Автор |
Съобщение |
petarpstone
|
|
Пон Юли 23, 2012 11:06 am |
|
 |
ferdi_mruvkata
|
|
|
|
тва мяза на отварачка за бира
А за кърлежите - превенция.
Аз лично се проверявам редовно по меките части
Веднаж се наложи да трамбовам пеш от Мирково до Буново долу в ниското през едни треволяци. Наблизо имаше ферми ... Направо скачаха по краката ми кърлежчетата...
_________________ Not All Who Wander Are Lost |
|
|
Пон Юли 23, 2012 11:57 am |
|
 |
mislesht
|
|
|
Това синьото не е ли за кучета?
Кърлежите не скачат.
И аз проверявам. Така ги откривам по себе си. Не се търкалям по земята, даже не лежа, но ме "обичат".
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Пон Юли 23, 2012 12:28 pm |
 |
 |
petarpstone
|
|
|
 |
 |
Това синьото не е ли за кучета?
Кърлежите не скачат.
И аз проверявам. Така ги откривам по себе си. Не се търкалям по земята, даже не лежа, но ме "обичат". |
А, и за кучета става - но те кърлежите се хващат по един и същи начин и при хората и при кучетата .
Пробвано е на човек де .
_________________ ТПД "Орлови скали"
http://www.orloviskali.eu |
|
|
Пон Юли 23, 2012 1:23 pm |
|
 |
ПАВЕЛ
|
|
|
|
 |
 |
А за кърлежите - превенция.
Аз лично се проверявам редовно по меките части
|
Кофтито е ,че веднъж ако те е ухапал , и в централата на Световната здравна организация да работиш пак няма гаранция .......Малко игра на тото се получава - какъвто ти е късмета ! Преди две години за първи път ме клъвна гадината, и като се поразрових за инфо.........- още тръпки ме побиват ! В аптечката съм сложил ТОВА - при правилно премахване на хайвана шансовете да се заразиш все пак са по-малки .
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=KDPW_g2AhAU |
|
|
Пон Юли 23, 2012 8:28 pm |
|
 |
mislesht
|
|
|
При навременно и правилно премахване, шансовете да се заразиш са по-малки. Не знам кой е измислил това въртене, но това не е правилно! Устния апарат на кърлежа не е тирбушон. Лошото е че медицински кадри продължават да го правят.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Вто Юли 24, 2012 11:34 am |
 |
 |
баир–будала
|
|
за кърлежите |
|
Веществата които носят зараза се съдържат в слюнката на кърлeжа.Кърлeжа може да носи,може и да не носи зараза. Обмяната на слюнката на кърлeжа със организма (в случая на човек) е след 48-я час от прилепването на кърлежа.Т.е. ако в рамките на 48ч. извадим кърлежа ,няма опастност от зараза,дори и да е носител на такава.Как да разберем дали сме заразени:Ако веднага се появи зачервявяне около мястото на прилепване на кърлежа-е реакция на организма срещу замърсяване ,примерно от почва .;Ако се появи зачервяване 2-4-6 дни след премахването на кърлежа-е алергична реакция .;НО ако се появи зачервяване около мястото на прилепване след 10-ия ден ОТ премахванато на кърлежа - е сигурен признак за заразяване с лаймска болест или друго такова.
_________________ to be continued...
Последната промяна е направена от баир–будала на Вто Юли 24, 2012 1:57 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Вто Юли 24, 2012 12:43 pm |
|
 |
petarpstone
|
|
|
 |
 |
При навременно и правилно премахване, шансовете да се заразиш са по-малки. Не знам кой е измислил това въртене, но това не е правилно! Устния апарат на кърлежа не е тирбушон. Лошото е че медицински кадри продължават да го правят. |
Точно така е - но тук трудно се променят нещата.
_________________ ТПД "Орлови скали"
http://www.orloviskali.eu |
|
|
Вто Юли 24, 2012 1:51 pm |
|
 |
Yassen
|
|
|
Май си падаме по джаджи
Кърлеж се вади лесно дори с пинсета от швейцарски нож. Първо трябва обаче да го удавим. Най-добре става в олио с капачка. После го отвъртаме по посока на часовниковата стрелка.
Българските змии, т.е. усойниците и пепелянките не могат да убият човек. Тяхната отрова е за мишки и най-много за някое зайче напролет. Човекът е твърде голяма лъжица за тяхната уста. Все пак:
1. Не се правим на Рамбо и не изсмукваме отрова с уста. Продават се уреди за тази цел, които правят вакуум. Имам такъв, купен от Франция (и аз обичам джаджи )
2. Мястото в никакъв случай не се стяга с турникет. Така ще оставим токсина в малка област, което може да доведе до некроза (умиране на тъкан). Ако не искаме да ни ампутират пръста, не правим така.
3. Пием вода.
4. И се молим на Бога да не сме алергични точно към този токсин. Ако сме, се молим на Бога някой да притежава инжекция за анафилаксис (алергиен шок), която по същество е адреналин. Това се бие в мускул. Искрено се надявам, че склонните към алергия хора си носят антихистамини, когато ходят по планина
Поздрави!
|
|
|
Вто Юли 24, 2012 6:16 pm |
 |
 |
Kent
|
|
|
Вто Юли 24, 2012 6:40 pm |
|
 |
Yassen
|
|
|
Така де
Грийтингс значи на теб и семейството ти 
|
|
|
Вто Юли 24, 2012 7:38 pm |
 |
 |
ПАВЕЛ
|
|
Re: за кърлежите |
|
 |
 |
Обмяната на слюнката на кърлeжа със организма (в случая на човек) е след 48-я час от прилепването на кърлежа.Т.е. ако в рамките на 48ч. извадим кърлежа ,няма опастност от зараза,дори и да е носител на такава.. |
Това не е вярно !
 |
 |
Май си падаме по джаджи
Кърлеж се вади лесно дори с пинсета от швейцарски нож. Първо трябва обаче да го удавим. Най-добре става в олио с капачка..
|
Това е най-лесният начин да се накара кърлежа да повърне стомашното съдържимо !
Когато пишем по такива сериозни теми, от които зависи човешкият живот, НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИМ ИМПРОВИЗАЦИИ !
http://www.riokoz-vt.com/kyrleg.htm
http://www.cdc.gov/ticks/
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=KDPW_g2AhAU |
|
|
Вто Юли 24, 2012 8:28 pm |
|
 |
Yassen
|
Re: за кърлежите |
|
 |
 |
 |
 |
Май си падаме по джаджи
Кърлеж се вади лесно дори с пинсета от швейцарски нож. Първо трябва обаче да го удавим. Най-добре става в олио с капачка..
|
Това е най-лесният начин да се накара кърлежа да повърне стомашното съдържимо !
|
Привет Павел!
Според линка ти кърлежът повръща, ако се третира със спирт, топлина или терпентин. Дали е така не зная, но има някаква логика.
Това, което пиша, се отнася за съвсем друго. Мъртвият кърлеж се вади много по-лесно от живия. Ето защо е полезно да го задушим (може с вода, но понеже олиото е по-плътно, става по лесно). Когато се задушаваш, не повръщаш. Невъзможно е.
Поздрави!
|
|
|
Сря Юли 25, 2012 9:53 am |
 |
 |
dido
|
|
|
|
Доколкото виждам, единствената качествена превенция е да се пръскаме с химикали, да носим дълги гащи и да се оглеждаме за гадини по тялото.
Разнасяните болести са гадни иначе - 1 месец седиш на тръни дали ще ти избие обив или не (май-юни и аз минах по този път ).
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Сря Юли 25, 2012 11:02 am |
 |
 |
ferdi_mruvkata
|
|
|
|
 |
 |
Кърлежите не скачат.
|
Това образно го казах, просто бяха много и хванах няколко да ме лазят.
 |
 |
Разнасяните болести са гадни иначе - 1 месец седиш на тръни дали ще ти избие обив или не (май-юни и аз минах по този път Very Happy ). |
То още по гадното е, че дори да не избие нищо първият месец, може да си си заразен и после стават яко мизерии. Единствената гаранция е изследване на кръвта
Аз се чудя хората по селата как оцеляват, овчари, животновъди и прочие.... Дядо ми на сезон си вади по 10 парчета
Явно заразените кърлежи не са чак толкова много.....
_________________ Not All Who Wander Are Lost |
|
|
Сря Юли 25, 2012 11:09 am |
|
 |
|