ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Мечка стръвница
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Мечка стръвница
Автор Съобщение
ПАВЕЛ

Мнение Отговорете с цитат
martin555 написа:
mislest, вече ме оспамиха достатъчно в един коментар, но все пак ще кача някои други снимки по нататък.

Ето публикацията: http://martinpetrov555.blogspot.com/2012/06/blog-post_29.html

Приятно гледане Smile !

Истинско удоволствие е човек да се порови в твоя блог - хубави пътеписи и чудесни фотографии Smile ! Но според мен качването на информация в интернет и "популяризирането" на маршрути в последните останали девствени кътчета в тази страна е много погрешно решение ! Не го правете, хора - по този начин губим много повече от това, което получаваме Idea !

Съб Юни 30, 2012 7:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
meco puh

Местожителство: обл.Разград

ПАВЕЛ написа:
... Но според мен качването на информация в интернет и "популяризирането" на маршрути в последните останали девствени кътчета в тази страна е много погрешно решение ! Не го правете, хора - по този начин губим много повече от това, което получаваме Idea !

На същото мнение съм. Затова са маркираните пътеки, има ги достатъчно.

Балкана символ на цял полуостров
Съб Юни 30, 2012 7:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
valdesbg

Местожителство: 100фаце/та

Този който е готов да гази из локви/шубраци/трънаци/скали и чукари с часове заради една гледка едва ли ще ос..ре природата !
Бравос Мартин , в момента в който намеря време ще се поровя и ще избера маршрут , ти ще имаш пръст в това и като ти писнат ушите да знаеш че пия една малка за твое здраве . Другото е чиста форма егоизъм .
Съб Юни 30, 2012 7:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gundu

Местожителство: София

Дали мечките са тревопасни хищници не знам, а и засега не мисля да проверявам Laughing . Че са станали множко като брой обаче, мисля е факт и срещите с тях стават все по-вероятни. Има и още нещо - преди си живееха спокойно в най-усамотените места. Хем за тях спокойно , хем хората безгрижни. Да ама станаха много нахални накрая животинките. Ето една картинка на нещо като меча стъпка от тая година и то направо в Пампорово, на има - няма 5мин от х.Студенец. Баба меца не се е притеснила от гръм и трясък на коли , мотори, музики и се питам, колко ли ще се притесни от пищялки и пиратки....? Very Happy

Съб Юни 30, 2012 8:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

Местожителство: Sofia

Мнение Тярбва или не трябва да се популяризира девствената природа Отговорете с цитат
Off Topic Извън темата за мечките. Може би трябва да стане нова тема.

ПАВЕЛ, Mecho Puh темата по която си разменихте мнения, дали тярбва или не трябва да се обявяват и популяризират девствените места на нашата природа е много сериозна. Аз също много години съм мислил по нея, но почти нищо не измислих, всъщност и двете тези имат + и -.
Дълги години не пишех никъде нищо за това, което знам. Единствено ако ме попиташе някой познат му обяснявах.
В един момент, обаче забелязах, че има места, които поради малката си популярност се бракониерстват от местните , както си искат. А на други места не смеят да правят така, понеже веднага всичко се вижда. Не че няма изключения, но като цяло така ми се струва.
Пример е Стенето до х.Дерменка. Малко популярна дестинация. Почти никъде не се пише по въпроса и случайни туристи почти няма там. Преди години влязох да се разходя вътре. Само където не ме взривиха иманярите. Копаеха дупки с взривове. И няма кой да им каже нищо. Има туристи така и не разбират, че там има резерват. А те, иманярите специално са болни мозъци. Това е болест. Карали са ни да ги вкараваме на 100-200 м денивилация в пещери, щото смятат, че там има злато. Ние едва влизаме с цялата екипировка а те...
Обратно на темата с дали да се популяризират маршрути, които не са маркирани ( а пък и да са, какво? Вижте какво стана със 7-те рилски езера. Някой помни ли какво беше там преди 10-15 години само?).
По закон, нямаме право да се движим извън маркираните маршрути в резервати и т.н. А щом нямаме право, един вид няма как да знаем за тях ако спазваме тези правила.
От друга страна ако вземем да си направим потребителска затворена група, един вид само "знаещите", където ходещите по такива "тайни" пътечки да си обсъждаме между нас, какво ще стане?
Няма ли да излезе, че ние развиваме "тайна"дейност по опзнаването на природата извън позовлените за това места. Не знам ама ми звучи супер глупаво и това.
А от друга страна някой път и на мен не ми се е искало да споделям разни прекрасни места.
Затова го мисля от години, кое е по-правилно и нито едната теза не надделява. Very Happy
Съб Юни 30, 2012 11:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
ПАВЕЛ

При мен нещата са ясни и нямам никакво вътрешно колебание по въпроса ! В България колкото едно място е по-посещавано , толкова повече природата наоколо е засегната от човешкото присъствие ! Трябва ли да се дават примери за това ? Ако някой желае утре само на няколко часа пеша от вкъщи , до една рекичка, в един от най-красивите РЕЗЕРВАТИ в Родината ни, мога да документирам няколко мини-сметища !
И точно бракониерите са един от най - добрите примери в подкрепа на думите ми ! Обичам риболова на пъстърва и трябва да ви кажа, че само една публикация в нета за извадена хубава риба в дадена планинска рекичка е в състояние да я обезриби тотално за много дълго време ! Тезата , че присъствието на "добрите" туристи, риболовци и т.н. , пречи на лошите, просто не работи ! Докато в БГ-то няма адекватно правораздаване, положението ще си остане същото ! Убеден съм на 100%, че качването на каквато и да е информация за неразрешени маршрути в защитени местности като резерватите в Стара Планина , не води до нищо добро ! Не говоря конкретно за блога на Мартин( удоволствие за мен е да чета пътеписите му) , а по -принцип за интернет пространството .Защото след "едната малка" идват "големите" , след няколко години някой се сеща, че "иска децата му да останат в България", и че "природата трябва да служи на хората" , и...................

п.с. Никога не съм стъпвал в споменатите места

Нед Юли 01, 2012 12:01 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Emil

Местожителство: Sofia

Риболовците и ловците не ги смятам нито за туристи нито за спортисти.
Те са предимно спиртисти, поне повечето които познавам. Very Happy (извинявай, нищо лично Smile)
Така че за тях съм съгласен, че се юрват на талази и опустошават всичко по пътя си. Знам един съвестен рибар само, който все се ядосва на глупоста на другите.
* Ама ние съвсем сем се отклонихме от мечките. Я модераторите направо да ни заделят в някоя друга тема Very Happy
Нед Юли 01, 2012 12:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
ПАВЕЛ

Рибари, ловци, туристи и спиртисти има всякакви Alcohol .Няма лошо в алкохола, стига на другия ден да се събират бутилките от разредителя Evil or Very Mad ! По- добре да се изтрият всички постове извън темата Wink .......

Нед Юли 01, 2012 12:40 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mislesht

Местожителство: Пловдив

valdesbg написа:
Този който е готов да гази из локви/шубраци/трънаци/скали и чукари с часове заради една гледка едва ли ще ос..ре природата !

И моите наблюдения са такива. И въпреки завирането ми в зачукани дерета и почти редовното ходене без пътеки в шубрака, мечка не съм срещал! Следи и миризма - да.

Нед Юли 01, 2012 7:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Plamen К

Местожителство: Казанлък

nicksn написа:
Аз само едно не разбрах, от участниците в този форум само аз ли съм видял мечка?! Хайде в тази тема всеки да сподели опита си със среща с мечка, какви мерки е предприел и какви са били резултатите.

Поздравления на вашата група за хубавия преход и красивите снимки, а на Мартин за интересно поднесената информация в блога.

Не съм срещал мечка, затова разпитвам, евентуално да съм подготвен. Брррррр.... Мечка страх и мене да!

Любителите на планината от нашия край посещават Пръскалото /Тъжанското/. Затова свидетелства поотъпканата пътечка. Запознах се наскоро с една групичка от три-четири дами и едно момче за кураж. Казват, че им е любимо място и доста често го посешават. Когато вие сте ходили и те са били там, само че не знам съботата или неделята. Май от мечки не ги е страх.
Пон Юли 02, 2012 4:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
IvayloG

Местожителство: Плевен

Аз от моите скиторения мечка не съм срещал, но за сметка на това пък стадо глигани Shocked . Слизах от х.Амбарица, по ръба, както се изразява Бай ни Дончо, надолу към Смесито и наближавах една скала зад която следваше слизане. Като се показах иззад скалата и ги видях - надолу по дерето в ниското , точно на пътеката, грухтяха си и си ровеха в земята , а малките си обикаляха около тях - 4-5 малки с още толкова големи . Веднага обратно зад скалата , те не ме бяха усетили, а и имаше денивелация около 20-30 м ,може би. Взех по-дебел клон от земята и започнах здраво биене по дърветата и надуване на свирката. Спрях след няколко секунди да видя накъде са хванали и като се показах пак от скалата тъкмо спринтираха вляво от мен по склона като слизаха още по-надолу в ниското. Изчаках още малко докато им изгубя шумовете от тичането и в стегнато темпо беж надолу. Лошото е, че бях сам и нито си свирках нито си пеех, нито издавах някакъв шум. Оттогава системно свирене и пеене и викане , за да няма изненади Wink
Пон Юли 02, 2012 6:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Pagane

Мнение Re: Тярбва или не трябва да се популяризира девствената прир Отговорете с цитат
Emil написа:
Off Topic Извън темата за мечките. Може би трябва да стане нова тема.

ПАВЕЛ, Mecho Puh темата по която си разменихте мнения, дали тярбва или не трябва да се обявяват и популяризират девствените места на нашата природа е много сериозна. Аз също много години съм мислил по нея, но почти нищо не измислих, всъщност и двете тези имат + и -.
Дълги години не пишех никъде нищо за това, което знам. Единствено ако ме попиташе някой познат му обяснявах.
В един момент, обаче забелязах, че има места, които поради малката си популярност се бракониерстват от местните , както си искат. А на други места не смеят да правят така, понеже веднага всичко се вижда. Не че няма изключения, но като цяло така ми се струва.
Пример е Стенето до х.Дерменка. Малко популярна дестинация. Почти никъде не се пише по въпроса и случайни туристи почти няма там. Преди години влязох да се разходя вътре. Само където не ме взривиха иманярите. Копаеха дупки с взривове. И няма кой да им каже нищо. Има туристи така и не разбират, че там има резерват. А те, иманярите специално са болни мозъци. Това е болест. Карали са ни да ги вкараваме на 100-200 м денивилация в пещери, щото смятат, че там има злато. Ние едва влизаме с цялата екипировка а те...
Обратно на темата с дали да се популяризират маршрути, които не са маркирани ( а пък и да са, какво? Вижте какво стана със 7-те рилски езера. Някой помни ли какво беше там преди 10-15 години само?).
По закон, нямаме право да се движим извън маркираните маршрути в резервати и т.н. А щом нямаме право, един вид няма как да знаем за тях ако спазваме тези правила.
От друга страна ако вземем да си направим потребителска затворена група, един вид само "знаещите", където ходещите по такива "тайни" пътечки да си обсъждаме между нас, какво ще стане?
Няма ли да излезе, че ние развиваме "тайна"дейност по опзнаването на природата извън позовлените за това места. Не знам ама ми звучи супер глупаво и това.
А от друга страна някой път и на мен не ми се е искало да споделям разни прекрасни места.
Затова го мисля от години, кое е по-правилно и нито едната теза не надделява. Very Happy

моето мнение е ,4е ж този сайт едва ли влизат от"лошите" ,така,4е споделянето с колеги е хубажо нещо :_)
Вто Сеп 18, 2012 2:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Ама Гугъл всичко открива Wink
Вто Сеп 18, 2012 2:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Pagane

Gamina написа:
Ама Гугъл всичко открива Wink

така е ,колежке ,но все пак трябва да се знае какво търси Smile))
ако разсъждаваме така новите турсти с желание и добри намерения как ще се развиваме Smile))
Вто Сеп 18, 2012 2:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
G_P_S

Местожителство: Троян-Пловдив-Лондон

Вчера на сутрешното кафе в Троян се запознах с един човек ,който има двадесетина коня, които отглежда в планината в района на Беклемето. Разговорихме се,че се моля да е хубаво времето в сряда,защото смятам да се разходя от Беклемето до заслон Орлово гнездо и обратно,апосле да си хвана стоп до Пловдив. Споменах,че единственното ,което може да ме спре е мъглата,която в неделя срещу понеделник беше много гъста в района на билото.Той твърди ,че няма седмица без да е имал проблеми с мечките. Каза,че мечките постояно натискали конете по ръбовете на пропастите, а в края на лятото били много активни в нападенията,особенно,когато има гъста мъгла. Казах му какво си пишем ние с Вас тук,а той ми отговори,че това е почти същото като в Созопол. Всеки ден има по един удавен заради някакви течения в този район ,но за повече от едно-две не се споменавало. Ей сега вече се замислих,защото въпросния човек ми изглеждаше доста сериозен,а не някой перушан,който си е намерил слушател .
Вто Сеп 18, 2012 3:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 3 от 5

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.