ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
До Гредаро - рид, езерце и връх - 17-18.август.09
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
До Гредаро - рид, езерце и връх - 17-18.август.09
Автор Съобщение
Мавруд

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря много за информацията. Какво се има предвид под "чуките" ? Доколкото разбирам да когато вървим нагоре да следваме дясната част на улея...Предполагам ще хванем пирамидките...След това до Кабата мисля, че няма да има проблем ...

Пет Юли 27, 2012 2:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Мавруд написа:
Искам да попитам, лесно ли се хваща пътеката от Муратово езеро към Влахинския превал. Иначе изкачването трудно ли е за хора с големи раници ? Пише на едно място, че било "Труднопроходимо" ... В сравнение да речем с Башлийската порта и Премката ?.....

Много лесно - гледаш захранващия езерото поток и от дясно на него търсиш къде започват пирамидите.
Същия е приблизително наклона и терена. Пътечката в началото е ту до потока по терен трева и камъни, ту по самия поток по камъните. По-нагоре тя минава в ляво на потока и качва превала. Много лесно се следи - утъпкана е. От превала към Кабата се следи по-трудно, но е около най-високата част.
За тежка раница - по-внимателно по камъняка.

Пет Юли 27, 2012 3:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мавруд

Ами ще внимаваме много, благодаря за съветите. Минавали сме далеч по-трудни участъци като гледам сега на снимките, вече знам точно как изглежда улея от снимките - така, че смятам, че ще го нацелим, а пътеката - усета ми няма да сбърка и ще видим я пирамидки, я пътечка. Дано само времето да се пооправи, че ако продължи да е мъгливо горе - ще си караме по маркираните пътеки и без отклонения. А за Кабата доколкото виждам по картата ми се слиза под Хвойнати връх до около 2450 м след което започва да се катери Кабата, но може би не е толкова стръмно и има вариант да не се слиза чак толкова много...А иначе Синанишката порта в посока Спано поле стръмна ли е много или нищо особено - просто повечко внимание къде се стъпва ... Знам, че звуча като някой разглезен турист, но от 15 години съм по планините, не е като да не съм ходил, но съм имал разни преживявания и винаги се презастраховам за маршрути, които не познавам особено, когато съм с много багаж...Smile

Пет Юли 27, 2012 4:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido

Мавруд написа:
Благодаря много за информацията. Какво се има предвид под "чуките" ? Доколкото разбирам да когато вървим нагоре да следваме дясната част на улея...Предполагам ще хванем пирамидките...След това до Кабата мисля, че няма да има проблем ...

Има един характерен скалист гребен между Муратов връх и Хвойнати. Улея от езерото води към него и се разклонява на две. Лявата част е камънаци в подножието на Муратов връх - този улей излиза вляво от гребена и доста близко до Муратов връх. Дясното разклонение е тревисто-каменисто и доста по-лесно проходимо. Не че не се минава и по двата варианта ама ...

Пет Юли 27, 2012 4:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Мавруд

Благодаря на всички за информацията. Вчера направихме следния маршрут: Спано поле - Бъндеришка порта - Муратово езеро - Влахински превал - Кабата - вр. Вихрен - х. Вихрен. Наистина няма проблеми с ориентацията, осеяно е с пирамидки и много хора. Имаше още 10-20 човека, който вървяха от Влахински превал към Кабата и за мое учудване една част от тях идваха от премката, която се намира до Муратов връх, но не от страната на Бъндеришката порта и Муратовото езеро, а от другата страна - намира се непосредствено по пътеката от Бъндеришката порта до х. Синаница. Хората бяха с 10-годишни деца и ги попитах не е ли стръмно въпросното подсичане - и определено отговориха утвърдително. Имаше и няколко руски групи в участъка. Изобщо Влахинския превал беше доста населен...Неприятно впечатление ми направи, че на Муратовото езеро горяха огньове и барбекюта, а децата хранеха рибите с храна докато си мият краката в езерото (и възрастните също, разбира се). До колкото видях и това езеро смело е тръгнало към заблатяване...Още едно неприятно впечатление - цяло Спано поле е буквално осрано ! Разбирам, че е много лесно да се пуснат няколко стотин крави и телета и на есен почти без пари да има угоени животни за кланницата, но това е огромно натоварване за района. Вода не може да се пие от никъде от Спано поле, защото ще се подриска човек от езерата и рекичките, а има цели полета в които няма растителност, а само говежда тор. Мисля догодина и аз да си взема една стадо 1000 крави и да дам на някой Пирински циркус да ми ги изхрани и отгледа за негова сметка. Разбирам местните, че като не даваме хотели горе ще гледаме крави, ама защо на всяка цена трябва да вземем всичко, което можем от природата и да оставим само нашите следи върху трупа й ... Навярно ще речете, че преувеличавам с кравите, но не мисля, че е за подценяване въпроса. Екоравновесието се нарушава - не бива да се прекалява ... Те догодина ще докарат 3 пъти повече крави или коне ...

Съжалявам, че се отклоних от темата - Гредаро и Влахинския циркус наистина са много красиво, но този път не ни бяха в посоката, само ги гледахме от Влахинския превал. Иначе като гледам ми се струва доста дълго и полегато това Гредарско било - дали наистина е така отгоре ? Има ли вариант за сравнително не екстремно изкачване на върха ?

Пон Юли 30, 2012 8:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido

Браво за прехода.

Спано поле си е традиционно пасбище, сигурно от няколкостотин години насам.
Ако ли го лишат от добитъка, съдбата му е да хвойняса цялото, а след това да се покрие с клек.
Ако това се случи, може би паркаджийте ще са доволни. Ние туристите - едва ли Very Happy

Гредаро - може и да е равно, но горе са нестабилни скални блокове и клек, доста серт е за минаване.
Има вариант от бреговете на Голямото Валхинско езеро и после стръмно нагоре към върха по един характерен тревист улей.
Така се пропуска билния траверс, на цената на сериозно драпане.

Изкопах една стара тема за Гредаро - да видиш за какво иде реч - http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=1808

Пон Юли 30, 2012 3:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.