Автор |
Съобщение |
Georgi_8
|
4 дневен маршрут Родопи |
|
Здравейте, никога не съм ходил в Родопите и имам желание да направя 3-4 дневен поход. Може ли някой да ми каже подходящи маршрути с хижи за спане (ще е добре прехода да бъде от 4 до 7 часа на ден, може и повече, но да не е 12 примерно ), предварително благодаря!
|
|
|
Пет Юли 20, 2012 4:26 pm |
|
|
kokoex
|
|
Родопи |
|
Ами аз съм решил да правя нещо подобно - Връховръх, Персенк, Изгрев, Широка Лъка - а оттам нататък според ситуацията. Разстоянията са по около 20 километра всеки етап. Нормално ходене - 5 - 6 часа. Няма кой знае какви денивелации /освен може би слизането в Широка Лъка/
|
|
|
Пет Юли 20, 2012 8:34 pm |
|
|
Emil
|
|
|
На Върховръх ме е валял най-якия дъжд, ако тръгнете пеш от Перущица на едно място има нещо като ферма за малини до пътя. До самия път са, поне едно време ги имаше. Може да ти стане лошо от ядене. Стояли сме около час там.
От Изгрев нататък, даже без приспиване в Широка Лъка, направо при бай Стоян на Ледницата. Той ми е в номер 3 в класацията за хижари.
После от там през с.Мугла и Чаирските езера директно в Триград. Само че това не е 5-6 часа а малко повече. Пресичш почти напречно няколко рида
А Триград е добре за завършек. Има какво да се прави - разходки, каньони, пещери, езда и т.н.
|
|
|
Пет Юли 20, 2012 8:46 pm |
|
|
petko5
Регистриран на: 07 Юли 2010 Мнения: 44 Местожителство: София-Белоградчик-Стара Загора |
|
|
|
Ако сте с кола бих ви препоръчал следните маршрути:
1-ви ден : Оставате колата в с.Стикъл и от там до хижа Перелик - 4-5ч. лежарно ходене.
2-ри ден- хижа Перелик - връх. Карлъка- хижа Ледницата - 4-5ч лежарно ходене (при този преход гледките са невроятни и за мен това е един от най красивите преходи).
3-ден хижа Ледницата - Гела - с.Стикъл.
п.с. Миналата година хижаря на хижа Ледницата ни върза тенекия, а имахме две нощувки в хижата
Пристигнахме към 18:00ч. от хижа Перелик и видяхме че хижата беше заключена
След разговора с хижаря неговото обяснение беше че бил забравил...... и от там до Гела и Стикъл да си вземем колата....беше голям преход..... 13ч. и за това бих ви посъветвал ако правите резервация да сте "по-досадни" ....
Втори маршрут:
1-ви ден: Оставате колата в с.Буйново и от там с.Кожари-Водни пад-Триград
2-ри ден Триград - хижа Чаирски езера - Триград
3-ден Триград - Ягодина - Буйново
Приятна разходка от мен
|
|
|
Съб Юли 21, 2012 8:22 am |
|
|
bugcho
|
|
|
|
Триград хубаво... но как да се придвижим след това в неделя примерно към Пловдив от там?
|
|
|
Съб Юли 21, 2012 2:07 pm |
|
|
mislesht
|
|
|
Обозначете и местата с мечки,да знаем, че станаха много.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Съб Юли 21, 2012 5:15 pm |
|
|
Georgi_8
|
|
|
Благодаря за информацията!
|
|
|
Съб Юли 21, 2012 10:16 pm |
|
|
Emil
|
|
|
|
|
Триград хубаво... но как да се придвижим след това в неделя примерно към Пловдив от там? |
1. Някой да дойде да ви вземе например с кола.
или
2. Обърни маршрута в обратна посока. От Върховръх и Перущица е къде по-лесно да се върнеш в Пловдив.
|
|
|
Съб Юли 21, 2012 10:36 pm |
|
|
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
|
|
Триград хубаво... но как да се придвижим след това в неделя примерно към Пловдив от там? |
Ако сте с кола-има си Хасфалт,ако разчитате на обществен транспорт-2 часа махане пеш до Тешел,откъдето минава бусче"Борино-Пловдив".На спирката стрещу х-л Орфей е около10.15ч.
|
|
|
Нед Юли 22, 2012 10:55 am |
|
|
gundu
|
|
|
Еда идея осъществима както с кола, така и с обществен транспорт.
Ден първи - пристигате в Пампорово (х.Студенец). Ако сте с автобус от София, този в 8.00 е там някъде около 12. С кола - по ваша преценка и оставяте колата там. Преход до хижа Перелик 4-4,5 часа без много зор, но се обадете предварително на хижаря Янко, защото през седмицата често не са горе, пък и за храна може да се уговорите . Телефони 0886752111 или 889371409 (първия е неговия).
Ден втори - разкошен преход х.Перелик-х.Ледницата за 4-5 часа. Ако се заплеснете по пейзажи и гледки могат да станат и 6-7 . Лятно време Стоян си е почти винаги на хижата, но не е лошо едно позвъняване за всеки случай на тел. 0886038503 и.... вижте дали басейна вече работи или е станал на рибарник .
Ден трети - Ледницата-Широка лъка зо коло 3-4 часа без бързане. Автобус Широка лъка-Пампорово има около 15.45ч само не и в събота . От Пампорово автобуси и маршрутки надолу дал Господ.
Ако имате и четвърти ден , може след преспиване в Широка лъка: Широка лъка-Кукувица-ж.Изгрев-Чепеларе 7-8ч без препускане и много лесно за ориентиране. Или Широка лъка-Кукувица -Чепеларе 5-6 часа, но трябва да уцелите пътя. Като се качите на билния път над Кукувица и тръгнете наляво по голямата червена маркировка към х.Изгрев ще следите за стръмна отбивка(път) вдясно и на 50-70м под вас непосредствено до пътя надолу има заслон с покрив от каменни плочи(цикли). Е ... пакрай заслона и все надолу за около 2 часа и нещо сте в Чепеларе. От Чепеларе автобус или нагоре към колата в Пампорово или надолу съм Пловдив/София.
Приятна разходка!
_________________ ТУРИСТ - ЗДРАВИ КРАКА, ШИРОКА ДУША, РАНИЦА НА ГЪРБА...... И ПРАЗНА ГЛАВА,.. |
|
|
Нед Юли 22, 2012 5:31 pm |
|
|
irina
|
|
|
|
От Триград сутрин, ама в колко беше...май към 6 часа тръгва микробусче за Девин. Мечки няма тази година. Обходих района подробно...никакви следи. Питах хората в Триград и те казаха, че тази година хич ги няма.
|
|
|
Пон Юли 23, 2012 12:03 am |
|
|
|