Автор |
Съобщение |
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
ДЖАФАР ДЕРЕ-Х.ЧУЧУЛ-ДЕРМЕНКА(АМА ПРЕЗ СТЕНЕТО) |
|
Въртеше ми се отдавна в главата,което значи че трябваше вече да се пробва...Расотката по Стенето трябваше да е по-голяма с 2 преспивания ,ама така стана че трябваше да го редуцираме до двудневка
И така-оставихме колата на Кърнарското ханче и човeка(бирочерпецът) тутакси ни отряза крилата като рече че водопада по Джафар дере е `псилютно сух!!А това беше едната идея..ама-нейсе!-плана си е план и си го спазихме-та тръгнахме по Джафар дере нагоре.Добре че имах трак че пътечката е „със свещ да я търсиш“-респективно-с трак
Все пак за около 2 часа се възкачихме до з.Орлово гнездо ,където мислехме да обядваме,ама то си беше време за второ кафе още,та донапълнихме раниците с бира(че ни излъгаха че на Чучул няма)и –айде към „къщи“!Бяхме там за още 1.10ч.-прекрасна хижичка-спокойна(може би заради това, че е встрани от централното било) и с всичко, което би направило един средно статистически турист щастлив!Следобед-расотка до в.Писания камък и различен поглед на централното старопланинско било.
На другия ден продължихме по вече споменатото било през в.Букова могила.Срещнахме един Ентелигентен овчар който четеше вестник и като го питахме за пътя очаквах да извади от жеба ГПС-а като дедото от рекламата по телевизора -та той ни насочи след слизането в Нешковци да се качим на Куманица,после-пак в дерето и накрая през Гердека...луд човек!Явно само това беше чувал .Та започна едно стръмно спускане към махала Нешковци за да влезем в Стенето.В началото резервата бъка от санитарно-охранителни зони и не знам кое е създадено първо-те или той.След по-малко от час покрай реката пътеката (вече маркирана)тръгва вдясно и стръмно нагоре по склона-има табелка“Дерменка“По-хубавата продължава покрай вече споменатите обекти на ВиК,та трябва да се внимава(ние пропуснахме отбивката та се връщахме).И там се почна...стръмно,почти през цялото време с наклон по склона „драпанье“ по ерозирала и опороена пътека...Съвсем на място са предупрежденията на псс-арите за внимателно преминаване(абе май беше направо за непреминаване ).Иначе гледките са невероятни-отвесните стени на Черни осъм под тебе-подобно на Триградското ждрело.На едно място се излиза на малка площадка,надвесена над пропастта-Хайдушкото играло-може да ти се завие свят като гледаш надолу...
Следва спускане към реката(отново) и финалното качване към Дерменка с дълго лелеяната студена бира!Целия път дойде 6 часа(с объркването) а самата пътека-към 3 часа.След разбор,полят от няколко бири и малък бърбън започна последния етап-спускане към Кърнаре.Минахме през изоставената хижа Пашова мъка,която не беше много изоставена-някакъв тъмен субект с полу-човешка,полу-животинска миризма се беше нанесъл и със задоволсто ни обясни че „сичко си има там и е идеално“...Има една пътечка на БГМаунтийнс картата която върви по съседното западно ребро на маркираната,та рекохме да я пробваме..по-пряка,макар и малко по-стръмна е(за няма и 2 часа ни изсипа на ханчето).Та така...
|
|
|
Пон Авг 06, 2012 12:56 pm |
|
|
Stefak
|
|
|
Няма ли да качиш някоя и друга снимка?
|
|
|
Пон Авг 06, 2012 2:23 pm |
|
|
fena73
|
|
|
|
|
Няма ли да качиш някоя и друга снимка? |
Абе не правя снимки ... съжалявам!И с траковете нещо не се справям-не мога да ги кача,така че ако му трябва на някой-ще го пращам по друг начин
|
|
|
Пон Авг 06, 2012 3:43 pm |
|
|
ПАВЕЛ
|
|
Re: ДЖАФАР ДЕРЕ-Х.ЧУЧУЛ-ДЕРМЕНКА(АМА ПРЕЗ СТЕНЕТО) |
|
|
|
И там се почна...стръмно,почти през цялото време с наклон по склона „драпанье“ по ерозирала и опороена пътека...Съвсем на място са предупрежденията на псс-арите за внимателно преминаване(абе май беше направо за непреминаване ) |
Можеш ли да направиш малко по-конкретно описание на трудностите по тази пътека ? Разбирам, че е доволно изровена от дъждовете, но за човек като мен който не е минавал от там, би било полезно малко допълнително инфо .Върти ми се в главата един маршрут, само че със слизане от Дерменка.....
п.с. И аз не обичам да правя снимки, но е хубаво след три-четиредесет години да има с какво да се хвалим пред бабите. .....
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=KDPW_g2AhAU |
|
|
Пон Авг 06, 2012 8:21 pm |
|
|
Emil
|
|
|
Последно като влизах в Стенето имах чувството че съм в Бейрут, Такива взривове бяха и така ехтяха.......
Иманяри им викат, виждал съм ги по Котленския Балкан ама там само роеха и искаха да ги вкарваме в пещери а тези направо действат.
Сигурен ли си, че пътеката е изровена от дъждовете
|
|
|
Пон Авг 06, 2012 9:02 pm |
|
|
fena73
|
|
|
Може и да не е от дъждовете...ясно е че терена там е труден-много голям наклон е на склона почти през цялото време и това помага за ерозията..не знам как е била преди -сефте минавам оттам
за Павел-не се плаши-минава се-просто по-бавничко по-внимтелно,не със скоростта с която ти се иска...а относно описанието-както казах по-горе-пътеката пресича почти през цялото време склон с доста голям наклон-може би към 70градуса(без да броим няколкото улея който са за десерт )
листа и съчки под тях...и изровена пръст+сипей с малки камъчета на някои места...абе кеф голям...
|
|
|
Вто Авг 07, 2012 9:36 am |
|
|
ПАВЕЛ
|
|
|
|
Благодарско, fena ! Абе в тая жега се плаша само от топла бира , но честно казано нямах никаква представа за този маршрут, а и двата инцидента за кратко време там не могат да не породят кофти мисли ....... В началото на септември вероятно ще направя някоя и друга снимка в района .
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=KDPW_g2AhAU |
|
|
Вто Авг 07, 2012 8:17 pm |
|
|
fena73
|
|
|
|
|
Благодарско, fena ! Абе в тая жега се плаша само от топла бира , но честно казано нямах никаква представа за този маршрут, а и двата инцидента за кратко време там не могат да не породят кофти мисли ....... В началото на септември вероятно ще направя някоя и друга снимка в района . |
Айде успех желая и ше чакаме коментарите+снимки и заради мен че аз не щракам...
п.п.бирата на Дерменка е толкова студена,колкото и скъпа -т.е.сичко е наред...
|
|
|
Вто Авг 07, 2012 10:15 pm |
|
|
mislesht
|
|
|
По далечни спомени, слизането в Стенето и излизането от там си е атракция. Имам "хубави" спомени и хартиени снимки.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Пон Авг 13, 2012 5:03 pm |
|
|
ovcharq
|
|
|
|
Миналата седмица се пробвахме да се спуснем от Дерменака към стенето,но не стана,после разбрахме,че сме се отказали почти на финала.Има ли други подстъпи към Стенето освен пътеката от Дерменка и от Нешковци
|
|
|
Нед Сеп 16, 2012 10:54 pm |
|
|
fena73
|
|
|
Поне за маркирани такива не зная-все пак е резерват...но овчарски пътеки-дал Господ!само мерак и здрави крака да имаш..ии..гпс...
|
|
|
Пон Сеп 17, 2012 9:15 pm |
|
|
|