Друшлявица 3
Това мойто на обсебване заприлича и не ме остави на мира, докато не я разчепках тая река. Като обикалях по разни съседни баири, все поглеждах натам и все си мислех – абе няма начин да няма минаване. И - да! Има минаване от Дългия рид към Друшлявица.
Слязох от колата при източната порта на манастира и дори без да уважа мекиците, щото имаше опашка, захапах баира. Все по Дългия рид, над гората има едно леко „заравнение” с по-малък наклон. Там някъде се хваща наляво.
И поглед назад:
Има една голяма поляна със свежо зелена папрат. Не обичам да минавам през папрат и минах над нея, хем и да оледам терена от по-високо. Минаването беше без проблеми, само баирът след Малка Друшлявица се оказа по-стръмен, отколкото изглежда. Като се прехвърли ръба след Малка Друшлявица, се тръгва леко диагонално надолу към следващия приток - Малио чатал. Затова си мисля, че ще е по-добре да се мине под папратовата поляна, там където свършва гората.
Теренът е много стръмен, но аз си го знаех отпреди, та не се впечатлих особено. Тази част от пътя, за която се тревожех как ще стане, се получи екстра. Трагедията дойде после. Оказа се, че пътеката е съвсем обрасла, за жалост. Треви и дребни полухрасти няма какво да ги броим. Обаче на някои места е започнал да се образува малинаж, а на едно-две места е тръгнала шипка, което може да стане сериозен проблем. Явно вече почти никой не минава от тук. За разлика от друг път, сега и от тази страна на реката имаше следи от мечо присъствие. Като няма хора, животните си връщат териториите. Много ще ме е яд, ако това стане поредната изгубена за туристите пътека. Това е най-бързото минаване от Рилски манастир за Дамга или Раздела. Пътеката през Баучер е дълга и досадна. Пътеката по Дългия рид е за мазохисти. Пътеката по Друшлявица - това е истинската пътека!
На едно място винаги има снежник – сега беше много по-голям. Малко след него – изненада – нов огромен снежник. Откъм Додов връх лавините са остъргали баира и смес от пръст, камъни, трева и сняг са напълнили дерето почти до пътеката. Няма да се стопи това лято. Нагоре, малко преди Топилата, пак имаше огромна вледенена пряспа, която никога не съм виждала там по това време. И тя, вероятно, няма да се стопи. Наистина мнооого сняг падна тази зима.
Някъде при Топилата ме домързя и спрях. Мъдро решение, както се оказа, щото на другия ден на Мальовица едни хора разправяха, че на х. Иван Вазов било пълна лудница – над 100 човека. Избрах си едни уютни скалички с вода наблизо и разпънах шалтето и чувала. То пък се оказа новолуние – огромен парад на звездите. Млечният път беше запалил всичките си фенери и грееше тържествено. Добре че отсреща на Върла конете подрънкваха и процвилваха отвреме-навреме, та ме подсещаха, че съм на Земята, а не в космоса.
Така вече окончателно сглобих моя Маршрут за ценители:
- от х. Рибни езера по Бричеборското било и слизане до Рилски манастир;
- спане в манастира, което само по себе си е голямо преживяване;
- по Друшлявица до връх Дамга;
- и оттам през Урдиния циркус надолу до Мальовица.
Наистина е странно, как почти никой не ползва тази пътека. Сигурно всеки преди да слезе към Рилски манастир иска първо да качи Мальовица и от там хваща директно по Дългия рид.
А качващи се от Рилски манастир към Мальовица, 7-е езера или Вазов няма много. Обикновенно маршрутите са на обратно.
От коя дата са снимките, че не разбрах?
Приятно четиво и гледиво , завидна упоритост и откривателски дух...
Така, както си тръгнала силно се притеснявам да не се зарибиш по старата пътека по Прека река към Бели Искър
До преди трийсетина години е кипял живот, имало е много стока и района на сегашния резерват “Риломанастирска гора” е бил буквално осеян с много пътеки за ценители, които за съжаление вече никой не ползва.
Скоро едни приятели се разходиха и по Джендемските езера по пътека от Смрадливото езеро, та общо взето май само ценители ще се мотаме по тия артерии.
А да си пиеш кафето на някой връх си е...
Със здраве
Снимите са от 14 юли 2012 г. Най-голямата жега. Дори през нощта беше топло и нямаше никакъв вятър дори и на тази височина, към 2500 метра. Като пресичах двата притока си мислех, че 2-3 седмици по-рано там са бухали яки води и минаването едва ли е било толкова лесно, ако изобщо.
Пътеката е започнала да се губи доста отдавна. Като вървиш отгоре надолу, след Малио чатал е слизала долу до Друшлявица и после до манастира. Тази част е безвъзвратно заличена и ходенето там е доста трудно. Затова реших да пробвам това минаване от Дългия рид към Друшлявица. Може би е малко по-дълго от оригиналната пътека, но е по-бързо. Обаче и в двата варианта в този участък пътека няма и се върви по слух.
Лошото е, че вече и от Малио чатал нагоре пътеката е почти обрасла. А на едно място е напълно отнесена от лавина и се минава на молитва. Ако по една пътека не се ходи, за 3-4 години се заличава напълно. Велика сила е Природата!
Последната промяна е направена от Malama на Пет Юли 27, 2012 1:16 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Пет Юли 27, 2012 10:07 am
Emil
Преди 10 години все още се минаваше, но от около преди 5-6 години чух първите оплаквания, че пътеката е неподдържана и май за паднали дървета. Иначе е толкова красиво по реката и после право в кръчмата до манастира.
За датите те питах за да разбера кога е била тази тълпа на Вазов. Да така беше, аз бях там, имаше поне 30-40 човека над легловия капацитет без да броя хората с палатки навън. Но накрая всички бяха настанени някак си.
Пет Юли 27, 2012 10:13 am
irina
Добре е това, че споделяте състоянието на стари позабравени пътечки. От горе си изглежда истинска джунгла
След тази реклама няма как да не я сложа в календара си тази пътека
Само тоя път дръж здраво торбата,да не пробваш кордурата колко вода поема
Пет Юли 27, 2012 8:04 pm
valdesbg
"Това за един ден от Рилския до цпш колко ще отнеме, или да тръгвам пък колкото толкова?"
Един работен може да удари - 8 часа
Пет Юли 27, 2012 10:06 pm
Emil
Може и за повече, особенно ако ще влизаш в Урдин циркус ще искаш ималко обиколка там долу.
Това е добър маршрут между другото.
Катериш по долината река Друшлявица а после слизаш по долината на река Урдина. В началото и края гъста гора.
Посредата добро било а за десерт на обяд ще имаш и езера.
Прекрасно просто. И обратно също става.
Само ми е любопитно толкова ли безвъзвратно е загубена пътеката по Друшлявица вътре в гората.
Ако трябва да направиме една акция на платки един уйкенд и да я поизчистим от малинажи, храсти, паднали дървета и т.н.
Съб Юли 28, 2012 11:41 am
Emil
Ще ги попитам парка дали са навити. Да си го изкарат тяхна инициатива ако искат.
Съб Юли 28, 2012 3:40 pm
Malama
Re: Друшлявица 3
Ристо Туристо написа:
Така, както си тръгнала силно се притеснявам да не се зарибиш по старата пътека по Прека река към Бели Искър ... Със здраве
Направо уцели десятката в окото. Обаче там е много далече и експедиции за по един уикенд са почти невъзможни, и разни хора твърдят, че е почти напълно затворено от клек. Ама ... ако имаш инфо, давай .
Съб Юли 28, 2012 6:45 pm
Malama
ZCEZBPM написа:
Emil написа:
Ще ги попитам парка дали са навити. Да си го изкарат тяхна инициатива ако искат.
Мисията според думите на хижаря на Рибни е направо невъзможна.
От половин година правил опити да почисти някаква официална пътека от паднали дървета и др. и досега удрял на камък даже 500 лева го глобили за самоинициативата дето махнал някакви дървета по пътеката.
Мисията е невъзможна, защото това е политика на парка. Да се намалят пътеките като поизчезнат и хората да ходят само по официалните, маркирани с боя пътеки. Затова в старата зелена карта има много пътеки, които в новите карти вече не са означени. Само че в нашия случай е обратно - има означена пътека, ама на практика една трета от нея я няма, а сега и останалата част може да изчезне.
Съб Юли 28, 2012 6:52 pm
Malama
ZCEZBPM написа:
Мерси за идеята за маршрут!
Това за един ден от Рилския до цпш колко ще отнеме, или да тръгвам пък колкото толкова?
За един ден става, даже можеш да хванеш маршрутката от ЦПШ в 17 часа. Ако пък се забавиш някъде, може да слезеш за по-бързо по Зелени рид. Но като минаваш за първи път по Друшлявица, е добре да си предвидиш повече време. Още по-добре е да предвидиш, че може да се наложи да спиш някъде по трасето.
Съб Юли 28, 2012 7:29 pm
Гунди
Регистриран на: 07 Юни 2012 Мнения: 300 Местожителство: Стара Загора
плътно зад теб съм учителю,мой!Другата седмица-1,2,3 август водя фамилията на Мусала и Езерата.По-другата-от 11 до 19 август ги водя на море-Китен.От 20 август до 2 септември(тогава колега излиза в отпуск)съм на твое разположение(мога да взема някой ден за планина),ако ме желаеш и не ти е късно!После мога след 10 септември.А "точа" фотоапарата и за някое пиринско еделвайсче!
ZCEZBPM написа:
Пресичаме ли реката или вървим все вдясно от нея?
Малка Друшлявица е отбелязана гледам като Разложка на картата.
Поне вода има нагоре и няма да мъкна десетлитровата туба
Винаги си отдясно на реката, ако вървиш нагоре. На Малка Друшлявица и Малио чатал може да се налее вода. След това пътеката върви доста над реката и е много стръмно. Може би на час и половина по-нагоре има много хубава вода от потока, който идва от Додов връх, пак отдясно. Ако искаш, прочети още тук:
Урдина река и малко Друшлявица и виж снимки от 61 до 69.
И тук:
Неволи по Друшлявица и снимки от 48 до 55. Успех! Притесних се да не те вкарам в приключение.
А за името - в зелената карта има някои странни имена. Иначе шопите й викат ДрУшлевица с ударение на "у" и е много симпатично.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети