица, а там да е началната точка. В този ред на мисли ориентировъчно колко време е прехода Скакавица - хижа Иван Вазов по въпросният маршрут за да съобразим в колко най-късно трябва да тръгнем от Скакавица?
Пет Авг 10, 2012 7:06 am
баир–будала
perikordi написа:
..............................................................в колко най-късно трябва да тръгнем .......................................
Старите планинари казват: Планината се гази рано сутрин.Като имаш и в предвид и това ,че през лятото следобед почти винаги вали.Ако се чувстваш неориентиран по добре не тръгвай в планината. Купи си карта на планината да си хаберлия къде отиваш,пр. в картите на ,,Картография,, има дадени маркирани пътеки .Казват че GPS вършел работа.Имай впредвид,че не навсякъде в планината има покритие за GSM телефон. Иначе Скакавица-х.Ив.Вазов м/у три и шест часа в зависимост от гледките и формата и .
. Носете си достатъчно вода, че в 2/3 от маршрута май нямаше много вода.
Браво Емо-направо им го начерта!Ако след това не се оправи човека-не знам...
Вода има по маршрута ако не с притесняват хората да пият от отоците на езерата-1-во на Страшното,после-на Поповокапските,на Кобилино също има-(малко преди него-на рекичката),после като тръгнат да подсичат Водни чал пак има 2-3поточета и накрая-на р.Маринковца долу...
Успех и от мен!
Пет Авг 10, 2012 9:40 am
Emil
Аз лично бих тръгнал от Скаквица и по тъмно на челник, но това не е съвсем желателно ако ще го правите за първи път.
Ианче, като се има предвид, че към 20,30 става сумрак, има смисъл да трътгнете до към 16.00ч, но при положение, че все пак имате осветление, за всеки случай и вървите стегнато. При такова тръгване залеза от Отовишки при добра видимост ще е за завиждане.....
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети