Въпрос за маршрут.
Здравейте.Смятам тези почивни дни да мръдна до Рила.Ще ми се да тръгна от ЦПШ,оттам през хижа и връх Мальовица,Раздела,Зелени рид,Яворова поляна,ЦПШ.Моля,бихте ли ме ориентирали приблизително колко време биха ми отнели отсечките между всяка една от споменатите точки.Може и в обратна посока. Ще бъда с палатка.Благодаря.
Ще кажа"по книга",че вече ми излезе име на бързоходец
ЦПШ-х.Мальовица-50мин.
хижата-в.Мальовица-2.30-3ч
в.Мальовица-Раздела-около 2.30-3ч.
по Зелени рид не съм минавал-предполагам че е към 3ч.,като гледам качването ми през циркуса колко беше....
Яворова поляна-ЦПШ-40-50мин.
Щом ще носиш палатка-напълно постижимо за 2 дена!Дано случиш хубаво време,че вчера срещнах един,дето "спал"на палатка на Еленино езеро в гръмотевична буря(аз бях на Иван Вазов) и каза че доста зор видял вечерта...
Чет Юли 12, 2012 8:25 pm
Vicky
Ще използвам вече направената тема, защото заглавието доста добре описва и моя повод за писане, дано собственикът няма против.
Ще ми се в идния прекрасен вторник да се поскиторя из Рила от Костенец (ж.п. гара->Вили Костенец) до Белмекен (хижата и върха). Май има маршрутки от гарата до Вики Костенец. Потърсих из нета и излиза, че от Вили Костенец е около 4,5-5 часа до х. Белмекен, това относително вярно ли е? Иска ми се за един ден да се отърча до там и обратно и ако е толкова, ще успея предполагам. А и доколкото разбирам има вариант да стигна до хижата през върха-за предпочитане ли е и има ли нещо, което трябва да се знае за пътеката Костенец-х. Белмекен?
Благодаря ви!
Чет Юли 12, 2012 9:47 pm
Emil
Еднодневен преход до х. и вр.Белмекен и обратно
Доколкото се сещам, че последно минах от там през 2008, бяхме първата група спали там след ремонта, пътеката отдолу нагоре първо си е път асфалт, после черен планиснки и някъде в средата на маршрута се отклонява пътеката през гора а после и през клек. И така на хижата. 4 часа със сигурност ще направиш до хижата нагоре, даже за по-сигурно ги брой 5ч.
Да минеш първо през върха на път за хижата е малко странно от тази посока откъдето идваш , но от хижата е на около 1 час. На около час и половина от хижата е и вр. Острец с неговия скален ръб и въжета. И от двата върха има хубави гледки.
Като се има предвид, че сега Слънцето изгрява към 6,00 и залязва към 21,00 разполагаш с около 15-16ч. Само не знам транспорта с мрашрутките (ако ги има) кога ще те качат до изходната точка. Така че най-много да отидеш до вр.Белмекен, което всичкото общо няма да е под 12 ч.
Ще използвам вече направената тема, защото заглавието доста добре описва и моя повод за писане, дано собственикът няма против.
Ще ми се в идния прекрасен вторник да се поскиторя из Рила от Костенец (ж.п. гара->Вили Костенец) до Белмекен (хижата и върха). Май има маршрутки от гарата до Вики Костенец. Потърсих из нета и излиза, че от Вили Костенец е около 4,5-5 часа до х. Белмекен, това относително вярно ли е? Иска ми се за един ден да се отърча до там и обратно и ако е толкова, ще успея предполагам. А и доколкото разбирам има вариант да стигна до хижата през върха-за предпочитане ли е и има ли нещо, което трябва да се знае за пътеката Костенец-х. Белмекен?
Благодаря ви!
За връщане от върха може да пробвате жълта марка,която според картите слиза към черния път покрай з.Помочена поляна и надолу за х.Гургулица,но не знам в какво състояние е пътеката-не съм я минавал!Пробвали сме тази през змийската пътека и з.Крайна и мога да кажа че е много зле!!!
Пет Юли 13, 2012 9:22 am
vladofff
районът ми е любим и съм минавал многократно през всичките възможни пътеки там, лете, зиме, нощем, в лошо и хубаво време. та моят съвет е да не ходиш по долината на Чавча към хижата защото е продължително и скучно, няма и никаква панорама. най- добре е ако има таксист, да го навиеш да те качи на гургулица и от там през вр.Плевнята да изкачиш Белмекен и от там по жалоните да слезеш към хижата, вярно дениевлацията е сериозна но ако тръгнеш пеш от Гургулица имаш едно предимство, а и от време на време се разкриват известни панорами. този маршрут е най-добър през зимата при много сняг, защото на Плевнята клекът се скрива и ходиш отгоре по иначе невъзможни за преминаване участъци/естествено поне със снегоходки/.
Пет Юли 13, 2012 9:49 am
Mariana1000
fena73 написа:
Vicky написа:
Благодаря ви!
За връщане от върха може да пробвате жълта марка,която според картите слиза към черния път покрай з.Помочена поляна и надолу за х.Гургулица,но не знам в какво състояние е пътеката-не съм я минавал!Пробвали сме тази през змийската пътека и з.Крайна и мога да кажа че е много зле!!!
Пътеката с жълтата маркировка (през Помочена поляна) преди няколко години беше добра, бяха направени просеки в клека, имаше само едно място, където се губеше маркировката - като се излезе от клека, но билото вече се вижда и човек може да излезе направо на него между Соколов връх и Белмекен. Гледките към язовира са страхотни, имаше и много цветя. Ние тогава се качихме по жълтата, а слязохме по зелената маркировка, но за един ден ми се вижда много такова ходене, макар и без багаж. Има много хубави полянки за палатка, ако на човек не му се спи в хижата
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети