ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Възможни ли са тези преходи?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Възможни ли са тези преходи?
Автор Съобщение
mikesli

Местожителство: Сливен

Мнение Отговорете с цитат
Не съм минавал маршрута наведнъж, но ми давате добра идея Smile Смятам че е напълно възможно да се мине за един ден. Естествено без да се ходи до Момина Поляна, а само по билото. Разстоянието е 43 км. ортопроекция т.е. действителни 47-48 --- 11-12 часа
Сря Яну 25, 2012 4:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
irrrka

Местожителство: София

Мнение Вежен-Тъжа Отговорете с цитат
Вмъквам се в темата, за съвет и за моя маршрут (покрива се до някъде с този на lz1 ):

х.Вежен-х.Козя стена /5ч/
х.Коза стена-х.Добрила /8ч/
х.Добрила-з.Ботев /8ч/
з.Ботев-х.Тъжа/х.Плевен(?)-Априлци /4:30ч/

Тъй като правя по-дълга от 2-дневна организация за пръв път, искам да попитам дали е ок за средно ниво туристи (двама сме), практикуващи едно и двудневни маршрути + един по-дълъг /7дневен/ миналата година в Стара планина пак от от х. Ехо,но на запад.
Второто нещо, което се чудя след десетките изчетени пътеписи е, всъщност, дадените времена такива ли са или важат само за бягащи туристи?
Трето-понеже знам, че не измислям топлата вода с този маршрут- интересува ме обратния превоз до изходната точка, някой има ли информация (питах и в другата тема, дано някои е правил това упражнение), т.е. Априлци-Рибарица и то в неделя. Какви са вариантите освен автобус Априлци-Троян, Троян-Рибарица (и разписание за този превоз?) и от там с такси (?) до хижата Rolling Eyes
Приемам съвети за промяна на маршрута (вкл. дали е по-удачен обратния вариант), общо имаме 5 дена, като явно петия ще трябва да отделим на автобусните линии Crying or Very sad За мен е важно да видим Козя стена, Амбарица-Ботев, така че ако има удобно качване от юг до Козята, ще е доста по-добре..Благодаря на отзовалите се предварително!
Пет Юли 06, 2012 11:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Мнение Re: Вежен-Тъжа Отговорете с цитат
irrrka написа:
Вмъквам се в темата, за съвет и за моя маршрут (покрива се до някъде с този на lz1 ):

х.Вежен-х.Козя стена /5ч/
х.Коза стена-х.Добрила /8ч/
х.Добрила-з.Ботев /8ч/
з.Ботев-х.Тъжа/х.Плевен(?)-Априлци /4:30ч/

Тъй като правя по-дълга от 2-дневна организация за пръв път, искам да попитам дали е ок за средно ниво туристи (двама сме), практикуващи едно и двудневни маршрути + един по-дълъг /7дневен/ миналата година в Стара планина пак от от х. Ехо,но на запад.
Второто нещо, което се чудя след десетките изчетени пътеписи е, всъщност, дадените времена такива ли са или важат само за бягащи туристи?
Трето-понеже знам, че не измислям топлата вода с този маршрут- интересува ме обратния превоз до изходната точка, някой има ли информация (питах и в другата тема, дано някои е правил това упражнение), т.е. Априлци-Рибарица и то в неделя. Какви са вариантите освен автобус Априлци-Троян, Троян-Рибарица (и разписание за този превоз?) и от там с такси (?) до хижата Rolling Eyes
Приемам съвети за промяна на маршрута (вкл. дали е по-удачен обратния вариант), общо имаме 5 дена, като явно петия ще трябва да отделим на автобусните линии Crying or Very sad За мен е важно да видим Козя стена, Амбарица-Ботев, така че ако има удобно качване от юг до Козята, ще е доста по-добре..Благодаря на отзовалите се предварително!

С моята съпруга ежегодно правим много подобен преход, който включва това което ви интересува. Тръгваме от Христо Даново /до там с пътнически влак от Карлово/ през Дамлъдере отиваме за около 5 часа до Козя стена. На другия ден до Добрила за 9 часа, но там има 0,5-1 час въртене преди връх Козя стена, че все объркваме пътеката Smile. Третия ден Добрила - Тъжа за около 13-14 часа. Тук вие може да си го разделите с една нощувка на з.Ботев. Четвърти/пети/ ден х.Тъжа - с.Тъжа 5-6 часа с разглеждане на един от най-красивите водопади Кадемлийското пръскало. Ако ви се вижда малко можете сутринта първо да скочите до вр.Марагидик за да се насладите на изключителна гледка на централното старопланинско било от север 2-3 часа отиване и връщане + снимки от върха. От с. Тъжа има влак в 18.08ч. за Карлово и София
Съб Юли 07, 2012 8:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
irrrka

Не бях включила от Тъжа до Априлци часовете Smile
успокои ме за Добрила-з. Ботев, защото там си мислех, че ще го докараме до към 10 часа през Амбарица и Купена.
След умуване, допълнителни справки и вашите мнения, окончателни маршрути ми остават:
Розино-х.Козя стена-х.Добрила-з.Ботев-х.Тъжа-с.Тъжа
Благодаря за помощта!
Съб Юли 07, 2012 2:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

Ивайло, не си разбрал - те имат 5 дни и затова плана е много добър.
Пътят от х.Тъжа до с.Тъжа е много красив, особено в горната час и минава покрай Кадемлийското пръскало - изключителен водопад, после има отклонение до Бапското пръскало, отделно има няколко огледни площадки към ждрелото на р.Тъжа
Разбира се ако имат сили могат 5-я ден да минат през Соколна, но влакът не спира в Габарево, защото е бърз, а е и тежък прехода като за 5-ти ден Smile
Съб Юли 07, 2012 4:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mikesli

ZCEZBPM написа:

Уф, не обърнах внимание че няма влак за София след обяда от Габарево, ама нищо не пречи да хванат бусчето в 15:15 от Габарево до Казанлък и от там влак в 17:37 за София SmileSmile

Може и така - през Казанлък. Но влакът в 17:37 между Казанлък и Карлово е "полубърз" спира през гара т.е. спира на Павел баня и Тъжа. Може, след като се слезне от Соколна до барата да се тръгне в югоизточна посока /има черен път/ за Павел Баня. Ходенето в повече е най-много 1.5 км
Съб Юли 07, 2012 6:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гунди

Местожителство: Стара Загора

Иво,ние като слизахме от х.Соколна,излязохме от гората,тръгнахме по равния черен път.След около 1км(може и по-малко),видяхме разклонение и табела,указваща посоката и на нея пишеше"бара".Явно това има на предвид колегата!

Нед Юли 08, 2012 6:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гунди

Местожителство: Стара Загора

Laughing ха-ха,вярно,бяхме перкулясали от жега,мазоли,пришки и прочие Laughing

Нед Юли 08, 2012 7:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
irrrka

При първоначалния вариант със захождане от север бяха 4 дни, защото трябваше да отделим цял ден за връщане към София. От юг наистина е доста по-удобно и спокойно може да се уплътни цялата ваканция пешком. Иначе точно заради водопадите избрах до с. Тъжа, а и сега виждам, че картата ми свършва преди Соколна Confused А за удължаването на маршрута до хижа Тъжа през Райското пръскало ми се струва доста интересно само трябва да видим каква ще е кондицията.
Доста хора чета, че от Добрила прескачат заслона и директно към хижа Тъжа, но на мене ми се струва невъзможно като за първо минаване по маршрута, не знам, то на място ще се разбере Laughing

Последната промяна е направена от irrrka на Нед Юли 08, 2012 1:10 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Юли 08, 2012 1:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
irrrka

Тая Павел баня много далече бре, да вървиш насред полето и накрая с риск да си останеш с багажа на спирката Laughing май по-добре наистина изход на Габарево с бус до Казанлък/или до Калофер ако има и от там на влакчето.
Нед Юли 08, 2012 1:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

irrrka написа:
.... че от Добрила прескачат заслона и директно към хижа Тъжа, но на мене ми се струва невъзможно като за първо минаване по маршрута, не знам, то на място ще се разбере Laughing

А! Какво значи "за първо минаване" Smile Точно за първото е най-добре, после като се натрупат годините, кюфтетата и бирата започва да става все по-трудно Smile
Всъщност на прехода от Козя стена до Добрила ще разберете. Ако усетите, че имате крака за още 4 часа - тръгвайте. В тези хижи храна има - не се товарете. Вземете минимум по 1,5 литра на човек вода за пътя от Добрила до заслон Ботев. Сега денят е дълъг - ще почивате по-често и ще стигнете. Обаче този ден дето ще го спестите съм малко скептичен, че ще можете да го използвате за спускане в Габарево през Соколна. От Тъжа до Соколна са 6-7 часа много сериозно ходене с големи денивелации и пак съвсем сухо. После пак са 3 часа до Габарево, което общо никак не е малко, а ако предния ден сте махали 12-14 часа ..... амбициозно ми звучи Smile

Предния план който написа ми звучи най-разумно :
1. с.Розино - Козя стена
2. Козя стена - Добрила
3. Добрила - заслон Ботев
4. Заслон Ботев - х.Тъжа
5. х.Тъжа - с.Тъжа

4-я ден т.к. наистина е малко /само 5 часа Smile/ можете да направите изкачване до Марагидик
3-я ден ако ви остане време можете да отидете на вр. Побитата глава
Нед Юли 08, 2012 2:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
irrrka

А, не. Планът си остава този, с финал с.Тъжа. Просто разглеждах за Соколна и Габарево как стоят нещата. Обмислям едно отделно ходене към Соколна, Мазалат и Узана живот и здраве Smile
Нямам търпение вече Very Happy
Нед Юли 08, 2012 4:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mikesli

irrrka написа:
Тая Павел баня много далече бре, да вървиш насред полето и накрая с риск да си останеш с багажа на спирката Laughing май по-добре наистина изход на Габарево с бус до Казанлък/или до Калофер ако има и от там на влакчето.

Аз само предложих варианта с този влак.

Който иска може да походи половин час повече....
Въпросното автобусче от Гъбарево за Казанлък минава на 200 метра зад жп спирката и спира на разклона. През този разклон минават и всички автобуси от Павел баня....

Барата се намира малко преди началото на парка.... всъщност ето карта:

по спомен нарисувах и пътя по който минахме преди година. Ето в този пост съм го описал наобратно.
Нед Юли 08, 2012 7:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
georgetg

Местожителство: Варна

Здравейте,

Явно тази тема е актуалната за въпроси около Балкана, а и маршрутите също донякъде съвпадат.Нашата малка групичка се състои от една кола морски чеда, тръгнали за годишното едноседмично скиторене из планините.Целта е х.Ехо-з.Ботев. Ще подходим от север, с първо спане на х.Хайдушка песен. Въпросите са ми главно логистични:

1.Има ли къде да се остави колата в Чифлика за няколко дни ? За предпочитане е в Троян, но според едно разписание, което видях - в почивни дни последния автобус Троян-Чифлика е 1230.Така ли е? Защото ме съмнява да успеем за него и ще се наложи да продължим до горе с колата.
2.Относно Хайдушка песен.Има ли храна/бира на хижата или препоръчвате да се спи в Чифлика.Чета доста различни мнения из нета...
3.Маршрута по дни е: х.Хайдушка песен->х.Ехо(през вр.Кашка и Ушите)->з.Орлово гнездо->х.Добрила->з.Ботев(по билото)->Априлци(през х.Плевен) От Априлци към Троян/Чифлика за колата.Предполагам разбивката по дни е ок за морски чеда, които виждат планина един път в годината.
4.Ако видим зор до около Купена - с евентуално малко връщане и слизане към х.Амбарица - колко реално се печели...или да стискаме зъби до з.Ботев Smile

Благодаря предварително, живи и здрави!

edit: последен въпрос - вярно ли е следното: единствената маршрутка от Априлци до Троян, която минава през кв. Видима тръгва в 14:20 (и то само през работни дни) от кв.Острец
Сря Юли 11, 2012 10:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
georgetg

Местожителство: Варна

МерсиSmile Това е идеята - за черешката! Питането беше относно възможен вариант за отстъпление, ако се наложи.Добрила-Ботев съм го гледал само "отдолу" (от з.Ботев-х.Левски-х.Добрила) и на карта/снимки...и така се е загнездил в съзнанието Smile

Edit: ...а някой за другите въпроси...поне първия - другите не са от съществена важност.Smile
Сря Юли 11, 2012 10:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.