Дидо, на картата(знаеш коя) пише "Голямата Николищица". Следващата с водопада, който снимах е Навалийска. Тази над с.Левски(Митиризово) с водопадите е Неволя. Поправете ме ако греша, хубаво е да се знае.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пет Юни 29, 2012 10:22 am
dido
Да, има там една заигравка с имената и е добре да разберем кое как се казва. Дано Живота намери информация от извора
Как така само на теб се е харесала пътеката бе fena73 ??? Нали си видял на снимките колко народ сме? А има и други мераклии да я видят и усетят! Отбивката до прословутата скала е неповече от 100 м. Хубаво е да се види на место и да се сподели дори от "уста на уста" с други мераклии за особеностите така, както всеки ги вижда. Ичо, сега се сещам, че след табелата "Карлово - 2,30мин.", по посока СЕВЕР може да се пообърка човек. След нея се излиза на "Меча поляна" и там се търси маркировка по букачките. Надписите по дърветата също не са за пренебрегване. Преди 97 години(!) това е бил начина за маркиране. Логично е, надписи-пътека да вървят на едно ниво.
Ами възхищавайте се тогава а не се вайкайте! Има тръпка в откриването и преминаването и!!!!Ако някой не мисли така,значи е за пътекатаКарлово-Хубавец и обратно!
Пет Юни 29, 2012 8:43 pm
Живота
Вчера не можах да пропусна възможност без да се насладя на красивата Стара планина,целта на разходката ми беше да посетя един много хубав водопад по големина колкото Карловското пръскало,намиращ се на един приток който се влива в Голямата река.
Традиционната пътека Карлово-х.Хубавец,много готини скалички.
Имах си и компания до някъде,по принцип трябваше да е за целия ден но на Петър му се появил неотложен ангажимент и трябваше да се прибира.
Отвесните скали са осеяни с портрети на великият Карловски алпинист Христо Проданов.
Полянката зад Баража,Петър е магнит за котета,мога даже да кажа че е Човекът Котка ,такова чудо не сте виждали,когато минахме покрай оградата на Баража това коте се появи,обаче като има мрежа не можа да дойде при нас,аз се засмях и му казах този път това те пропусна :wink,и след малко до като почивахме котето само пристигна,не съм запомнил някъде да идем и да има котки да не дойдат при нас.
И тук до тази каменна река се разделихме,времето за разходка му изтече и трябваше да се прибира обратно,а мен ме деляха 20мин от х.Хубавец и прекрасната закуска която бях набелязал,агнешка супа,не мога да мина през някоя хижа и да не опитам от супичките ,голям съм им фен.
Хапнах доволно и поех нагоре към хижа Балкански рози,спрях да снимам Мечи гроб и да се помоля да не ме среща мечка.
След тази полянка трябваше да свия надясно,да премина Голямата река че трябваше да хвана притока по който е водопада,някой казват че се нарича Черното пръскало,но как е точно не зная.
Тук пресякох реката и се отправих право напред,имаше горе-долу отъпкана пътека което е добре.
И след 15 мин,ооооо чудо,много хубав но безводен,представям си какъв ще е при пълноводна река.
Благодаря на Тихомир Томанов че ме упъти да мога и аз да се насладя на тази неземна красота.
Хайде още една снимка,застанах отдолу да го отразя подобаващо.
Хижа Балкански рози,в момента хижар няма,хижата се нуждае от ремонт на покрива и никой не иска да се наеме да я вземе,просто е грехота да се похаби,но не се ли стегне отива си от историята .
Реших да посетя и вековния бор.
Уникална и страхотна гледка.
Какво ще се случи с моето приключение сред природата ще разберете след като гледате продължението.
Здравей колега радвам се, че си намерил водопада.
Срещнахме се между Хубавец и Балкански рози ние слизахме от Левски и ти ни попита дали знаем къде наоколо има водопад.
Бяхме 2 момчета и едно момиче.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Вто Юли 03, 2012 2:16 pm
Живота
mislesht написа:
Много бързо взеха да пресъхват водопадите, какво ли ще е в края на горещото лято.
И какво, има ли мечок около Черното пръскало или не?
Тази жега до нищо добро не води,днес четох една статия че август и септември ги давали дъждовни та ще видим дали ще е така,иначе реките ще се превърнат във вадички.Мечок около пръскалото нямаше,следи също не съм открил,но открих присъствие до Вековния бор,ще пусна снимката,по моя преценка стъпката е на 100-120кг мечка,също имаше косми където се е чесала във корените на бора.
Вто Юли 03, 2012 5:15 pm
Живота
peca написа:
Здравей колега радвам се, че си намерил водопада.
Срещнахме се между Хубавец и Балкански рози ние слизахме от Левски и ти ни попита дали знаем къде наоколо има водопад.
Бяхме 2 момчета и едно момиче.
Тъкмо бях пресякъл Голямата река когато ви видях,имах указания къде е този водопад но притока който се влива в реката ми се стори поточе,та откъде да знам че ще има такъв внушителен водопад по нагоре,та затова ви питах дали не знаете нещо,иначе аз се устроих на Балкански рози,до Левски ходих скоро и не ми се качваше,пък и имах друга цел да търся още една забравена пътека.
Значи водопада е на този ръкав на който те срещнахме?
Другия път като минавам в района ще го посетя и аз.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Вто Юли 03, 2012 6:58 pm
Живота
Така да продължа по същество ,до вековният бор открих стъпка от мечка ,като направих по обстойно проучване разбрах че ползва корените на бора които са образували естествени дупки и явно там се чеши да премахва паразитите които я тормозят,космите по дървото ясно си личат.
Понеже вече беше станало 12ч а на мен все още ми се вървеше но тъй като нагоре от бора не изглежда да е имало пътека,пък и като съм сам не ми се предприемат такива рискове в дълбоката джунгла реших да се върна до Балкански рози и от нея зад новата постройка дават че има пътека която излиза на Големия Башит,да де само че е имало някога пътъка,сега е абсолютна джунгла.
Мотах се нагоре 1час и горе долу работата ставаше,но никаква следа от маркировка или човешко присъствие,но тъкмо ще има какво да ме чопли и ще се върна някой ден да я продължа и тази пътека,само че мисля там без компания да не влизам защото вижте за какво става дума ,и до тук стигнах и се отказах,започна да става сложно а трябваше много да се мисли.
След това за трети път се върнах на хижата и реших че това ще е,стига толкова приключения.
Ето с какво реших да се занимавам ,беше се стоплила горката от лашкането в раницата,та и трябваше едно хубаво изстудяване,то и без това имах и друго занимание.
А ето тук е истината .
Ей това не е за хора със слаби сърца,да не вземе на някой да му стане нещо .
След като всичко беше готово следваше тържествен обяд.
После всичко стана толкова красиво че ме удари на дрямка,от бирата ли е или нещо друго,като знаех в ниското каква е жега просто реших че по добро място за почивка няма.
Доста трябва да съм поспал че по едно време взе че започна да ми става хладно ,погледнах часовника и показваше 18ч,последните туристи се прибираха вече от х.Левски,мина и един мой приятел който абсолютно всяка седмица ходи до хижата,казва се бати Гошо,от Карлово е и е на 62 години,но видимата възраст която може да му се даде е 45,та до като си стегна багажа той тръгна и каза че ще пийне кафенце на Хубавец и там ще ме чака.Та така и стана двамата се събрахме на хижата и тръгнахме да се прибираме заедно,пътя ни мина в много приказки за планинарски спомени и преживявания,по едно време решихме че все още е рано за прибиране и направихме рязко отклонение към реката,стана въпрос за Синия вир,та решихме и него да посетим,по една козя пътека и право при него кацнахме .
Мен ме е страх от такива дълбоки вирове и реших да се въздържа от къпане,дълбок е 4 метра ,но бати Гошо е старо куче и се възползва,каза че всяка сутрин 365 дни в годината бяга 5км и ходи да се къпе на Сучурума,евала му правя на този човек.
Ето го вече е готов за скок.
На 62 години в полет,аз като гледам май май ще направи 100г без затруднения.
Много интересни и странни за мен премятания направи .
И последна снимка на отвесните скали над Синия вир.
И така завърши един прекрасен ден сред природата.
И естествено как без музикален поздрав .
http://youtu.be/XZgFMLg5dSc
Сря Юли 04, 2012 6:45 pm
Живота
dido написа:
Абе тази река как е правилно да се нарича - Никулишница или Николичница? Двете имена са много близки като звучене, ама знам ли, може да има по-правилно един вид?
Дидо посъбрах малко информация,реката се нарича Никулищница,лищница явно идва от това защото в горният край има местност лещака,гора от лешници,та ще продължа да събирам информация но или е Никулишница или Никулищница,друго име никой не знае,та дали е ш или щ не е от особено значение.А между другото има голяма и малка.
Малката я дават следващата на запад, която минава близо до езерото.
А между другото, следващото ходене защо не го пуснеш вече в нова тема, че тази стана много дълга. Може със същото заглавие и номер 2, примерно.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Чет Юли 05, 2012 12:24 pm
Живота
mislesht написа:
А между другото, следващото ходене защо не го пуснеш вече в нова тема, че тази стана много дълга. Може със същото заглавие и номер 2, примерно.
Нещо е станало и не ми отваря нито една снимка,дали е претоварена темата,снощи нямаше никакви проблеми,ако знаех че така ще стане щях да пусна друга тема.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5
Страница 5 от 5
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети