ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
хижа Васил Левски - заслон Ботев
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
хижа Васил Левски - заслон Ботев
Автор Съобщение
тихомир томанов

Местожителство: карлово

Мнение Отговорете с цитат
Радвам се искрено че всичко е преминало нормално.За кучетата Дани има много изписано вьв форума пиратки каквото ти идва на ум другият пьт си носете.

Последната промяна е направена от тихомир томанов на Сря Юли 18, 2012 6:06 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Юли 18, 2012 3:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

DanielaEncheva написа:
Не помня да е било така преди няколко години, когато пак си имаше крави, но кучетата не се забелязваха.

И аз това казвам в една друга тема. Учудвам се, че от Дюза до заслона пак не сте нацелили кучета.

Сря Юли 18, 2012 4:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
DanielaEncheva

Наистина и през ум не ни мина това с кучетата, но вече ще тръгваме подготвени. Някакси не свързвам планината с такъв проблем, а по-скоро улиците на Сливен.
Преди заслона имаше кучета, но стопанинът им беше там и още като ни видя, ги подкара надалеч. По-страшното е, ако са оставени ей така, без стопанин наоколо.
Това не ни помрачи прехода, но се поизплашихме де, най-вече заради децата.
Сря Юли 18, 2012 4:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1gjd

Преди две седмици уикенда правих преход от Карлово - хижа Левски до хижа Козя Стена - Хр. Даново, час преди хижа Добрила ме подгониха няколко големи овчарски кучета които вероятно са точно описаните по-горе, въпреки виковете на овчаря който бе наблизо ме наближиха застрашително но за щастие реагираха на DogDazer II кучегона, и се отдръпнаха. По късно и преди хижа Дерменка имаше също кучета пазещи едни крави на паша и те реагираха "положително". Дано и в бъдеще да мога да разчитам на него, че както скитам сам из Централен Балкан си е доста стресиращо.
Сря Юли 18, 2012 7:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ПАВЕЛ

Поздравления за чудесния преход - радвам се ,че сте останали доволни от маршрута Smile ! Би било добре да качите някоя снимчица Cool .....

Сря Юли 18, 2012 9:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mislesht

lz1gjd написа:
...въпреки виковете на овчаря който бе наблизо ме наближиха застрашително но за щастие реагираха на DogDazer II кучегона, и се отдръпнаха. По късно и преди хижа Дерменка имаше също кучета пазещи едни крави на паша и те реагираха "положително".

И моите впечатления от кучегона са почти същите(имам същия), но все ми се ще да се подсигуря и с още някакво средство. Не ми се ще да ходим по планините, все едно прескачаме ограда на частен имот, особено пък по популярни и често посещавани маршрути като горния.

Чет Юли 19, 2012 11:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Yassen

Местожителство: София

DanielaEncheva написа:
Оттам до Добрила и хижа Васил Левски. Всичко си беше много красиво, но за първи път ми се случва в планината да бера страх от кучета. Навъдили са се едни овчари и кравари, които пасат стадата си точно покрай пътеките и на всичкото отгоре са се "презапасили" с кучета-пазачи. Малко след Добрила попаднахме на точно 6 каракачански овчарки - гладни, свирепи и насъскани. Продължихме да си вървим по пътя, без да им обръщаме внимание, но в един момент буквално обкръжиха таткото с малката на гърба и бясно залаяха на сантиметри от краката му. Много страшно си беше, още повече, че не бяхме подготвени за такава ситуация и нито пръчки, нито каквото и да е друго защитно средство имахме в ръцете. Добре, че стопанинът им се появи навреме, та ги изгони, иначе нямаше да ни се размине. Малко преди Левски, точно в котловинката преди гората - същата история. Там заобиколихме много, за да избегнем налягалите по пътеката кучета, които пазеха кравите си. Не помня да е било така преди няколко години, когато пак си имаше крави, но кучетата не се забелязваха.

Даниела, със сопичка само бихте вбесили овчарски кучета. Уверявам ви, че не желаете това!

Овчарските кучета никога не създават проблеми, ако човек не се намира твърде близо до стадото. Лаят и предупреждават да стоим надалеч, но не нападат (както сте се уверили). Основният подход към тях е да ги оставим да си вършат задълженията, един вид да им влезнем в положението. Планината е колкото наша толкова и тяхна Smile

Принципно просто се стремете леко да заобикаляте стадата. Ако това не е възможно, изчакайте кучетата да преместят стадото и да ви отворят път. Ако стадото е на пътеката, а кучетата между вас и стадото, не се опитвайте да преминете.

И пак, забравете за сопи, пиратки и други такива. Овчарските кучета (ако са наистина такива) са много по-бързи и опасни от хората. Тях дори вълците ги заобикалят отдалеч. Бъдете разумни Smile

Поздрави!
Чет Юли 19, 2012 1:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
peca

от къде да си го купя този Dog dazer2 Question Rolling Eyes

Чет Юли 19, 2012 5:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Живота

Yassen написа:
със сопичка само бихте вбесили овчарски кучета. Уверявам ви, че не желаете това!

Овчарските кучета никога не създават проблеми, ако човек не се намира твърде близо до стадото. Лаят и предупреждават да стоим надалеч, но не нападат (както сте се уверили). Основният подход към тях е да ги оставим да си вършат задълженията, един вид да им влезнем в положението. Планината е колкото наша толкова и тяхна Smile

Принципно просто се стремете леко да заобикаляте стадата. Ако това не е възможно, изчакайте кучетата да преместят стадото и да ви отворят път. Ако стадото е на пътеката, а кучетата между вас и стадото, не се опитвайте да преминете.

И пак, забравете за сопи, пиратки и други такива. Овчарските кучета (ако са наистина такива) са много по-бързи и опасни от хората. Тях дори вълците ги заобикалят отдалеч. Бъдете разумни Smile

Поздрави!

Точно със сопичката ги лекувам,явно не са те нападали по 5 наведнъж,кучетата винаги си имат водач което е доминиращо,това се разбира по агресията и се насочвам веднага към него,стремя се да го маркирам сериозно още от първият удар и всичко си идва на мястото,едно не остава,и за всеки случай газовия пистолет ми е в джоба,но до сега не ми се е налагало да го ползвам защото метода с дряна дава ефект,затова ходя с тояга а не със щекички с които да си чопля зъбите,даже съм виждал и още по интересни неща,някой си монтират даже метален шип отпред,и става като копие,мен от кучета не ме е страх та дори и да са доста сериозни,най големият звяр на планетата е човека.
Чет Юли 19, 2012 6:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1gjd

Аз не мога да гарантирам че ще действа 100% този "кучегон" не искам и да го рекламирам, извън планината съм го пробвал също и на някои кучета не действа (може да са глухи Wink ) но поне в планината ми е помагал. Лично моя си го купих от един от ловно-рибарските магазини в града. Бих взел и допълнително средство за защита. Аз също не вярвам тия кучета да ме нападнат и нахапят - човек трябва да запази самообладание и да покаже че не го е страх но е трудно постижимо с всички тия случаи на изпонахапани хора в населените места.
Чет Юли 19, 2012 7:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Antoon

Даниела, радвам се че така добре е минало всичко, за лифта Ви казах още в началото, така че сте били подготвени.
С кучета в планината съм се сблъсквал и аз много пъти, за щастие засега без негативни физически последствия, но това което стана онзи ден ми беше за първи път. Слизах от Костенурката към х.Плевен, в края на гората, малко преди пътеката да се съедини с тази от бившата х. Яворова лъка, видях на поляната стадо овце. Приготвих се за гръмогласна среща с овчарските кучета. Само че, не чух лай срещу мен, а в един момент от всякъде около мен се чуха стъпки - трите едри овчарки безгласно ме приближаваха по трите лъча на звездата на Мерцедес. Обградиха ме и зъбейки се, но без да лаят ме додкараха по пътеката към стадото - две отзад и едно отпред. Опитах се да кривна нанякъде - не се получи, и понеже не ми налитаха реших да продължа. Така ме закараха до овчаря, който ме "освободи" като ги отпрати с няколко сексуални обръщения към майките на кучетата. След това кучетата изобщо ме игнорираха докато минах през част от стадото, за да продължа пътя си. Описвам подробно случката, защото поне от моят опит, ми се струва атипична за овчарски кучета. Случвало ми се е веднъж подобно нещо, но то беше в гората над Симеоново (Витоша), есента - листата бяха паднали. Отдалеч видях двата (сториха ми се огромни) добермана, които с невероятна лекота прекосиха дерето и безгласно започнаха да се въртят в кръг около мен. Но стопанинът им свирна отсреща и те ме оставиха. Това ми се струва по-разбираемо, най-вероятно бяха обучени.
Чет Юли 19, 2012 7:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DanielaEncheva

Явно проблема с кучетата си го има. Като ви чета чак се почувствах наивна, че изобщо не съм го предвидила. Тук, по Сливенските планини, където основно ходим не сме се сблъсквали с такъв проблем. Но тук и стада по пътеките няма, то няма изобщо - по тези камънаци... За самообладанието е ясно, но както сама установих, много е трудно да останеш равнодушен, гледайки как заобикалят децата ти. В крайна сметка наистина не реагирахме, но поне моят адреналин доста се качи и бях на косъм да ги погна, все пак и аз имам инстинкт да си пазя децата. Вероятно са надушили адреналина и затова бяха толкова упорити.
С две думи, когато ти дойде като гръм от ясно небе и не си подготвен психически, няма как да не се изплаши човек според мен.
Снимки правихме много, не съм качвала досега и ще видя как точно ще се получи. Нещо не виждам откъде точно мога да ги кача...[/img]
Пет Юли 20, 2012 6:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
t.hristov

Даниела, много се радвамe, че всичко е преминало нормално при Вашата разходка от Добрила до Рай Very Happy
За кучетата, споделям мнението на колегата Живота -хубавата дървена тояга внася респект.
Относно качването на снимки, можеш да се регистрираш в www.snimka.bg
Пет Юли 20, 2012 8:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DanielaEncheva

Да видим дали това ще стане:

https://picasaweb.google.com/118273435339133696813/StaraPlanina_hijaVasilLevski_vrahBotev_hijaRai_July2012_resized?authuser=0&authkey=Gv1sRgCLrA0o_fmMGwBg&feat=directlink
Пет Юли 20, 2012 9:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DanielaEncheva

Мисля, че се получи. Ще прибавя описания по-късничко, но всеки, който е минавал дори веднъж по тези места, ще ги разпознае. Направих над 200 снимки, но тук се ограничих до много синтезирана версия на маршрута. Аз съм винаги зад фотоапарата, така че се виждат само децата и таткото. И най-важното - красотата наоколо.
Още веднъж, благодаря ви за чудесната идея.
Пет Юли 20, 2012 9:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 3 от 4

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.