...
А от Джано до Ченгелчал времето колко е?
...
Ако отскочим до Сиврия от Джано- нали по билото се върви? Камъняците как са?
Джано-Ченгелчал - около 45 мин
до Сиврия от Джано-в началото се заобикаля от страната на Попово езеро 1 чучка, после се държи билото. Има доста камъни.
Абе що не го оставиш това куче на двора и да ходиш както ти е кеф ?
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Юни 26, 2012 10:49 am
tzezko
кучето
Изобщо не го мисли кучето, ще се справи по- лесно от вас. Имаме 4-годишна немска овчарка и сме я повели по планините от малко кутре. Мусала, Мальовица, Суха Вапа, Манчо, Белмекен, Вихрен, Ботев от вси страни, Ком, Вежен, Юмрука, Козя стена, Амбарица...... и не се сещам всички върхове, през които сме минавали с Караманчо. Перфектно се ориентират между камъните, по сипеите. Миналото лято от х. Яворов през Кончето и вр. Вихрен до хижата, припкаше пред нас, докато някои хора лазеха по ръце и крака. Въпросът, на който трябва да си отговорите е , доколко е тренирано за да не го изморите с дълги преходи. Другото е да предвидите вода ако сте в безводен район, поне двойно повече отколкото за човек.
Вто Юни 26, 2012 12:22 pm
isi
еее, мнг ме обнадеждихте
Той е кораво куче, издържал е на преходи с катерене, така че ще се справи, та дори в жега сме го мъкнали и не се е спирал.
Само на време се надявам, че предния път ни гърмя една буря цяла нощ на Папаза
Не можем да го оставим в Сф, защото няма кой да го разхожда, а живеем в апартамент. Освен това планината е неговото място. Ако не го вземем, е все едно някой мен да ме държи далеч от нея!!!!!!
Вто Юни 26, 2012 1:32 pm
bozdugan
Куче
Един съвет: водил съм кокер шпанйол по планините много, направих му ботушки за лапите защото се подбиват по камъните, не знам дали се продават в България.
Билото между Джано и Сиврия не е за подценяване и е доста дълго, с много клек, може да се слезе към Кременския циркус и оттам обратно до Безбог.,от към Поповото е много стръмно през сухия сезон, за ски обаче е разкошно ако Ви стиска.
Носете повече вода за животното.
т.нар.Малко конче не е проблем.
Сря Юни 27, 2012 8:10 am
igurbev
Re: Куче
bozdugan написа:
Билото между Джано и Сиврия не е за подценяване и е доста дълго, с много клек, може да се слезе към Кременския циркус и оттам обратно до Безбог.,от към Поповото е много стръмно през сухия сезон
Понеже тъкмо в момента съм се хванал с едни снимки от района, ето една на билото към Сиврия, снимано от Джано (многото клек не се вижда нито на слизане към Кременските езера, нито по билото):
Сря Юни 27, 2012 8:44 am
bozdugan
Хубава снимка, минавал съм по него преди 20 години, привечер, тогава ми се видя доста клека по билото, не твърдя за склона към Кремените, на снимката Ви се виждат доста големи туфи в началото, които си спомням че бяха неприятни
Сря Юни 27, 2012 9:43 am
isi
ей такива снимки са мнг добре
И аз съм мислела маршрута през Кременските към х.Безбог, ама не знам дали няма да се загубим и засега не ми е станал фикс. Колкото народ съм срещала да ходят до Кременските, винаги са ме съветвали да минавам през Джано, защото все са се губили. МИналата година като ходихме към Полежан, специално огледах пътя, който се вижда от пътеката за Попово към Кременските и изглеждаше мнг просто, но явно само от високо, в ниското хора мнг се губят в клековете. Дори едно семейство бяха минали пътя от езерата до хижата за 4 часа!!!!!!!!, а преди това бяха качили Джано.
Както и да е. Аз пак да благодаря за цялата информация, с която ме засипахте от нас остана само да качим поне един от върховете
Оф последно пак да питам, че ако пристигнем навреме в събота, а качим върховете в неделя и имаме време в събота, до Самодивските езера има ли нещо притеснително? То кервана ще го разпънем от към Джано и мисля от там да прецепя към езерата
И ако се сетите за още нещо в района ( като изключим сериозните върхове, че там ще отнеме мнг време), което може да се види за толкова малко, предлагайте. Кучето не го мислете, той сигурно ще остане с Боби на езерото, а аз ще се пошматкам за някоя друга гледка и снимка
Сря Юни 27, 2012 9:50 am
igurbev
bozdugan написа:
... се виждат доста големи туфи в началото, които си спомням че бяха неприятни ...
Пътеката ги заобикаля, в клек не се влиза изобщо.
Сря Юни 27, 2012 9:51 am
lubitel
isi написа:
....през Кременските към х.Безбог, ама не знам дали няма да се загубим..... защото все са се губили.... в ниското хора мнг се губят в клековете....
Странно. Пътеката от Кременските езера към х. Безбог е толкова ясно очертана! Трябва да се внимава на три места - там, където пътеката се включва към тази за Харамибунар и село Кремен, да се завие наляво;
- след пресичане на река Ретиже, отново да се тръгне наляво, т.е. обратно на течението. Там някъде, вляво, са каменните пирамидки за пряката пътека, но на слизане, няма да намерите отклонението;
- след около 20-тина минути ходене, ще минете заблатено място, след него трябва да търсите пътеката за х. Безбог, вдясно. Ако продължите направо, ще стигнете езерата и официалната пътека. След като се отклоните, пътеката криволичи и след няколко изкачвания, ще стигнете овчарника. От него тръгва заобиколна пътека, която ще ви изведе при механата до х. Безбог.
Пътеката, в по-голямата си част има стара маркировка, мисля синьо-бяло и все още се поддържа.
Сря Юни 27, 2012 10:26 am
dido
Хъм хъм гледай значи как ги обясняваш нещата ...
Пътеките от Кременските (Джангалските езера) за х Безбог са една камара, да отбележа възловите места за объркване:
1. Под прага на Голямото (Долното) Кременско езеро има разклон. Наляво, към клека под Сиврия се отклонява една позапусната пътека до едно от Рибните езера. Надолу покрай потока продължава другата пътека за Ретиже.
2. Пътеката за Ретиже от своя страна се разклонява на две вътре в клека при най-ниските Кременски езера. Разклонът е почти незабележим. Наляво тръгва слаборазличима пътечка към западното заблатено гьолче. Тя по-късно излиза на потока, дето отводнява всичките Кременски езера, върви по потока и излиза на Ретиже.
3. След разклона, споменат в 2, основната пътека слиза надолу по ската към Ретиже, прави една чупка на изток и се влива в пътеката Ретиже-м. Изворите. Там ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се свива вляво (запад) и се излиза на Ретиже при слива на потока от Кременските езера (до пътечката в 2). Ако се продължи погрешно вдясно - се минава покрай м. Изворите с излаз на Горния Дервень - пътя до Харамибунар.
4. Дотук пътечките в 2 и 3 излизат на слива на потока от Кременски езера с Ретиже. Оттам нататък се пресича реката и се търси пътека на запад (вляво), нагоре срещу течението на Ретиже. Обратната посока - надолу по течението на Ретиже отново води до Горния Дервень - пътя до Харамибунар.
5. Скоро след разклона от Ретиже, нагоре по течението, има слабозабележима пътечка вдясно. Тя подсича един скалист скат и след стръмно изкачване излиза на тревистия мочурляк под овчарникана бай Либен. Оттам пътеката е ясна - покрай овчарника, клека и Безбожкото езеро.
6. Ако подминем тази слабозабележима пътечка в 5., продължаваме нагоре покрай Ретиже през просеката в клека и излизаме на тясна ливада с няколко блатисти дупки. Малко след това има разклон надясно (североизток), който отново ни изкарва под овчарника на бай Либен. Ако пропуснем разклона и продължим на запад, минаваме покрай няколкото Рибни езера и излизаме на разклона жълта/зелена маркировка.
Както се вижда, получи се една сериозна плетеница от пътечки. Това обяснява многобройните случаи на загубване по трасето
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Юни 27, 2012 10:59 am
igurbev
Предната неделя минахме по начина описан от Дидо. Ето и от мен няколко неща. Ще използвам за онагледяване снимките на Вальо от съседната тема, вярвам той нама да има нищо против.
При точка 2 - слиза се стръмно след измъкването от клека, на места по скали и камъни, където пътеката не личи и трябва да се разчита основно на пирамидките.
При точка 3 - ние доста нехайно продължихме по удобната пътека вдясно, без да забележим разклонението. За късмет скоро се усетихме и се върнахме обратно.
При точка 4 - в реката в момента има много вода и няма друг избор освен да се прегази, А ТОВА Е РИСКОВО НАЧИНАНИЕ, предвид както се развиха нещата при нас.
Сря Юни 27, 2012 12:07 pm
isi
Миналата година ходихме до Йончево езеро в Рила ( средата на юни) и се наложи да прегазим реката, която беше 1/3 от тази на снимката. Едвам я пресякох, защото от голямата разлика в температурите ме заболяха ходилата ( събух се боса), до степен, че дори не можех да тичам.....
Не мога да си представя, ако сте имали подобен проблем, как сте пресекли!!!!!!!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети