ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Покрай Джендема - хижа Рай, Башмандра, Равнец.
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Покрай Джендема - хижа Рай, Башмандра, Равнец.
Автор Съобщение
Plamen К

Местожителство: Казанлък

Мнение Покрай Джендема - хижа Рай, Башмандра, Равнец. Отговорете с цитат
Имайки впредвид апокалиптичната прогноза за времето за неделя /24 юни 2012/, която предвещаваше дъжд и гръмотевици из планината доста плахо и неуверено посегнах към раницата. Все пак крачейки от Калоферския манастир към хижа Рай се надявах, че и този път нещата ще са преувеличени. По пътеката народът слизаше на талази, на мечките и през ум не им минаваше да се покажат на това стъргало. Пред хижата срещнах познато семейство и нямаше как да откажа настойчивата покана за глътка чудесна калоферска ракия. Като бонус получих урок по поставяне на самар на катър. Забавянето беше удачно, защото междувременно заваля дъжд.
Дъждът спря, но над Равнец се събираха едни тъмни облаци и още по-неуверено тръгнах към Башмандра. От Тарзановата пътека слизаха смели туристи и аз започнах да се засрамвам от собствената си нерешителност.
В крайна сметка извъртях прехода и пощраках с фотоапарата, но нещо не съм доволен от качеството на снимките поради ниската облачност.
Снимах една невероятно изваяна пряспа и множество водопадчета и поточета. Северните откоси на Равнец както винаги спират дъха.
Наслушах се и на разкази на пастири за отвлечени от стръвница животни, но за това вече става дума в темата на колегата Николай от Русе.
Повече писания под снимките. Между тях има и 4-5 клипчета.

Снимки: https://picasaweb.google.com/100300943884381466514/LXvkOJ#
.

Последната промяна е направена от Plamen К на Сря Юни 27, 2012 2:01 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Юни 26, 2012 7:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
irina

Мнение Отговорете с цитат
Мммм, тази пряспа верно много интересна. Снимката с мостчето много ми хареса!
Вто Юни 26, 2012 7:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
nicksn

Местожителство: Русе

Здравей Пламене, знаеш ли кога е изгоряла колибата до Башмандра? Миналата година минахме покрай нея на път за Хайдушката воденица и си беше цяла.
Между другото, от Тъжанското пръскало към Соколна беше такъв екшън. Ако искаш ще ти пратя трака.
Вто Юни 26, 2012 10:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
peca

Местожителство: Пловдив

Искам да те попитам колко часа ти отне тази разходка Question Rolling Eyes

Сря Юни 27, 2012 11:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
тихомир томанов

Местожителство: карлово

Колибата е изгоряла миналата седмица.
Сря Юни 27, 2012 11:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Plamen К

nicksn написа:
Здравей Пламене, знаеш ли кога е изгоряла колибата до Башмандра? Миналата година минахме покрай нея на път за Хайдушката воденица и си беше цяла.
Между другото, от Тъжанското пръскало към Соколна беше такъв екшън. Ако искаш ще ти пратя трака.

Аз нямам джи пи ес, но ще пробвам на компютъра да го отворя. Вземи ми имейла от сайта на вилата. И ако може разкажи накратко в твоята тема точно какво стана с тая мечка, видяхте ли я, или само я чухте, прогонихте ли я, или тя си тръгна, може да извлечем поуки.
Сря Юни 27, 2012 1:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Plamen К

peca написа:

Отне ми 12 часа и 20 минути. Тръгнах в 8.00 от Калоф. манастир, 11.10 бях на х. Рай, там стоях до 12.50 - дъжд, почерпка и прочее, 15.00 - Башмандра, 15.30 - Петолъчката, 16.30 - вр. Равнец /2021м/.
Към 19.00- 19.15 вече бях слязъл по Чуфадарица и търсих как да премина през гората, сиреч пътеката до пастирската колиба и после от нея надолу. Без пътека, направо през гората не си струва, ще е трудна работа, В 20.20 бях пред манастира.
Сря Юни 27, 2012 1:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Браво."братчет"-хубаво си походил...и аз си го мисля тоя преход ама със спане някъде-на з.Ботев примерно Rolling Eyes -по-да му прилича Laughing
Сря Юни 27, 2012 6:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
peca

Местожителство: Пловдив

Да с една нощувка ще мога да се кача и до Ботев, и да направя и този преход.
Даже мога да си взема с мен палатката за да не съм зависим от хижи.

Чет Юни 28, 2012 8:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Plamen К

peca написа:

Както чувам на х.Рай и на з. Ботев за събота вечер няма свободни места месец, че и повече напред, така че палатката може да ти дотрябва.
Пет Юни 29, 2012 6:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Plamen К написа:
peca написа:

Както чувам на х.Рай и на з. Ботев за събота вечер няма свободни места месец, че и повече напред, така че палатката може да ти дотрябва.

Направих го не с една а с ДВЕ нощувки-направо като пУчивка Very Happy
1ден-манастира-х.Рай-Башмандра-з.Ботев(5ч.)+качване на върха следобед
2ден-з.Ботев-х.Плевен-по лятната-на кафе и връщане по въжето през Чала(1.30 отиване,2.15-връщане)
3ден-з.Ботев-Равнец-Чуфадарица-манастира(4ч.)
на заслона наистина няма места за съботите за месец напред!!!(през седмицата няма грижи-бях сам едната вечер)
колибата до Башмандра е възстановена-на 20м.от изгорялата!
Пет Юли 27, 2012 8:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Plamen К написа:
peca написа:

Отне ми 12 часа и 20 минути. Тръгнах в 8.00 от Калоф. манастир, 11.10 бях на х. Рай, там стоях до 12.50 - дъжд, почерпка и прочее, 15.00 - Башмандра, 15.30 - Петолъчката, 16.30 - вр. Равнец /2021м/.
Към 19.00- 19.15 вече бях слязъл по Чуфадарица и търсих как да премина през гората, сиреч пътеката до пастирската колиба и после от нея надолу. Без пътека, направо през гората не си струва, ще е трудна работа, В 20.20 бях пред манастира.

Пътеката по която аз слязох тръгва от реброто малко по-юго-западно от там,ккъдето ти си минал,защото не минах нито през колибите,нито през чешмата(остана ми вляво според картата на гпс-а)-тръгва през стръмна поляна и гаден шипков пасаж преди да влезе в гората-после е много добра и прочистена-с плавни и дълги серпентини...
Ползвах трак и затова ми беше лесно да се ориентирам Cool
Пет Юли 27, 2012 9:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

Местожителство: Sofia

Браво бе фена73 Very Happy Very Happy Very Happy
На кафе до Плевен и връщане през Чала. Това все едно като разходка до мола звучи. Very Happy Very Happy Very Happy
Случил си и време предполагам?
Съб Юли 28, 2012 11:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
fena73

Emil написа:
Браво бе фена73 Very Happy Very Happy Very Happy
На кафе до Плевен и връщане през Чала. Това все едно като разходка до мола звучи. Very Happy Very Happy Very Happy
Случил си и време предполагам?

Даа времето беше хубаво(т.е.-горещо)в четвъртък вечерта валя 2 пъти ама си бях"вкъщи"вече.. Very Happy а на Плевен още от сутринта се трупаха облаци което ме накара да побързам с прибирането...южния вятър обаче ги завръщаше от билото на север...
Днес бях на Саръ-Яр(връх в централна Ст.планина-1485м.-пак на расотка Smile )и там ми казаха че и в Казанлък е вяляло-по новините казаха за пороя при вас в София-само на нас ни се"размина"... Rolling Eyes
Нед Юли 29, 2012 9:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Местожителство: обл.Разград

fena73 написа:
...казаха за пороя при вас в София-само на нас ни се"размина"... Rolling Eyes...

Стана 45 дни ни се "разминава", а ние го чакаме за реколтата, за да не вдигнем цената на хляба Rolling Eyes

Балкана символ на цял полуостров
Нед Юли 29, 2012 10:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.