Лично аз не бих тръгнал отдолу - нагоре, особено пък с по-голяма раница
Точно това беше грешката, която направихме миналата година: отдолу нагоре с големите раници се забихме в тая подсичаща пътечка. Досадно беше. Много добре си спомням къде сбъркахме. Всичко изглеждаше много ясно, стигнахме едно място, където пътеката се разклоняваше, но по такъв начин, че изглеждаше, като че ли двете разклонения се сливат малко по-нагоре. Имаше един дебел бор и едото разклонение минаваше от лявата му страна, другото от дясната. Хванахме наляво без изобщо да се замислим, защото ни се струваше, че и двете водят към едно и също място. Впоследствие, като се забихме в клековете разбрахме, че е било грешка.
Като се слиза отгоре също трябва да се внимава - ако пътеката прави завой вдясно, погледнете внимателно дали все пак няма продължение напред през камъните. Мястото, откъдето тръгва измамната подсечка, е камънисто и това е причината истинската пътека да не се вижда толкова добре.
Пон Авг 25, 2008 1:19 pm
pepino_bg
natam-nasam написа:
...има едно предателско отклонение, което те нахаква в клековете...
Е, аз ако не се прекарам, та кой . . .
В началото на пътеката (отгоре-надолу) има една чешма, която си беше вече в клековия участък, като на нея си има тур. табелка за Рилския манастир. Явно след нея сме свили надясно, а е трябвало да продължим напред, въпреки че нямам спомен за такава възможност.
Странна работа.
Пепино, благодарско за снимките и инфото. Жалко, че снимките на Итилиен не излизат, предполагам, че са хубави.
Съб Сеп 27, 2008 4:50 pm
ivjordan
Здравейте!
Аз съм Иван. Ходя по баирите с приятелката си, само двамата. Имаме скромен опит из Рила и другите планини. Тук https://picasaweb.google.com/116168524783202731355 има разни снимки от наши преходи.
Като за първи пост, искам да попитам, дали някой е ходил по-наскоро по пътеката от S-образния завой на пътя към Тиха Рила нагоре към Рилецкото било (зелената маркировка)? В какво състояние е? Има ли опасност от загубване или сериозен клекинг?
Също, слизането от Рилец към Смрадливото езеро, как е, откъде се минава?
Планираме еднодневен преход, като ще оставим колата на отбивката за зелената маркировка и от там да се качим към Баба, Теодосиеви караули, Рилец и от там слизане към Смрадливото и Тиха Рила или към Рибни през Мермерски преслап и пак Тиха Рила.
Ако някой има пресни впечатления от маршрута, ще бъде много полезно.
Не ползваме ГПС, ориентираме се по туристическата карта основно и понякога по топографските на руското ГЩ.
Благодаря предварително!
Пък после ще споделяме снимки
Пет Сеп 30, 2011 12:17 am
irina
Зелената маркировка е само до разрушената мандра. Много добре си върви пътеката. Има и мечки! Сериозно, не се бъзикам. След мандрата се върви по реката и се излиза малко преди Теодосиевите караули, няма пътека от там до билото, нацелваш си караулите и вървиш на там. Както казваш скромен опит...не знам...то си е камънак. По принцип става за един ден това което си планирал. Като време не мога да кажа колко е, никога не помня кое колко се ходи
Пет Сеп 30, 2011 10:56 am
ivjordan
^ Мерси!
Камънака не ни плаши. Виж, мечките... Дано не срещаме!
Като разстояние не ми се вижда проблемно за ден. Все пак, денят още е дълъг и има поне 10-11 светли часа за ходене. А и връщането на челник от Рибни или от Тиха Рила не е никакъв проблем. (То и без челник става по тая магистрала).
Интересува ме най-вече, дали има непроходими клекове и някакви много стръмни и опасни места. Възможно ли е да се загуби някъде човек.
Преди около месец и половина бяхме из района и погледнато от Смрадливото езеро, не видях да има пряко слизане от Рилец, но някой май беше писал тук, че е слизал към стената на езерото. На мен там ми се видя много клек. Говоря за път, различен от този от премката мужду Кьоравица и Рилец надолу.
Пет Сеп 30, 2011 11:27 am
igurbev
ivjordan написа:
Преди около месец и половина бяхме из района и погледнато от Смрадливото езеро, не видях да има пряко слизане от Рилец,
Тръгвайки по билото, на което е самия Рилец и после продължавайки на север почти до края на високата част, от там вдясно тръгва пътека за Смрадливото езеро. Има пирамидки. Билото е каменисто и на пръв поглед не изглежда много проходимо, но се минава.
Пет Сеп 30, 2011 11:39 am
irina
Да, точно така е както го е описал igurbev от края на билото след вр.Рилец в дясно. няма клек и няма къде да се загубите, вижда се всичко съвсем ясно, еее ако не е в облак няма страшно с мечките, както казах в един друг пост, Рилските са добрички!
Пет Сеп 30, 2011 12:01 pm
ivjordan
^Благодаря за разясненията!
Те не ни попречиха да са пообъркаме тук-там, но всичко завърши успешно.
Маркировката до мандрата е добра. Има малка възможност за грешка при водохващането, където пътеката се раздвоява и по-лесно видимо е грешното, дясно отклонение, но то скоро свършва. Правилно е лявото отклонение с посока нагоре.
Мечки наистина има, но за щастие ние не срещнахме, видяхме само от онези неща, които се обсъждат в една друга тема
На мандрта потеглихме надясно към Голямото манастирско езеро, а от там към връх Баба.
Нататък всичко е ясно - все по билото, а и пътеката е ясно видима през по-голяма част от пътя.
Големият проблем дойде на слизане от Рилец. Поехме в дясно по нещо като улей, чието начало бе маркирано с две-три пирамидки. Това е почти веднага след котата в северна посока. Ето и една снимка с грубо очертания маршрут: https://picasaweb.google.com/116168524783202731355/nYByt#5658900771068299298
Това не го препоръчвам на никого, стръмно е ,хлъзгаво е, отнема много време!
Е, криво-ляво слязохме, а нататък е лесно.
Проблемното място след Смрадливото езеро е премаркирано и вече е по-трудно да се обърка. Има и пирамидка от камъни в правилната посока.
Браво на вас! Гадно е по камънака, но пък аз този част на Рила много си я обичам, защото точно по този маршрут не минават много хора.
Нед Окт 02, 2011 8:51 pm
tanjai
Говорих с един от пазачите на манастирската гора, той ми каза, че от Кирилова поляна нататък в дясно има една мечка с две мечета. Отляво една мечка с май едно мече и отделно едно малко глупаво мече се мотаело.
Да питам в тази тема кои са тези два или три бяха върха от Кирилова поляна вляво, точно под тях от там тръгва пътеката за Сухото езеро и като се качваш почти ги заобикаляш отдолу ?
Пон Окт 03, 2011 6:53 pm
irina
Двуглав, Злия зъб, Ловница, Голям купен...всички тез и още други много мощно ти висят над главата
Пон Окт 03, 2011 7:28 pm
tanjai
Мерси много, да взема и една погледна в една карта да ми се проясни съвем
Пон Окт 03, 2011 7:43 pm
Petya
Джендем в Рая...
Има върхове, на които живееш дълго време... в мислите си... и към които се връщаш...
Рилец (Джендема), за мен, е такъв. Суров, даже отблъскващ - иска ти се по-бързо да успееш да преминеш през камънака, но в същото време могъщ и привлекателен по някакъв особен начин - предизвиква те да се върнеш пак и да погледнеш невероятните красоти, които се разкриват от него... Ад, но в Рая!
Замислили го бяхме като лежерна следобедна разходка до Черния гьол, но не можахме да устоим на Рилец, а и нали предния път си слезнахме по онова стръмно нещо след котата и сега искахме да го извървим целия - от север на юг. Слезнахме си през Кьоравица и Рибните до Тиха Рила.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети